icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

a_lexa
22. jan 2014

@stassy wow, to je krása. 😵 😵 Nechápu jak můžete plést svetry a ještě na nich dělat vzory. To mi hlava fakt nebere.

elentari
22. jan 2014

holky, šijete tu někdo tašky/kabelky? nebo jste odebíraly Marinu? potřebovala bych návod na nějakej šikovnej organizér do kabelky, ale nějak se mi už nechce investovat energie do něčeho, co už někdo jiný vymyslel, jestli mě chápete... 😅 Díky moc za tipy!

stassy
22. jan 2014

@a_lexa já pletu zásadně jen podle návodů, z hlavy bych nedala zhola nic 😀

silvie_z
22. jan 2014

ahoj, prosím mohly byste mi poradit, kde bych mohla koupit zbytky látek na hračky? nijak moc nešiju, takže se mi nevyplatí kupovat větší kusy, ale občas bych ráda holkám něco udělala 🙂 děkuju

jitu22
23. jan 2014

@koki_melo jj, já jsem šila tu tuničku, to nařasení jsem žabičkovala klasicky pomocí pružné niti. Určitě by to šlo ilastinem, ale šilo by se to hůř a nešlo by to dát přímo na tělo. Ještě je třeba ohlídat řasení rukávků a u výstřihu, opravdu poctivě nařasit předem a pak teprve olemovat. Když to budeš chtít nařasit jen natáhnutím pružku při lemování, nevyjde to hezky (vyzkoušeno, vypáráno a předěláno 😉 ) Takže jsem si to předem nařasila na OL a pak teprve olemovala proužkem na třetiny. Ještě lepší by bylo nařasit to lastinem, ale neměla jsem ten úzký a široký by se mi nevešel dobře pod olemování. Teď už ho mám, tak příště to budu dělat s tím. Ten střih vypadá na miminku strašně hezky 😵

janula18
23. jan 2014

tak dnes som si kupila v Lidli ten overlocck, tak neviem či sa to naučím používať, hlavne to navliecť to bude drina 😀
Inak ma tak napadlo, ono to po obšití aj oreže, čo sme mi písali, ale dá sa to aj nejak vypnúť. Lebo napriklad ak by som chcela niečo obšiť a rovno to prišiť zahnutie, tak nechcem aby to orezávalo. Dik

jitu22
23. jan 2014

Jo a jak jste řešily ten zvlněný lem, tak já už lemuju jen bez stehovéo jazýčku. On po došití vypadá celkem hezky i ten vlnitý lem bez vyndání jazáčku, ale po několika vypráních už to nevypadá dobře, je to takové neúhledné a nedrží to pěkně. Ten rolovaný lem bez jazáčku naproti tomu krásně drží a i po praní vypadá pořád dobře. Navíc při šití není třeba tak pečlivě hlídat okraj látky, jak se to zatáhne a zaroluje, nitě nikde nepřečnívají.
Na některých věcech jsem to i po vyprání předělávala.

sinala
23. jan 2014

@janula18 ořez jde vypnout, ale na OL nepřišiješ zahnutí. Teoreticky jo, ale máš to zbytečné, protože výsledek bude vypadat stejně. OL šije při kraji

janula18
23. jan 2014

@sinala ja som myslela, že napriklad ako su robené tričká z obchodu, že rukáv je zahnutý a je to prešité overlockom po kraji, tak je to aj z vonkajšej strany vidieť taký pekný steh
prvá foto je z vnútra a druhá je to pekne vidieť steh z vonku

petkula
23. jan 2014

@janula18 mně to první navléknutí trvalo asi 1,5 h 😀

janula18
23. jan 2014

@petkula ešte ma napadlo, tam musie byť nejaké špecialne nite do toho alebo stačia obyčajné ako na šitie. Lebo som videla že tam mávate také na tých veľkých kuželoch niť, či môžu byť aj klasické nite

sinala
23. jan 2014

@janula18 to bude šité na coverloku. Overlokem tyto švy neuděláš ☹

janula18
23. jan 2014

@sinala 😖 😢 no tedy, ja som to chcela aj hlavne kvôli tomuto, aby to pekne takto prešilo.

sinala
23. jan 2014

@janula18 nitě můžou být i klasické, jen je velká spotřeba. Kup si kony v základních barvách - černá, krémová, bílá, šedá, červená ( nebo jaké barvy budeš nejvíce šít) a pak můžeš mít i menší.

crawler
23. jan 2014

@janula18 coverlock s horním i spodním krycím stehem čili asi průmyslový 😉

holky připomínám, že mám stále platný KUPON -500KČ NA NEJ ŠICÍ STROJE!!!.pište do IP😉

crawler
23. jan 2014

@stassy nádherné a ta barva 😵😵😵

zuzkasim
23. jan 2014

@elentari Zadej si do vyhledávače "tutorial organizér do kabelky", jsou tam hezké fotky i nějaké návody.
@janula18 Já blbá při nákupu čehokoliv nového řeším každou maličkost a někdo si koupí stroj za pár tisíc a netuší, co vlastně umí🙂

a_lexa
23. jan 2014

@janula18 jj, jak píše @sinala, to prošití na obrázku bude šev z coverlocku. Jinak vypnutí nože je v návodu - odklopíš ten kryt a jako by odtáhneš nůž od stehové desky a otočíš ho myslím dopředu - jukni do návodu je to tam hezky napsané. A navlékání je také v pohodě - jedeš podle obrázku na stroji- je tobarevně rozlišené. A první navlečení nití budeš mít lehčí když uděláš jen navázáním. tj. na ty nitě co jsou přednavlečené, navážeš šplulky a začneš šít a oni se ty nitě navlečou samy. Jen je potřeba dávat pozor na uzlíky. Když ti uzlíky dopoutují k jehlám (ty z těch prvních dvou špulek), tak je musíš ustřihout a provléct jehlama ručně - uzlíky neprojdou. 😉 Co se týče nití, tak je určitě lepší mít ty veliké kony, protože nitě rychle mizí a malé špulky bys musela často měnit. (zatím stačí jen bílá, černá a pak barva kterou šiješ nejčastěji (modrou, růžovou, červenou apod.) Jinak není potřeba konkrétní značka nití, stroj šije se vším. 🙂

sinala
23. jan 2014

@daisyr 4/2011 a šito z climu. Záleží z čeho budeš šít, ale myslím, že Ti bude i 164 🙂

janula18
23. jan 2014

@sinala a keby som chcel prešiť to zahnutie, ono sa to tam nezmestí, či ako si to mala namysli žeby to vizelo rovnako.

janula18
23. jan 2014

@a_lexa dakujem ti veľmi pekne

sinala
23. jan 2014

@janula18 vleze se to tam, ale šev je vždycky od okraje látky, když se podíváš na kupované tričko, tak ty nitě jsou hned zkraje a jinak to nešije, nejde mít 3 cm volné látky a pak šev jako na rovnostehu(nevím, zda je to srozumitelné), . Zde caramilla na blogu popisuje jednotlivé typy strojů http://ekozahrada.blog.cz/1201/jaky-sici-stroj-...

janula18
23. jan 2014

@sinala dakujem, tak jednu vec to čo som chcela to síce nemá, ale ostatné je fajn. su tu aj nejaké ploché dekoratívne stehy. A dufam že pri obšívaní sa mi nebude tak látka vlniť, ako ked som to robila na normálnom stroji.

daisyr
23. jan 2014

@sinala zas mi tak nelilchoť 😉 díky, to je to číslo, co mi chybí a hodilo by se 🙂

laeela
23. jan 2014

@janula18 Overlock umí šít jen na okraji látky, ne uprostřed.
Ale nic nesmutni, naučíš se s ním a uvidíš, že ho nebudeš chtít dát.
Overlock je výborný na začišťování a na sešívání dílů, tam má právě smysl ten ořez, protože ti látku zároveň sešívá, začišťuje a ořezem urovnává. Nikde ti nečouhají nitě, steh je velmi pružný, tudíž vhodný na úplety.
Mě v šití posunul až overlock. Hlavně když pak vidíš, že tvoje šití může vypadat dost profi, tak je to velký posun. Já když šiju kamarádkám, tak každá to nadšeně okukuje, jak to je krásné i zevnitř. 🙂

sufik1
23. jan 2014

já taky se svojí troškou do mlýna. Vyladila jsem nový sedák na rostoucí židličku

anastazieb
23. jan 2014

@sufik1 to je úžasný, to asi pajcnu 😉 To je kočárkovina nebo bavlna?

@jitu22 jj, bez toho stehového jazýčku je to super, já jsem si pak i vypla nůž a to je ještě lepší 😉

palosek
23. jan 2014

@crawler vrátím se k tomu vlnícímu stehu podle rukodělky....třeba ten oboulíc mi to zvlnilo krásně, ale když jsem vlnila jesrey z dadky, tak mi ho taky kroutí , kam nemá 🙂 asi líp zvlní hrubší, nebo pevnější látku...nebo je v tom jiný fígl 😀 😀 😀

zuzkasim
23. jan 2014

@sufik1 Hezky jsi to vyřešila. Taky jsem bojovala s tím, jak jej dobře upevnit, mám to nakonec na suché zipy z boku a slouží dobře už několik let. Asi před rokem jsem je dělala i kamarádce, naše už k focení moc nejsou🙂

zojec
23. jan 2014

@sufik1
@zuzkasim fiha.. ja som origo potah zo stolicky dala hend prec, lebo sa mi ho nechcelo vecne prat :D takto utriem a je 😉