icon

80-ročná pani má nádor v prsníkoch a teraz jej odporúčajú obojstrannú mastektómiu

dj1616
3. mar 2026

Dobrý deň, chcem sa spýtať na názor ľudí a hlavne skúsenosti. 80 ročná pani ktorej našli nádor v prsníkoch, a teraz jej odporúčajú obojstrannú mastektómiu. Problém je, že najskôr jej bolo povedané že rozumnejšie by bolo len vybrať nádor a rádioterapia. A zrazu na dotyčnú vyblafli, že mastektómia obojstranná. Príde mi to príliš invazívný zákrok...chcem sa spýtať kto má skúsenosti...na to čo bude potom, ako to prebieha, poprípade na bolesti...všetko čo s tým súvisí. Ďakujem

anonym_c2f754
3. mar 2026

Ja mam skusenost, ze posudzuju celkovy stav. My sme v rodine mali pripad, ale bola to rakovina koze, vybrali kriticke znamienko a vela tkaniva okolo a po zisteni, ze ide o melanom, uz ani nedoporucili chemoterapiu. Nastali ine, cievne komplikacie, zle hojenie, neujal sa transpantat z koze. Takze podla mna, robia, co musia a chcu predist sireniu rakoviny do zvysku tela, preto takto radikalne. Ak nema metastazy, ma s tym vyssiu sancu, ze bude dlhsie zit. Bohuzial, u nas to bolo uz v stadiu metastazovania.
Poznam aj mlade zeny, co to podstupili a ziju teraz plnohodnotny zivot, sice na liecbe, caste kontroly, casom si dali spravit implantat. To uz asi u 80 rocnej zeny nebude v hre, ale moznosti su. Ja osobne by som do toho sla, ak by som sa co i len o rok, dva dlhsie, mohla tesit s vnucatami.

ivicatolic
3. mar 2026

@dj1616 pri 80 ročnej pani to bude tá lepšia voľba, dať to preč ,jeden veľký zákrok a bude pokoj, teda mal by

anonym_99bd16
3. mar 2026

Ci uz to bude len odstránenie nádoru alebo total mestektomia, tak ci tak to bude operácia, uspavanie, hospitalizácia, všetko čo k tomu patrí. To, že sa nakoniec rozhodli pre takúto zmenu možno môže byť aj kvôli novým výsledkom napr histologie, CT a podobne. Možno má typ nádoru, ktorý zvykne prerastať a chcú mať istotu, že určite pôjde celý von. Niektoré nádory žiaľ dosť prerastajú do okolitého tkaniva a niekedy je toto nutné. Je pre nich väčšia istota vybrať všetko naraz akoby mali riskovať, že o pol roka sa znova niečo objaví a znova pôjde pod nôž

anonym_6b0142
3. mar 2026

@dj1616 ver mi, ze k radikalnym rieseniam prichadza v radikalnych situaciach vzdy po zhodnoteni vsetkych aspektov. nikto sa rano nezobudil a ze bude to takto... je to vazny zasah a problem... mozno sa na to pozerali , ako na lepsiu volbu s ohladom na dalsiu liecbu. diskutuj to hlavne s onkologom, urcite vam povedia vsetky plusy a minusy

anonym_dd68c9
3. mar 2026

Veru. Mam kamaratky o polovicu mladsie. V rovnakom čase mali rakovinu prsnika. Jednej "iba" vybrali nador a nasledne cca rok mala liecbu. Náročnu pri ktorej sa ukazali aj vedľajšie účinky.
Druhej prsnik vzali. Nejaka "kratkodoba" liečba.

Tak ono každý typ rakoviny si vyžaduje špecialnu liečbu.

windblue
3. mar 2026

Mam skúsenosti v rodine s podobnými diagnozami, aj keď nie priamo s touto. Z môjho pohľadu je toto riesenie menej invazivne z dlhodobeho hladiska, ale posudzujeme to len na základe toho mala info cu tu pisete. Pri onko diagnózach zvykne zasadať komisia, kde sa preberá celkový stav pacienta a ako postupovať, je vela druhov rakoviny a kazda ma iny priebeh a ine dobiehanie. Nevysvetlili vám prečo presne sa takto rozhodli? Určite to nebolo len tak. Skúste sa ešte opytat osetrujuceho lekára, nech vám to lepšie vysvetlia, tu ťažko poradia aj doktori len na základe popisu.

anonym_6b0142
3. mar 2026
@anonym_dd68c9

Veru. Mam kamaratky o polovicu mladsie. V rovnakom čase mali rakovinu prsnika. Jednej "iba" vybrali nador a nasledne cca rok mala liecbu. Náročnu pri ktorej sa ukazali aj vedľajšie účinky.
Druhej prsnik vzali. Nejaka "kratkodoba" liečba.

Tak ono každý typ rakoviny si vyžaduje špecialnu liečbu.

@anonym_dd68c9 moja bola kombinaciou tvojich... mastektomia plus dlhodoba liecba, mlada baba... dala to ...

bykaterina
3. mar 2026

vzdy zasada konzilium a sa rozhoduju ako pokracovat ked maju vsetky vysetrenia v ruke. a ak tak rozhodli vedia prečo to tak je. oni zbytocne nerobia take rozhodnutie.
ono je viacero moznosti ked len pridu na tu diagnozu, ale to su len ze asi to bude takto a takto.

napetra
3. mar 2026

Rozhodne by som s obojstrannou mastektómiou súhlasila, ak tak navrhli lekári.

anonym_d4a2f1
3. mar 2026

Manželova starká nemala oba prsniky.
Mala nejaké inplantaty a to bolo cca 30 rokov dozadu. Ani som to dlho nevedela.Dožila sa vyše 80.rokov.,Takže keď je to nutné, to je to najmenšie zlo. Sama by som radšej si ich dala zobrať, sko riskovať, že sa to dostane inde..Rakovina sa šíri rýchlo. Držím palce a nech to dobre dopadne 🙏

anonym_d4a2f1
3. mar 2026
@bykaterina

vzdy zasada konzilium a sa rozhoduju ako pokracovat ked maju vsetky vysetrenia v ruke. a ak tak rozhodli vedia prečo to tak je. oni zbytocne nerobia take rozhodnutie.
ono je viacero moznosti ked len pridu na tu diagnozu, ale to su len ze asi to bude takto a takto.

@bykaterina Súhlasím.

anonym_d4a2f1
3. mar 2026
@windblue

Mam skúsenosti v rodine s podobnými diagnozami, aj keď nie priamo s touto. Z môjho pohľadu je toto riesenie menej invazivne z dlhodobeho hladiska, ale posudzujeme to len na základe toho mala info cu tu pisete. Pri onko diagnózach zvykne zasadať komisia, kde sa preberá celkový stav pacienta a ako postupovať, je vela druhov rakoviny a kazda ma iny priebeh a ine dobiehanie. Nevysvetlili vám prečo presne sa takto rozhodli? Určite to nebolo len tak. Skúste sa ešte opytat osetrujuceho lekára, nech vám to lepšie vysvetlia, tu ťažko poradia aj doktori len na základe popisu.

@windblue Súhlasím nikdy to nie je len tak..Mojej tete vzali celý žalúdok, museli..doktori sa vyjadrili, že pre zachranu je to jediná možnosť. Postúpila aj ožiare,ale žiaľ rozšírilo sa to aj inde a predĺžili jej život o 10 mesiacov.

bykaterina
3. mar 2026
@anonym_d4a2f1

Manželova starká nemala oba prsniky.
Mala nejaké inplantaty a to bolo cca 30 rokov dozadu. Ani som to dlho nevedela.Dožila sa vyše 80.rokov.,Takže keď je to nutné, to je to najmenšie zlo. Sama by som radšej si ich dala zobrať, sko riskovať, že sa to dostane inde..Rakovina sa šíri rýchlo. Držím palce a nech to dobre dopadne 🙏

@anonym_d4a2f1 mojej segre tak minuly rok vykuchali prsia a dali implantaty a to ma polovicny vek, a urobili to preventivne kvoli zlemu genu. lepsie bez prs ako prdiet do hliny

petronelag
3. mar 2026

@dj1616 Záleží od celkového zdravotného stavu ako to zvládne, ak to má v oboch prsníkoch, tak sa to musí odstrániť, je väčší predpoklad, že zvládne operáciu ako nechať to rásť a zväčšovať, príp. vytvárať metastázy.

patrike
3. mar 2026

Nechapem nikdy ludi, ktori idu na Konika a podobne fora riesit komplexny a vazny medicinsky problem. Ak onkolog odporuca rezat, tak rezat. 80 rocnej je snad jedno, ci ma prsia alebo nie. Onkolog ma vysledky vsetkych vysetreni pred sebou a podla toho odporuca liecbu. Zvazuju sa vzdy plusy a minusy, cize schopnost mat operaciu a prognoza (dlzka dozitia) a komfort zivota po zakroku.

patrike
3. mar 2026
@bykaterina

@bykaterina Presne tak, rozhoduje o tom skupina lekarov roznych odbornosti. Treba im doverovat, preto studuju a atestuju dlhe roky.

anonym_d4a2f1
3. mar 2026
@bykaterina

@anonym_d4a2f1 mojej segre tak minuly rok vykuchali prsia a dali implantaty a to ma polovicny vek, a urobili to preventivne kvoli zlemu genu. lepsie bez prs ako prdiet do hliny

@bykaterina veru áno. Xa zachranu života treba podstúpiť a urobiť všetko .Sestre aj Tebe prajem vela zdravička 🙏

bykaterina
3. mar 2026
@anonym_d4a2f1

@bykaterina veru áno. Xa zachranu života treba podstúpiť a urobiť všetko .Sestre aj Tebe prajem vela zdravička 🙏

@anonym_d4a2f1 dakujem ♥ velmi si to vazim , aj tebe vsetko len to naj a veru hlavne vela zdravia

anonym_d4a2f1
3. mar 2026
@bykaterina

@anonym_d4a2f1 dakujem ♥ velmi si to vazim , aj tebe vsetko len to naj a veru hlavne vela zdravia

@bykaterina Ďakujem pekne 😊 Nech je len dobre 💚

anonym_c51627
3. mar 2026

Cele rozhodnutie nechajte na pacientku.liečba sa odprúča nie prikazuje.Moja mamka zila s nadorom ma prsniku zopar rokov, neliecene,,chcela mat od isteho casu a veku pokoj od vsetkych lekarov.dozila sa 86r.