S. r. o. alebo živnosť: Ktoré podnikanie je lepšie?
Krasne ranko prajem,
prosim o radu. Mam zivnost uz asi 20 rokov, ale pred cca. 1,5 rokom som ju pozastavila, isla som na pracovny pomer na rok. Ten skoncil a mne sa 1.5. obnovi zivnost.
Uvazujem, ci ju zrusim a urobim si s.r.o. Nemam pravidelny prijem, ale tych 20.000,- Eur zhruba za ten rok zarobim (v hrubom), aj ked ratam s tym, ze buduci rok by to malo byt viac, mam nejake nove obchody uz zazmluvnene, ale vzdy sa moze nieco stat, napriklad dlhsia PN a nebudem mat ten prijem.
s.r.o. by som si urobila asi s muzom, ktory ma svoju s.r.o., ale tam je platca DPH, cize niektore obchody by mohol robit cez tu nasu firmu, take, kde sa mu neoplati byt platcom DPH.
Alebo je lepsie mat svoju vlastnu firmu?
Neviem sa rozhodnut a uz nemam moc casu. Pomozete?
Ake su vyhody s.r.o. voci zivnosti? Na zivnosti mi vadi, ze rucim vlastne celym majetkom, na s.r.o., ze sa neda tak lahko zrusit a musim platit uctvonicku. Pri zivnosti som si nejak zbuchala danove sama.
Vyzna sa v tom niekto? Vie uskalia, plusy a minusy oboch moznosti a je ochotny mi venovat svoj cas.
Dakujem
Pre taký malý príjem sa s.r.o. neoplatí.
Ako by si chcela mať svoj príjem z s.r.o? Zamestnáš sa vo svojej firme?
Živnosť máš úplne jednoduchšie ako sro...s takým príjmom môžeš aj na paušál a máš to jednoduché
určite živnosť a paušálne výdavky, s.r.o. potrebuješ účtovníčku čo ti urobí podvojné účtovníctvo + nevieš si tak ľahko vybrať vlastné zarobené peniaze ako zo živnosti, navyše máme minimálnu daň pre právnické osoby pri tvojich príjmoch 340 Eur aj keby si bola v strate
Ak nebudeš mať obrat nad 50 tisíc, tak na sro ani nepozeraj. Neoplatí sa ti finančne. Platíš licenciu, učto, a ak sebe chceš vyplatiť peniaze, tak buď ako zamestnanec -kedy platíš za seba aj plné odvody alebo so 7% daňou.
mám sro, učtovnička stoji asi 300e/mes. Mohol by som aj živnosť, ale nechcem ručiť svojim celým majetkom, keďže je väčší a riziko z podnikania pri mojej profesii vysoké, že sa niečo poser*ie.
Tie odvody pri živnosti majú byť na konci roka nejak optimalizované nie?
Ak máš reálne nejaký hodnotný majetok o ktorý sa bojíš a rizikové povolanie, tak jednoznačne sro. Ak máš jedno auto (aj na to si si musela zarobiť) a žiadnu nehnuteľnosť, tak živnosť do doby, kedy nebudeš plánovať rodinu a kúpu nehnuteľnosti.
@anonym_autor
Nerozumiem taku najdolezitejsiu financnu zalezitost ides riesit na poslednu chvilu na MD
ani nám neodporúča účtovníčka s. r. o. a príjem ročný cca 80.000 €.
Ale je to od prípadu k prípadu si myslím.
Preto ostávame pri živnosti
Pri tvojom príjme je jediná výhoda s.r.o. oproti SZČO to ručenie, že pri SZČO ručíš celým svojim majetkom, pri s.r.o. do výšky imania. Otázne je, akú činnosť vykonávaš a aké je riziko, že spôsobíš vysokú škodu. Ak áno, čo tak možnosť komerčného poistenia (mnohé profesie je možné poistiť pre prípad škody spôsobenej klientovi/zákazníkovi či tretej strane).
Ty jedinou nevýhodou s.r.o. vidíš nutnosť platiť si účtovníčku. Nevýhod je pre teba viac.
1. Náklady - ak pri SZČO využívaš paušálne náklady, čiže pri daňovom riešiš, ž 60% zo zisku sú náklady (hoci reálne je to napríklad iba 10%), tak toto pri s.r.o. nevieš. Riešiš reálne náklady, ktoré musíš zdokladovať. Nie pri každom predmete podnikania vieš dať do nákladov čokoľvek. Čiže ak nebudeš vedieť zdokladovať náklady ako 60% pri paušále pri SZČO, zvýšia sa ti náklady na dane a odvody.
2. Príjmy - ak si SZČO a niekto ti zaplatí 200 eur, ty si ich vyberieš a minieš na čokoľvek, je to ok. Nikoho (myslím úrady) to nezaujíma. Ak budeš mať s.r.o. a niekto ti uhradí 200 eur, použitie každého centu musíš zdokladovať. Buď ako náklad (zdokladovateľný) alebo ako vyplatenie zisku (s adekvátnym odvodom) alebo ako vyplatenie mzdy (s adekvátnymi odvodmi). Pri tvojom príjme by sa mne osobne nechcelo hrať s niečím takýmto. Ani ak by si mala napríklad namiesto 20 zarobiť 30.
Čo sa týka prepojenia s mužovou s.r.o. Ani by mi niečo také nenapadlo. Mám jednosobovú s.r.o. a ak by muž mal s.r.o., ani mi nenapadlo spájať sa s ním. Nech si každý podniká na svojom "piesočku".
Ako SZČO je to nevýhoda pri braní úveru. Banka ako Tvoj príjem berie, čistý po odrátaní všetkých odvodov aj pausalnych výdavkov bez ohľadu, či sú opodstatnené alebo nie. Minimálne odvody pre SZČO sú neprimerané k tej výške príjmu, čo píšeš. V sro nemusíš byť zamestnaná, môžeš si pravidelne vyplácať konatelsku odmenu v ľubovoľnej výške aj len jedno euro, aby si mala pokryté odvody. Zvyšné peniaze vyberieš ako zisk po zdanení a zaplatíš 7%. Musíš si preratat, co Ťa vyjde menej, či odvody ako SZČO alebo sro s vyplatením zisku po zdanení.
Ďakujem.
Uver brat nebudem. A ta zodpovednos tmoze byt celkom aj velka. Kolega takto zrusil s.r.o. prisili mu zodpovednost za nieco, co ani nebola jeho praca, ale nepomohol si....
S muzom s.r.o., lebo máme podobny predmet podnikania a jeho sro je DPH. Tak by mohol fakturovat na druhu firmu, bez DPH.
Ozaj, ked som mala prerusenu zivnost a obnovi sa mi, platim odvody? Alebo az po pol roku?
@anonym_autor
Nerozumiem taku najdolezitejsiu financnu zalezitost ides riesit na poslednu chvilu na MD
@anonym_d93216 MD?
Este jedna vec. Keby som sa pridala k muzovi do jeho sro? Je to mozne? Len on plati DPH a ja robim vacsinou s fo

Mám podobný príjem a moja učtovníčka neodporúčila sro, je ovela zložitejšie ako živnosť . Hovorila keby bolo také výhodné tak už aj ona dávno má.