15 mesačné dieťa a jasle
Aj keď ma to veľmi mrzí, od apríla dávam do jasličiek svojho v tej dobe 15-mesačného synčeka a už teraz mám z toho strašnú depku a stiahnutý žalúdok, hlavne keď som si prečítala na internete články o tom, aké nevhodné sú jasle ale aj škôlka pre detičky do 3 rokov. Chcela by som vediem, aké máte osobné skúsenosti s adaptáciou tak malého dieťatka na jasličky, či ste mali nejaké problémy kým si tam dieťatko zvyklo, príp. či si vôbec zvyklo.
@stanislavao prosim ta, to co pises, su len citove vidieracky zien, ktore maju ine predstavy o zivote svojom a zivote svojich deti. Cielom tychto vidieraciek je manipulovat mamicky a citovo na ne utocit, a robit z nich pomaly krkavcie matky. Vacsine zien na materskych muzi pracuju, to co teraz aj do nich sa ideme pustit, co su to za otcovia, co nebehaju za zadkom svojho dietata a nie su z toho paf. Ja som robila opatrovatelku deti v zahranici, a napriek tomu, ze tie deti tam su odmalicka bud v jasliach alebo u opatrovatelky, su nadherne, a vyrastaju z nich krasni ludia s krasnymi vztahmi s rodicmi, s ostatnymi ludmi.
Skôr vidim problem u zien, ktore pomaly prvych pat rokov zivota chcu behat za deckom a byt pre neho "polobohynou", a maju pocit, ze keby mali veci robit inak, citili by sa ako nematky, ale to je vsetko o pocitoch, o nanucovanych pocitoch, co sa povazuje za "ideal", ale zvlasten, ze napriek tomu, ze v SR su zeny s detmi tak dlho, tie deti nicim nejako nevynikaju oproti detom, kde to tak nefunguje.
Dieta potrebuje mamu, alebo skor matka dieta?
@mirabelka212 aj na Slovensku je materska len 8 mesiacov, potom je rodicovska, a tych ubohych necelych 200 E, je v podstate nic, takze ani na Slovensku to nie je take uzasne
@andrejka1983 je to hrozne, ze so svojim dietatom:
- nebudes sediet raz v prvej triede,
- nebudes vystrajat na hodinach telocviku,
- nenanominujes sa na vsetky jeho vylety a nebudes mu stale v patach,
- nebudes pritom, ked sa prvykrat zamilu,
- ....
take krasne okamihy v zivote dietata a tych ich prepasies 😀
@mima4 asi tak ako si napisala...a navyse ako vyhovorka preco sediet tri roky na zadku je to dobre pre tie zeny🙂moja dcera mojou pracou a odlucenim trpi mmt ovela menej akoby trpela keby som ju v 3 rokoch supla rovno do jasli...a mozno sa jej paradoxne venujem kvalitnejsie ako kopa znudenych mamiciek doma...mam stastne a vyrovnene dieta aj ked som pracujuca matka a tie peniazky na jej lepsiu buducnost tiez stoja za to🙂
@amouramour vies, podla mna nech sa kazda zena rozhoduje ako chce, aj co sa tyka dovodov ako budovania kariery. Ked nejaka zena chce byt s troma detmi doma 9 rokov, nech je, nikto nema pravo sa do nej navazat, ak v tom vidi svoju realizaciu a je tak spokojna. Nikto nema pravo ponizovat zenu, ktora sa rozhodne pre stvrte/piate dieta. Ale taktiez nikto nema pravo citovo utocit na maminky, ktore idu do prace skor, ako v troch rokoch dietata. Taktiez nikto nema pravo utocit na ich vychovu, ich dieta, vztah medzi nimi, lutovat dieta/matku. Podla mna zdravy vyrovnany clovek akceptuje zivot tych druhych a neutoci na nich, predovsetkym citovym vidieranim. Nech kazdy sa rozhoduje tak, ako povazuje za najlepsie. 🙂
@mima4 v tomto absolutne suhlasim🙂len sama nemam rada tiez take citove vydieracky, ktore sa nezakladaju na pravde, ja som to konzultovala aj s detskou psychologickou, cim mensie dieta tym viac adaptabilnejsie...ja s partnerom sme boli velmi skoro v jaslickach, k rodicom mame super vztah a trauma ziadna...ja len potom tiez nemam rada este jednu vec, nariekanie mamiciek, ze nevedia najst pracu...holt po x rocnej materskej je to ozaj tazke...a navyse si treba aj uvedomit, ze deti velmi rychlo rastu, cochvila nas nebudu potrebovat a clovek sa jednoducho musi aj inak realizovat, nielen ako matka...ale aj ako partnerka - na to sa tiez casto zabuda a aj ako zena a samostatna osobnost
@amouramour presne tak, suhlasim s tebou 🙂
Tiez mam s maminou skvely vztah. vztah totiz nie je o jaslickach, ci opatrovatelke, ale o tom, ako vobec travime cas s niekym,ked ten cas mame, aj ked je to mozno denne len malinko. Ci nam je prednejsie vypozerat panelaky, farmy, alebo travit intenzivne cas s clovekom, ktoreho lubime... a takto sa da x prikladov najst.
Ak sa môžem pridať, ja som dala malú do jasiel už keď mala 12 mesiacov. Dala som ju do súkromných jasličiek kde bola starostlivosť na vysokej úrovni a bolo to to najlepšie čo som mohľa spraviť. Malá sa adaptovala veľmi rýchlo, čo som si všimla, za tie 2 roky čo som tam s ňou každý deň chodila, čím menšie dieťa, tým lepšie si zvyká, takže s toho určite nemusíš mať strach. Veľmi jej to pomohlo po každej stránke, kolektív je kolektív, tam to baví deti viac ako doma len s mamou a určite sa aj viac naučí. Žena doma musí robiť všetko, nemá čas sa celý den venovať len dieťatu ako to robia učiteľky v škôlkach, jasličkách. Určite by som nerozmýšlala, ak máš dobré jasličky kde vieš, že sa môžeš na učiteľky spoľahnúť, nemáš sa čoho obávať.. A určite aj nástup do normálnej škôlky bude oveľa jednoduhší, ako tím detom čo sú do 3 rokov len pri maminej sukni. Ja som si to už vyskúšala. A fakt odporúčam! 🙂
@mima4 neskutocne sprosty nazor. kazdy ma svoj nazor. ale vidim to na matkach, ktore dali deti do jasiel, ako to po rokoch lutuju, ze si vlastneho dietata neuzili. to je realita a nie omacky - vydieracky.
@stanislavao prepac, ale konaj ty sama za seba a zvazuj slova. Su zeny ktore lutuju ale su zeny, aj ktore nelutuju. Neda sa pausalizovat, kazda z nas sme ina, originalna a jedinecna, a to je uzasne, ze Pan Boh nas tak stvoril. Nemame pravo posudzovat rozhodnutia inych na zaklade toho, ako by sme danu vec pocitovali my. Vrcholom intolerancie je prave citove vidieranie zien.
@mima4 no myslím že teraz preháňaš a miešaš hrušky s jablkami 😀 ale ty to dobre to vieš, takže na toto reagovať ani nebudem 😉 pretože to čo som ja písala je o tom že tvoje dieťa ta permanentne potrebuje pretože si jeho najbližšia bytosť potom čo sa narodí, a to čo píšeš ty je tááááák pritiahnute za vlasy že samej ti to musí byť smiešne 🙂 ak si dieťa dobre a zodpovedne vychovala práve v tých prvých rokoch jeho života ked by si s ním mala stráviť čo najviac času a nie dávať ho kade tade po jasličkách, tak nemusíš robiť to čo si napísala ako reakciu na moj príspevok 🙂 😉 😉
liz_lemon....ale aspon dostanes 200 eur...cele 3 roky....tu nedostanes ani korunu......takze....bud rada za kazde "ecko" aj tych 200 eur by bodlo....cele 3 roky...no my tu o tom mozeme len snivat.....🙂
súhlasím s názorom @mima4, celkovo 3 roky platená (aj keď úboho) rodičovská dovolenka nemá v Európe obdoby. Značí to, že mamičky, ktoré si nemôžu dovoliť zostať s deťmi doma, lebo ich manželia nezarábajú dostatočne financiíí na to, aby zaplatili hypotéky, účty, stravu, nemajú mať deti ? To si "robíme" deti iba kvôli prvým trom rokom ? Ja som tiež musela nastúpiť do práce, maličká je v jasličkách a je spokojná, a ja si ju o to viac užijem a teším sa keď sa vrátim z práce. A sledujem jej pokroky a myslím, že o to viac intenzívnejšie. 😉
@andrejka1983 no tak potom je to zvlastne, ze mna rodicia dobre vychovali, zijem slusnym zivotom a predsa som bola v jasliach. Nejako do skalutlky sa nevopcham... 😉
Nad niektorymi nazormi mi len rozum zostava stat, som zvedava, co sa stane, ak bude u nas materska skratena, je to len otazka casu. Nasa mala je v jasliach od svojich 9 mesiacov a nie preto, ze som pracovat musela (muz by nas v pohode aj trikrat uzivil) ale CHCELA. Mala si zvykla uzasne, kazde rano ide do skolky pekne sama, da mi pusku, otoci sa a zakyva mi, poobede nechce ist domov. A moj cas, ktory stravim s nou, je preto pre mna o to vzacnejsi a plnohodnotnejsi. V poslednej dobe len pocuvam a citam ako si 3-rocne deticky nevedia zvyknut v skolke a som rada, ze toto nas problem nebude.
@mirabelka212 ked si myslis, ze je to take skvele, treba sa vratit na Slovensko
@mima4 mna do jasličiek rodičia nestrčili, dokonca som nechodila ani škôlky 😕 😉 a si predstav že ma tiež slušne vychovali a mám dnes krásnu rodinku a svojej malej sa tiež naplno venujem tak ako mne venovali moji rodičia
...ale mimo to, nemám záujem sa s tebou doťahovať... 🙂 🙂 takže ak si ty spokojná je to ok 😉
@pallacinka len aby si s tou školkou nebola prekvapená 🙂
.....a uprimne, aspon sa nepriznavaj že si ju CHCELA ( ešte s velkými písmenami) dať do jasličiek....lebo až sa to zle číta , je mi do plaču ak to napíše matka s takou hrdosťou a ešte ani nemusela ale Chcela a pritom je doma....ten čas by som vedela vyplnit myslím tomu dieťaťu ovela lepšie ja ako matka, a nie vychovatelky jasličkách...
.....ako niekedy nechápem načo niektore ženy majú deti, ked pri prvej príležitosti sa ich CHCÚ ,(nieže musia z roznych finanč. alebo rod,. dovodov) "zbaviť" aby si tak ulahčili život na materskej??? chceli ste ich, tak sa starajte, venujte sa....ci spoliehate sa že,však mi moje dieťa vychová štat, alebo si radšej priplatím nech ho prebaľuje, krmi a stara sa onho cudzia ženska aby som mala aspon chvílu pokoj, nemusela ho každu chvilu kontrolovať, počuvať ako plače a pod.....????? presne takýto obraz o sebe tu niektore vytváraju ☹ .......žial
@andrejka1983 myslim, ze @pallacinka sa chcela vratit do prace.
@andrejka1983 no vidis ake je to uzasne... 😉
ja som bola aj v jaslickach, aj v skolke a som spokojna a stastna, nasi mi dali maximum... ty si nebola ani tam, ani tam a si taktiez spokojna.
No nie je to zasne, ze sme dosli na to, ze urcite veci a nazory su iba predsudky iracionalneho charakteru 🙂
a v suvislosti s @pallacinka , prepac, ale mne je zle, ako moze niekto takto necitlivo sudit druhych, nadradovat sa... a hodnotit ich zivot a ich postoje. Nadradujes na nad nu, a to je prejavom netolerancie a krutosti. Nikdy nesud druhych vychovu, druhych rozhodnutia sama nevies ako vychovas svoje dieta. Mozno @pallacinka bude mat o 1000 % kvalitnejsi a krajsi vztah so svojim dietatkom ako ty... hovori sa jedno take irecite prislovie "sama si srala do huby" 😉 Aby si na to teda nedoplatila raz.
@mima4 na nikoho sa nechcem nadraďovať, a už vôbec nie som krutá a netolerantná 😀 😀 ved ju vobec nepoznam a je mi to vlastne aj jedno 😉 😉ale ak to tak vyznelo ospravedlnujem sa.....ale len som reagovala na toto z jej prispevku: Nasa mala je v jasliach od svojich 9 mesiacov a nie preto, ze som pracovat musela (muz by nas v pohode aj trikrat uzivil) ale CHCELA
čo mi prišlo vážne dost smutne a napísane s takou hrdosťou u matky že s kludným svedomím dokazala dat svoje malé 9mesacne dieťa do jasličiek,len tak, lebo si to tak zmyslela a chcela..... ale tak beriem, že nie sme všetky rovnako citovo naviazane na svoje deti
...a ty tiež nevieš ako dopadneš, ani ona a ani ja, takže o nejakých prísloviach mi tu rozprávat nemusiš 🙂 🙂 aby si nebola prekvapkana 😀
@andrejka1983 ja ti uprimen prajem aby si dopadla dobre a bola vo svojom zivote spokojna 🙂
Ja som tiez bola volakedy taka, ze som mala odpoved na vsetko, a veci videla cierno-bielo, no cim som starsia, tym viac snazim sa precitovat zivot toho druheho a brat ho ako svojho priatela, nie oponenta a hlavne neposudzovat podla seba. 😉
@andrejka1983 Napisem k tomu len tolko- mne je luto zasa zien, ktore chodia do prace lebo musia, nepoznaju ten pocit, ked je praca zaroven konickom a naplna ich. Ja svoju dcerku milujem najviac na svete, bez zavahania by som za nu dala zivot a nikdy v zivote by som jej vedome neublizila. Dovolim si o sebe tvrdit, ze som dobra matka, vsetko svoj volny cas, usilie aj financie venujem iba jej. Som presvedcena o tom, ze v skolke s detmi jej je lepsie ako doma so mnou medzi 4 stenami, ako bonus k tomu sa nauci cudzi jazyk, za co mi raz dufam tiez podakuje. Skratka nesud ked nechapes, ja rovnako neodsudzujem zeny, ktorym nevadi sediet doma s detmi dlhe roky, nikdy by som sa im neodvazila napisat, ze su kvoli tomu zle matky.
@mima4 to si pekne napísala...🙂
@pallacinka ked to napíšeš takto, hned to vyzera aj sa to číta inak 🙂 🙂 ....keby to napíšeš hned, nereagovala by som tak ak som písala 🙂 rešpektujem ťa a beriem na vedomie tvoje rozhodnutie 🙂 🙂 je to fajn, každa mamina chce pre svoje dieťatko len to najlepšie
@andrejka1983 Som rada, ze sme sa pochopili- to, ze svoje dieta nado vsetko milujem a je pre mna vsetkym na tomto svete som myslela, ze je jasne 🙂 Keby som nebola vnutorne presvedcena ze robim spravnu vec a jej je v jasliach dobre, urcito to takto neriesim 🙂
@pallacinka ja si tiez myslim, ze je to len otazka casu, na slovensku je vytvorena nejaka dogma, ze len ked tri roky si doma s dietatom tak si dobra matka...ja tieto obmedzene nazory nemusim, mam kolegov v zahranici ktori pracuju a maju skvele deti a deti maju s nimi super vztah...ono materska laska sa neda vyjadrit kvantitativne poctom stravenych hodin ale kvalitou, len to niektore mamicky nepochopia, tak isto ako nepochopia, ze niektore zeny citia chut pracovat, su uspesne...mne to obcas pride troska aj ako zavist
Začala som túto diskusiu z toho dôvodu, že s prvými dvoma deťmi som bola doma do ich troch rokov, nakoľko financie doma nechýbali no a pri tomto mojom treťom nezbedníkovi (ktorého nadovšetko milujem) sa proste inak nedalo... pretože jesť treba, šeky platiť a žiť z niečoho tak isto, tak som proste musela nastúpiť do práce a malý do jasličiek. A teraz po 6 mesiacoch môžem hodnotiť: prvé dva týždne boli určite ťažké a to hlavne ranné lúčenie, no a keď som malého počula plakať až vonku pred budovou, tak mi teda bolo veľmi, veľmi ťažko, normálne ma až napínalo na zvracanie. Pri každom zazvonení mobilu mi stislo žalúdok, že to určite volajú z jasličiek, že sa niečo stalo. No a dnes... malý chodí do jasličiek veľmi rád (mali sme šťastie na výber jasličiek, sú tam úplne perfektné a úžasné pani učiteľky, každý deň si na facebooku, keďže majú vlastnú stránku, môžem pozrieť fotky, čo a kedy s detičkami robili) A hlavne, nebadám na ňom žiadnu zmenu správania, že by bol nervóznejší, plačlivejší a pod. (mám na mysli ten stresový hormón čo vraj majú detí z jaslí, ako som čítala niekde na internete) práve naopak, je to úplne normálny zdravý veselý, veľmi usmievavý a nezbedný malý drobec. A tým, že cez týždeň sme spolu málo, tak keď príde víked, ten si celý s malým vychutnávame a užívame. Takže keď to teraz zhrniem, absolútne neľutujem svoje rozhodnutie!

renatazet: nie vsetky maminy si mozu byt dovolit doma 3 roky!!!! ja napr. byvam v UK a ako by som strasne chcela byt s mojim dietatom tak dlho na materskej (ako to umoznuje SR) ale bohuzial iny kraj iny mrav....tu su nutene zeny davat deti do jasli uz od 3 mesiacov. Matersku mas platenu len 8 mesiacov a potom uz ani korunu (ziadne 3 roky ako na Slovensku) Zeny karieristky (ktore uprednostnuju pracu pred detmi nechapem) ale zeny, ktore musia ist do prace aby aj spolu s manzelom mali na vsetky ucty uz teraz chapem uplne. Ja mam momentalne 10 mesacneho synceka a zijeme len s manzelovho platu..ale moc dlho to nevydrzi...uz davno sa ma ludia pytaju kedy pojdem do prace...TIEZ SA MI NECHCE OD MOJHO malinkeho, radsej sa uskromnim momentalne, ale chcem s nim byt doma aspon do tych 15-18 mesiacov. Takze sa vobec necit vinna...viem, sama, ze to cloveka trapi...a tiez pride ten cas ked budem musiet ist do prace na polovicny uvazok (a dat dieta do jasli ked bude mat podobne ako tvoje )ale v jaslickach...si najde kamaratov.....uz to nie je babanko....a potrebuje styk aj s malinkymi detmi. p.s. a uz aj na Slovensku hodne zien chodi normalne do prace...ked ma male rok a pol.....drzim palce.....pa