icon

Obnovenie živnosti na krátke obdobie: Je to možné?

1. sep 2026

Ahojte, 15.6.2026 som uplne zrušila živnosť a odvtedy som na urade prace. Mam možnosť si teraz lepšie zarobiť, ale musím mať živnosť. Môžem si ju znova otvoriť hoc len na 1 mesiac a následne zrušiť?
Je to možné, alebo to bude problem?

Ake všetke povinnosti následne mam, čo musím obehat? Musím ísť aj na daňový požiadať opäť o DIČ?
Odvody budem platit do socialky od septembra teraz, alebo budem musieť doplácať obdobie, ktoré som bola na úrade?

Ak zrusim živnosť, odvody už neplatím?

Ďakujem

anonym_edfdb4
Autor odpoveď zmazal
anonym_5249f1
1. sep 2026

Namiesto zrušenia živnosti si ju mohla pozastaviť a vtedy ju vieš kedykoľvek obnoviť.
Až keby si mala TPP a istotu že tam ostávaš by si ju prípadne zrušila. Pri pozastavenej živnosti nič neplatíš za dobu pozastavenia.
Živnosť si otvoríš aj elektronicky bez behania po úradoch.

anonym_edfdb4
1. sep 2026

Ešte raz odpoviem, lebo mi to tu blbne. Živnosť môžeš mať otvorenú ako dlho chceš. Odvody platíš len za tie mesiace, kedy je živnosť aktívna bez ohľadu na výšku faktúry (teba sa už zrejme odvodové prázdniny netýkajú). Doplacanie odvodov za čas kedy si na úrade práce nedáva zmysel. Tvoja živnosť bola pozastavená/zrušená a zárobkovú činnosť si nevykonávala. Nemáš teda za čo odvody platiť.

autor
1. sep 2026
@anonym_edfdb4

Ešte raz odpoviem, lebo mi to tu blbne. Živnosť môžeš mať otvorenú ako dlho chceš. Odvody platíš len za tie mesiace, kedy je živnosť aktívna bez ohľadu na výšku faktúry (teba sa už zrejme odvodové prázdniny netýkajú). Doplacanie odvodov za čas kedy si na úrade práce nedáva zmysel. Tvoja živnosť bola pozastavená/zrušená a zárobkovú činnosť si nevykonávala. Nemáš teda za čo odvody platiť.

@anonym_edfdb4 predtým mi nevyšlo platiť odvody a teraz budem platiť mikroodvody. Kde zistim koľko mam platiť a na aký účet? Príde mi domov nejaký výpis? Ďakujem

autor
1. sep 2026
@anonym_5249f1

Namiesto zrušenia živnosti si ju mohla pozastaviť a vtedy ju vieš kedykoľvek obnoviť.
Až keby si mala TPP a istotu že tam ostávaš by si ju prípadne zrušila. Pri pozastavenej živnosti nič neplatíš za dobu pozastavenia.
Živnosť si otvoríš aj elektronicky bez behania po úradoch.

@anonym_5249f1 myslela som si, že už ju nebudem využívať, ale situácia sa zmenila. Tak si ju musím opäť otvoriť. Pôjdem osobne na živnostenský úrad. Je potrebné po znovu otvorení obehat nejaké dalsie úrady, inštitúcie?

anonym_5249f1
1. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_5249f1 myslela som si, že už ju nebudem využívať, ale situácia sa zmenila. Tak si ju musím opäť otvoriť. Pôjdem osobne na živnostenský úrad. Je potrebné po znovu otvorení obehat nejaké dalsie úrady, inštitúcie?

@anonym_autor myslím že obiehať ďalšie úrady nemusíš, informovanie úradov má zabezpečiť jednotné kontaktné centrum kde zriadiš živnosť

anonym_03837b
1. sep 2026

@anonym_autor po mesiaci živnosť zase zrušíš a pôjdeš na ÚP?

autor
1. sep 2026
@anonym_03837b

@anonym_autor po mesiaci živnosť zase zrušíš a pôjdeš na ÚP?

@anonym_03837b zrejme áno, alebo počkám do konca roka a od nového roka mam ist pracovať na zmluvu. Napada Vás nejaké lepšie riešenie?

anonym_edfdb4
1. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_edfdb4 predtým mi nevyšlo platiť odvody a teraz budem platiť mikroodvody. Kde zistim koľko mam platiť a na aký účet? Príde mi domov nejaký výpis? Ďakujem

@anonym_autor to ti všetko soc poisťovňa oznámi - čísla účtu variabilný s a pod. A nabudúce si živnosť radšej pozastav. Je to jednoduchšie administratívne myslím. A hlavne vtedy ak si zas za pár mesiacov rok, rok a pol rozmyslia, že ti ju treba.

autor
1. sep 2026
@anonym_5249f1

@anonym_autor myslím že obiehať ďalšie úrady nemusíš, informovanie úradov má zabezpečiť jednotné kontaktné centrum kde zriadiš živnosť

@anonym_5249f1 nie je potrebné ísť ani na daňový úrad po DIČ kartičku, registraciu na daň z prijmov .

Lebo keď som zrusila živnosť, bola som im vrátiť DIČ kartičku a zrušiť registráciu na daň z príjmov

autor
1. sep 2026
@anonym_edfdb4

@anonym_autor to ti všetko soc poisťovňa oznámi - čísla účtu variabilný s a pod. A nabudúce si živnosť radšej pozastav. Je to jednoduchšie administratívne myslím. A hlavne vtedy ak si zas za pár mesiacov rok, rok a pol rozmyslia, že ti ju treba.

@anonym_edfdb4 príde mi to písomne? Lebo nemám zriadené žiadne konto na sociálnej poisťovni. Mam iba konto na finančnej správe. Ďakujem

anonym_5249f1
1. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_edfdb4 príde mi to písomne? Lebo nemám zriadené žiadne konto na sociálnej poisťovni. Mam iba konto na finančnej správe. Ďakujem

@anonym_autor listy chodia do schránky slovensko.sk
DIČ kartičky sú už zrušené, nevydávajú sa

anonym_70bdc5
1. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_5249f1 nie je potrebné ísť ani na daňový úrad po DIČ kartičku, registraciu na daň z prijmov .

Lebo keď som zrusila živnosť, bola som im vrátiť DIČ kartičku a zrušiť registráciu na daň z príjmov

@anonym_autor po založení živnosti ti bude DIČ doručené do schránky na slovensko.sk v prípade, že ju používaš. Ak nie DIČ ti príde poštou. Tie zafoliované kartičky sa už nevydávajú. DIČ budeš mať presne to isté, aké si mala aj predtým.

autor
1. sep 2026
@anonym_5249f1

@anonym_autor listy chodia do schránky slovensko.sk
DIČ kartičky sú už zrušené, nevydávajú sa

@anonym_5249f1 ja niesom registrovaná na slovensko.sk

anonym_db5e9f
2. sep 2026
@anonym_70bdc5

@anonym_autor po založení živnosti ti bude DIČ doručené do schránky na slovensko.sk v prípade, že ju používaš. Ak nie DIČ ti príde poštou. Tie zafoliované kartičky sa už nevydávajú. DIČ budeš mať presne to isté, aké si mala aj predtým.

@anonym_70bdc5 tie zafoliované kartičky dič ked zrušiš alebo pozastavíš tak sa musia stále vracat ? dakujem za odpoved

anonym_edfdb4
2. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor malo by. Prípadne si potom ak ti nič nebude chodiť zajdi na pobočku, lebo oni sú niekedy strašnú slimaci. Lebo vieš dokedy snáď musíš zaplatiť odvody.

anonym_70bdc5
2. sep 2026
@anonym_db5e9f

@anonym_70bdc5 tie zafoliované kartičky dič ked zrušiš alebo pozastavíš tak sa musia stále vracat ? dakujem za odpoved

@anonym_db5e9f zafoliovaná kartička DIČ sa stále vracia, ale iba po úplnom zrušení živnosti. Keď sa živnosť iba pozastaví, vtedy si ju ešte nechávaš.