Ako efektívne riešiť výchovu bez fyzických trestov?
Bili vás vaši rodičia? Ako to vnímate s odstupom času? Má to vplyv na to ako pristupujete k výchove vy? Ako efektívne nastaviť hranice, keď nič nezaberá. Rupnú vám niekedy nervy? Má rodič právo byť nazlostený a zlyhať? Máte trpezlivosť donekonečna iba vysvetľovať, rozprávať sa, naťahovať sa? Hlavne ma zaujímajú tí čo mate viac detí.
Rodičia má nebili, nikdy. Stačilo, aby sa prísnejšie pozreli a všetko bolo jasne. Mali sme pravidla a hranice, ktoré sa neprekračovali.
Nas bili bola ina doba, teraz sa deti nebiju a ked chces trestat razne zakazy wifi den tyzden, pc, mobil zakaz a ver zabera 100%
ako dieta som par krat dostal po papuly a po chrbate ked som nieco vyviedol ale nic extremne.
moja neboha manzelka mi ale raz povedala ze kebyze mame syna tak ho urcite budem bit ale myslim si ze iba zartovala, deti sme nemali tak neviem ci by to bola pravda, skor si myslim ze nie 🙂
Nas bili bola ina doba, teraz sa deti nebiju a ked chces trestat razne zakazy wifi den tyzden, pc, mobil zakaz a ver zabera 100%
@anonym_ca75d5 hej, a take 2-3 rocne? 🙃
u nás bitky boli. Nikdy nie za známky, ale za hlúposti. Že sme sa nepozdravili susedom a susedia sa sťažovali. Tak som sa bála, že som sa zdravila aj 2x, len aby som dostala odpoveď. Doteraz sa zdravým všetkým ľuďom - neraz aj mladším a aj takým ktorých nepoznám.
Alebo že som rozsypala cukor, alebo som plakala a tak aby som vraj mala prečo plakať. Tak ma vypliaskali.
Hnusná doba na deti.
nás s bratom nebili a ani ja som nebila svoje dieťa 😏
@anonym_ca75d5 hej, a take 2-3 rocne? 🙃
@anonym_6f69b6 2-3 rocne nema co cumiet do elektroniky to je o rodicoch.
Ti, čo udriete svoje dieťa, dokážete s tým žiť? Máte ho chrániť a nie mu ubližovať. Koľko deti je vážne chorých psychicky, či fyzicky, trpia po nemocniciach a niekto si neváži, že má rodinu, zdravé deti o potrebuje ich otlkať alebo fackovať, lebo sa nedokážu ovládať, keď sa dieťa nespráva podľa ich predstáv? Veď sú to deti, kto ich ma chrániť? Cudzie tety zo sociálky? Aj v Čechách už prijali zákon, ktorý telesné tresty zakazuje. V Nemecku alebo Švajčiarsku to platí už dávno. A nie sú deti menej vychované ako u nás, skôr naopak. Každý rodič, ktorý udrie svoje dieťa, by sa mal hanbiť. Ubližuje bezbrannému, nemôže to byť dobrý človek.
@anonym_autor áno, príležitostne sme dostali, ale podľa mňa za hlúposti... spätne, keď som už mama, to nechápem, nechápem ako môže niekto zdvihnúť ruku na dieťa, slabé, malé, bezbranné, ktoré ešte nemá vyvinutú psychiku a nervovú sústavu a podľa toho sa vie "neovládnuť"... Zato taký rodič by sa mal vedieť ovládnuť... Dodnes vidím na sebe ako má taká výchova negatívne ovplyvnila... Mne aj mužovi občas rupnú nervy, veď sme ľudia, ale pokričíme, potom si to s dieťaťom vysvetlíme, a snažíme sa to neopakovat ... A čo si myslím a stále sa učím, ako efektívne komunikovať vzhľadom na vek a vývoj dieťaťa, aby to nebolo o "doťahovaní sa", ale aby to bolo zrozumiteľné a efektívne... Všetko sa dá, ak sa chce, aj nebiť svoje vlastné dieťa
@anonym_autor áno, príležitostne sme dostali, ale podľa mňa za hlúposti... spätne, keď som už mama, to nechápem, nechápem ako môže niekto zdvihnúť ruku na dieťa, slabé, malé, bezbranné, ktoré ešte nemá vyvinutú psychiku a nervovú sústavu a podľa toho sa vie "neovládnuť"... Zato taký rodič by sa mal vedieť ovládnuť... Dodnes vidím na sebe ako má taká výchova negatívne ovplyvnila... Mne aj mužovi občas rupnú nervy, veď sme ľudia, ale pokričíme, potom si to s dieťaťom vysvetlíme, a snažíme sa to neopakovat ... A čo si myslím a stále sa učím, ako efektívne komunikovať vzhľadom na vek a vývoj dieťaťa, aby to nebolo o "doťahovaní sa", ale aby to bolo zrozumiteľné a efektívne... Všetko sa dá, ak sa chce, aj nebiť svoje vlastné dieťa
@anonym_01fe83 a deti máme 2, ale to mladšie ma len 13m, tak tam pristupujeme ešte inak, aj keď "nervy" vie tiež robiť riadne😅
Mna nebili, manzela vraj ano, ale ani jeden z nas neuznava take tresty. A deti mame take, ze casto im staci dohovorit, nemaju problem akcwptovat autoritu, a ked mame nejake vychovne problemy, pomaha opakovat nastavene hranice a vnutornw predychavat, ked sa hadzu po zemi😀😀😀

Mňa rodičia nebili, akože párkrát som dostala po hlave, ale to neberiem ako bitku. Vôbec to nebolo potrebné😉