icon

Ako dlho ste odvykali deti od plienok?

lia09
10. aug 2012

maminky chcem sa spytat konkretne kolko tyzdnov,mesiacov,rokov 😀 trvalo,kym sa odnaucili od plienok.Ci uz na zachod,na nocnik to je jedno.Som zvedava na ten realny "trening",ked ste si povedali,ze no teraz zacneme.My sme malu zacali najprv ako polrocnu,aby si zvykla na nocnik,no nechcela tam byt ani zasvet.Tak som to nechala tak.Skusila neskor,ziaden uspech.Nenutila som ju.Cize toto este neratam.Skutocnu oducanie sme zacali toto leto,ked mala nieco cez dva roky.V zivote nechcela sadnut na nocnik ani na zachod.Tak som jej plienku jednoducho zobrala a nechala bez nej.Doma aj vonku.Ked zacala cikat.nocnik som pod nu len polozila,aby pisa nebola po celom byte (napriek tomu u nas to smrdi ako v starobinci,sama stacka 😠 ).Zapacilo sa jej to,a zrazu z jedneho dna na druhy zacala sama od seba cikat na nocnik.Aby som ju v tom udrzala,kupila som jej nalepky a za kazde cikanie dostala jednu a mohla si ju nalepit na nocnik.Pekne piskala,dokonca aj kakala obcas,cely tyzden.Bola som uplne v nebi,ze aka je sikovna.No zrazu prisiel zlom.Neviem co sa jej stalo,ale odvtedy sa zatala a nechce cikat.Su aj cele dni,ze sa pocikava,potom si raz sadne a vycika a potom zase cele dni nic.Som z toho strasne smutna,nechapem preco uz nechce cikat.Pritom viem,ze pisku zadrziava takze mechur uz ovlada.Len je strasne tvrdohlava a ked si ona povie ze nie,tak nie ☹ .Leto pomali konci a potom to uz nebude take jednoduche,teraz vyperiem jedny nohavicky,ale ked bude chladnejsie,zase jej nebudem mat co obliect,lebo vsetko ocika 😠

zuzana581
11. aug 2012

@lia09 Ahoj. Sú deti, ktoré si veci okolo cikania a kakania uvedomia ovela skôr, ale väčšina deti v tom má jasno až po treťom roku. Ak ti dcérka robí problémy, znamená to, že nie je pripravená.. Daj jej znova plienku, nenásilne ponúkaj šerblík a vydrž tak do budúcej jari.. Ešte nezačne leto a dcérka bude bez plienok..

Čím ďalej tým viac mám sa snaží odnaučiť 2 ročné deti cikať a kakať do plienky.. presne pre to sa chodí do škôlky až od 3 rokov, lebo až vtedy je dieťa zrelé na tieto veci.. Ak aj chodí 2ročné dieťa bez plienky, tak je to v 90% o tom, že matka stráži potrebu dieťaťa a stále ho upozorňuje na to.. Ale aj tak to tomu dieťaťu doklapne a začne sa samo pýtať bez upozorňovanie najskôr v 2,5 roku..

andrejka1983
11. aug 2012

@lia09 ahoj,moje oddučanie prebehlojednoducho, priam ukažkovo...ked mala 1. rok,tak som jej povedala a odteraz budeš kakavat do tohto nočníčka....posadila som ju tam a ukazala ako ma stlačat ručičky v päste a tvariť sa pri kakaní 😀...a zrazu člup, hovienko...a tak som to robila stale, niekolko krat do dna....a od vtedy sa mi už viac nepokakala do plienky,videla som ked ostala zatajena, tak som hned bežala po nočnik, posadila ju tam, ukazala co ma rbit a sa vykakala...čižč vedela to hned....a ked mala teraz 2 roky, tak som jej prestala davat plienky,jednoducho som sa jej každu hodinu pýtala či nechce cikat alebo kakat,( dokonca aj v noci sa zobudi a povie mamka kakať 😅 )ona samozrejmezo začiatku furt krutila hlavou že nie, ale tak posadila som ju na nočnik a vycikala sa...a za par dni (2-3) už sa pýtala že mamka cikááát alebo kakaaaat..) ciže nam odučanie od plienky trvalo važne iba par dni 🙂 mame dva roky a sme bez plienok, ale každe dieťa je indivindy, podla mna to pride samo

tortelinka
11. aug 2012

@margarita to je sice pekne, ale ja davam kakat drobca na nocnik od pol roka, pouzivame latkove plienky a mne je lahsie posadit ho tam ako prat okakane plienky a nema s tym problem, nehoda je max 2-3 do mesiaca

margarita
11. aug 2012

@tortelinka
pokial som dobre pochopila, lia si tuto temu zalozila v zufalstve, lebo ma proste INE dieta ako supermatky, ktorym deti nocnikuju od polroka. Ja som dala iba link, ten clanok som nepisala, ale stotoznujem sa so zavermi - najhorsie su prave reakcie okolia, z ktorych ma matka potom dojem, ze ONA je asi neschopna...sama som zazila, poznam.
Moja nenocnikovala od polroka, ale mozno raz ziska Nobelovu cenu za jadrovu fyziku, je celkom sikovna a inteligentna napr. Ale ja nemienim deptat matky v inych temach napr ze moje dieta v 2 rokoch nerozprava, tak tam zasadne neprispievam vetami typu "No ale moja pouzivala rozvite vety a podradovacie suvetia uz v 15 mesiacoch" 😀

to tu matku asi skor zdepce nez potesi, ze aj ine su na tom aspon podobne, ze nie je jediny exot na svete...

margarita
11. aug 2012

a btw, nie ze by som kedy v zivote planovala ju posadzat na nocnik uz v polroku, ale mala hypotoniu a sama sa posadila az v 9 mesiacoch, takze asi je naozaj kazde dieta ine a skusenost neprenosna 😉

lia09
autor
12. aug 2012

@tinki nie ja ju beriem,ale ona ide somnou od mala ako prisavka.Od kedy sa narodila,tak som asi este nikdy nebolo na wc-ku sama bez nej 😠 .Vzdy som jej to aj vysvetlovala,ze co robim a tak.Ale ona sa zachoda boji.Ale musim ju pochvalit,vcera sa znova parkrat vycikala do nocnika.A zaujimave ze vacsinou deti maju problem s kakanim,no jej prave kakanie ide.Asi zato,lebo ked sa pokaka,to jej vadi,ale ked je mokra to ma v pazi.Takze som sa trocha stiahla,nenalieham len obcas pripomeniem a ked sa pocika nekomentujem.Zatial to celkom zabera 😉

lia09
autor
12. aug 2012

@zuzana581 lenze moja v tom uz jasno ma,mechur velmi dobre ovlada.Ako som uz spominala,boli sme vonku a stokrat som sa pytala,ci jej netreba cikat.Ona ze nie.Potom zrazu uvidela dievcatko ako cika do travicky a hned utekala aj ona,ze chce cikat.A naozaj cikala.Len proste predtym nechcela cikat kvoli tomu,lebo som to chcela od nej ja.Takze to neni o nezrelosti ale o tvrdohlavosti.Ale ako mi uz tu maminy poradili,najlepsie je nanu nenaliehat a potom mi nebude roibt napriek.Najhorsie co by som teraz spravila je to,ze by som jej dala plienku.Uz ked sme zasli takto daleko.Lebo to,kde sme teraz je ooobrovsky uspech.A hlavne nechcem,aby si na tu plienku zvykla,ved predsa vidim,ako to je prenu pohodlnejsie cikat do plienky.Ale dakujem za radu 😉

zuzana581
12. aug 2012

@lia09 Dieťa, ktoré je pripravené a ovláda svoj mechúr, príde za tebou bez toho, aby si ho čo len jediný krát upozornila, a zakaždým povie, že maminka chcem cikať.. Vtedy si to uvedomuje už aj v hlavičke.. Dovtedy nie. Dovtedy je to nasilu, nútené.. Ale mne je jedno, je to tvoje dieťa, rob ako uznáš za vhodné.. Prajem peknú nedelu..

lia09
autor
12. aug 2012

@zuzana581 nesuhlasim 😖

zuzana581
12. aug 2012

@lia09 ok, veď aj to sa stáva 🙂 Ono niektoré deti môžu dostať blok z toho, že sú nutené na šerbel, že sa im drasticky a neodvratne odoberú plienky a majú potom problémy hlavne s kakaním.. U cikania sa tieto problémy nejak extra neobjavujú, ale u kakania sú celkom bežné.. Dieťa potom dlho zadržiava a dostáva zápchu.. môže to skončiť aj na chirurgickom stole, ale to je už extrém.. Neprispela som sem preto, lebo sa robím najmudrejšia na svete, ale preto, aby som upozornila aj na takýto problém, ktorý sa môže vyskytnúť násilným odobratím plienok a aby sa mu maminy mohli vyhýbať a nedostať sa až do takého štádia.. To je celé.. Všetko má svoj čas.. Núkať, núkať, rozprávať sa, vyjednávať... ale zobrať 2 ročnému a nedať... Nie nie nie s týmto zasa ja nemôžem súhlasiť..

lia09
autor
12. aug 2012

@zuzana581 ano aj ja ta chapem 🙂 ,tiez nie som zastancom posadzanie za kazdu cenu.Lenze ja vidim ten rozdiel vnej,ake to bolo napr. tuto zimo ked som ju chcela odnaucit a ake to je teraz.Ja verim a viem,ze je pripravena.Ako som pisala,s kakanim nema problem,comu som sa velmi potesila.Ona nikdy nechcela ani len sadnut na nocnik.Potom zrazu z nicoho nic to prislo,len tak som sa opytala,ci nechce cikat a ona suhlasila.Dva dni sme boli uplne bez nehod.Dokonca si sama stiahla nohavicky (bez toho,aby som ju upozornila) a vycikala sa.Takze ja ju nenutim,lebo moje dieta sa nutit neda.Ona je proste take,sadne si tam vylucne vtedy,ked ona chce.Nikdy nebolo take,ze by som ju tam len tak polozila ja.Nikdy.Neda sa.

zuzana581
13. aug 2012

@lia09 A podla teba je to, že sa pocikáva znak toho, že je pripravená? Ona to proste nerieši, že je pocikaná.. Prestane sa pocikávať, až jej to doklapne aj v hlavičke a to momentálne teraz nie je..
Synovi sme začali ukazovať šerblík a skúšať od dvoch rokov.. V 2,5 roku bývali plienky väčšinou suché a pýtal sa na šerblík.. Prestali sme dávať plienky cez deň a dali sme len keď sme niekam išli. A na kakanie.. Ešte nemal tri roky a plienky si zrušil sám.. povedal, že už je velký.. Bez jedinej nehody.. bez upozorňovania, že treba cikať. Vtedy je dieťa pripravené, keď sa pýta samo..
Podla vás, čo deti UČITE bez plienok je normálne, že sa pocikávajú?? A pritom by stačilo SKUŠAŤ odnaučiť od plienky o dajme tomu pol roka neskôr a išlo by všetko ako po masle.. Nechápem toto.. pri prvom uspechu si mamina povie, že tak už to vieš a hotovo, lebo už len vymýšlaš, ak chceš plienku.. Prepáčte za výraz, ale blbosť! Dieťa príde na niečo nové a tak to s radosťou skúša, ale nie je na to pripravené a pocikáva sa ďalej.. Ja netvrdím, že s deťmi neskúšať, ale brať plienky a pocikávaj sa, veď ty na to prídeš neskôr... no.. viac nemám čo dodať..

lia09
autor
13. aug 2012

@zuzana581 ok,tak sa dohodnime na tom,ze kazda mame svoj nazor.Ani ja ani ty ho nemienime zmenit 😉

zuzana581
13. aug 2012

@lia09 ale neodpovedala si mi.. ach jo.. nechcem sa hádať, ani tu víriť hladinu, ale skúste troška viac brať ohlad na svoje deti.. to nie je o tom, že my sa proste rozhodneme a zobereme deťom plienky.. je to aj o tom, že máme vnímať, na čo je kedy vhodná doba.. Všetko sa berie tak krčovito a hystericky a mne to je proste lúto.. Veď nechajte tým deťom troška pravého detstva s plienkami, dudlíkmi, flaškami a všetkými tými detskými vecami, ktoré sú pre nich dôležité a príde čas, kedy sa s nimi rozlúčia, bez nehôd a plaču.. Dnes stretáva človek na ulici mamu s 2 ročným dieťaťom, ktoré pije z pohára, chodí pešo, bez kočíka, dudel zahodilo už ako ročné a samozrejme je bez plienky.. a prečo preboha??? To sa naozaj treba tak ponáhlať?? Kam? Tak ja tu radšej končím, lebo týmto veciam nerozumiem ani trošku.

margarita
13. aug 2012

@zuzana581
suhlasim s Tebou, no ciastocne myslim, ze chapem aj liu 😉
lebo ak je jej dcerka aspon trosku podobna ako moja - tak naozaj tam uz bolo vidno skor taku tvrdohlavost a snahu urobit mi napriek -akoze ja to uz viem, ale kedze Tebe na tom tak zalezi, vykaslem sa na to, a nebudem sa ani trochu snazit...a pritom schopna bola uz davnejsie, ale vzdy ju to tak po tyzdni preslo, lebo predsa len plienka je pohodlnejsia.
ja nechapem zase tie matky, co zacinaju pomaly od narodenia uz, aby dieta v roku bolo bez plienok....nerobime to kvoli sebe, ani tym detom, ale asi hlavne nas vytacaju reci okolia....

a to je jedno ci ide o dudlik, plienky, plavanie kojencov alebo anglictinu - dnes to na nas skratka utoci zo vsetkych stran, co by sme mali a nemali kedy s detmi robit a dokazat...ale, hlavne, ze su zdrave, nie? 😉

mahmulienka
13. aug 2012

@lia09 ahoj, kukam, ze tu mas nocnikovu temu. ja som zacala malu oducat minule leto, ked mala 1.5 roka, kedze som otehotnela a navyse to bolo lahke - leto, cikali sme kade tade, boli sme stale na zahrade, takze na holaca nonstop a bolo to super. odkedy to bolo prvy krat tak super, tak sme dali plienky prec a nevratili sme sa k nim uz za ziadnych okolnosti. len na spanie mala. ale potom sa to cele pokazilo, akonahle sa zhorsilo pocasie. potom opat zlepsilo, a zasa zhorsilo a takto dokola. ako na hupacke, ja uz som mala take nervy, ze dovi dopo. navyse sme sa stahovali, potom sa narodila naty a to bolo akokeby uplne od zaciatku. a odrazu, akoby utal a sups, mam z nej odplienkovanu babu. a netrvalo ani mesiac, uz nema ani plienky na noc.
dve veci, o ktorych viem, ze v tomto zohrali velku rolu - saska si zvykla na naty, uz to nebol "strasiak" v brusku, ale hlavne, ja som to prestala tak riesit. ukludnila som sa ja a odrazu sa ukludnila aj cela situacia - nevravim, stane sa jej tak raz za mesiac, ze si cvrkne, ale to je fakt pohoda
takze realne nam odplienkovanie trvalo takych 10 mesiacov.
nozaj to zavisi aj od toho, cim si to dietko prave prechadza. ak riesi nejaky psychicky fyzicky ci vyvinovy problem, ciste gatky nemaju sancu.
drzim palce, ked budes potrebovat pokecat, kludne sa ozvi, hlavne dyyyychaj 🙂

mahmulienka
13. aug 2012

@lia09 a zabudla som este napisat, ze hlavny problem bol u nas s cikanim. kakanie davala v pohode, ale co sa stale vracalo, bolo pocikavanie sa. ale nech bolo akokolvek, plienky som naspat nedala.

rebecca2006
13. aug 2012

@lia09 no oteším ťa. U nás s odpleinovaním to bola úúplná katarstofa, som si myslela, že do dospelosti bude mať plienku 🙂 Začali sme vlani, okolo 2. .roka, čiže podľa mňa nič predčasné, bolo leto, ale synček sa nechytal. Na jeseň som to vzdala, presne tak,ako hovoríš, v lete som ho nechala v slipkol popišal, popišal, oprali sme, vonku išiel na holáčika v najhoršom, ale na jeseň ho v kuse prezliekať, hm, to som nemala chuť: Potom so vykotvila v nemocke na rizikovej graviditek, malý ostal s babkou, ktorú zbožňuje, a začali znova s tréningom, no, ale tvrdým, doslova ho motibvovala kadejako, ayb aspO%N posedal na nočníku. Nenávidel to, reval, kúpili sme asi 3 nočníky, ktoré si sám vybral, na redukciu nechcel, vonku pišať ani za svet... Asi po 3 mesiacoch sme docielili, že bol ochotný sedieť na nočníku a keď tak sedel polhoďku, tak sa tam aj vypišal- ale žoadne pýtanie sa nehrozilo. My sme si doslova nočník vydreli. Teraz sme bez pliáenok úplne, dl.ho som mu dávala len na spánok, potom so zrušila plienku cez obed a asi osledný mesiac aj cez noc. Spánkové nehody sa nám ešte stávajú. hlavne v noci, ale cez deň bez problémov, pýta sa, sem tam zapišne, ale už aj sám sťahuje gaťky. NO hol niektoré deti sú na to šikovnejšie, iné menej. Ja mám kamošku susedku s 2- ročným dievčatkom, odplienkovali za 7 dní..... My ani za 7 mesiacov nie...

zuzana581
13. aug 2012

@margarita mňa reči druhých nezaujímajú, zaujímajú ma iba potreby mojich detí.. Môj syn má dodnes dudel a ak sa ho na ulici niekto opýta, prečo má ešte dudlík, tak so ho opýtam, prečo ho to zaujíma a idem preč.. Nestaram sa o to, čo je dnes v mode.. Príde škôlka a môj syn vie, že bude musieť dudel nechať doma a chápe to.. Ak ideme von, už ho väčšinou neberieme a chápe to. Neplače. Plienky sme zrušili po 2,5 roku, kedy to pochopil úplne sám a nemal žiadne nehody.. Dodnes sa vozí v kočíku a dokonca si v ňom aj pospí.. Nenechám ho chodiť a plakať od unavy, lebo je na kočík už velký.. Je šťastný a usmievavý a mňa vôbec nezaujíma, že je nová moda rušiť detstvo už pri dovršení 2 rokov a možno ešte skôr.. Jednu dobu mal také stavy, že bezomňa ani na krok, to bolo obdobie asi 2 mesiacov, kedy sa rozplakal aj keď som išla bez neho na záchod.. Prešlo to a okrem tých 2 mesiacov pomaly nevieme čo je plač.
A príklad @mahmulienka.. takisto si mohla ušetriť tie nervy, keby pri neuspechu prestala tak tlačiť a skúsila to neskôr, kedy to dieťa pochopilo a samé sa odplienkovalo.. dovtedy to je len o nervoch nie len matky, ale aj dieťaťa..
Nech mi niekto vyvráti, že nemám pravdu.. Toto nie je o tvrdohlavosti dieťaťa.. ak niečo dieťa nevie, tak sa to teraz volá že dieťa vymýšla a je tvrdohlavé, ale inak to vie.. To len naše zmýšlanie je tvrdohlavé, nie deti..

katren
13. aug 2012

Kocky, vy sa nejako hanbite napisat CIKAT???? preco pisete piskat?? to odkial mate????

@lia09 ja som skusala minule leto, to mala 1,5 roka, ziaden vysledok, tak som sa na to vykaslala....toto leto si zacala uvedomovat co to je a trvalo to 2 tyzdne.....a teda my nie sme stale doma, nocnik sme nosili v aute....takze my sme to pravidlo, ze sa to ma ucit len doma nejako odignorovali.....

hori
13. aug 2012

@lia09 ako dlho? no... zacali sme predsavzatim na Novy rok - dcerka mala vtedy 19 mesiacov, tak som usudila, ze uz by sme aj mohli zacat (predtym nikdy v zivote na nocniku nesedela)... dnes ma 26 mesiacov a nocnik sme uspesne este NIKDY nepouzili (tie tri-styri rychle posadenia ked uz bolo v polovici cikania sa mi akosi nedaju zaratat), a to kolkokrat aj povie, ze si chce sadnut, aj sedi a sedela by aj pol hodinu - ale nic... tak neriesim, lebo by som sa zblaznila... serbel vidi, obcas ponuknem, ale nenutim... tak som sama zvedava, ze kedy sa "zacnu lady lamat"... 😉

lia09
autor
14. aug 2012

@zuzana581 no,tak ja si myslim,ze som ti odpovedala dost jasne.Ale tak ked to chces,este raz ti hovorim,ze ano,PODLA MNA moje dieta je pripravene.Jednak je to moje dieta,ty dotoho vobec ale vobec nevidis,nevies aka je,nepoznas ju.Druha vec,chcem sa ta spytat,ci je tvoje zamestnanie neako spate s detskou psychologiou,alebo ci si detska lekarka a tak.Proste to,co tvrdis,ty mas aj nejak odborne podlozene?Si odbornikom v tejto teme?Ak nie,tak mas pravo len a len na svoj nazor,ktory ti neberiem a ktory si mi vyjadrila v tvojom prvom prispevku.Ja som snim nesuhlasila a podakovala sa ti.Takze neviem preco ma ty ides presviedcat o tvojej pravde???Ty nemam rada,ked sa detom "berie detstvo".Ja nemam rada zaskatulkovanie.Tie nazory mamiciek,ze ked nieco u nich fungovalo,tak to je urcite to najlepsie a to bude fungovat u kazdeho dietata.Kazde dieta je ine,u kazdeho prebieha inak vyvoj,ma inu povahu.To akoze svoje deti nedaj ani do skoly,ved naco.Vsak pride ich cas a oni sa urcite naucia citat a pisat.Citala si tu na MK temu o bezplienkovej kom. metode???Vies ze tam chcu odplienkovat uz male babatka???Takze podla mna by si mala sirit svoju osvetu tam,moja dcerka bude mat tento rok tri roky predstav si,stale mame dudel a to najpriek natlaku okolia.Stale je namne naviazana a nevie nijak inak zaspat,nez aby som lezala aj hodinu vedla nej a hladkala.Takze fakt neviem,preco riesis prave mna.Tak,hadam som to uz objasnila

zuzana581
14. aug 2012

@lia09 a ja zas vôbec nechápem, prečo si taká podráždená.. ja s tebou normálne diskutujem a keďže si založila diskusiu, tak ti asi o to išlo.. Inak by si možno diskutovala v bezplienkovej diskusii do ktorej ja nejdem, lebo si o nej myslím svoje.. Ty sa sťažuješ, že sa tvoje dieťa pocikáva, ja ti píšem prečo to je tak.. myslím, že tu je viac mamín, ktoré napísali to isté, trošku inak.. Uvolni sa, dýchaj z hlboka, predstavuj si niečo, čo je tvojmu srdcu milé a vypni.. A nerozčuluj sa.. Tvoje dieťa sa odplienkuje, neboj sa, bude to skoro...

mahmulienka
14. aug 2012

prepac, @katren , ale ty co tu riesis zasa slovickarenie? cikat / piskat / pisat / ciky ciky atd atd, mam pocit, ze maminy pozivaju to slovo aj v diskusii, na ktore su zvyknute v komunikacii so svojimi detmi. pane boze, to na MK uz fakt nie je tema, kde by sa nerypalo kvoli kazdej blbosti a samozrejme mimo temy samotnej?

katren
14. aug 2012

@mahmulienka som sa len opytala, ze ci sa hanbite napisat cikat....

mahmulienka
14. aug 2012

@zuzana581 ahoj, no, nervy by som si asi usetrila, v tomto zmysle, na druhej strane by ma riadne srdilo, ze je moje dietko v plienkach. a aby som to napravila, kedze to som tu nepisala, sasena sa mi zdala v tom roku a pol pripravena, krasne chodila na serbel, velmi rychlo sa vypytala na zachod, strasne chcela byt ako velkaci. len jej sa vzdy tak v pravidelnych intervaloch vracalo pocikavanie. 3 tyzdne nic a potom tyzden nonstop mokra. nemyslim si, ze som urobila nejaku chybu, ze som jej tie plienky nevratila, skor mam dojem, ze by som cely proces len predlzila este viac. ale kto vie, ako by to bolo, keby bolo keby 😉

mahmulienka
14. aug 2012

@katren no konkretne ja sa nehanbim, vid vyssie, ale nedalo mi nereagovat 🙂

zuzana581
14. aug 2012

@mahmulienka a prečo by ťa to tak srdilo? Čo je zlé na tom, že má dieťa plienky? Odplienkovala sa rok na to, ako si písala.. Stačilo začať tesne pred dovršením 2,5 roka a mala by si to za pár dní, najviac týždňou zmáknuté..

margarita
14. aug 2012

@zuzana581
musim s Tebou nesuhlasit, ak Ta nezaujimaju reci druhych, ale len potreby Tvojich deti, tak potom nerozumiem, o com nas tu stale presviedcas 😉
ja chapem, co chces povedat, do istej miery s tym aj suhlasim, ale len do istej miery. suhlasim s liou v tom, ze kazda sme ina, deti su ine, okolnosti su ine, a mne je sum a fuk, ci niekto funguje na BKM, ci posadzuje na nocnik od polroka, roka, 5 rokov - jeho vec.
Ja prispejem do temy len vtedy, ak s nou mam skusenost podobnu, cim verim, ze potesim autorku a ine prispievatelky, ze v tom nie su sami a ze aj my sme to nejako tak podobne, len bledomodro 😎 , riesili.
a presne ako Ty, neprispievam do tem ako o BKM, plavani kojencov ci anglictine pre male babetka, lebo na to mam tak vyhraneny nazor, ze nie je potreba u mna sa k tomu vobec vyjadrit.
a preco Tebe vadi, ak "Toto nie je o tvrdohlavosti dieťaťa", ale o matke?

ved to nie su Tvoje nervy ani cas ani plienky, viem, ze to myslis dobre, ale naco to hrotit?
pre mna za mna nech si matky cpu napr.Brumikmi aj novorodenca (moj brat ma take tahy na svojho syna 😔 )
je to ich dieta, ich zodpovednost, ich vec.
Za to, ze ja to robim inak, este nemusim robit osvetu a bojovat za prava niekoho, kto o to nestoji...hmm? 😉

mahmulienka
15. aug 2012

@zuzana581 uz som pisala, ze sa mi javila pripravena, takze neviem, to zakazdym, ked ma dieta regres, znamena to, ze ni eje pripravene a treba mu hned svacnut plienky? no neviem.
kazdopadne ano, stvalo by ma to, kedze sa mi mala narodit druha ochechulka a prebalovat raz jednu a raz druhu by ma ozaj srdilo.
sa mi proste zdalo, ze spajame potreby nas oboch - ona sa pytala a ja som ju xela z plienok.
tieto plienky pri kazdom akomkolvek naznaku pocikavania sa som si zazila ako nanny v UK. mala som tam 3-rocne dvojicky, ktore so mnou cez tyzden boli bez plienok, pocikali sa tak (ako ktore) raz az 5 krat za tyzden, ale pohodka, bolo leto, boli sme na zahrade, ficali na ocikavani travicky, radovali sa z toho. dosla som po vikende a do paze celeeee odznova, pretoze rodicom sa jednoducho nechcelo to s nimi riesit. odchadzala som od nich, ked mali 3.5 roka a este stale mali na den plienky a to len kvoli tomuto, tak prave preto som si povedala, ze ja naspat plienky nedam. a nelutujem to.