icon

15 mesačné dieťa a jasle

renatazet
7. feb 2012

Aj keď ma to veľmi mrzí, od apríla dávam do jasličiek svojho v tej dobe 15-mesačného synčeka a už teraz mám z toho strašnú depku a stiahnutý žalúdok, hlavne keď som si prečítala na internete články o tom, aké nevhodné sú jasle ale aj škôlka pre detičky do 3 rokov. Chcela by som vediem, aké máte osobné skúsenosti s adaptáciou tak malého dieťatka na jasličky, či ste mali nejaké problémy kým si tam dieťatko zvyklo, príp. či si vôbec zvyklo.

Strana
z4
mirabelka212
2. okt 2012

liz_lemon.....by ma zaujimalo kolko by si bola doma na zadku keby si tych 200 eur nemala.....nehovorim, ze je to skvele...ale ked sa ti to nepaci....tak skus zit bez tych 200 eur. Na Slovensko vratit sa? 🙂))))) len toto ti mozem na to napisat 🙂)))

huma
2. okt 2012

@andrejka1983 to je co za nazor, ze ak mas dieta, tak ho nedavaj do jasliciek alebo do skolky?
vsak pokial si narodena ty sama v 80. rokoch 20. storocia, tak tvoja mama sa musela vratit do prace po 6 mesiacoch materskej ( ci chcela alebo nechcela ) a ty si putovala kazde rano do jasli. A nemam pocit, ze by bola tato generacia zle vychovana alebo tak.

V zapadnej Europe je materska od 4 tyzdnov ( USA ) cez 4 mesiace ( Svajciarsko ) az po 6 mesiacov ( SVK, IE atd. ). Je totalnym privilegiom na Slovensku, ze socialny system umoznuje slovenskym matkam po 6 mesiacoch materskej predlzit si cas s dietatkom a dostavat rodicovsky prispevok az do veku 3 rokov dietata. Opakujem, ze je to privilegium, moznost, a nie povinnost. Takze zalezi na kazdej zene, ako sa rozhodne. To, ze mas dieta, neznamena, ze musis obetovat vsetko zo svojho zivota... Vsak kazdy sme jedinecny, mame pravo na to realizovat si svoj zivot tak, ako sme si vysnivali. Ako tu niekto pisal, nie je to o kvantite, ale o kvalite....
Ja cakam vytuzene babatko v decembri, jasle alebo skolku vyuzijeme asi az po druhom roku, budem sa mu venovat najviac, ako budem vediet, ale pokial budem mat potrebu ist do prace, tak to tak urobim ( i ked asi len na ciastocny uvazok ). Je scestne sudit alebo hovorit niekomu, co ma robit... Je to individualne. Skor mam pocit, ze prilisna upatost matky na dieta v rannom veku a neskor take trochu odlozenie - lebo povedzme si pravdu, ze ked sa vratime do prace, nemame ani 30% z toho casu na deti a suplujeme to inak - vacsinou materializmom - a takato sokova terapia je pre deti horsia a vytvara priestor na vychovu rozmaznanych, hyperaktivnych deti. Treba hladat niekde balans!

pallacinka
2. okt 2012

@amouramour Mas uplnu pravdu, o chvilu bude u nas materska urcite kratsia, uz sa zacina hovorit o tom, ze bude jej dlzka vramci EU zjednotena, a urcite nepojde vsade na 3 roky 🙂 U nas v praci je mimochodom iba 2,5 mesiaca, mame aj skolku pre zamestnancov kde beru take male deticky a ja s nasimi 9 mesiacmi som bola vynimka a musela som si to vybojovat 🙂 Tu je to uplne normalne a nemam pocit, ze by tym vztahy medzi rodicmi a detmi utrpeli. Prave naopak, su si vzacnejsi, to vidim aj na nas 🙂 Chapem ale aj druhu stranu, niekomu to nemusi vyhovovat, ja taka nie som a som rada, ze mam taku skvelu pracu, do ktorej sa naozaj kazdy den tesim 🙂

andrejka1983
2. okt 2012

@humanikde nikde som nepísala že ho tam nedávaj!!!....ja som písala sama za seba, že ja by som ho tam nikdy nedala...a to je rozdiel, ty si rob čo chceš 😀 🙂 🙂...nie? ved každy sa rozhoduje sam za seba a nesie sam za seba aj zodpovednost, rovnako každá matka zodpovedá aj za svoje malé dieťa 🙂
...a pre tvoju informovanosť ,moja mamka nemusela a ani nešla do prace, bola so mnou na materskej plne tri roky, potom aj so sestrou...do jasličiek som nikdy nechodila a ani do školky 😉 ale myslí si čo chceš, nemám potrebu ťa o niečom presviedčať

huma
2. okt 2012

@andrejka1983 som rada, ze si kazdy moze robit to, co chce 🙂

Strana
z4