icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

petkula
7. jún 2015

@sinala a máš i coverlock nebo si vystačíš s rovnostehem?

kuna
7. jún 2015

@petkula nemám a ani nemám v plánu ho kupovat. Kdybych šila na zakázku, tak bych do něj asi šla, ale takto jen pro náš mi stačí rovnosteh plus OL.

petkula
7. jún 2015

@kuna tak to ráda slyším a na zkracování délek u triček používáš ty ozdobné stehy nebo nějaké strečové? Ty ozdobné taky pruží?

kuna
7. jún 2015

@petkula většinou objedu okraj na OL, zahnu a prošiju dvojjehlou nebo tříkrokým cikcakem. Okolo krku často prošívám trojitým rovným stehem - je pružný. U tohoto mého stroje jsou pružné ty modré stehy ve spodní řadě plus ten tříkroký cikcak. Z těch modrých používám hlavně ten první - pružný rovný steh a pak občas pátý zleva, vypadá trošičku jako COL.

petkula
7. jún 2015

@kuna a když šiješ tou dvojjehlou, stačí jen upravit napětí horní nitě nebo musíš nějak štelovat i s člunkem?

kuna
7. jún 2015

@petkula musíš poštelovat, hezky to má sepsané @anastazieb tady http://www.fler.cz/blog/dvojjehla-27640. Pootočím proti směru hodinových ručiček o necelou polovinu otáčky. Mám udělanou tečku lakem na nehty na šroubku i pouzdře, abych to vždycky utáhla zpátky přesně tam, kde to má být 🙂

petkula
7. jún 2015

@kuna ajaj, toho jsem se obávala, to se mi právě moc nechce 😒 U mého současného totiž stačilo upravit napětí horní nitě; no nic ale máš krásné oblečení - dívala jsem se na tvé album 😵

sinala
7. jún 2015

@petkula mám i COL. Když šije dobře, tak je to velké urychlení práce a super. Ale jsou chvíle, kdy ho nemohu nastavit,naposledy jsem šila bambus a tam mi to opravdu nešlo. Dle mě mít COL je dobré, ale dá se bez něj žít 🙂

argo1
7. jún 2015

@lenasss Leni, koukám, koukám. Můžeme gratulovat k čtvrtému princi?

petkula
7. jún 2015

@sinala a dokud jsi ho neměla, využívala jsi na zkracování délek - myslím spodní lemy u triček - ty ozdobné stehy? Jsou taky pružné?

kuna
7. jún 2015

@lenasss taky moc gratuluju!

@petkula díky 🙂. To upravování je jednoduché, zabere to pár sekund. Pouzdro se u toho horizontálního chapače nemusí vytahovat, šroubek je hezky přístupný zepředu po sundání krytky na výměnu spodní nitě.

petkula
7. jún 2015

@kuna aha, tak třeba to nebude tak hrozné 🙂 a prosím tě ještě, kupovala jsi k němu i nějaké patky? Dívala jsem se na tuto: http://www.raj-siti.cz/patka-na-lemovani-textil... Je asi určena spíš na plátno ale myslíš, že by se dala použít i na lemování úpletem nebo patentem? - kolem krku třeba?

kuna
8. jún 2015

@petkula myslím, že se v tom bude úplet divně kroutit. Myslím, že něco podobného měla @ucitelka70, tak ti třeba poradí. Jinak jsem si dokoupila ještě kráčející patku, bez té si úplety nedovedu představit a pak ještě obrubovací (šila jsem velké množství látkových ubrousků, tak se mi to nechtělo ručně http://www.raj-siti.cz/patka-obrubovaci-lemovac..., ta moje má 6mm) a quiltovací otevřenou na ruční vyšívání http://www.raj-siti.cz/patka-quiltovaci-otevren.... Nic z toho jsem ale zezačátku ale nepotřebovala (kromě té kráčející)

lenasss
8. jún 2015

@argo1
@kuna děkuji. No já jen doufám,že to bude další princ a letos zase na vánoce 😀 😀 ikdyž čekám na nějaké výsledky ze screeningu ale říkali,že se nemáme bát 😒

piecee
8. jún 2015

@lenasss mas krasne siti🙂 muzu se zeptat odkud mas strih na tu krasnou ouskovou cepicku?🙂

piecee
8. jún 2015

@lenasss ty jo tak jsem si rikala ze to pocitadlo na deti mas nejake zasekle ze uz miminko mas a koukam ze je na ceste dalsi to je skvela zprava velka gratulace🙂

lenasss
8. jún 2015

@piecee porouchané je něco jiného ale počítadlo to nebude 😅 jinak čepička je jen obdelník (ta vrchní část) a dole jsem stříhala pokus omyl 😅 až jsem došla k tomu pravému tvaru.Jsem ti moc nepomohla co? 😀

petkula
8. jún 2015

@kuna díky za cenné rady 😉 Já mám kráčející z Tenexu - tak doufám, že na ten janomácký bude pasovat; a kdyby sis teď kupovala stroj znovu - volila bys stejně nebo bys vybrala jiný? A ještě - vybrala bys teď mechanický nebo elektronický?

piecee
8. jún 2015

@lenasss no me to napaflo ze ta vrchni cast bude obdelnik ale nevedela jsem co spodek..dekuji za radu zkusim🙂 jo takze princ nebyl uplne planovany ?🙂

bury
8. jún 2015

@lenasss - no tedy 🙂 vy jedete. gratuluji a držím palce, ať je vše v pořádku 😉

lenasss
8. jún 2015

@piecee plánovaný nebyl určitě,jen tedy teď volali z genetiky a musíme tam dnes odpoledne dojet tak asi ani princ nebude 😖 no uvidíme.Jsem trubka myslela jsem si že bude vše v pořádku jak u kluků

petkula
8. jún 2015

Holky, tak já už nevím jaký stroj. Psala jsem do ráje šití, že mám požadavky - regulace přítlaku patky, automatická knofl. dírka, dekorativní stehy a silný, aby třeba ušil tašku no a Janome 603 DXL, který jsem měla vyhlídnutý mi moc neschválili. Že prý nemá moc výkonný motor a doporučují Gritzner Tipmatic, že má 90 W motor, kdežto Janome jen 35 W motor. No a v mé cenové kategorii (do 10 tis.) že doporučují Lucznik 2020. Ten má 70 W motor, jiné stroje mají většinou nižší výkon. Ten Lucznik se mi líbí, má hezké stehy a i přítlak patky se dá regulovat, navíc má kovovou kostru, hodně patek a recenze taky dobré ale já se toho Lucznku trochu obávám. Co myslíte? Nebo máte ho některá?

petkula
8. jún 2015

@lenasss držím palce, ať vše dobře dopadne!

kuna
8. jún 2015

@petkula jestli máš univerzální, tak by jít měla - pokud je na stejný typ chapače. Jinak já bych šla do stroje znovu, pokud bych chtěla zůstat v této cenové hladině. Jak jsem už psala, líbil by se mi nějaký Pfaff, co má integrované vrchní podávání, je to vlastně kráčející patka a právě se na to dá dát i zipová patka, atd. Ale to je už zase jiná cena. Já jsem uvažovala, že bych upgradovala, ale pak jsem se rozhodla nechat si ten svůj, pro mě to fakt zatím stačí.
Mechanický v. elektronický - podle mě elektronický dává smysl v případě, že má stroj širokou škálu stehů a programů (třeba vyšívací stroje, nebo i rovnostehy s x ozdobnými stehy). Pokud jich tolik nemá, tak mi přijde lepší mechanický, protože je jednodušší oprava. Elektroniku běžný opravář nezvládne a musel by se někam posílat. Ale já nikdy elektronický neměla, takže možná proto mi nechybí 🙂

Lucznik já jsem měla levný za 3,5tis a byl strašný, do té doby jsem šila na veritasce a toto byla ve srovnání hrůza. Ale zas třeba @lillyzelvicka si Lucznik chválí (myslím, že má OL), takže těžko říct. Možná by byl strašný jakýkoliv stroj za 3,5tis a ty dražší už jsou OK.

priadka
8. jún 2015

Ahojte, hladam krajcirku, ktora by bola ochotna usit taketo popruhy, trosku iny strih by bol, ale velmi podobne, s plastovymi remienkami a prackami, obrubene lemovkou. Zial, neviem, aky je to material, ale mam ich doma, takze sa mozeme stretnut, prip. poslem postou aj so strihom. Idealne, keby sa nasiel niekto z Bratislavy. Budu to sedacie popruhy na fixaciu panvy do kocika pre tazko zdravotne postihnutu dcerku.

kamishek
8. jún 2015

@petkula já mám Janome 605 QXL a tašky na něm šiju vcelku bez problému. Určitě není tak silný jako staré stroje, co prošijí pomalu i plech, ale zatím mě nezklamal. S Lucznikama nemám zkušenost, takže bohužel nesrovnám.

ucitelka70
8. jún 2015

@kuna @petkula mala som požičané od @beky52, ale teda vôbec mi to nešlo ani na úplet bez elastanu, nieto ešte s elastanom, natrápila som sa, nakoniec vypárala našila lemovanie na polovicu s OL..... na bavlnené plátna isto super, ale na úplet som bola sklamaná

petkula
8. jún 2015

@kuna právě že ten Gritzner, co mi doporučili, má zabudované horní podávání; má to trochu starší design, což by tak nevadilo ale zas já zakázky nešiju - doporučuje se právě pro ty, co zakázky šíjí; nevím, váhám mezi tím gritznerem a lucznikem - ten má hezké stehy a taky poměrný dobrý výkon (70 W); jinak janome a brother prý mívají kolem 35 W (v cenové hladině do 10 tis.). No a lucznik má automatické dírky, gritzner na 4 kroky.

petkula
8. jún 2015

@kamishek a při šití úpletů používáš kráčející patku nebo lze bez ní?

kuna
8. jún 2015

@petkula gritzner neznám, z popisu nevypadá špatně. Podle knoflíkové dírky bych se úplně nerozhodovala, záleží, jak často je šiješ - já zas tak často ne. Ale nevím úplně, co je poloautomatická ve 4 krocích, asi že musíš něco přecvaknout?
Jinak podle popisu na ráj šití má ten můj janome 70W, tak možná proto se mi zdá, že hezky šije 😀. Ale zase nemá moc stehů a to horní podávání....