icon

2,5 ročný synček vonku neustále uteká

dejnas
23. aug 2012

Mamičky, chcem poprosiť o radu, o pomoc... môj synček - 2 roky 5 mes. neustále vonku uteká... on uteká vlastne neustále, „normálne“ chodiť ani nevie 😝 ... či ideme do obchodu, či na prechádzku, či na ihrisko... držať za ruku sa nechce, vtedy nervačí, hádže sa na zem... ak potrebujem nakúpiť, či niečo vybaviť, musím ho „nasilu“ udržať v kočíku, väčšinou, žiaľ len tak, že ho "podplácam" napr. piškótami, inak je to bez šance...
často krát mi doslova pri platení v obchode vylezie z kočíka (napriek tomu, že je pripútaný) a ujde... ja neviem, čo robiť skôr (platobná karta v termináli, nákup rozložený, nevyplatený a malý takmer pri vchodových dverách)... 😠
na ihrisku sa tiež nevydrží hrať, raz sa spustí zo šmýkačky a okamžite uteká... a veru uteká riadne rýchlo 🙄 .. ignoruje úplne moje volanie, aby sa vrátil späť, navyše dokáže ujsť úplne z dohľadu, netrápi ho moja neprítomnosť 🙄 ... "nabrala som odvahu" a vzala synčekovi von odrážadlo... obrovská chyba! takmer som ho nedobehla 😠 a takto by som mohla pokračovať ďalej...
snažím sa ho mať neustále na očiach, no niekedy fakt stačia 2 sekundy a je fuč 😒 ... mám ešte dcérku (má necelé 4 roky), takže musím dohliadať aj na ňu... malý, pokiaľ nie je v nejakom „uzavretom, uzamknutom“ teritóriu, je schopný ujsť odvšadiaľ... nezaberá dohováranie, motivácia udržať ho na danom mieste, či pochvala, ak sa predsa len chvíľku drží za ruku, neuteká hneď 😖 podotýkam, že nie som typ mamičky, ktorá vysedáva a vykecáva sa na lavičke, som takmer neustále v pohotovosti, napriek tomu sa stane, že mi malý ujde... už som z toho vystresovaná, strácam chuť s malým niekam chodiť, ale dcérka chodí na ihrisko veľmi rada, teší sa, má tam kamarátky...
čo sa týka komunikácie – malý rozumie všetkému, rozpráva úplne všetko, začal hovoriť veľmi skoro.... poraďte, prosím, kto máte podobnú skúsenosť, čo robiť, ako to riešiť, tento stav trvá už takmer 5 mesiacov a pobyty vonku s deťmi, teda so synčekom, ma pomaly ale isto neuveriteľne vyčerpávajú ☹

Strana
z2
bubelko
26. aug 2012

@montinka ja som popruhy kupovala u nas v babyshope. na svk netusim.
nasla som len tento link. ja mam podobne tym modrym v strede.
http://www.prenasedeti.sk/obchod/cid/43/categor...
ale inak staci aj sal. len musi byt dost dlhy a makky, aby sa dobre viazal 🙂

fliperka
26. aug 2012

my sme nase "behacky, odbiehacky, hluche usi vonku" a pod. tiez vyriesili popruhami http://www.maderna.sk/katalog/product/10830/ - je super, makkucke a je aj pre vacsie deti
dcerke sa velmi pacia, dokonca ked ju mam priviazanu je ako baranok, a este aj ruku mi poda 😀 .... ale snazim sa ich pouzivat aj ako vychovny prostriedok, lebo dobre vie ze ked je uviazana nemoze behat a ked ma vonku nepocuva, tak sa jej len spytam ci chce popruhy a na chvilku sa ukludni, ale ozaj len na chvilku, ..... tiez mi hovoria ze okolo 3 rokov by to malo prejst, tak cakam, uz to mame za par 😉 🙂

bubelko
26. aug 2012

@fliperka no je to asi tak, pretoze ja ich potrebujem cim dalej tym menej. aj dnes sme boli na jarmoku v meste a jonas krasne chodil pri nas, ked sa povedalo, ze je vela ludi, tak dal ruku. pre pol rokom - cista utopia. 😉

avuka
26. aug 2012

@dejnas urcite sa daju niekde zohnat,ja som mala dvojo takych novsich farebnych (dostala som od kamosiek mamiciek),jedny som uz ale posunula dalej.viedim,ze tu dievcata dali dva linky na tie vodiace popruhy,myslim,ze by sa dali pouzit

lusijad
30. aug 2012

@dejnas Ahoj, je to zábavné čítanie, ale skutočnosť je strašná...ja mám presne ten istý problém, len trvá o rok dlhšie. Teda začal utekať, ked mal 1,5 roka. Mamičky sa na ihrisku rozprávali a ja som naháňala môjho bežca (ako ho naše okolie volá). Prešiel rok, teraz má 2,5 roka a zmenilo sa len to, že uteká rýchlejšie. Vzdala som sa vychádzok aj ihriska..sme iba v uzavretých priestoroch. Tiež som zvedavá na rady, ale asi mi zostáva len dúfať, že zasa o rok HÁDAM bude lepšie... 😝 ☹ 🙂

dejnas
autor
30. aug 2012

@lusijad ach... veru nepotešila si ma... u vás to teda trvá už dfakt dlho.... presne si to vystihla, mamičky - kámošky si aj pokecajú a ja len striehnem a šprintujem 😝

dejnas
autor
30. aug 2012

ale musím napísať ďalšie príhody:
predvčerom som malého vzala do obchodu pešo, len samého bez dcérky... cestou som ho "prinútila" a viac menej ma držal za ruku.... aj som ho chválila... problém nastal opäť pri platení v obchode, medzitým, ako som vyberala peniaze, krpec mi ušiel po eskalátore (našťastie vypnutom) takmer na ďalšie podlažie obchoďáku 😝 ...

neskôr, poobede, sme šli na väčší nákup spločne s mm a dcérkou... nechali sme decká, nech voľne kráčajú pri nás (na bezpečnom mieste).... v tom sa dcérka rozbehla k preliezkam (čo nie je až taký problém, lebo ona sa vráti, keď na ňu voláme), no rozbehol sa aj malý... tak sme s mm hneď na decká volali, aby sa vrátili... dcérka napriek tomu sa šla jeden krát šmyknúť zo šmýkačky, ale na naše obrovské prekvapenie, synček sa hneď otočil a kráčal k nám 😉 a ešte to okomentoval, vraj on poslúcha a neuteká 😀 😀 😀 tak sme ho opäť vychválili.... už len dúfať, že to nebola len jednorázová záležitosť, i keď neviem, neviem... moc v tomu neverím 😅

erika160669822
31. aug 2012

Na zutekania su asi rady ani neni.Aj ja stale hovorievam ze potrebujem voditko ako na havina.Ja s nim chodim len na bicykli alebo kocikom.Na peso idem len pred cinziak.Tiez ho musim vsade nahanat.Ide do skolky tam musim tiez upozornit ucitelku aby dohliadli nieze ho budu hladat niekde v meste.

denisa1111
4. mar 2013

aj my mame bežca 3 roky a tvrdohlavca 2 roky,u nas zabralo keď začne utekat chytit pevne a zostať stat,keď chce ísť musí kráčať,vysvetliť že sa behá len na ihrisku,a tak dokola,po par dňoch sa to upraví,bez zvysovania hlasu,proste keď sa chce hrať tak v blízkosti a v dohlade inak si sadnúť na lavičku na ihrisku a sedieť,po prípade odiist,je to ťažké,plánovať dopredu že treba ísť skôr z domu,lebo keď dieta pocíti že ste nervózna tak ho to ešte štartuje a hlavne chváliť aj za meter peknej chôdze,u nas za vše zaberá pevné objatie aj doma,všetko negativne ešte viac nastartuje vzdor a mladsi keď nechce kráčať tak si sadne,vtedy ho zoberem a skúšam o kúsok ďalej,vzdy ideme tam kde chcem ja...najvacsia sranda he keď začnú naraz vtedy naháňajú aj cudzí ľudia ,to ich vzdy nejak potrestam,napr im nekúpim obvyklú dobrotu a to zabere a starsiemu vysvetlím následky...je to ťažké s takými aktívnymi deťmi,pokecat s niekim nehrozí,ale napadlo má že im kúpim kriedy na chodník a keď niekoho stretneme mozno to problém vyrieši,nuz rozhodne sa nenudime,držím vám palce

kikina84
4. mar 2013

@erika160669822 no presne tohoto sa aj ja bojim..ja ked vidim nasu mala aka je akcna a co vie povystrajat..tak sa pytam sama seba ako moze ucotelka zvladnut tolko deti,ked ja sama mam probem udrzat jedno..Hovoria mi ze sa to casom zeni ked bude starsia..ale myslim ze cim je starsia je viac a viac aktivna a tiez bez kocika na dlhe trate ani nechodim..len pred dom a na okoli..

popelka5000
9. mar 2013

@kikina84
@denisa1111 Boze baby ☹ akoby som cítala o nas ....
Vonku neda ruku anii za nic, len bezi proste bezi.... o zem sa mi hodi aj 25krat ,nevsimanie si nepomoze ,alebo idem dalej ,on vstane a uteka opacnym smerom...ja sa z kazdej prechadzky citim ako šiši... uz aj ludia s apytaju co mu je ked je taky.... 😒 neda sa ist na normalnu kludnu prechadzku ,muz stale robi a tak najradsej by som s detmi travila cas vonku ale s malym to nejde.... Do ruchu mesta len v kociku inak to nejde...prveho syna som mala o 360st.ineho .... kludny od roka,za rucicku pekne ,nebol problem nikdy.... Ja len dufam ze to prejde a nebude sa to stupnovat!" 😕

marta83
14. mar 2013

Ahojte pridam moj pripad, moja dcera ma 2,5 roka takisto stale uteka ale ja nemam ani kocik do ktoreho by som ju dala kedze ten uz niekolko mesiacov nepouzivame nakolko mi pride ze uz je nan velka....musim povedat ze u nas sa to zmenilo zo dna na den, my mavame pred spinkanym take debatne vecery a pri jednej takejto debate som jej vravela ze nemoze utekat ze sa jej daco moze stat, ze ju niekkto moze vziat ked ju uvidi samu a nato na druhy den pozerala rozpravku a tam sa dievcatko stratilo asi si podla tej rozpraavky daco uvedomila ale od oneho dna mi da aj rucku a mozme ist kludne do obchodu, a ten mame veru dost daleko od bytu. Preslo ju to samu takze ked potrebujem ist s nou tak jej doma prizvukujem ze ma musi posluchat, drzat sa ma aby sa jej daco nestalo a pod a ona poslucha ale tiez sme si svoje nabehali a tiez som nestihala za nou utekat, drzim palce vsetkym maminkam a myslim si ze treba len dohovarat a mozno by pomohla daka situacia pri ktorej by si dietatko uvedomilo ze fakt nezat nesmie ako ta moja 🙂

pipa_vozi
28. jan 2014

@marta83 prosim ta aka to bola rozpravka nepamatas si? Moja mala ma 2 roky,4 mesiace a ziadny pud sebazachovy🙂. Zvykne napodobnovat co vidi v rozpravke to by mozno mohlo pomoct aj nam v kombinacii s dohovaranim🙂).

marta83
28. jan 2014

@pipa_vozi Jooooj nepomozem to si nepamatam aka to bola rozpravocka, ale bola pozerana na nete tak skus pozriet...

monikac
28. jan 2014

@dejnas a co keby si skusila taky ruksacik ktory ma ako keby voditko ktore mozes vytiahnut...skus si dat do google LittleLife Toddler Animal Daysack , Daju sa kupit v roznych zvieratkach a su velmi pekne a ozaj prakticke. My mame pre malu lienku a vobec jej ho nevadi mat. Ona prave ze neuteka,ale ked sme niekde kde je velmi vela ludi alebo vo velkom meste, tak jej to dame a je s tym uplne ok lebo je to ma aku ruksacik, ma v nom svoje vecicky....a ja viem, ze nikde nezpletie...😉

dejnas
autor
28. jan 2014

@monikac aj ostatné kočky... už som sa chystala nejaký týždeň sem napísať, stále zabúdam 😅

synček bude mať o 2 mesiace 4 roky a konštatujem, že konečne sa "znormalizoval" 🙂 uteká stále, no vždy sa dohodneme... ja mu napr, povolím bežať, ale akonáhle je príliš ďaleko a ohlásim ho, aby zastal, či sa vrátil - tak to urobí 😉 vie, že musí poslúchnuť, inak dohody fungovať nebudú 🙂
takže v našom prípade to "prešlo" vekom, určitou vyzretosťou - ak to tak môžem nazvať... dostali sme sa do úrovne, kedy sa vieme pekne dohodnúť, takže dúfam, že to "najhoršie" (ohľadom útekov) máme už za sebou 😉
ďakujem ešte raz všetkým za rady 🙂 veľa vecí sme poskúšali na základe vašich odporúčaní

luci137
28. jan 2015

@lusijad
@dejnas ahojte,zienky normalne som ostala v soku ked som nasla tuto temu ci som to nepisala ja....vsetko od zaciatku do konca sedi az na to ze moj maly nerozprava zatial ani slovo takze rozne vysvetlovania dohovarania ani neskusam....chcem sa len spytat kedze ubehol nejaky ten cas..kedy sa to skoncilo a zlepsilo?ja už nemam nervy na tie nase prechadzky......

timea7
28. jan 2015

@luci137 to, že tvoj drobec nerozpráva, neznamená, že nerozumie. Takže vysvetľovať určite áno, jednoducho, stručne jasne. Na ihrisku môže behať, keď sa vraciame domov, musí sedieť v kočíku, alebo sa držať za ruku. Keď vyjdete von, tak mu to jednoducho a stručne vysvetli, keď žiadna odozva, vráť sa s ním domov. Doma znovu zopakuj, prečo ste išli dnu, niekedy to nestačí zopakovať ani 5-6 krát, ale myslím, že nakoniec pochopí. V krajnom prípade to vodítko, vždy je to lepšie, ako nejaký úraz, na reči a pohľady ostatných sa vykašli, najviac rozumu maj vždy tí, čo to nikdy nemuseli riešiť.

ewka0012
3. feb 2015

my sme mali toto iste.utekal stale.tiez nevedel normalne chodit len zdrhat,niekedy som bola zufala.utekal mi k potoku casto som ho zastavila tesne pred padom,utekal v obchode.v meste mi viackrat utiekal tak ze mi ho niekto zastavil tesne pred cestou,nonstop som za nim sprintovala.na ihrisku sa nechcel hravat utekal prec...presne ako pises.preslo to upozornovala som,kricala,utekala za nim.tiez som par krat urobila to ze som sa schovala a cakala ci ma bude hladat a kam az utecie.vtedy sa zlakol,niekedy ma ignoroval.casto mi utiekol v obchode a schoval sa niekam a ja som ho v panike hladala....preslo to,asi ma kazdy take obdobie.teraz ma tri roky a vjes co robi?sedi v kocari a nechce chodit.pri prechadzkach place ze ho bolia nohy.pyta sa na ruky.beha len doma.a zase mam na to nervy a spominam na to ked behal

herminka524
21. jún 2015

Ahojte,mam taky isty problem,moj syn ma takmer 3,5roka.A mam problem ho udrzat pri sebe,ked ideme von.Raz videl nasho psa podliezat ploty a od tej doby to robi aj on.Uteka do cudzich dvorov,ked vidi nejaku motorku alebo traktor....hotovo'...Ako to dieta odnaucit?

fajnzienka
20. jún 2019

Jaaaaj baby 🤔 akoby som o svojom synčekovi čítala od začiatku až do konca 🤔 ...a to som si ešte pred prečítaním tohoto prispevku myslela, že to len my sme "ojedinelý utekací" prípad 🤔 Syn tiež toho na 2,5 roka nenahovorí ale rozumie všetkému 😊 tak skúsim pár rád, ktoré som sa tu dočítala... ak nepomôže vidím to už len na VODÍTKO... už som s nervami fakt v koncoch, že s ním nemôžem normálne výjsť von 🙁

fkata
20. jún 2019

Riešim to isté u syna v rovnakom veku.

fajnzienka
20. jún 2019

@luci137 pozerám, že aj Váš utekáč bol Marek 😂 Prosím Vás kedy to prešlo? A ako ste to zvladli? Ja som už občas na prášky... nič-nič ide pekne so mnou alebo sa hrá na ihrisku a z ničoho nič sa rozbehne. Je taký rýchly, že aj keď som 20cm od neho mám v tom okamihu problém dobehnúť ho. Jemu je jedno kde sme, vôbec sa neotočí len uteká.

vahcaac
9. júl 2023

Baby prešlo to utekanie niekedy? 🤣 ja som zúfalá zo 16 mesacneho 😂

Strana
z2