15 mesačné dieťa a jasle
Aj keď ma to veľmi mrzí, od apríla dávam do jasličiek svojho v tej dobe 15-mesačného synčeka a už teraz mám z toho strašnú depku a stiahnutý žalúdok, hlavne keď som si prečítala na internete články o tom, aké nevhodné sú jasle ale aj škôlka pre detičky do 3 rokov. Chcela by som vediem, aké máte osobné skúsenosti s adaptáciou tak malého dieťatka na jasličky, či ste mali nejaké problémy kým si tam dieťatko zvyklo, príp. či si vôbec zvyklo.
@viki2912 - Saska mala opatrovatelku v nemecku, pojde k nej aj maly, ja som si ju "omrkla" uz mesiace pred tym s inym dietatkom o ktore sa starala, chodili na prechadzky, stretavali sme ich v obchode, na detskom cviceni, bolo to ako jej vlastne dietatko... proste este ani nevedela, ze k nej raz malu dam, spravala sa prirodzene, milo, ale urcovala mu mantinely, bolo to to, co som hladala. Saska svoju opatrovatelku inak dodnes zboznuje, vzdy ked sa stretnu, tak sa leti pritulit 😉
@renatazet ... ahoj moj syn chodi ukoncenych 11 mesiacov do sukromnych jasli a som maaaaaximalne spokojna .... adaptovali sme sa ovela rychlejsie ako ine starsie deticky a bez nejakeho histerickeho placu predsa este len nebolo tolko casu na to aby sa maly na mna alebo ocina prilis "zavesil" ... bud pripravena na to ze prve dni su uplne super tak na druhy mozno az treti tyzden niektore taketo mensie deticky si zacinaju uvedomovat odlucenie a trochu poplacu u nas to bol druhy tyzden a slabucky plac trval 3 dni ... aj ked ti bude smutno neries to ... daj dietatko ucitelke zavri dvere a chod do prace ... oni uz vedia ako na nich ... raz si sa tak rozhodla a aj ked ti v tej chvili z toho bude smutno a aj v praci na to budes mysliet nebude trvat dlho a plac prestane .... no a potom uz len sleduj ako ti dietatko bude "rast" aspon u nas tomu tak bolo tie pokroky co maly za ten cas v jasliach urobil to bolo fakt uzasne uz po mesiaci som videla ze je uplne iny .. len a len v pozitivnom smere 😀 no ale urcite sa priprav na zvysenu chorobnost, OCR a PN a absenciu v praci ... ale to k tomu patri a je jedno ci je dieta mladsie alebo starsie .. jednoducho tym si kazde dieta musi prejst a nenechaj sa obalamutit recami ze to preto lebo si take male babo dala uz do jasli a kolektivu a podobne ... ako som pisala moj maly nastupil ked nemal ani rok ... prvy rok bol hrozny co sa tyka chorob teraz je to tuktuk bez problemov ... v tom case nastupovala aj kolegynina dcera do skolky uz ako trojrocna a doma bola a bohuzial este aj je ovela viac ako ja s malym ... prvy rok je dost zly ale ked ma dobru imunitu casom si zvykne, adaptuje sa aj v tomto smere a bude fajn. Drzim palce aby ste to zvladli a neboj bude dobre .. . nazory su rozne ale ja byt opet v tom istom case a rozhodnut sa konam rovnako opet by som maleho dala do jasli a je mi jedno co si o tom kto mysli ... nas maly kvoli tomu nema ani menej lasky ani menej pozornosti ani menej starostlivosti .. kazde rano mu poviem ze maminka a ocinko musia ist do prace on do jasli aby sme mali peniazky aby sme si potom mohli kupit co bude chciet a on to chape ... a navyse sme mali stastie nasli sme pre nas tie najlepsie jaslicky v nasom meste .... teda pre nas urcite 😀 😀 😀
moja 13 mesacna dcerka chodi do jasli teraz 4.den a hoci chodi zatial len na pol dna, nie su s nou problemy. Prvy den plakala, lebo som urobila chybu, ze som ju tam doniesla spiacu a ked sa zobudila, bola v cudzom prostredi a zlakla sa, (nosim ju tam na obed a poobede o 16:00 idem po nu), takze plakala az do tej stvrtej, ani nejedla bohvieco, ale na druhy den som ju priniesla predtym nez zaspala, pekne sa s detmi pohrala a bolo dobre. Vcera uz pekne jedla vsetko co aj ine deti, spala, a potichucky sa hrala, plakala mozno za cely den 10 minut. Tak dufam ze to bude uz len lepsie a lepsie. Syn chodil do jasli od 17 mesiacov a tiez s nim neboli problemy. Co sa tyka chorobnosti, podla mna to je velmi individualne, nemusi to nutne znamenat ze bude teraz stale chore.
@bublinka111 mozem ma na nejaku nakontaktovat..tak prehodila by som slov snou a tak...premyslame nad jaslami ako pisem,ale som otvorena kazdej moznosti,ktora je pre nasu malu najlepsia...pomozes?IP
baby,pocujte skuste i napisat nejak suhrnne,vsetko ohladne jasli...co musim urobit,kam ist nahlasit zmenu,proste vsetko.ako prispieva stat a tak.mam pozistovane nejake veci,ale zistujem,ze tu sa vzdy dozviem dobre veci...ktore som nevedela a nejak uceleny pohlad na vec mi len prospeje....ake mate skuesnoti,lepsie je zacat na polovicny ci na cely uvazok...a tak.
neodporucam jasle Zirafa skuste si pozriet mamicky co pisali o nich.A tak tiez neodporucam ,kde je deti viac ako 10.Vlastna skusenost.Preto som si hladala malicky kolektiv.A nasla som uzastnu opatrovatelku v ruzinove ,ktora opatruje 7 deti a venuje sa im ako svojim.A viem,ze viacere mamini boli spokojne napr verona20 a dalsie
@viki2912 ... zmenu musis nahlasit este pred nastupom ... ja som bola si mesiac pred nastupom maleho do jasli na socialnom urade pod ktory patris .. oni ti uz povedia presne co kedy potrebujes doniest a kde co treba potvrdit u zamestnavatela a podobne a na co vsetko mas este narok alebo o co pri nastupe dietata do jasli prides ....
co sa tyka jasli ... najskor si jasle musis vybrat 😀 ak sa pre ne rozhodnes je naj ak si obehas niekolko a nie len cez phone ale osobne sa tam chod pozriet .. vsimaj si vsetko ochotu s tebou komunikovat, ako sa na chodbe k sebe spravaju tety ucitelky ako na teba ako v tom case neznamu budu reagovat, ako sa chovaju deticky ci na ne davaju ucitelky pozor, ako su vyzdobene triedy nie len ci je novy nabytok ale aka je vyzdoba ako sa prejavuje aj v tomto smere kreativita uciteliek, ci su na nastenkach vytvory deticiek lebo u nas uz aj take malinke vselico "tvoria", este pred navstevou si napis zoznam otazok co ta najviac zaujima nemusis si na ne potom spomenut ... obycajne sa tykaju skolneho .. kolko? ako casto sa meni? plati sa este nieco navyse? co v sebe zahrna? ako je to s jeho vyskou ked dietatko chyba?strava - kolko sa plati, co je v stravnej jednotke zahrnute, maju este nieco navyse alebo iba tie jedla ktore maju mat - myslim tym okrem hlavnych jedla aj nejake keksiky, ovocie na stole , pitny rezim- ako je dodrzany, treba doniest vodu navyse v pripade ze dietatko vela pije, piju vsetci naraz alebo moze si o vodu popytat ked je smedne, WC a hygiena - chodia na nocnik, velke WC, co treba priniest ako casto? spanok - ako dlho a kedy spia, kde spia, je potrebne nieco doniest? hry a kruzky .- ako a s cim sa hraju,ako casto sa menia hracky, mavaju nejake divadiellka, stretnutia s detskymi spevakmi, spolupracuje personal s nejakou detskou psychologickou a logopedickou? ako casto a kde chodia vonku?
co sa tyka prispevkov od statu ... pisem z mojej pozicie teda zamestnania na plny uvezok ...... vztahuje sa len sukromne zariadenia alebo profesionalne opatrovatelky (so zivnostou) ...nie statne zariadenia ..... stat mesacne prispeje sumou 230e, teda aj ked tvoje mesacne naklady na jasle / skolku budu vyssie ty mas narok iba na 230e ... na zaciatku donesies na urad vsetky vyplnene potvrdenia co ti daju a potom uz len mesacne vypisujes jedno tlacivo a spolu s potvrdeniami a zaplateni nosis na urad .... aspon u nas je to tak najjednoduchsie a oni ti mesacne vyplatia na ucet tych 230e ... zvysok si uhradzas sama .. zavisi kolko je potrebne zaplatit za jasle to je uz na ich sprave
suma jasli sa pohybuje od tych 230 a vyssie zavisi od mesta a zariadenia
co sa tyka polovicny alebo cely uvezok ? je na tebe ako si na tom s pracou a zamestnavatelom a ako chces ty ake mas moznosti v jasliach ... ja som hned nastupila na cely uvezok kedze ina moznost nebola 😀
Dievčatá, nič proti jasliam. Ale nestíham sa diviť, ako si naozaj naivne myslíte, že 15 mesačné dieťa potrebuje kolektív. Ja keď si toto niekde prečítam, tak sa musím chytať za hlavu. Minule jedna mamina písala, že tiež dá svoju 11 mesačnú dcérku do jaslí, lebo jej už vraj chýba kontakt s detičkami. 😕
@koniarova necitala som tuto diskusiu len tvoj prispevok neviem ako tvoje dieta ale moje 16m.miluje kolektiv,neviem co je na tom divne,je to prirodzene,skoro kazdy den sa snazim aby bol s nejakym kamaratom priblizne v rovnakom veku prip.skocime do centra...prospieva to nie len jemu ale aj mne,vzdy sa prijemne unavi a v noci lepsie spi... 😀
My sme zvolili kompromis, opatrovatelku s 5-7 detmi a musim povedat, ze mala si zvykla ukazkovo, a to som ju vtedy este niekolkokrat denne kojila. Zacala tam chodit ako 9 mesacna (co je uz u nas v praci neskoro, normalne chodia zeny do prace 2 a pol mesiaca po porode). Jedina nevyhoda, ktoru vnimame, su tie caste choroby- zhruba kazde 4 tyzdne chyti nejaku virozu (ale antibiotika zatial nebrala, klop klop). Myslim, ze ja som z toho vsetkeho mala vacsie stresy ako ona 🙂
Ahoj nie este nechodil .. a ani nelozil 😀 kedze my sme boli lenivy a nechcelo sa nam... ale velmi rychlo zacal chodit takze mozno v jasliach nechodil tak mesiac a potom uz stal na nozkach a robil prve kroky ... a kociar som nosila este velmi dlho kedze s detickami chodili dost von a celkovo vsetci rodicia s takymi to malymi detickami nosili kociariky aby tetusky mohli vziat von aj nasich drobcov ... jaslicky mali aj nejake svoje kociariky co im venovali rodicia alebo tam nechali ked uz z jasli isli do velkej skolky ale ja som stale brala svoj ... najskor taky normalny sportovy ale v lete ked uz drobec riadne behal len taky obycajny golfac co vyzera ako kociarik pre babiky 😀 co sa tyka adaptacie .... absolutne bez problemov ..tieto male deticky to vnimaju inak ako vecsie este nie su na rodicoch tak "nalipnute" .. prve dva dni sme boli len do obeda a potom uz naostro na cely den kedze vtedajsia situacia nedovolovala inak ... prvy tyzden absolutne super na treti akoby si zacal odlucenie uvedomovat a trochu boli aj slzicky ale tetusky to bezproblemov zvladli a par dni a ziaden plac uz nebol 🙂 a nepoznam u svojho dietata ani ziaden histericky plac ako niektore maminky ... ale kazde dieta je ine .. moj to zvladol bez problemov ... najlepsie vsak bolo a este stale je sledovat tie uzasne zmeny v spravani, hovoreni, nazoroch a proste vo vsetkom ... uz po mesiaci to bolo "ine" dieta len v tom dobrom ... a pritom je skor introvert a potrebuje trochu ten svoj cas na nove veci ...
A prve dva mesiace som mu nosila aj doma navarene papanie kedze strava ktoru davali na obed sa mi zdala uz naozaj aspon pre rocne deti a nebol ziaden problem ... pekne som mu nabalila to co v tej dobe jedol na desiatu, olovrant aj obedik, nejake ovocie ... v skolke mu to zohriali a dali papat ... nebol ziaden problem 😀 ked uz sme mali rok a asi niekoko tyzdnov sme pomaly presli aj na celkovu stravu v skolke ... samozrejme niektore veci este nepapal ale to si uz zaznamenali v jaslickach na co maju dat pozor ... vsetko zavisi od pristupu a zariadenia .. v tom nasom sa da vo vsetkom dohodnut aspon teda ja som zatial v nicom problem nemala 🙂
@koniarova celkom nemas pravdu, ja mam 13 mesacneho a taha ho to iba k detom. ked je pri nich, vobec si ma nevsima
@mandarinkadarinka mozem len potvrdit, moja mala ma prave 16 mesiacov a zajtra nastupujeme do jasliciek, nepravidelne do nich chodila uz od aprila a rozhodli sme sa hlavne na zaklade toho, ze sa ide doslova zblaznit za druhymi detickami, staci, ze sme doma a pocuje vonku deti, v tom momente je schopna vyskocit z okna a bezat za nimi, a to nehovorim o tom ked sme v parku alebo v meste, vsetky deticky nahana......je neuveritelne hrava a spolocenska a byt so mnou cely den ju uz nebavi ☹ ☹ ☹
@viera77 ahoj, kazde dietatko je ine, my mame statsie, ze tie nase su spolocenske 🙂 a kam davas malinku do jasliciek? moj ide tiez do minijasli, tak ma zaujima, ci tvoja byvala chorucka a ci nie. dakujem
môj názor a príspevok pre renatazet prvotnú otázku tejto diskusie:náš malý išiel do súkromného zariadenia ako 2,5ročný a bude tam ešte 4.rok aj s predškolskou prípravou. Koncept jednotriedky je výborný, keď nastúpil, boli tam 2 loziace deti, kt. nemali ani rok. Berú tam ak majú volné maximálne 2 deti kt.ešte nechodia je to zariadenia s plienkami kým sa samé dieťa rozhodne že plienky nechce. Sú tam 4 učiteľky-vychovávateľky, na 22 detí. Je to lesná škôlka-deti trávia skoro denne pol dňa v lese aj keď je v Bratislave, tí najmenších nosia na chrbte v krošniach,potom ich tam vyložia-každý tento drobec má celý čas učiteľku pre seba. Nie je to ani montesori ani waldorfská, má ale zmiešané pedagogické prvky, aj klasické zo 70tych rokov. Ja som doteraz za 3 roky videla ten úžasný pokrok tých drobcov, čo sú od našeho malého mladší. Keď by sme mali ešte 2.he dieťa, a musela by som ho dať do zariadenia aj malinkého hoci aj 1ročného, tak áno, ale len do tohoto.Skús hľadať vo vašom okolí, niečo podobné. Náš malý vyrastal medzi deťmi malinkými aj veľkými a je úžasné ako si deti navzájom pomáhajú, veľmi sa socializujú.Sople a kašeľ sú v každom zariadení. Neexistuje zariadenie kde sú len zdravé deti.Prvý rok v zariadení je náročný, myslím že všetky deti tým prejdú. Náš bol skoro každý mesiac 1-2týždne doma....ale postupne sa to ustáli a dieťa sa teší do zariadenia, a akosi vnútornou silou sa rýchlejšie vylieči , lebo chce ísť za deťmi. Pri malých do 3och rokov je to trochu iné, dieťa sa hrá samé v spoločnosti druhých, stačí mu to,od 3och rokov sa hrá už interaktívne,vyhľadáva partnerov na hranie, alebo sa pripoja k nemu.Takže, ak musíte dať dieťa do zariadenia, dajte. Veľmi dobre zvážte kam, v akom prostredí bude celý deň a čo tam sním budú robiť, či ho len dajú na koberec a občas prebalia....plakať pri odovzdaní bude určite, veď je zdravé, potrvá to pár dní a je to ťažké pre matku, ja som 2 dni presedela vedľa škôlky vo vedľajšej ulici stále na telefóne,keby niečo....a nebolo nič.
Držím palce s adaptáciou a vždy všetko dobre dopadne. Len sa snažte získať o zariadení čo najviac informácii či sú tam spokojné maminky a hlavne porozprávajte sa so všetkými vychovávateľkami, nie len s riaditeľkou.
@mandarinkadarinka od aprila este chora nestihla byt, lebo tam nechodila az tak casto, ale urcite ani nas chorobky neobidu 😒 . Dnes sme absolvovali nas ozajstny prvy jaslickarsky den, samozrejme, ze bol plac aj pri odchode a aj prichode, ale to sa casom spravi......chodi do jasliciek Vecernica v centre, najprv sme sa v nich boli len tak pozriet, popytat co a ako a hned sa nam tam vsetkym trom zapacilo 🙂 .
ahoj, aj ja sa pridavam, tiez sme riesili tuto otazku, ked mala dcrka 18m, vratila som sa do prace. dovod nie je podstatny, vtedy sme potrebovali riesenie, a nasli sme kompromis - teda minikolektiv 7-8 deticiek v rodinnom dome (mama+dcera). Dcerka tam chodila 1, aj 8mesiacov. Napriek vsetkym mojim obavam si zvykla a ja viem, ze som sa rozhodla dobre. Jasne, zeby som najradsej ostala doma aj 3 roky, ale ked sa neda, clovek sa musi prisposobit. Do(lezite je urcit si priority, co vsetko ocakavate od jasli, co je pre vas dolezite, kriteria podla coho budete posudzovat, ze su tie spravne. Horsie je rozhodnut sa zle a dietatko premiestnovat inde - to je 2x taky stres pre kazdeho. Zo zaciatku sa pripravte na plac (u nas postihol kazdeho, vratane tatinka 🙂 ) Ale zvykli sme si. A nie dcerka urcite nie je citovo ochudobnena, alebo vztahovacna ci inak citovo "postihnuta". Naopak, je z nej velmi rozumne, vnimave a mile dievcatko. Mozno vam pomoze nas pribeh, ako sme vybrali mi tie spravne jaslicky: http://www.zariadim.sk/pribeh/20
ahoj. ja som to vyriesila tiez podobne. dalal som maleho do domu ku opatrovatelke kde ma 3 deti a je mu tam super a ja mozem aspon trosku pracovat. ale tiez som mala z toho stiahnuty zaludok. a ked ti niekto povie ako tym dietatu sposobujes psycho traumu tak sa len zasmej a pomysli si ze take male dieta ma len tyzdnovu pamat. a ked bude mat 3 ani si nespomenie ze bol v nejakych jasliach.rovnako ako aj my
ja osobne, a je to len môj názor....by som svoje dieťa do jasiel nedala nikdy,aj do školky dam dcerku až do povinnej predškolskej 🙂 ....tieto roky strašne rychlo utekaju, mala rastie ako z vody a ja si neviem predstavit že by som tie pokroky nevidela a netrávila všetok svoj čas s nou....neviem si predstavit budiť ju skoro ráno,aj v tej zime....no des 😖.... Mne by bolo strašne málo byt s dieťaťom iba večer ked pridem z práce.....jednoducho som toho názoru že ked som to dieťa chcela, tak sa mu budem aj naplno venovať a nenechávať výchovu a starostlivost na cudzie ženy ( vychovavatelky)....malé dieťa ma byt so svojou matkou, ved do škôl sa ešte nachodí až až počas svojho života,,,,,
@anjelicek26 ahoj, nas maly bol v skolke zatial len trikrat nie na viac ako hodinu a pol ale uz sa mi zda ze budem hladat skor opatrovatelku, presne z tych dovodov ako ty - chcela som sa ta opytat ci si u opatrovatelky zvykla bez problemov alebo zo zaciatku tiez plakala.
budete velmi lutovat, ze ten vzacny cas ste nestravili so svojim dietatom. vyrastie vam velmi rychlo, lebo cas hrozne leti a zrazu si len uvedobite, ze uz nemate male dietatko, ale skolaka a nemate z jeho detstva nic. nevideli ste ako sa vyvija, ako sa zlepsuje vo vyslovnosti, ako vymysla nove slova a vyrazy, ktore ani neexistuju, ale su take uzasne, lebo ich povedalo vase dieta. nebudete vidiet, ako dnes chodi a zajtra uz vie skakat, ako zabka. verte mi, ze ten cas vam nikto nikdy nevrati a pride chvila, ked vam to bude chybat. dietatko ma byt s mamou, prehlbovat si vztah s nou, moct sa na nu spolahnut. bude strcene v cudzom prostredi, s cudzimi ludmi. dieta si zvykne na vsetko a rychlejsie, ako dospely, ale ... je to smutne, ked dieta je v jasliach. mne sa aj skolka od 3 rokov zda prilis skoro, lebo dieta este potrebuje mamu, starostlivost, lasku, pomoc.
@stanislavao úplne súúúúúhlasím 🙂

@viki2912 ja som z BA a poznam opatrovatelku preco?