Živnostník a výpoveď
Ahojte , idem si tu k vám po radu
Pracoval som v Nemecku na živnosť pod slovenskou agentúrou.. Mala to byť zákazka na dlhodobo ale vlastne vzniklo z toho to že po troch týždňoch nás poslali domov
Zo slovenským šéfom som mal dohodnuté týždeň doma a pôjdeme zas ale stále sa to naťahuje tak som si musel najist lepšiu firmu s dlhodobou prácou
Napísal som mu teda že dávam výpoveď s okamžitou platnosťou kvôli nedodržaniu dohody a že nemôže nikoho držať 70 dní že to není ani legálne.. Odpísal mi že toto není brigáda a že musím dodržať tých 70 dní že to takto nefunguje tak som mu odpisal následne toto :
Ukončenie zmluvného vzťahu – nemožnosť plnenia zo strany objednávateľa
I

Dobrý deň,
reagujem na Vaše tvrdenie, že zmluvný vzťah nie je možné ukončiť pred uplynutím 70-dňovej výpovednej lehoty.
Je pravdou, že podľa Článku VIII ods. 3 Zmluvy o dielo je výpoveď zhotoviteľa formálne účinná 70. dňom odo dňa jej doručenia. Zároveň je však potrebné uviesť, že predmetná zmluva je zmluvou o dielo podľa Obchodného zákonníka, nie pracovnoprávnym vzťahom, a z jej obsahu nevyplýva žiadna povinnosť zhotoviteľa byť dlhodobo k dispozícii bez reálneho plnenia.
Zmluva výslovne:
negarantuje kontinuálnu zákazku,
negarantuje minimálny rozsah práce,
negarantuje náhradu za prestoje,
negarantuje príjem počas obdobia čakania.
Podľa § 537 a § 548 Obchodného zákonníka je objednávateľ povinný vytvoriť podmienky na vykonanie diela, poskytnúť potrebnú súčinnosť a nezmaríť vykonanie diela. V danom prípade však došlo k situácii, keď po predčasnom ukončení výkonu prác nebola z Vašej strany zabezpečená žiadna nadväzujúca zákazka ani možnosť pokračovania v plnení, a to ani po uplynutí ďalšieho týždňa.
Zároveň poukazujem na Prehlásenie tvoriace súčasť zmluvy, v ktorom je výslovne uvedené, že zhotoviteľ:
nie je závislou osobou,
pracuje pre viacerých odberateľov,
sám si tvorí pracovný čas,
nenesiete za neho zodpovednosť ako zamestnávateľ.
Za týchto okolností nie je možné požadovať, aby zhotoviteľ zotrvával v neplatenom stave bez reálnej možnosti výkonu diela, keďže by to bolo v rozpore so zásadou podnikateľskej slobody a mohlo by to viesť k znakom skrytého pracovného pomeru.
Z vyššie uvedených dôvodov považujem zmluvný vzťah za ukončený z dôvodu nemožnosti plnenia zo strany objednávateľa. Toto oznámenie má za cieľ vecne uzavrieť vzniknutú situáciu, nie eskalovať spor.
Ako by ste reagovali vy máte s tým niečo skúsenosť? Ďakujem
napíš do skupiny Právne poradenstvo https://www.modrykonik.sk/group/1900/
Mas pravdu, akonahle si zivnostnik, nie su ziadne "vypovedne doby" len vztah dvoch podnikatelskych subjektov - teba a asi tej agentury alebo toho "sk sefa". Cokolvek ine je obchadzanie zakonnika prace, ktory by velmi zaujalo kontrolu.
Cele sa to zamoce v bode, ked podpises tu "zmluvu o dielo", tam by mali byt nejake lehoty na dokoncenie prace a odovzdanie diela. Porad sa s realnym pravnikom, len on precita celu zmluvu a vysvetli ti moznosti.
Tu nevieme, co mas presne podpisane, jedine ak by si to sem dal cele a zaciernil osobne udaje.
Pozri čo máš v zmluve. Ja som mala dakedy prácu na živnosť a tam bola výpovedná doba 1 mesiac
Mas pravdu, akonahle si zivnostnik, nie su ziadne "vypovedne doby" len vztah dvoch podnikatelskych subjektov - teba a asi tej agentury alebo toho "sk sefa". Cokolvek ine je obchadzanie zakonnika prace, ktory by velmi zaujalo kontrolu.
Cele sa to zamoce v bode, ked podpises tu "zmluvu o dielo", tam by mali byt nejake lehoty na dokoncenie prace a odovzdanie diela. Porad sa s realnym pravnikom, len on precita celu zmluvu a vysvetli ti moznosti.
Tu nevieme, co mas presne podpisane, jedine ak by si to sem dal cele a zaciernil osobne udaje.
"praca na zivnost" je co? bud si zamestnanec, alebo si zivnostnik.
@patrike pise dobre
@darkness22 Robila som v takej agentúre, spolupracovali sme so živnostníkmi na projektoch v zahraničí, riešila som s nimi A1 a ostatne náležitosti.
Nevidela som tvoju zmluvu, ale mal si ku nej nejaký dodatok? prílohu? Kde je špecifikovana zákazka, na ktorej si mal pracovať? A kde je specifikovana ďalšia? Ty potrebuješ mat dohodnute ďalšie konkrétne podmienky výkonu - miesto prace, dátum začiatku, medzidodavatela - aj kvôli A1, tiež odmenu kvôli fakturacii.
Tato všeobecná (hlavná) zmluva je platna, ale k ničomu ta ešte viac-menej nezaväzuje. Pokojne ju vypovedz s výpovednou lehotou.
Ale, ak si nesúhlasil s ďalším konkrétnym projektom, pravovat pre dodávateľa/agenturu už nemusíš. Ty si súhlasil a dohodli ste sa na jednej zákazke. Nemusíš podpisovať další dodatok o inej. To je uz na tvojom rozhodnutí. Pokojne odmietni.
@patrike podľa obchodného zákonníka plati 3-mesačná výpovedná lehota z takej zmluvy, ak nie je dohodnute inak.
@darkness22 inak poviem to rovno, agentúra ta straší, dôvodom je udržať si pracovníkov, aby neodchádzali ku konkurencii
@patrike čo vedie človeka, v tomto prípade teba, aby písal hlúposti? Aj občiansky či obchodný zákonník rieši výpovedné lehoty medzi podnikateľmi, ak je tak dohodnuté. Odporúčam prečítať si zákony alebo poradiť sa s právnikom a potom písať rady. Nebudeš písať bludy.

Aka vypoved? Ty si pozri co mas v zmluve. Tu si podpisal a tu treba didrzat alebo niest nasledky.