icon

Ako odučiť dieťa (22. mesiacov) od cumlania palca?

anaba
16. feb 2011

Naša 22. mesačná dcerka má zlozvyk cumlať si palec, keď je unavená, chce spať, alebo je nesvoja. Doteraz sme si nevsimli ziadne deformacie na zubkoch ani na palci (cakali sme, ze z toho postupne vyrastie, len sme ju obcas napominali a davali jej prst z ust von), ale mozno s prerezavanim ocnych zubov sa to zmenilo, cumlanie palca sa zintenzivnilo a vytvoril sa jej na palci velky odtlak 😲 a palec nevyzerá veru pekne 😖 . Palec som jej obliepala leukoplastom, davala rukacvicky a stale ju na to upozornujem a branim jej dat si prst do ust. Zda sa, ze to postupne zabera, ale rada by som sa opytala, ci nema niekto z Vas na to nejaky sikovny trik, ktory funguje.
Dakujem 🙂

drobik1
16. feb 2011

ahoj..no my nemame stym skusenosti ale mame problem s cumlom..nie a nie sa h zbavit sice mame ho len ked ideme spat ale aj tak..no ja mam krsniatko,ktore ma uz 8 rokov a stale si cmula palec uz od malinka.a ma ho vycumlany a vychudnuty ☹ daval si jej cumel alebo to mate od malicka??

ludka140281
16. feb 2011

ja som mojej ,ked mala 2,5 roka nalakovala nechty(ona sa rada maluje aj pomadou 😀 ) tak,aby ich bolo vidiet a povedala som jej,ze ak ocucka,farba zmizne a nikto jej nepochvali nechtiky...a div sa,prestala cmulkat a nikdy viac to neurobila 😀 mame aj neviditelne laky...to jej nechtiky natriem stetcom a cistou vodou a potom si predstavuje ake su,skus aj nalepky na nechty 😉 je to aj zabavne

bosoriak
17. feb 2011

Moja znama mala dceru, ktora si tiez cumlala palec tusim az do 10 rokov. Pomahala len trpezlivost a neustale upozornovanie. Ziadne triky ako korenie alebo podobne veci vobec nezabrali.
Drzim palce.

jarunka111
20. feb 2011

nalakujem nechty chlapcovi? (20mes.) 😀 ale má ten palec hrozný, vyžužlaný 😖 ....že do 10 rokov! ach jaj ☹ naozaj na to nič neexistuje? Aj som trpezlivá, veď to inak ani nejde, aj upozorňujem, aj niekedy poslúchne, ale za chvíľočku už aj šup a má ho tam zase, závislák malý 😒

fem
20. feb 2011

len nejako spolocne hladat, nejaku nahradu, kedze je to forma sebauspokojovania, priatelne su v podstate hracky, ktore by jej mali navodit upokojenie, relax, proste emocionalne uspokojenie...pritulit si ...atd.
je to tazke, treba nenasilne skusat nieco hladat, skus nejako podporit danu hracku, ktoru si vyberie, fantaziou, vymysliet jej pribeh, osud, aby si mohla k nej vybudovat vztah...zakomponuj ju aj do zivota cez den...
neda sa este v tu chvilu, aby si bola s nou, na tu chvilu, kedy zaspava, aby si ju hladkala napr. jemne by som smerovala na tu rucku, mozno viac casu spolocneho emocionalneho prezivania pri zaspavani s kombinaciou tej maznacej hracky....
v primarnej faze by som nezakazovala , skor odvadzala pozornost, cize stale, ak to robi, by som sa snazila jej ten pocit daj ja..kym si postupne rozvijanie tu schopnost sebauspokojovania...

iguska
21. feb 2011

aj ja sama som si cmulala na pravej ruke. mam palec trochu iny ale nevadi 🙂 ani jedno moje dieta nemalo cumel, bol on nezaujem ale obi2 dievcata si cmulali palce. to najmensie si este stale cmula. ale ma len 18mes 😉

opica
21. feb 2011

neodnaucis.
my sa trapime tiez. od 3 mesiacov si cmula palec a nic nezabera, ani cumel. proste ho vzdy dal prec a nahradil palcom.
uz som to riesila s velmi vela ludmi (o.i. so zubarkou a pediatrickou) a vsetci mi povedali,ze na to musi prist sam.
skusala som mu dat aj stiplavu papriku 😎 ale kedze on zje vsetko, tak pooblizoval a este pytal 😀
takze, ak budete mat nejaky zaruceny recept, urcite tiez skusim.

bevab
21. feb 2011

V Rakusku v lekarni sa da kupit taky lak na nechty a ten u nas na cmulanie zabral a po 1,5 roku cmulania sme prestali

mirka3r
25. sep 2013

bevab a prosím ťa ako sa ten lak vola? išla by som ho skúsiť, moja malá má 18mesiacov a ja už vobec neviem čo s tym cmulanim... mám presne ten problem co anaba 😢

dominka11
25. sep 2013

My sme sa s tym trapili do 4 rokov a prestal s tym sam od seba...nic nepomahalo predtym, musel sam na to prist, ze to nema robit.