Ako pomôcť s rozvojom reči 2,5 ročnému dieťaťu
Mamičky prosím poraďte mi. Dcérka má 2,5r a nerozpráva. Hovorí len nejaké slová (mama,tata,mňam,havo,bibi,kaka,cica) opakuje zvierata .. povie že keď sa jej spýtám ako sa volá povie svoje meno alebo že koĺko ma rokov ukáže 2 a povie že dva. Na ihriskách vidím počujem deti ako pekne rozprávajú a strašne ma to už trápi že my s dcérkou nemame taketo melé debaty 😔 už aj muž začína do mňa rýpať že to je moja chyba.....každý deň prečítam jej knižku tu istú jednoduchú o zvieratkách, kupila som aj ten SpeexhBox aj sa stym pekne zahrá ale nič. Čo sa týka telky tak kazdý den mame jednu rozprávku. Normálne rozprávky, nie tie spievajúce. Neviem už čo mam robiť ide si len tú svoju hatlančinu. Pochopiť pochopí vsetko ale nepovie ani za boha
@anonym_autor citajte spolu viac kniziek, nech doplna slova do basnicky, recnovanky. rozpravky nech pozera take, kde sa viac rozprava, napr Macko Usko, Bambulka...Nut ju, nech si pyta slovne vodu, jedlo, hracku...Pytaj sa jej pocas dna, komentuj co robis, hrajte sa spolu, ze varite a vsetko komentuj, nech opakuje Ak nepomoze, smer pediater a logoped.
@anonym_autor Vykasli sa na knihy. To je len pasivne. Rozpravaj sa s nou. Ak nieco chce, nepodavaj to automaticky. Nech najprv skusi povedat slovo.
Však chod k logopedovi. Uvidis čo vám poradí
"už aj muž začína do mňa rýpať že to je moja chyba". Samozrejme, vsak on s vami nebyva, ze🙄 a treba ist k logopedovi. Netreba cakat na zazrak, ze sa to same zazracne zmeni.
kazde dieta je ine ak komunikuje nechaj ju ono sa to okolo 3 rokov rozbehne zvycajne. moja v 2,5 nepovedala ano slovo ani slabiku ani zvuky zvierat... a dnes rozprava (16r) neboj ono to nabehne ak by do 3 rokov nenabehlo a ostalo takto tak smer logoped
Ja odporúčam práveže knižky,vela veľa veľa a formou hry a zábavy
Moj ma podľa lekarov retardaciu a to ma 23 mesiacov a vie cez 100 slov ale čítame čítame,hlavne ukazovať, zapájať a baviť sa na tom
Smiech je najväčšia motivácia a ked dieťa niečo chce
Takže aj to treba využiť...chces hračku..tak daj auto,daj bábiku atd
A neopravovat,ked povie niečo zlé ale iba zopakovat jej správne
Nam to veľmi pomáha
A ešte odporučam, chvíľku knižka potom ine
Zas sa vrátiť ku knizke alebo opisovaniu čo vidí a zas iné
A niekoľko krát do dňa opakovať s prestávkami
@anonym_autor je to individualne a do 3r uplne ok. Kym rozumie co hovoris, tak je to ok.
@anonym_autor je to individualne a do 3r uplne ok. Kym rozumie co hovoris, tak je to ok.
@euka210 lekári by s týmto názorom nesuhlasili 🫣😅
Mam skúsenosť
a to nemyslím praktickú lekárku
Ale neurolog, psycholog,logoped atd
Sú míľniky,kde dieťa už ma nadobudnúť schopnosti
A ma taku tu svoju hatmatilku ked nieco rozprava? Mne zacal syn rozpravat okolo druhych narodenin, a musim pivedat, ze som to vobec necakala. Necitala som mu ziadne rozptavky, ale spolu sme si listovali knihy s obrazkami kde nie je ziadny text ale len velke mesto s vlastnym pribehom a komentujes a ukazujes
@euka210 nie je to ok do 3 rokov. Deti potrebuju komunikovat, vyjadrovať svoje potreby, city, záujmy
3 ročne dieťa má už skladať jednoduché vety. Začať rieisit reč je pomerne neskoro.
2,5 ročným dieťaťom je vhodne ísť k logopedicke
Ja odporúčam práveže knižky,vela veľa veľa a formou hry a zábavy
Moj ma podľa lekarov retardaciu a to ma 23 mesiacov a vie cez 100 slov ale čítame čítame,hlavne ukazovať, zapájať a baviť sa na tom
Smiech je najväčšia motivácia a ked dieťa niečo chce
Takže aj to treba využiť...chces hračku..tak daj auto,daj bábiku atd
A neopravovat,ked povie niečo zlé ale iba zopakovat jej správne
Nam to veľmi pomáha
@anonym_6d931a ahoj môžem sa opytat ako prišli na retardaciu? Aké mal prejavy ak ti to nevadí opísať ďakujem
@anonym_6d931a ahoj môžem sa opytat ako prišli na retardaciu? Aké mal prejavy ak ti to nevadí opísať ďakujem
@anonym_afb655 klinický psychológ robí testy,a bol aj fyzický v omeškaní v niečom a z časti
Máme ísť na kontrolné vyšetrenia a podľa mňa,uz dobehol a predbehol veľa
Tým chcem povedať, že odborní lekári berú velmi prísne vývoj a neplati to- az tak má dieťa na všetko čas (aj ked si to myslím aj ja) no každopádne práca cielená s dieťaťom veľa naozaj veľa urobí rozdiel
@euka210 nie je to ok do 3 rokov. Deti potrebuju komunikovat, vyjadrovať svoje potreby, city, záujmy
3 ročne dieťa má už skladať jednoduché vety. Začať rieisit reč je pomerne neskoro.
2,5 ročným dieťaťom je vhodne ísť k logopedicke
@anonym_008ccc to, co pise teoria je jedna vec, druha je ta, ze treba akceptovat, ze su take deti, co im rec nabieha pomalsie a aj bez logopeda sa rozrozprajavu. Jeden moj syn v 2r hovoril vety, bol ukecany, druhy v 2r len slova, jemu pomohla skolka. Synovec detto slabo do 3r, ma 14r a je velmi mudry. Z ulice chlapcek prefcasniatko hovoril len mama a papa v 3r, po zime sme ho stretli a zrazu ukecany...
U nás ide aj telka. Ale teda hlavne pesnicky. Začala rozprávať keď mala 2roky. Za 4 mesiace už rozprava všetko. Začina pomaly básničky. Pesničky.
Ale vela sa rozprávame. Aj keď sme von komentujeme naozaj všetko. Od lietadla až po mravčeky. Už keď nicm tak počitame stromy.. kroky...

@anonym_autor každé dieťa je individuálne hlavne že rozumie , môj tiež v tom veku veľa nenahovoril , pomohla mu až škôlka a tam sa za 3-4 mesiace posunul míľovými krokmi