Ako naučiť dieťa samé piť a jesť?
maly ma pomaly rok a nechce si drzat pohar ani sa ucit krmit s lyzickou...!!! ☹ ked mu pohar drzim vie sa napit aj pekne vsetko zje,ale sam ---nehrozí!...skusam kazdy den hocico mozne a nic....ked bol maly flasu si drzal sa a teraz jednoducho nic....poradte mi maminky...co mam ece skusit 😨
ahojte, mne sa podarilo naucit maleho pit z avent hrnceka po leziacky, dam ho na chrbatik hrncek do ruky a on krasne pije sam, strasne ho to bavi a vypije takto aj pol hrnceka na pockanie 🙂 , posediacky to este sam nevie, nevie si ten hrncek tak naklonit.
Zdravim, vie mi niekto poradit ako naucit malu pit z pohara??...malej je 20 mesiacov vodu aj mlieko pije z flase,,,,zacat s poharom zo sosacikom, alebo len s normalnym poharom....cela je potom pooblievanaaaa.....dakujem
@vikazv ja by som povedala ze to chce klud dalej pokracuj s poharom so sosacikom a potom prejdite na otvoreny pohar so slamkou a obcas jej prikladaj k ustam ten pohar a pomaly ju zacni zvykat ako sa pije aj s pohara ale fakt pomaly a postupne - my sme mali takyto exemplar doma a teraz uz pije aj s pohara ale napr mlieko s kakaom v ramci psychickej pohody celej rodiny este stale pije cez slamku 😀
cez slamku???....ako to myslite???...normalne do pohara jej dam tenku slamku????
nasa mala zacala sama jest az okolo dvoch rokov..pila uz sama ked mala okolo roka..ale kazde dieta je individualne a netreba nic nahanat..vsetko sa na deti nalepi casom same..niektorym to ide lepsie niektorym pomalsie..dolezite je aby mali tu skolu od teba a aby ta sledovali co ty robis..teda ako pises ze skusas vsetko mozne,to je super..ale ak sa dieta hned nechyti netreba zufat..casom vsetko pride..vidim to aj na nasej ako sme sa snazili vzdy vsetko hrrrr aby vedela a ona na just nie a casom s tym prisla sama..prajem vela uspechov 🙂 🙂
@vikazv presne aby si aspon zvykla ze nema vylievat z pohara
baby ja mam taky problemik. Moj syn ma 2,5 roka a vobec nema zaujem jest sam. On asi do dvoch rokov takmer nechcel jest, tak sme boli radi ze do nejho aspon daco dostaneme, ze sme vobec neriesili aby jedol sam (by zjedol jednu lyzicku a povedal ze uz je napapany). Ale uz ma dost vela rokov na to aby vedel papat sam, no nic. Ani polievku, ani masko. Jedine co ako tak sam zje je jogurt, aj to len preto, ze ked lyzicku vopcha do teglika, tak sa daco z jogurtu nalepi na nu a to spapa. Ale aktivne ze by si vopchal lyzicku do polievky, nabral , a zjedol nic. Je strasne nemotorny v technike jedenia, a plus teda aj lenivy. poradte prosim, ake finty zaberaju u vas. 😉
no u nas presne tak isto, ked chcem aby mala daco zjedla, tak ju musim ja nakrmit pri nejakej zabavke, a to uz ide v septembri do skolky!!! neviem, co tam bude robit - bud ju to chyti a bude jest s ostatnymi alebo nam ju vratia domov... ked aj papa sama, tak len tak ledabolo, no horor...
@gilly ahoj 🙂 nasa 2 roky a3 mesiace robi presne to iste... a dokonca nechce jest ani rukami, nechce si ich zaspinit.. pritom ako rocna papala ranajky vecere a ovocie sama rukami, vidlickou, ale uz asi take 4-5
Mesiace sa jedla sama ani nedotkne aj ked jej necham jedlo na dosah tak bude aj cely den hladovat a nic si nevezme ☹
Kedy sa to u vas zlomilo a zacal papat? V septembri ide mala do skolky a vezmu ju ak bude sama jest a pit.... ☹
@francesska2 ahoj,u nas sa to zmenilo len fakt tvrdym drilom. a potom skolka ma zazracnu vlastnost - davova psychoza, takze mala to urcite zvladne. 😉
No moja uz dva dni radsej nic neje ako ma jest sama ☹ a v skolke ju aj nakrmia? Verim tomu ze to bude v skolke lepsie ked uvidi ako jedia ine deti ale doma nam to nejde ☹ ale pije uz krasne sama z poharika normalneho, naucila sa za par dni 🙂
najlepšie je vystihnúť moment, keď dieťa prejaví záujem samé jesť, teda keď sa začne naťahovať za lyžičkou. Treba mu ju dať, kľudne aj v deviatich mesiacoch (mám odskúšané), bordel bude len spočiatku, ale ten nie je podstatný, dieťa potom v necelých dvoch rokoch zje samostatne bez pofŕkaného stola aj polievku, v štyroch rokoch jedáva bez problémov s príborom. Je to ľahšie, keď sa jedáva pri stole, aspoň s mamou, ktorá je na MD, ešte lepšie, ak stoluje spolu celá rodina, aspoň cez víkendy. Také malé dieťa sa učí tým, že odpozerá a napodobňuje. Samozrejme, že ako sa vyvíja, príde na to, že bolo pohodlnejšie nechať sa kŕmiť, ako jesť samostatne. Vtedy neustúpiť, nedovoliť dieťaťu, aby sa vrátilo späť. Často sa to stáva pri narodení súrodenca, dieťa naň žiarli a chce, aby aj ono bolo kŕmené. Láskavo, ale dôrazne - nie. Venovať sa mu pri hraní, ale nevrátiť sa ku kŕmeniu. Dieťa veľmi rýchlo pochopí, že keď sa nenaje, bude hladné, ale tiež veľmi rýchlo pochopí, že mama sa bojí, aby hladné nebolo, tak ho radšej nakŕmi. Je len na nej, ako sa k tomu postaví. 😉

lulubuterfly : neviem, ci je nas lukas zazrak, ale 1x jedol sam vidlickou asi ked mal 14mesiacov - cestoviny. a potom tak jedol uz stale. lyzicka prisla neskor - asi ked mal 18 mesiacov. nevyzeralo to u nas sice pod nim bohvieako, ale papal sam 🙂 a ja som jedla s nim a rychlo sa zdokonaloval. pitie prislo zo dna na den - zrazu si vzal moj pohar a napil sa a odvtedy flaska so sosacikom skoncila, ale to bolo az potom ako jedol.
takze moj navrh - jest s dietatom alebo kym je krmene, tak ho nakrmit a potom zjest svoju porciu. u nas to fungovalo. ale nebolo to nejako silene, on sa skratka do toho nejako sam dostal 🙂 nikto ho nenutil ani nejako necvicil. skratka preukazal zaujem o pribor, tak ho dostal do ruky a on sam potom uz len trenoval pri obede.
ale napriklad synovec, ten je rovnako stary ako nas lukas a ten este minule leto ako dvojrocny lyzicku a vidlicku vobec nepouzival, jedol len rukami. takze asi tak.