icon

Čo pomohlo rozvoju reči vášho dieťaťa?

katka269
Dnes o 05:54

Maminky,ktoré mali doma deti ktoré nerozprávali v troch rokoch,čo Vám najviac pomohlo a rozbehlo tú reč?Dajte, prosím,rady a tipy.Budem Vám veľmi vďačná.Ďakujem.

anonym_0f78c0
Dnes o 05:58

Vôbec nerozpráva, či povie pár slov a okrem toho nič
Hovorí akousi bábätkovskou hatlaninou?

svetlonos
Dnes o 06:05

@katka269
Kamošku a mala len vydávala zvuky, keď bola nahnevaná vrieskať inak sa pekne hrala a povedala tak mama, papa, ona. Medzi 4-5 rokom začala rozprávať krásne čisto celé vety. V 5,5 roku jej zistili nadpriemernú inteligenciu. Rovnako u inej známej. Chlapček zlatý aké nehovoril dlho. Rozkecal sa sám po 4 roku. A tak rozumné hovoril až dospelým sánka padala.
Ja som rozkecal jedno dievčatko tak, že sme sa hrali a hovorila som za tie hračky. Ona sa časom pridala a začala týmto spôsobom pekne a veľa rozprávať 🙂.
Zbehňov k doktorke a pokiaľ bude všetko ok, skús to takto formou hry. Možno zistí nejakú príčinu a potom budeš sa vedieť pohnúť ďalej. Držím palce.

anonym_46a600
Dnes o 06:06

V prvom rade verim, ze chodis s dietatom k logopedicke. A inak top su karticky od kartulky. Pozri na stranku kartulka.sk

katka269
autor
Dnes o 06:20

Ano,chodíme k logopedicke.Riadime sa jej pokynmi,používame kinderspeech,veľa čítame,vysvetľujeme, veľa rozprávame.Syn nerozpráva, len občas povie slovo,ale nezopakuje ho.

katka269
autor
Dnes o 06:21
@anonym_0f78c0

Vôbec nerozpráva, či povie pár slov a okrem toho nič
Hovorí akousi bábätkovskou hatlaninou?

@anonym_0f78c0 Nerozpráva,občas povie slovo,ale nezopakuje ho.

kvadrinkaaa
Dnes o 06:32

V škôlke začal rozprávať ako 3 a pol ročný. V 4 už hovoril pekne čisto. Pomohol mu kolektív. 🌸

anonym_46a600
Dnes o 06:33
@katka269

Ano,chodíme k logopedicke.Riadime sa jej pokynmi,používame kinderspeech,veľa čítame,vysvetľujeme, veľa rozprávame.Syn nerozpráva, len občas povie slovo,ale nezopakuje ho.

@katka269 Pozri na tu stranku co som ti pisala. Mojmu dietatu pomohli okrem rad logopedicky tie karticky. Aj logopedicky odporucaju tie karticky. Mozes sa spytat vasej logopedicky ci pozna tie karticky a ci vam odporuca. A potom kup a hravou formou pouzivajte karticky. Na ten stranke je aj postup ako sa maju karticky pouzivat.

katka269
autor
Dnes o 07:17
@anonym_46a600

@katka269 Pozri na tu stranku co som ti pisala. Mojmu dietatu pomohli okrem rad logopedicky tie karticky. Aj logopedicky odporucaju tie karticky. Mozes sa spytat vasej logopedicky ci pozna tie karticky a ci vam odporuca. A potom kup a hravou formou pouzivajte karticky. Na ten stranke je aj postup ako sa maju karticky pouzivat.

@anonym_46a600 Ďakujem, určite pozriem 🙂

andulka220989
Dnes o 07:17

Podľa mňa veľa rozprávať, čítať, vysvetľovať je to, čo mu nepomáha. Treba jednoslovne, max. 2 slovne naňho hovoriť. Ideálne tak, aby si bola v úrovni jeho očí. Nech nemá nič na dosah (pohár napríklad), ale vyššie. Nech je nútený ti povedať "pohár" "piť" "voda" proste jedno slovo. A teda môj začal rozprávať ako 3,5 ročný (bral asi polroka tebokan od neurologicky) jednoslovne. V 4 rokoch 2 slovné vety. Ale on má diagnózu, ktorú síce uzatvorili až v 6 rokoch. Takže u tvojho to môže ísť samozrejme inak. Ale aj tak odporúčam jednoslovne hovoriť. Jednoduché pokyny. Veci vyššie, nech je nútené hovoriť. A áno kartulka je fajn. U môjho síce nezabrala, ale vo väčšine prípadov áno 🙂 držím palce.

anonym_f7864b
Dnes o 08:20

Suhlasim čo je písané
Ešte možno urobiť tie slova srandovne, iný tón
Alebo keď ma niečo velmi veľmi rád,tak na tom ho učiť
Môj na pusinkach na chrbát to hneď vie pusu prosím daj😁(2 roky) ale tiež som musela postupne ho motivovať,ze opakuje dostane😁
A nehresit,ked nepovie alebo povie zlé
A aspoň sa pokúša niečo si brblotat?
Napríklad mojmu sa aj páči, keď čítam z knižky srandovne a on to mrmlotanim opakuje, že číta
Aj vydavanie zvukov je dôležité, robiť brm brm
Pesničky úplne jednoduché,srandovne par slovné
A áno,jednoslovne jeeeeeej- aaaauto,haaaam
A vyrazne povedať slovo
Možno aj či dobre počuje?

anonym_f7864b
Dnes o 08:26

A ešte otázka je ako si teraz pýta, keď niečo chce...

julish
Dnes o 08:27
@katka269

@katka269 vypnut telku, tablet, mobil. A rozpravat sa, citat, komentovat.

leidin
Dnes o 09:35

Podla mna zalezi jak aj pouziva jazyk pri jedle, ci este je na flaske, lebo tam strka jazyk dopredu, co skor urobi recovu vadu jak rozvoj reci. Ale to je moja teoria, co v praxi nemusi byt uplne na 100% pravidlo, sice podla AI to logopedia potvrdzuje. A aj ci je to pohybovy typ alebo taky staticky, premyslajuci. Nemyslim, ze vyslovene technologia toto az tak ovplyvnuje. Daju sa pouzivat s rozumom, obmedzene, skor nepravidelne, ku konkretnemu ucelu a nie kvoli odlozeniu dietata. Dalej si myslim, ze dieta by malo mat pravidelny rezim, kde dostava opakujuce sa jednoduche opisy, cize prenho je to aka mapa deju, ktoru vstrebava. Dalej uz vie, co bude nasledovat, hlavne ak je zrele. Ked stale prides v rovnaku dobu s tym istym vyrazom k nejakej aktivite, logicky malo by to pochopit, ak ma mentalnu kapacitu.

anonym_85f393
Dnes o 10:28

@katka269 Známa mala 3 dcérky s malým vekovým rozdielom/medzi najstaršou a prostrednou rozdiel 2 rokov,medzi prostrednou a najmladšou rozdiel 13 mesiacov/. Prostredná dcérka mala takmer 3 roky a veľmi sa jej nechcelo rozprávať.Ked sa jej niekto niečo opýtal,len sa milo usmiala, prípadne aj prikývla, ale rozprávať veľmi nerozprávala.Najstarsia a najmladšia mlčanie prostrednej dcérky vynahradili, lebo sa im pusa nezavrela a mama sa im snažila odpovedať a zapájať aj prostrednu dcérku.Pri návšteve lekára matka tento problém spomenula.Lekar poznal od narodenia všetky tri sestry a mamičku upokojil, že nech nemá obavy, dieťa je v poriadku/vníma,reaguje,len zatiaľ sa jej "nechce,, hovoriť/Potvrdili sa slová lekára, lebo onedlho začala aj prostredná dcérka hovoriť a ešte k tomu čisto, zrozumiteľne.

olivia1425
Dnes o 10:36

Skolka a logopedia