Čo robiť, keď 22 mesačné dieťa nerozpráva?
Ahojte, začínam mať trochu obavy, pretože čím ďalej tým viac sa mi stáva, že ľudia si začínajú všímať, že malý nerozpráva. Aktuálne má čerstvých 22 mesiacov a až posledné dva týždne začal napodobovať zvieratká (hav, mnau, bé, i-á). Okrem toho povie len baba, tita (akoze pipa-vták), a tik-tak (na hodiny), ajajaj (keď zalamuje rukami). Pediatrička mi hovorila, že už by mal zvládnuť aspoň 50 slov a mal by ich aj začínať spájať do “viet.” Odporučila mi an detskú logopedička, lenže tam beru až od 30 mesiacov, zevraj dovtedy nemá zmysel robiť nejakú diagnostiku. V januári začal chodiť do jasiel a dúfala som, že v kolektíve sa to trochu rozbehne, ale učiteľky hovoria ze je viac menej tichý pozorovateľ, aj keď v poslednej dobe ho chvália, že už sa pekne zahrá s detičkami. Aké máte skúsenosti vy s detičkami ktoré v tomto veku ešte nerozprávajú? Mám mat dôvod na obavy?
@anonym_autor Obe moje deti sa rozhovorili pred 3.rokom. Rovnako ako ich ocinko.
Do 3rokov to nikto riesit nebude ani neurolog az po 3roku sa to riesi, tvoje dieta nema ani 2 takze sa upokoj.
Ťažko povedať. Určite sa ti ozvú matky, ktoré napíšu, že ich dieťa až do škôlky nerozprávalo a potom zázračne sa rozkecalo v rozvitých vetách. Ďalšie ti napíšu, že aj ich syn (lebo chlapci vraj bývajú v tomto pomalší - nie, môj nebol) začal rozprávať až neskôr, ale hlavne po tom, čo sa zistilo, že má slabší sluch a vyriešil sa tento problém. A potom sa ti môžu ozvať matky (ako moja príbuzná), ktorej dieťa je už predškolák a nerozpráva. Má pár slov, ktorými označí mamu, tatu a iné predmety, ale vetu nezloží, hoci sa veľmi snaží (až je z toho frustrované a plače od zlosti, že mu to nejde). Tiež sa spoliehali na to, že ho detský kolektív rozrozpráva, že to príde vekom atď. Nestalo sa. Má za sebou celé množstvo vyšetrení a jednoducho je to tak. Sluch má výborný, nie je autista, nemá žiadne mentálne postihnutie, je manuálne mimoriadne zručné a samostatné. Len nedokáže rozprávať a ani logopédia mu v tom nepomohla (aj keď trochu podozrievam príbuznú, že sa spoľahla na všetky rady z MK a okolia, ako sa dieťa rozrozpráva, chce to len čas, a mohla sa mu viac venovať - neobviňujem ju z ničoho, nechodím v jej topánkach, aké dávam ti ju do pozornosti, aby si sa nespoliehala na skúsenosti iných a tvrdo si šla za svojím - venuj sa mu, trénuj s ním rôznymi hrami - na MK je mamička, ktorá má album, ako pracuje s dcérkou, aby sa rozprizprávala - meno neviem, ale popozerať "stenu" aj rok dozadu). Nenechaj sa odbiť lekármi ani učičíkať okolím...
@anonym_autor čítate veľa knižky, ukazujete si veci bežne počas dňa? Rozprávaš mu, komentujes čo eobis? Možno je na tom tak, že potrebuje viac času…. Možno treba niečo riešiť skôr to už musíš cítiť ty sama. Syn ma 22 mesiacov, rozpráva veľa, spája do viet, aj ťažšie slovíčka opakuje. Ma ale sám veľký záujem rozprávať, pýta sa čo to je? Chce vedieť hneď všetko, veľa čítame, plánujem mu kúpiť albi knižku, baví ho to veľmi. Asi by som to riešila na tvojom mieste, v podstate aj zvuky zvierat sú slova v tomto veku ale je to ozaj máličko../. A nie chlapci nemusia byt nutne vždy pozadu…
Z vlastnej skúsenosti ty poviem že každé dieťa má svoje tempo
syn začal rozprávať ,,slová,, az po 2r dovtedy skoro nič
išla som aj na logo (dá sa aj ked má len 2r) povedala že je ok len mu treba dať čas a mala pravdu
kamoška má dcerú cez vikend bude mať 2r a rozpráva už 2-3 slovné vety ale má staršieho súrodenca takže sa taha za ním dokonca jazdí na biku, je odplienkovaná
ak chceš mať istotu chod za odborníkom a nie za pedi to nieje jej obor
Podla mna nemas dovod na obavy. Moj syn tiez zacal rozpravat asi ako 2,5 rocny, a kopec deti v jeho skolke tiez, proste sme prisli po prazdninach a zrazu akoby uplne ine deti, vsetky tam rapotali. Vsetky milniky, alebo teda vela milnikov (prvy krok 15mesacny, bez plienky az nieco po 3 roku…) zmakol neskor. Dnes je to sikovne spolocenske dieta, nemame problem. Moj brat zacal hovorit ako 3 rocny a zvladol aj VS 😉
Robis co ti odporuca pediatricka/logopedia, nic nezanedbavas. Takze len vela rozpravat s nim, citat, a trpezlivost 🙃
My chodíme k neuro
Ma 24 mesiacov a vie 150 slov a jej vyjadrenie je, že je pozadu😅
Môj syn bude mať 2 roky o chvíľku. Náš ocko začal rozprávať ako len pár slov keď mal skoro 4 roky, takže sme aj rátali s tým, že možno bude problém. Teraz vie povedať cca 40-50 slov, mnoho z nich znie rovnako ale myslí typm rôzne veci, napr. bum bum sú aj smetiari, aj búrka. Alebo pa je aj páči sa, aj páli. Ale ja keď som si cca pred rokom uvedomila, že oproti rovesníkom sa vôbec nesnaží po mne nič opakovať (mama som prvý raz počula keď mal asi 12-13 mesiacov) som ho začala učiť znakový reč pre bábätká a to mi vie ukázať okolo 70, možno aj viac vecí, nemám to spočítané.. ukazovať bol a stále je ochotný, všetko čo nevie povedať sa mi snaží ukázať rukami a niekedy k tomu robí aj zvuk, že napr. chrčí alebo robí sssss alebo niečo podobné, čo nepovažujem za slovo. Had aj včela sú u nás “ssss” ale včelu mi aj rukou ukáže, že letí. Skús tieto znaky zatiaľ. Môj sym síce toho veľa ústami nenahovorí, ale je veľmi zhovorčivý a rád komentuje slovami a znakmi čo vidí, aj sa snaží z toho lepiť vety. Mám kamarátku logipedičku s ktorou sa pravidelne stretávame s jej deťmi na ihrisku a jej sa na ňom nezdá nič pozadu, pričim jej dcéra nemala ešte ani rok a už rozprávala toho viac, ako môj syn 😂 keď vidíš, že ti rozumie, fakt by som sa nebála a skúsía tie znaky. My sa vieme naozaj dobre “porozprávat” znakmi, výnimočne sa mi stane, že neviem, či mi ukazuje. Držím palce a odporúčam znakovanie 🫶

ahoj, môj ma o 2 tyzdne presne 2 roky a tiez nerozprava, vie povedat mama,tata,baba, papa,daj, skusa slova ako dobre a nejake zvuky ako tiktak, brmbrm, bac a tam sme asi aj skoncili...rozumie naozaj vsetkemu aj takemu co by som nepovedala ale proste len nerozprava no..
nas zatial nikto nikde neposlal..ja zatial obavy nemam, poznam deti co zacali rozpravat az okolo 2,5 alebo dokonca v 3 rokoch