icon

Ako si získať autoritu u 20 mesačného dieťaťa?

babatko2010
3. sep 2012

Ahojte,mozno si poviete ze som neschopna alebo co,ale moje dieta nema absolutne voci mne autoritu,ma sice len 20mesiacov,no vobec ma nepocuva,poviem jej pod sem a ona naschval ide odomna este dalej,a je toho strasne vela,proste vsetko co poviem akoby som vravela do vzduchu,moje dieta si robi co chce...poznam deticky co su vo veku mojej dcerky a tie pekne posluchnu,drzia sa za ruku a tak ,no my ked sme napr na prechadzke to vyzera asi dost komicky,bud utekame ako na pretekoch alebo stojime kazdu chvilu niekedy aj pol hodinu na jednom mieste pretoze si mala vezme do tej tvrdohlavej hlavicky ze dalej nejde,stale ju jen napominat ze toto nesmies chytat toto poloz atd,to myslim pri tych nebezpecnejsich veciach,tisic krat to mozem vyslovit no odozva ziadna.inak je na svoj vek veeelmi sikovna no aj neskutooocne moc tvrdohlava.studovala som psychologiu a viem ze toto je jeden z obdoby jej vzdoru ale aj viem ze skoro dvojrocne dieta by uz malo mat aspon aku taku autoritu.

Strana
z2
feb13
8. okt 2012

A este som sa posledne dni premyslala o tom, ci tato nahla zmena v spravani, ktoru velmi vystizne opisuje @danteska a ktoru ja pozorujem tiez... ci to nesuvisi s tym ze babatko sa zmeni na dieta? Mozno ten prelom je u kazdeho dietata v inom veku.

achesa
9. okt 2012

@andrejka1983 no tak tá naša malá sa naozaj zmenila, keď začala chodiť do škôlky- horšie to nikdy nebolo, ako teraz- a to chodí do dedinskej škôlky, kde chodia pomerne slušné detičky☹
@danteska naša malá je trošku staršia, ako ten tvoj, má 3 roky a 5 mes. takže od nej už napríklad chcem vyžadovať, že sa musí sama vyzuť, obliecť si tepláky a tak- a ona to vie, veď v škôlke to zvláda, dokonca aj ponožky si tam obuje- síce naruby a pätou dopredu🙂 ale obuje doma sa jej proste nechce. keď má dobrú náladu urobí to,alebo ma poprosí, nech ju oblečiem, ja to urobím, lebo je slušná, ale keď vyvádza a hádže sa po zemi a škrieka že uši drása, že ona sa nejde prezliecť, vtedy kolo seba tak kope, že by som akurát tak prišla k ujme na zdraví, tak jej poviem, nech sa oblečie, že v školke to predsa dokáže a že to chcem vidieť, ako to krásne vie a keď nič ani tak, odídem a nechám ju, nech sa vyzúri.
Je pravda, že deti odkukajú správanie od rodičov, to som si tiež všimla, ale keď niekedy to proste nejde- stále myslieť na to, aby som teraz neurobila niečo, čo neskôr dieťa použije proti mne🙂 Navyše my máme jeden obrovský problém s mm- absolútne sa nezhodneme vo výchove, on by ju mojkal za každých okolností, aj keď vyvádza, stále by ju len ľutoval, ja na ňu nesmiem prísne ani pozrieť, lebo mi začne nadávať, že sa neovládam- a to všetko pred ňou a malá potom samozrejme inklinuje k nemu, lebo maminka je tá zlá. ☹ ☹ ☹ u nás proste neexistuje trvať na svojom- lebo keď chcem, tak muž sa postaví na stranu malej a povolí. Napr. robila zle deťom na ihrisku, bila ich, kričala na ne, dirigovala kto kam môže a kto kam nemôže, tak som ju dva krát upozornila, aby sa správala slušne k detičám, že predsa tiež by sa jej nepáčilo, keby ju iné bili alebo jej nechceli dovoliť sa šmyknúť a tak podobne. A upozornila som ju, že ak bude ďalej neposlušná, pôjdeme domov. Neposlúchala aj naďalej, tak som jej povedala, že teda ideme domov- a myslela som to vážne, ale stačilo, aby sa rozplakala a mm hneď že, no tak teda nemusíme ísť domov, lebo ve´d ona predsa plače, a to jej nemôžem urobiť. A tak je to so všetkým. Už ani neviem, koľko krát sme sa kvôli tomu povadili. Keď sme same dve, tak problém nie je. Síce neposlúcha, ale ja ju potrestám, alebo zavriem do izby, nech sa vytrucuje a nikto mi do toho nekecá, potom sa pomojkáme, porozprávame a je dobre, ale keď je doma mm, tak to je peklo. 😒 Jaj, ale som sa rozpísala 🙂

achesa
9. okt 2012

a ešte som zabudla, že som chcela napísa, že my nemáme obdobie vzdoru- akože dva týždne, či dva mesiace a potom návrat k normálu, ako to býva. Naša malá má skôr obdobia pokoja- pár dní, max. týždeň je mimoriadne kľudná a poslušná a potom sa vráti k normálu- čo je pre nás vzdor☹v podstate to trvá asi od roka a pol, kedy už bola trošku samostatnejšia☹ a neustále sa to zhoršuje☹

danteska
9. okt 2012

@achesa rozpisala si sa ale pekne si to napisala..ja viem ze moj maly je o rok mladsi a nemusim trvat na tom aby sa stale sam obliekal a tak..ja povolim a urobim to za neho,ale tak ma vie rozculit ked mrnci pri tom..a dalsie vec-ked citam niektore zeny ako sa ich asi 1,5 rocne diat pomaly samo oblieka a vyzlieka,ked rone dieta sa samo naje atd tak mam pocit ze ten moj je asi pozadu..asi prestanem citat take statusy.. teraz je doma manzel a hraju pexeso a je klud..akonahle prestanu a nebude mat ziadnu aktivitu s nami tak bude vyvyadzat..a neviem kde som urobila chybu ked doteraz problem nebol,nemozem predsa dieta ktore nic neurobilo mlatit a hresit.ja som bola v tom ze si "rozumieme" a nebude nutme ho tak tvrdo vychovavat.praveze som mala problem ze bol az zakriknuty,na navstevy a k lekarom chodime zasadne s placom,nechce sam zostat ani u svokry,iba so mnou a ja jednoducho nechapem tu zmenu ktora trva asi pomaly mesiac..ja sa tesim ked ide vecer spat a neviem vecer JA zaspat lebo sa bojim co ma rano caka,ako tu bude uz 7:00 vrieskat,kricat a buchat a dupotat,liezt vsade a pod nami byvaju dochodci takze im uz musime ist riadne na nervy..a keby chcem aby bol klud museli by sme byt cely den vonku ale to uz nejde teraz..nechcem to zas riesit tak ze pustim TV a nech si doobeda pozera rozpravky..po 1. bavi ho to asi 15 minut,dlhsie neobsedi a po 2. este sa telky napozera az az..tak sa snazime hrat,citat spolu atd..ale tiez si chcem sadnut a vypit aspon kavu,alebo nachystat obed bez toho aby ma 100x volal hrat a ked nejdem tak peklo..dnes mi moj muz povedal ze to uz nezvlada..a to som chcela druhe dieta.. nastastie my sa smuzom zhodneme ze to proste nie je normlne ako sa sprava,takze ked ho hresim ja tak mi o toho nezasahuje a ked hresi on tak sa som ticho..to je problem a zle ked tvoj muz reaguje tak,to je jasne ze ty budes pre nu vzdy najhorsia..ked ju vyhresis ty tak by mal byt ticho a ked budete sami dvaja tak ti moze povedat svoj nazor..

achesa
9. okt 2012

@danteska no, veď ja mu to stále hovorím- že ak má niečo proti mojej výchove, nech mi to povie večer, keď už malá spí, ale nie, on do mňa skáče pred ňou. Aj minule- zapli sme mikrovlku a ja malej hovorím, že poď zlatko, ideme preč z kuchyne (nemám rada, keď je v miestnosti s hrejúcou mikrovlnkou- stále neviem, kam až tie vlny vyžarujú) a tak ona ma chytila za ruku a šli sme do obývačky, že ideme kresliť a na polceste si muž zahundral, že prečo by mala ísť, že prečo nemôže ostať no a ona otočka o 180stupňov a utekala kukať ako sa v mikrovlnke točí tanier☹ a to ešte nič nebolo, ale napr. keď malá chytí amok a ja ju odnesiem do izby, že tu sa vyplač, ja to nechcem počúvať, tak ma pred ňou okrikuje, že prečo ju týram tým, že ju zatváram a hneď už ju mojká. lebo podľa neho dieťanesmie plakať. vkuse mi vyčíta, ako ju strašne stresujem- lebo odmietam pristúpiť na každú vec, ktorú si malá vymyslí. Psycho, už fakt nevládzem pokúšať sa z nej vykresať pokojného človeka a pritom s ním vkuse bojovať a obhajovať každý svoj čin ☹ Občas keď mu dohovorím tak sa snaží a nekybicuje mi do toho, ale nikdy to netrvá dlhšie ako týždeň sme tam, kde sme boli.

Aj ja mám tie stavy, že sa už bojím, čo bude, keď ideme napr. na ihrisko, alebo jej po pol hodine idem vypnúť rozprávku, ááách dúfajme, že z toho vyrastú 😉

danteska
9. okt 2012

@achesa no ja tiez dufam lebo toto ma nici... keby mu aspon dohovaranie pomohlo.. tvoj muz robi chybu,pred malou by ozaj nemal hovorit co si mysli..takto ju veru neprevychovas,lebo ti on v tom nepomaha..mal by si tvoj muz uvedomit ze ak jej dovoli vsetko tak v 15-tich mu aj po hlave bude skakat..ja tiez ked maly vrieska a obcas place tak ze sa nevie ani nadychnut ho zavriem do izby a to na neho plati-ale asi len na 20 minut..potom na to zabudne..ja uz mu slubujem aj inu maminku-to sa tiez rozplace ze inu nechce a cert k nam "chodi"..inak neviem..nemala by som to robit ale tak inak sa neda,inak nam znici cely byt 🙂

achesa
9. okt 2012

@danteska vidíš, to najbližšie vyskúšam- sľúbiť inú maminku, to ma ešte nenapadlo 🙂 . Ale čo, že v 15- po hlave skákať, ja sa bojím, že začne už v 5-tich- stále to mužovi vravím, že takýmto prístupom nás ako prváčka na ZŠ pošle do r..i alebo ešte horšie a budeme vybavení- tohoto sa ja ale nechcem dožiť. Ja chcem mať slušne vychované pokojné dievčatko, také že nebudú na nás mamičky na ihrisku kukať krútiac hlavami- ako teraz☹
Apropos, pod nami býva rodina, ktorá nenávidí akýkoľvek hluk- kedysi sa chodili sťažovať, že keď prší, kvapká im z našej parapety na tú ich... Keď sa narodila malá, tak chodili že kúpte jej iné papučky, lebo strašne dupe- to mala rok a pol- vtedy sme sa strašne vyvadili a potom už viac sused neprišiel, ale čo prežíva teraz, keď malá skáče, behá, hádže loptu, vrieska a jačí...chúdak, niekedy mi je ho už ľúto... 🙂

danteska
9. okt 2012

@achesa pod nami su dochodci,chudaci,cely den doma..ale su zlati,ja uz som sa pani aj dopredu ospravedlnovala ze maly je taky zisi,ale co na toto hovori teraz,ked je vyslovene zly,tak to neviem..

nila77
14. nov 2012

Ahojte mam 21 mesacneho synceka a uz ho nezvladam psychicky ani nervovo...neviem co mam robit ako ho mam vychovavat ked on ma vobec nerespektuje....stale za niecim uteka, stale nieco berie napr. dnes sme boli na dvore a dala som mu loptu trochu za mnou pobehal a zrazu uz mal palicu v ruke nahanal nasich psikov po dvore s tou palicou a ked som mu ju zobrala rozbehol sa niekam inam....vobec ho nezaujima lego ani hracky jedine vtedy ked ma nervy tak pride zoberie kibel s hrackami a vysipe ho od nervov...a ja na neho iba kricim bijem vravim nerob toto nemozes tam nechod si zly chlapec nepocuvas a on place a ked si ho nevsimam tak prestane pride sa pomojka a za chvilu je na stole trha noviny ma pero v ustach .............a stale dookola ....a na prechadzku ani nepremyslam ze bez kociara.....on ma v zadocku baterky ktore funguju nonstop su nevybyjatelne:DDD poradte mi co mam robit .....a ked pride tatik domov chce ho zobrat na ruky alebo ho pomojkat tak sa hodi o zem zacne ho kopat revat a neviem co este........a moj muz to vzda je smutny nervozny preco sa tak maly ku nemu sprava a taaaak...pomooooc...🙂))

zuzi0911
14. nov 2012

@nila77 tak aj moja ma 21 mesiacov a riesim to iste. no najhorsie ze aj trojrocnu ktora je taka ista. tisickrat ich od niekal zvesim vyhrozim,capnem,pokricim,a ony sa len smeju a robia to stale dookola. uz som skusala byt dobra ,vysvetlovat. Ale aj kricat bit a nic nepomaha. asi je to take ukazkove vzdorove obdobie ktore musi prejst a bude lepsie .neviem

nila77
16. nov 2012

to je asi tou dobou ze su deti viac hyperaktivne a s tym nespravime nic...🙂 ale prisla som na to ze ak mu pustim spievankovo 3 tak mam pokoj ...🙂 sem tam ako neviem preco ho napadne tak vypne dvd a potom reve robi cirkus ale zase mu zapnem a je vsetko v pohode🙂) takze asi tak

evkakd
2. dec 2012

@magali no to je presne môj malý, je to desivé obdobie. Nečítala som už príspevky dalej lebo vykrikuje momentálne na ˇmna aby som išla za ním no aj dnes ráno mal hodinový výstup, už som myslela že vyskočím z okna. Reval, vrieskal ani tak ani tak. Som rada že nie som sama :DDDDDDDD 🙂 😀 😝

zuzka1008
15. jan 2013

obdobie vzdoru, mne sa dakedy zda že už nevladzem ☹ ale zvladli to pred nami, zvladneme to i my, prejde to 😉 aspon vto verim 😀

dusika11
31. mar 2013

mam dvojcata ..no u nas je tiez obcas veselo..ale pomaha..pevny pohlad rozhodna intonacia hlasu...prosim ta poloz ten ovladac..a pevne sa pozeram na dieta...ziadny usmev ani naznak..absolutne mrazivo..maly skusa..akoze neda..zopakujem este raz,,a mrazivo sa pozeram bez usmevu...vecsinou v tichosti polozi,..alebo spravi co cchcem..je to v rozhodnosti postoji a hlase..stekanie po decku a nahananie ho autoritu neurobi...naucila som sa to v skole..lebbo ucim..a aj na psoch ktoree som mala..
a dalsie..jeden pokyn maximalne tri krat..potom ten ovladac bez nervov a s chladnou hlavou zoberiem so slovom prepac..ale mozes to rozbit a nepojde nam rozpravka..
autorita je v konani pohyboch a v hlase..nahananim a capanim sa neurobi..iba ak sa nazenie strach..ale to nie je autorita..
je to strasne tazke ..vychova deti

Strana
z2