Ako zvládate situáciu, keď dávate dieťa do jasiel?
Chcela by som (nechcela) 🙂 ísť robiť, mal by som asi ja možnosť,ale neviem ako by som práve ja zvládla to, že malého dám preč, napr. do jaiel
asi si ako ja,tiež som mala možnosť ísť pracovať,ale či som chcela či nechcela to ani sama neviem,len som si nevedela predstaviť dať svoju 2 ročnu dcerku niekam,či ju nechať pri niekom,stale si vravím matersku si treba užívať lebo nikdy nevieme či to neni naše prvé a posledné dieťatko.A potom sme sa tam s manželom akosi dohodli že dokial máme na jedlo,oblečenie,pitie,a dokonca aj na dovolenky či predlžené víkendy,tak budem doma ešte dokial mi materská neskončí.Možno mesiac dva by som skor začala . 😝 ale jasné ak vám treba korunky tak neváhaj,malý je už velký a myslím že detičky a kolektív mu urobí len a len dobre-.Naša ked vidí na prechádzke detičky zo školky najradčej by sa pridala ku nim..Vždy ideme od nich z plačom..Až mi to je divné,ked ideme von obliekame sa obúvame a ona mi vraví že ide do školky 😀 😀 No som zvedavá ked tam naozaj pojde či tam bude chodiť s takým nadčením ako teraz sa teší 😝 poriadne si zváž všetko pro a proti 🙂
Ja som dala dcerku opatrovatelke ked mala nieco vyse dva roky a aj teraz to tak bude, v septembri idem do prace, maly bude mat v juni dva roky.... nejako som to neriesila, opatrovatelku zboznovala, milovala to tam, vzdy som po praci ked som sla po nu este musela pockat, kym sa ona dohra 😅 Prve dni su tazke pre obe strany, potom je to zvyk, rutina, normalny denny rezim pre dieta, oni to nijako neanalyzuju, zvyknu si a aj si to uzivaju... To, ze sa o dieta stara pocas dna niekto iny neznamena, ze ho nemilujes 😀 Takze hlavu hore a smelo do prace, ja sa uz tesim tiez 😉 Dva roky byt doma je v medzinarodnom meritku aj tak veeelmi dlho, väcsina deti je uz dvano v jasliach a su to normalne jedince 😅
nedavas ho "prec" ved ide len do skolky(jasiel). moje dieta je velmi spolocenske takze on len za kamaratmi by chodil 🙂 ja sa obavam len toho ako tam bude jest a komunikovat(kedze nezijeme na slovensku a nemcinu sice rozumie,ale moc v nej nehovori)ja mam skor pocit ze moj manzel to preziva horsie ako ja. maly sa nevie dockat juna kedy uz konecne pojde do skolky. kazdy den mi place ze on chce ist do skolky 😀
to nas caka,mala ma 1rok a 3 mesiace a od maja by som chcela nastupit,takze uvidime. 😉
ahojte, ja som musela začať pracovať, keď mala naša malá 2 rôčky 😉 😉 😉 už vtedy bola veľmi vyspelá, krásne rozprávala 😉 😉 začala chodiť do jasličiek a je tam doteraz... ona zvládla jasličky bravúrne, pre mňa to bolo hrozné, prvé dni, keď som ju tam nosila, som prerevala, vôbec som sa nevedela sústrediť na robotu... ale zvykla som si... 😉 😉 hlavne, ked som videla, ako sa tam Emmke páči 😵 😵 je v jasličkách veľmi spokojná, má kopec kamarátov a každé ráno sa tam teší... ani raz som neoľutovala, že som ju tam dala 😵 😵
je však pravda, že každé dieťatko je iné, možno, ak by mala Emmka inú povahu, neriešila by som to takto... ťažko povedať 😒
ahoj, zvladala som to tazko, hlavne ten zaciatok, adaptaciu, maly mi tam plakal a par krat som sla pohno po hodine, lebo sa neupokojil, tak proste uznali, ze nema cenu ho trapit. predsa len sa potrebuju venovat inym detom tiez a jeho smutny rev len rozlutostil ine deticky. postupne sa predlzoval cas a on si zvykol. ale on je z tych co sa tazsie adaptuju, chodili sme do kolektivu aj predtym a neskutocne si ma strazil stale...dalo sa v podstate cakat, ze adaptacia bude dlha.
bala som sa ako prezijem cely den bez svojho pokladu, ved sme doli vyse 2 roky stale spolu, myslela som ze ma porazi v robote. a zrazu som bola v praci a mala som hlavu plnu inych starosti, mal ma kto rozptylit, konecne po rokoch som si vypila kavu este teplu 😅 to sa pri tom malom tornade nespavom nedalo....( v skolke zacal zase na obed spavat, toho som sa bala, co tam bude robit... )
takze neboj, ja som chcela byt doma dlhsie, ale neslo to, s odstupom casu sudim, ze to bolo dobre, velmi sa osmelil, ked som si predstavila, ze by taky neotukany vhupol v 3 rokoch rovnymi nohami do statnej skolky kde sa nebudu hrat s dlhou adaptaciou a pod, tak som bola rada, ze to mame za sebou. aj z toho hladiska, ze vyse 2 rocneho som ho rano este zbalila do kocika a odniesla do jasli, s 3 rocnym, ktory by sa mi rano vzpieral si uz tu cestu tak lahko predstavit neviem, autom nechodim ja, len peso a bus....
je to velmi individualne, ale ak si vies v robote zadelit tak aby si tam nemusela ostavat nadcasy, prip. si zo zaciatku prac.dobu upravis napr. do 15., ako som to robila ja, tak to je super. my sme uz o 15.15 vzdy boli spolu zase v parku, ako za starych cias 🙂
najprv som sa pozrela na vek tvojho dietatka a v pohodeee, ma vyse 2 rokov, moja krpana isla do skolky ked mala 2 a pol roka, zaciatok sme si obe odrevali, bol to brutal, ale pomerne rychlo si zvykla a teraz sa jej odtial ani ist nechce, nasla si kamaratov, zacina byt samostatnejsia... malemu zacni postupne o skolke rozpravat, mozno tam aj parkrat zajdite, bude to dobre, neboj 🙂... len tie skolkarske choroby, ale tym by ste si preskakali skor ci neskor
ja davam malu (21 mes.)od buduceho mesiaca do skolky na dva dni v tyzdni a robit nejdem 😀 hodlam ten cas vyuzit pre seba a nemam ziadne vycitky svedomia 😎
Ako je to s rodičovským príspevkom, syncek ide od septembra do skolky (2,5r) a ja nastupim do prace az od januara, budu mi vyplacat nadalej rodicovsky - ten polrok este??? vdaka za info, aj v IP 🙂
Aj ja stale premyslam ci dat malu od septembra do skolky a to budeme mat za chvilku dva roky. Niekedy si myslim, ze som od nej viac zavisla ako ona odo mna... 🙂 Deticky na ihrisku zboznuje, tak uvidim.
..deti mám dve,narodené po roku..preto mi dcéru zobrali do škôlky ako 4,5 ročnú a syna tak isto../nakoľko som ešte doma na MD/..som šťastná,že som si ich užila a ešte aj trocha naviac,ako je možné.. 😵 takže aj naše škôlkárske dni sú bezproblémové,aj keď sa im veľakrát nechce a chcú lehniť doma.. 😀
@natalin, ak nepojdes do prace, ale zostanes na rodicovskej /aj ked bude maly v skolke/, tak rodicak dostanes. ak by si do prace sla a uplatnila si prispevok na starostlivost o dieta /tych max 230 eur na jasle ci skolku/, tak to sa s rodicakom nekamarati.. prave teraz to riesime aj my, tak dufam, ze som to dobre nastudovala 🙂
Nasa starsia dcerka isla do skolky (na dva dni v tyzdni a aj to len na doobedia) ked mala 2 roky a 6 mes. Dost plakala, no a ja som potom plakala za dverami ☹ .Na pocudovanie zvykla si tam za 6 dni a potom sa uz tesila. Vobec som si nemyslela, ze to bude tak rychlo, potom tam ozaj chcela chodit uz aj kazdy den. No na 5 dni v tyzdni sme ju dali az od 3 rokov. Mladsia dcerka isla do skolky hned na 5 dni, na doobedia ked mala 2 roky a 8 mesiacov. Ale uz som vedela co od toho cakat, takze uz to prebehlo lepsie, ani mna to tak nevycerpavalo psychicky a ona sa tam v podstate tesila,po vzore starsej sestry. Takze asi tak, ze zaciatok je tazky aj pre dietatko a aj pre maminu, ale ked si maly zvykne, uz to nebude take tazke ani pre teba a deticky si na kolektiv deti zvykaju dobre, nove hracky, nove podnety, neboj zvladnete to obaja 🙂
@natalin @klincek rodičák ostáva matke do 3 rokov veku dieťaťa bez ohľadu na to, či ide do práce a dieťa do škôlky alebo ostane doma aj keď dieťa dá do škôlky...ja som pracovala pol roka a normálne som rodičák dostávala, malá bola s mojou maminou...príspevok na starostlivosť má význam riešiť vtedy, pokiaľ škôlka stojí viac ako 194 EUR (čiže výša rodičáku)...pokiaľ áno, tak si treba požiadať o tento príspevok a na základe nejakého dokladu o platbe vám budú prispievať do výšky 230 EUR...samozrejme, vtedy už rodičák nedostávate, keď máte tento príspevok 😉 ...hádam je to zrozumiteľne napísané 😉

Tvoj synček je už dosť veľký, skôr či neskôr ťa to čaká tak či tak. Ak je tvoj syn dostatočne zrelý na kolektív, bude škôlka preňho veľkým prínosom. Nemusíš sa báť, obavy mávajú určite všetky maminy, ale deti to vo väčšine prípadou zvládajú oveľa lepšie, ako by sme predpokladali.