Ako naučiť 25 mesačného syna, aby sa zahral aj sám?
Ahojte,
môj syn (25 mesiacov) sa nevie za celý deň ani minútu zahrať sám. Každý deň mu hovorím aký je už veľký chlapec, aby sa chvíľku zahral sám....ja idem len vyvešať prádlo, vybrať riady z umývačky.....ale on nie, stále je mi v pätách alebo robí neplechu. Keď sa objavím tak ja musím skladať lego, ja toto či ono. Nechcem sedieť a lakovať si nechty, úplne by mi postačovalo keby sa zahral pol hodinku doobeda a pol hodinu poobede. Chcem veľa? Máte nejakú radu? Ďakujem.
@beru30 ahoj, netusim, kedy to zacalo u tvojho syna, ale ja mam to iste u dcery a to v podstate od narodenia. najprv vresky, potom mrncanie, teraz nervy.. akonahle potrebujem co i len 30 minut aspon na nejake trapne jedlo na obed urobit, aj to je problem. nastastie (nastastie?) na nu zabera v poslednej dobe rozpravka macko usko, tak aspon kym varim, alebo robim ozaj nevyhnutnu vec, tak jej to zapnem, inak nemam sancu. presne ako pises, vsetko musim robit s nou ja, len mama mama mama, lego, knizky, uz zacala pozadovat, aby som s nou aj toho macka pozerala, ale to som sa ohradila, ze ked nebude pozerat sama, ze ho proste vypnem, tak aspon tam som uspela, ale ako pises, vsade ma prenasleduje, ma o chvilocku 2 r. a je to taky maly tyran doslova, co sa mna tyka. ignoruje aj tatika, aj ludi z rodiny, ktori ju obskakuju a hrali by sa s nou cele dni, mozu, ale musim byt pri tom aj ja. som uz uplne vycerpana, varim raz za 2 ryzdne, zvysok "pokryvam" bud jedlami z navstev (u nasich a u svokrovcov) alebo kupim detsku konzervu a zohrejem, proste sa to neda, vsetky prace robim po veceroch a vikendoch, ked je doma tatik, aspon ako-tak sa s nim sem-tam zabavi, hoci nie vzdy, no proste hrozna a bojim sa, ze na toto nezabera nic, iba vyrast, alebo surodenec 😅 😅 😅 co ja teda ani pomysliet 😀 😀
to ako by som čitala o našom drobcovi ma 16 mesiacov a to iste 🙂 ked niekto poradi budem tiež rada len pre zabavu včera kym som stihla dochutit polievku (som si dovolila)tak už som mala v koši lego kocky a ´hrniec a to všetko kvoli tomu že som sa mu chvilu nevenovala.
ja by som jednu radu mala a mozno to bude zniet srandovne,ale myslim to vazne....odporucam surodenca...ak takato moznost nie je nezrealizovatelna....u nas bola podobna situacia,kym neprisiel bracek.
beru30, syn ma 2,5 roka a stale to samostatne hranie nieje uplne ono. Ja som zacinala tak, ze sa zacal vzdy hrat na kuchynskej linke, kde som mu na jednom kusku akoze vyclenila parkovisko a napr. nasypala trochu muky a on jazdil a jazdil, a zistoval ako sa uspinia kolesa, a pod. Niekedy som mu tam dala lyzicku vody a akoze auta jazdili cez mlaku.... postupne som mu toto (co som ja vybudovala - parkovisko, garaz, krizovatku....) presunula na gauc (kuchynu mame spojenus obyvackou) - takze som so mnou ale tak aby som si ja mohla upratata a ine veci a postupom casu sam zahlasil, idem do izbicky. Vydrzal tam sice len par minut, ale ked sa vratil tak pokracoval v rozohratej hre. Okrem toho sa vela s nim rozpravam, takze casto to u nas je take, ze on sa hra a len mi povie: mami ty budes hovorit kedy mam zastavit, kde mam co odviezt. A tak popri kecani s nim si aj nieco manualne porobim. Drzim palec a vela trpezlivosti.
My sme to nasho nenaucili a to uz ma 11 rokov 🙂. Vzdy vsetko rad robil so mnou, sam nie. Este aj teraz si hry a ulohy taha do obyvacky 🙂, aby nebol v izbe sam, ale co uz narobime, aspon ho mam pri sebe 🙂!
a preco ho nezatiahnes do prac?? moja mala mi pomaha s vytahovanim pradla, ked vesiam, podava mi stipce, riady z umyvacky tiez vytahuje, o pribory sa vobec nestaram, da ich do suflika, no musim si ich potom roztriedit.....varieva so mnou, vzdy dostane varesku, misku a ideme na to 😉 je pravda, ze nam to dlhsie trva, ale zabavame sa spolu...a Misko sa na nas pozera a rehni 😉
a ked sa nam nechce nic robit, tak pozerame Spievankovo 1,2 a Nema 😀 😀 😀 😀 😀
Ahoj, aj my mame to iste doma, tiez vsetko musi robit mamina, babina, dedo, tatino .. proste kto je v dosahu. Ale obcas sa uz po trosicke zahra aj sama, ale naozaj je to len par minut (mozno tak 5). Zabera u nas napr. skladanie "puzzle" z Tesca (na obrazku je zvieratko a to sa vlozi na miesto, kde je to iste zvieratko nakreslene - proste vidi, kde ma ktore polozit), dakedy zaberie vyberanie veci z kuchynskej linky (ma svoj suflik a tiez ma niektore veci dovolene vyberat - aby sa neporanila), alebo obcas zaberie na par minutiek "varenie kavy" s detskymi riadikmi ci kreslenie na magneticku tabulku. Alebo cmaranie po papieri ci knizky. No a obcas ju zaujme spominane Spievankovo ci Bambulka.
Zda sa mi, ze sa to lepsi vekom postupne. Ale zistila som, ze u nas bolo dolezite, ze ked sme boli aj viaceri pri nej a zacala sa s niecim hrat, proste sme si ju prestali vsimat, prihovarat sa jej... proste ju rusit. Ked ju nieco zaujme (ak to nie je nebezpecne alebo sa to neda znicit, robit - proste bezpecna vec), tak ju nechame, neprihovarame sa, nepytame - kym nezacne sama. Dakedy totiz mali najma moji rodicia a stara mama tendenciu neustale sa jej prihovarat, aj ked sa hrala "sama"... Neviem, ci to zaberie, ale musis asi len skusat, co by ho zaujalo. Aha, u nas este vysavac - rucny - to vysava aj 10 minut. Huci mi to sice pri hlave, ale nech si vysava - aspon je cisto 😀
Skus ho zapojit do toho, co chces robit. Moja bambula so mnou vari, vesia pradlo, vybera riad z mycky,vysavame, utierame prach, umyvame podlahu no proste vsetko robime spolu, je to sranda, je hrozne zlata, vsetko opakuje po mamine🙂
Síce sa hovorí, že nikdy nie je neskoro, ale po tých dvoch rokoch je občas nad ľudské sily niečo zabehnuté dieťa odučiť. Ja som s tým začala už po roku. Nenápadne som sa vytrácala z detskej keď sa hrala. Išla som na wecko a pod. Samozrejme nie na dlho a v podstate celý dom mám prispôsobený malej (teda v rámci možností), aby som eliminovala zranenia 😀 Najviac ju bavia knižky. "čítať" si vie celkom sama aj hodinu 😕 . A celkovo sa už dlho dokáže zahrať sama, ale ja nemôžem ísť ďaleko. Napr. povešať von prádlo. To by ma hneď hladala. Takže sa zabaví sama, ale stíha ma mať aj pod dohladom 😀 Tak nám to obom zatiaľ vyhovuje. A občas si sama odbehne aj do detskej a zahrá sa tam sama.
@beru30 no tak to sa aj ja pytam a ked citam co ti kocky radia nie som velmi nadsena lebo to je druha vec u nas vsetko "spolu, mamina spoluuuuu" ale nie len v pripade jeho hier ale aj v pripade "mojich" domacich hier, perieme, vesiame pradlo a podobne ale pravdupovediac takych 30minut ked mozem nieco spravit SAMA tak by som odpadla,lebo za ten cas by som spravila trikrat tolko ako za beznych 30 minut. 😀
podla mna im pomoze len skolka a to na to cakam ako na "spasenie" 🙂
tesila som sa na odpovede, pretoze ani moja "mala" sa velmi sama nevie zahrat...
ale cely den ju zatahovat do mojich prac 😒 😒 😒 ... to budem po nociach riadne dobiehat vsetko zameskane 😅 😅 😖 😖 🙂 🙂
tak my to máme podobné, malá bude mať už tri roky a sama nebude ani 5 minút a to mi každý vravel že ked pôjde do školky že sa začne sama hrať ale houby, do školky chodí od októbra a ešte nič a aj súrodenca ma, má síce len 8 mesiačikov ale sú v izbe dvaja a aj keď sa nehrajú spolu, ale každý si ide po svojom tak tam chvíľku vydrží ale ozaj len chvíľku, lebo jakubko ked príde ku nej a vezme si niečo tak stále naňho kričí že to je jej,(aj keď veľakrát to vôbec nie je jej ale jeho), Som veľmi zvedavá či ju to jedného dňa prejde 😉
Ja som to robila od uplneho malinkata, ze som ho nechavala sameho, naukladala som mu velke farebne hracky okolo seba a on sa na ne pozeral a gulal ockami aj hodinu. Ja som si bez problemov porobila co treba, len som ho pod chvilou kontrolovala jednym okom. Ostalo mu to doteraz. Necham ho v obyvacke na zemi na koberci, ma tam plnu krabicu hraciek, povytahuje si co potrebuje, zahra sa v pohode sam, ja si pocas toho odstriekam vedla v kuchyni mlieko, alebo normalne vysavam, upratujem, varim... V pohode sa zahra sam. Ked sme niekde na navsteve, tak ho len dam na zem, oblozim ho vecami z kuchyne (varesky, rozne umele naradie) a mame klud na kavicku aj hodinku 😉 😉 😉 . Je to urcite v povahe dietata, ale aj v tom, ze to treba robit od zaciatku.
@beru30 .. tak ako pise mandragora22 aj ja som maleho ucila na rozpravku kedze zo zaciatku ani on sa nam sam nechcel zahrat .... ako nechcem tu teraz tvrdit ak chcete zamestnat svoje dieta na isty cas tak iba pozeranim TV ale kazda maminka co je viac menej so svojim dietatkom podstatnu cast dna sama tak urcite uzna ze niekedy naozaj potrebuje tych par minut aj pre seba ... aj ked by nic nerobila len tak aby si aj ona trochu oddychla 😀 Mozno by ste mohli skusit niekolko znamych peknych detskych rozpravok a snad by sa podarilo najst nieco pri com by tu polhodinku vysedel aj sam a ty by si mala cas na seba. U nas to tak fungovalo. Co sa tyka skolky ... chodime tam uz vyse roka a pol a az teraz sa nam maly zacina hravat sam. Mozno aj u Vas ten cas postupne pride.
A ja nie som velmi zastancom toho aby boli deti uplne pri vsetkom ... no ako mam dat malemu vytahovat pradlo na balkone alebo aby mi podaval stipceky ked vonku mrzne a ja sama vsetko rychlo vesam aby som na tom balkone nezamrzla? Alebo ked potrebujem povytahovat riad z umyvacky tak ked ho zavolam ci mi nechce pomoct je to len na starost kedze jeho jediny zaujem je ako by do tej umyvacky vliezol. To aby som mala oci na riade aj na nom 😀 A na druhej strane si myslim ze uz sa pomaly musi ucit aj trochu ostat sam - ci uz sa zahrat alebo popozerat TV - aj ked urcite pod neustalym dozorom maminky alebo ocinka 😀 Podla mna taka polhodinka ani tymto malym detom nezaskodi ... a niektore tie detske rozpravky su naozaj velmi pekne a navyse z niektorych sa urcite moze aj co to naucit .... ci uz zvieratka, farby alebo auticka 😀 😀 😀
u nas je to na striedacku, niekedy sa hrá sam aj hodinu, nikoho pri tom nepotrebuje, ale teraz su dni, ked sa nepohnem ani na krok, práve teraz som prisla z kupelne a cely čas sa hral pri vani na koberci. ked varím , tak varí so mnou, ale ked si chcem na chvilu sadnut za pc, a vidí ze sa mu nevenujem uz ma taha za rukav a stupnuje svoju oblubenu serenádu. prádlo vesiam vo vnutri, na stojan, podáva mi, ale to je zábavka tak na 5 min. chodíme von, tam nám čas ujde najrychlejsie, ale nie vzdy je na to vhodné počasie.

co ked by si ho zamestnala a povedala - pod ideme zavesit pradlo a dala mu ulohu - ukladat stipce, vyprasit ponozky a take veci? aj takto sa da hrat?
a ake mate hracky?