Fontanelka u 2 mesačného dieťatka

mirecka8281
30. okt 2011

ahojte mamičky.. chcem sa spýtať aké mate skúsenosti s fontanelou .. my mame dva mesiace a už sa nám uzatvára a až o tyžden ideme na neurologiu 😕

dianka3
30. okt 2011

@mirecka8281 no moj maly ma rok a ju stale este ma 😒 tak ja zase neviem ci je to dobre a ci nie

katka888
30. okt 2011

@mirecka8281
pediater ti kontroluje na porsadniach uzatvaranie fontanely. uzatvara sa postupne tusim tak do cca 2 rokov, nemyslim si, zeby si sa mala stresovat. ak sa ti nieco nepozdava, zavolaj pediatricke.

xlucia
30. okt 2011

@mirecka8281 fontanela sa ma uzatvarat cca do 18 mesiacov. predcasne uzatvarenie fontanely je velky problem. kedze idete na neurologiu, predpokladam ne pediatricka to vie.co ti povedala?

@dianka3 to je dobre, este mate kopu casu

@katka888 stresovat nema, to nepomoze, ale ak vie ze sa to uz uzatvara a to len dvojmesacnemu, tak to je sakramnetsky problem, ale rozumenjsie je pockat na vysledky neuro.

mirecka8281
autor
30. okt 2011

no praveže nas k nej poslala naša lekarka ,lebo sa jej to nepozdava ,no len sme objednany až o tyžden. mame ju malu cca 1x1 cm.no a presne som aj to čitala že je to problem tak sa už neviem dočkať kedy tam pojdeme a čo nam povie ..

xlucia
30. okt 2011

@mirecka8281 no budete sledovani, a ak sa zrastanie nezastavi, tak sa to bude riesit. kedze ju este nema totalne uzavretu, aj ked miesta je tam uz malo, nie je v drvivej vacsine dovod to okamzite riesit. pomeraju ju a tak. do ktoreho mesta idete? ides s babom sama? mas kam dat starsiu ked pojdetedo nemocnice?

stvura
30. okt 2011

@mirecka8281 ahoj, no ja som si so syncekom odchodila k neurologicke na odporucanie pediatricky asi do dvoch rokov...v 8-9m sa mu uzavrela fontanela a tak sme asi kazdy mesiac do roka chodili na neurologiu a po roku tusim po troch mesiacoch. V dvoch rokoch mal poslednu kontrolu a vyradili nas. Robili mu vysetrenia pomocou takej "capice" a tiez rozne cvicenia ohladom jeho vyspelosti a tomu co dokaze. Ano, ako pisali kocky je to problem, ale zasa mas dobru pediatricku ze ta sleduje a neurolog ti tiez povie svoje. Nasa pred vyradenim skonstatovala ze maly je velmi sikovne, nadpriemerne zrucne a schopne dieta na svoj vek...momentalne ma 3 roky a je to velky spekulant, takze hlavu hore!

mirecka8281
autor
30. okt 2011

@xlucia ..na neurologiu idem do Trebišova kedže som stade a idem asi sama kedže mažel pracuje a nevcie či mu daju volno. a staršia chodi do školky tak stym problem nie je .. a dakujem .. staršia ked bola mala nebol problem uzavrela sa nam do roka a s touto stale dačo ... ešte aj koliku mame 😢

mirecka8281
autor
30. okt 2011

@stvura ..no tak to si ma potešila ..dufam že aj u nas bude všetko ok a tie kontroly su už najmenej ..

jankavl
30. okt 2011

moji obidvaja synovia sa uz narodili s velmi malou fontanelou. prvemu sa uzatvorila okolo osmeho mesiaca, druhy sa narodil s fontanelou 0,5x1 cm a uplne sa mu uzatvorila okolo pol roka. kazda maminka je znepokojena, ja uz ale pri druhom synovi som bola o dost menej, vtedy aj pediatricka povedala ze teraz sa rodi nejako viac deti s mensimi fontanelami.
samozrejme kazdy pripad je individualny, starsieho syna neurologicka vyradila v roku, to myslim hovori za vsetko. mladsi je sledovany stale, aj ma trosku mensiu hlavicku, ale osobne si myslim ze to s fontalnelou nema nic spolocne. mimochodom, mladsi v jedenastich mesiacoch daval vety ako de je duda, to je havo, daj mi. takze sa mi zda mentalne skor sikovnejsi ako zaostalejsi... uvidime. vsetko dobre a nestresuj sa.

stvura
30. okt 2011

@mirecka8281 presne, ako ti pisala aj jankavl...moj pre zmenu plne krasne chodil ako 10.5m a ked som s nim vysla po schodoch a tie mamicky v cakarni, co ich deticky mali fakt vazne problemy len "kukali" ze co tam s tym mojim malym spekulantom sikovnym chcem...to bol hned taky odlahcujuci pocit. Obe moje deti maju mensiu hlavku ked sa nad tym zamyslim (malej hoci ma rok kupujem stale ciapky na 6m), naozaj je nezvycajne vidiet dieta s vacsou hlavickou.

xlucia
30. okt 2011

@mirecka8281 hlavu hore, velmi malicke percento pripadov treba riesit. vacsinou sa to upravi samo. ale ja som myslela nemocnicu ked budete PRIPADNE musiet byt hospitalizovani, to znamena ze by te tam aj spali.
u tak malych deti to byva a potom uz byvaju iba kontroly na obvode. predsa len ma dva mesiace

anelehka
30. okt 2011

ahoj,neboj sa,malemu odmeraj hlavicku,zapis si hodnotu,za tyzden,za dva odmeraj znova,ci mu rastie,ak ano,malo by to byt v poriadku,nasemu malemu sa tiez zatvorila tak skoro,on bol nedonoseny a na poradni pre tieto deticky,nam kazali merat s krajcirskym metrom,nastastie mu hlavicka rastla... 😉 potom sme stale museli merat,za mesiac mu mala narast 0,5 az 1cm 😵

mandy552
30. okt 2011

@mirecka8281 ahoj, mojmu malemu sa tiez uzatvarala fontanela v dvoch mesiacoch. Neurologicka povedala, ze ju ma otvorenu na spicku nechtika a tak to moze zostat dost dlho 🙂 robila mu aj sono hlavicky a ostatne švy ma pekne volne, takze ziadny stres. Maly bude mat 6 mesiacov a fontanelu ma stale otvorenu na tu spicku nechtika a hlavka mu rastie 😉 😎 😎

mirecka8281
autor
30. okt 2011

presne tak asi každa mmička je znepokojena ale už som trošku kludnejšia .. isto dam vediet ako sme dopadli 🙂

mirecka8281
autor
30. okt 2011

@anelehka ... dakujem za radu 🙂

helcas
30. okt 2011

@dianka3 Náš kluk měl fontanelu 2 na 2 cm hoodně dlouho do rok a půl určitě, pak se teprve začala pomalu zmenšovat a zhruba ve 25 měsících ji měl zcela uzavřenou..jednalo se čistě o opožděné zarůstání fontanely, ale dr. to v roce a půl preventivně chtěla řešit (do roka a půl je to v normě) - poslat nás na rtg. kvůli křivici..ale my jsme se šli nakonec poradit k jiný dr. a ta říkala, že známek křivice je víc a ty že nesplňuje, že je ok.. akorát jsme mu museli do těch 2 let dávat vigantol, aby se křivici předešlo.

helcas
30. okt 2011

Jo a dcerce je teď 13 měsíců a fonatenelu má pořád skoro stejně velikou, tak cca 4 na 4 cm...tak snad to bude mít u ní stejný průběh, jen opožděný..má zatím jen 2 zoubky, vigentol dáváme, snda bude vše ok.

zlatusik28
30. okt 2011

@mirecka8281 ahoj, nášmu Tomáškovi sa tiež v 2 mesiacoch zrástla fontanelka na 1x1, no u nás to dopadlo horšie ☹ no na Tomáškovi bolo vidno, že niečo nie je ok, nakoľko mal dosť zležanú hlávku a vypuklé čelko... Ak idete na neurologiu, určite sa pýtajte na sono, ak sú švy uzavreté, tam to uvidia. Nám jedna "dobrá" neurologička povedala, bez ďalšieho vyšetrenia a sona, že Tomáško je zdravý a dnes je bežné, že tak malým deťom sa uzatvára fontanelka...ešte že sme skúsili aj iného odborníka a Tomáško bol do 3 mesiacov operovaný. Tak veľa síl prajem a hlavne nestresujte...A ešte chcem povedať, nie je pravda, že ak hlávka rastie, je všetko ok. Nám hlávka rástla a nebolo to aj tak dobré ☹

mirecka8281
autor
30. okt 2011

@zlatusik28 ahoj..tak to mi je luto ze musel byt operovany a dufam že je teraz všetko v poriadku a ste zdravučky 🙂 tiež som čitala že to operuju ale nechcem do predu stresovat ..počkam si na vyšetrenie a snad to nebude take važne ..

zlatusik28
30. okt 2011

@mirecka8281 určite dopredu nad takým ani nepremýšľaj...dúfam aj ja, že u vás to dopadne oveľa lepšie a daj potom vedieť. Držím palce

mirecka8281
autor
30. okt 2011

@zlatusik28 dakujem a určite dam vedieť 🙂

sssimi
30. okt 2011

Kojené deti majú vraj fontanelu do roka a pol, nekojené do roka. Uzatvárať sa môže, ale veľmi pomaly. Zo začiatku to de trošku rýchlejšie potom to zostane stať na cca 1cm.

jankavl
31. okt 2011

@zlatusik28 to mi je luto. asi aj ja toho mladsieho zoberiem pre istotu este k nejakemu inemu neurologovi.

jankavl
31. okt 2011

mirecka snad Ti pomoze ze je omnoho vyssia pravdepodobnost ze je to ok ako ta, ze nieco nie je v poriadku. a potom, mne velmi pomahal fakt ze vo vacsine pripadov ked to nie je ok, je to riesitelne. operaciou, ale riesitelne. len treba, aby neurolog dietatko sledoval a vedel vystihnut ten okamih.

zlatusik28
31. okt 2011

@jankavl no pokiaľ ty na ňom nevidíš nič zvláštne, tak sa neboj. Náš malý mal inú hlávku, rástla mu len dopredu a dozadu a tak trošku deformovanú... ono to jednoducho bolo vidno hneď od začiatku, že sa niečo deje, hlavne okolo toho 3 mesiaca...

jankavl
31. okt 2011

@zlatusik28 dakujem.

m.a.r.u.
31. okt 2011

@mirecka8281 chtěla jsem se zeptat, jak velkou fontanelu měla malá,když se narodila? My máme od narození 1,5x1 cm, teď ve 3 měsících 1x1 cm, ale nikam nás neposlala. Taky jsem z toho byla znepokojena, ale ptala jsem se dr., ta říkala, že by bylo lepší, kdyby byla větší, ale když je zatím otevřená a není vidět zjevná deformace, tak je to v pořádku.

anjelicek26
31. okt 2011

Moje deti mali obaja velku fontanelu, Saska 3*4cm pri narodeni a Max podobne, ten nemal zavretu ani prednu fontanelu, ale ta sa mu do troch tyzdnov nastastie uzavrela. Lebecne svy su mu nahmatatelne dodnes, ale fontanelu ma komplet zavretu od 10 mesiacov, vitamin D sme nedavali ani nedavame. Dcerka ju tiez mala v roku zavretu.

benne
31. okt 2011

@mirecka8281 ja som mala uzavretu v 2m, dcéra primerane, synovi sa tiež uzavrela skôr. Vyšetrením na neuro nič nepokazíš, ale so mnou nikto nikde nebol a tu som, vcelku bystrá a maximálne skromná 😀 , takže skoré uzatvorenie fontanely nemusí nič znamenať 😉

janca_dobi
31. okt 2011

@m.a.r.u. Maru, Ella má taky fontanelu jen 1x1 cm, ptala jsem se doktorky, jestli to není málo, jestli se jí neuzavírá nějak rychle, ale prý ne. Abych ale pravdu řekla, pořád mi to nějak leží v hlavě. 😒