icon

Je výchovné občas dať dieťaťu po zadku?

29. jan 2025

Davate fakt velmi zriedka ale predsa len dietatu po zadku? 2 rocny syn naschval zhadzuje naschval skldaciu stavebnicu .. vie ze sa to nesmie pekne mu vysvetlime ze nesmie hadzat s tym , su tam male dieliky just pod gauc to nahadze a dnes som to 3x skladala ja dostal po zadku a poskladal sam. Neze silnu proste taku jemnu aj ked plakal potom ale skladal. Nejde vsetko milucko si myslim…

fantaghiro21
31. jan 2025

@tiika nie,zle som sa vyjadrila... hranice sa určite neurčujú LEN bitkou....Ale stále sa tu spomína len bitka.Tak som spomínala,že aspoň moje deti vedia,že capnut po riti dostanú,keď je situácia vazna .Nie ako autorka- a to som sa vyjadrila vyššie,že s jej prístupom k dieťaťu nesúhlasím.(V tej danej chvíli,ktorý tu autorka opisujem)

@lucia13022023
Tu ale vidieť v priamom prenose ženy, ktoré sa hneď zaradili medzi najdokonalejšie matky, akoby len ich spôsob bol jediny a správny.Hned štýl komunikácie niektore zobrali odsudzovaním, útočením na nás ,ktoré raz za uhorský rok dieťaťu capneme(nie nikdy nebolo krvave,ani modré,ani zmlatene do nemoty)hodenim všetkého hnoja sveta na tie, ktoré diéta capnu raz za čas, ....Mne to pripadá,ako svoje pochramane svedomie sa snažia liečiť tým,že aspoň zhodia všetko na iné ,, všetky neduhy sveta a možno samé zúfalo nevedia,čo so svojím harantom spraviť.ale to sú tie modrokonikove herečky, ktoré všetko vedia,všade boli a možno sa len nevedia zmieriť s tým,že im až tak vychova nevychádza(nie ani ja nemám dokonalú)zlyhali v niektorom smere,tak sa snazia z iných spraviť násilnícke, agresívne týranky, vhodné do väzenia.
A možno by bolo prekvapene,ako sú tie deti lepšie vychované,ako tie ich dokonale zlaté telata,s ktorými si nevedia čo počnut...
Keby styl komunikácie, diskusie bol na úprimnej diskusii,nie hneď odsudzovacnej ,nepísala by som hneď ako.prve prípady práve tých harantov,ktori majú až moc benevolentnu výchovu..
Za seba môžem povedať,že ja som žila v rodine ,kde sme boli bité.a nie,s nikým som sa nikdy nebila, nikoho som nemlatila, nikdy so mnou neboli problémy,nikdy som nefajcila,nedrogovala a nechrápala s každým ... napriek tomu,že moji rodičia spravili veľa zlého,som aj pubertu mala kľudnu....
Ale ako dieťa som predsa nie vzdy bola právom trestaná,a niekedy zbytočne
A toto je pre mňa varovný prst!
Prečo moje deti ani raz sa s nikým nebili? Nie sú problémy v škole či v školke?
Vela vysvetľovania, rozprávania, ukazovania na príkladoch, vysvetľovaní vopred.
Možno padnem na zadok,možno má realita prefacka a vychovam časom psychickyle trosky.
To ja neviem,robím ako viem a ako cítim.
A sama som veľa zlyhala ,ale o tom to je.
Nie som dokonalá.ale každý deň sa snažím.Akk v manželstve...

biglovemom
31. jan 2025

Ake vyhovorky,ze dostane len ked je situacia vazna 😂ty vole…neexistuje vazna Situacia ,to len matka si nevie rady tak vyhovorka dobra 😂
Za 6,5r som zazila kopec ,,vaznych,,situacii a decko nedostalo.
To je zlyhanie matky . Na plnej ciare .

viestta
31. jan 2025

@fantaghiro21 z coho usudzujes, ze tie co nesuhlasia s "vychovnymi na zadok" sa povazuju za dokonale matky? Mozno niektore to uz aj spravili a teraz vedia, ze zlyhali v tom momente a uz vedia, ze tadial cesta nevedie a preto to chcu aj tym, ktore to nezazili alebo s tym suhlasia chcu len ozrejmit aby sa vyhli rovnakej chybe. Poucit sa na valstnych chybach je fajn, poucit sa cudzich chybach este lepsie.

viestta
31. jan 2025

@biglovemom ja som mojmu dala po plienke, ked sa mi rozbehol k ceste a skoro vbehol pod auto. Vtedy nebol cas pocitat do 10 skor ako svacnem, ale ta po zadku bola uplne zbytocna. Stacilo ho len chytit a odtiahnut.

fantaghiro21
31. jan 2025

@simca06022011 no mne stačí len to,ako samé od seba prídu za mnou :" Maminka ľúbim ťa a si krásna" .keď som bola ja mala,nemali sme to zvykom....Nehovorilo sa to .
Takže ďalšia vec,čo je zmena a nepreniesla som zle spôsoby z mojej rodiny...

Ja to isté im hovorím,ako ich ľúbim,sú šikovne,krásne ale keď treba,pokarham.Ta rovnováha by tam mala byť ...aj skritizovať právom,keď treba....ale nie,nebijem ich hlava nehlava.ako niektoré to tu dramatizuju....ale kľudne ja privítam aj sociálku ked treba....

Pred pubertou mám rešpekt,a keď to vidím v okolí,mám bobky...
Chvála Bohu,zatiaľ čo niektoré ženy v škôlke či v škole riešia,ja som zatiaľ nemusela nikdy nič riešiť..kiezby sa to nejak v puberte neotocilo...ale robím čo môžem a ako cítim....

fantaghiro21
31. jan 2025

@biglovemom dám ti za pravdu,keď budem mať doma psychicke choré trosky .ja to zase vidím na tých zktorw nehodili na zadok,a dieťa skočilo samé pod vlak(ako som vyššie spomínala) a áno,poznala som tu rodinu , mysliac aké dokonalé dieťa,nič ho netrápilo,a nikdy ho nebili.....

lucia13022023
31. jan 2025

@fantaghiro21 pozri, ja sa určite neberiem ako dokonala matka, ja tiež robím chyby ktoré ma mrzia, dokážem sa ospravedlniť, dokážem to tu napísať.
Ale bit dieťa je z môjho pohľadu neakceptovateľné. A nikto mi nedal odpoveď na to, prečo je správne bit dieťa. Prečo sa potom nebijeme všetci? Dieťa zhodí stavebnicu - dostane po riti. Neurobilo nič hrozné.
Muž zabudne kúpiť smotanu - capnem mu.
Ty zabudneš v robote na projekt - capne ti šéf.
Neurobíš dobrý obed - muž ti capne.
Je to podľa teba ok? Ak nie, prečo je potom ok capnut dieťaťu?
V jednej diskusii si jedna mamička uvedomila, že občasné capnutie po riti vlastne nikam nevedie a priznala svoje chyby. Zamyslela sa nad sebou, nad svojimi činmi. Ale tu si matky obhajujú bitie deti a útočia na tie, ktoré deti nebiju. Ze naše deti sú tie zlé. Pričom im doma dávame lásku a ukazujeme im naše hranice a zároveň rešpektujeme hranice deti. Ich názor, ich štýl hry. Tu si vyslovene autorka prišla pre súhlas ze áno, sem tam capnut dieťa je ok. Absolútne si nevypocula druhu stranu a útočila na matky, ktoré písali niečo iné. Nezvláda dieťa, nezvláda seba a nezvláda ani komunikáciu medzi dospelými ľuďmi. Vždy keď toto čítam, je mi to nesmierne ľúto a som tak stasna, že moje dieťa má takých rodičov, akých ma. Ze sa nemusí doma báť zhodiť stavebnicu.

oblecenie99
31. jan 2025

Viem napísať len našu skúsenosť. Manžel minule už nedal synove odvrávanie (že si na neho aj dovoľuje je len a len jeho chyba, neustrážil autoritu, aj keď sme to spolu rozoberali často a dvíhala som varovný prst). Malý nechcel spať, muž bol mrzutý, malý just odvrával (nejdem, a nejdem, nechcem, nepôjdem), tak dostal capnutie po zadku. Rozreval sa, zostal aj v šoku a povedal: aj tak nejdem!!! Ráno som sa ho pýtala, či vie, prečo dostal, povedal, že áno, lebo bol smutný vo svojej izbe a bál sa sám. Takže nie že to nemalo žiadny efekt, ale ešte si to aj zle vysvetlil (5 ročný) a mal krivdu.

Čo sa týka dôvodu u autorky: ja by som tú hračku proste zobrala. Ale necapla. To dieťa to zrejme pochopilo tak, že som dostal, lebo som sa hral a mal dobrú náladu. Nemalo to efekt.

biglovemom
31. jan 2025

@viestta 😊☺️

biglovemom
31. jan 2025

@fantaghiro21 no ked to takto skoncilo tak dokonala to rodina to nebola…. I ked si ich poznala na 100% si do nich nevidela.😒

fantaghiro21
31. jan 2025

@lucia13022023 ale prečo zase niečo dramatizujes ?
Kde pisem že sa má capnut dieťa,kvôli stavebnici?
Čítala si poriadne,čo som pisala?s autorkou som nesúhlasila
Potom už to začínaš na šéfov ,manželov?
Toto je presne ten štýl komunikácie -preco do prčic musíme ísť do extrémov?Prečo sa nemôžeme baviť na normálnej hladine ale ide sa do extemov....
Pre mňa capnutie je v prípade,keď ide o život napríklad.A ako som spomínala,uz dlho som deťom necapla ...neviem ani kedy naposledy a v akej to bolo situácii...Také u mňa to asi podľa tvojho opisuje nie je "občas" ale raz za uhorský rok?
Len neviem či či si všimla,to útočenie išlo zo začiatku od tých,čo majú benevolentnu výchovu, vyprovokovali autorku
Ako mne sa niektoré komentáre naozaj nepáčili a mohli byť písané v inej rovine,nie hneď čakať,či sa autorka chytí,aby sme ju obvinili z toho ,že útočí.
Autorka sa v svojim prípade nezachovala dobre,zlyhala a ani sa jej nečudujem,že hneď reagovala prchko
Len tu hneď niektoré z jednej reakcie poznajú šla autorka je hneď odsúdila na plnej čiare, spravia psychológicky profil aaa
Hlavne tie druhé sú násilnícke týranky,len my čo necapameame dokonalé..

Skús si prečítat niektoré komentáre možno po 2.dnoch....

Ja nemám orgazmus z toho,ak som deťom capla....
Sama neviem,zo z nich vyrastie.ale robin čo môžem,milujem ich najviac na svete, a zatiaľ sme nemuseli riešiť žiadne bitkárske, arogantné správanie (práve som dostala nezaujate redakcie v pozitívnom smere ale to asi vyzerá ako chvastanie)
Nič....deťom som slubila čítanie a hranie kariet...opustam to tu...

sova7
31. jan 2025

@oblecenie99 veru. Deti niekedy nevedia jasne povedať čo sa deje dávajú to najavo aj mrzutostou musia sa naučiť komunikovať inak. Vyzerá to ako naschvál rodič ho udrie a dieťa si to spojí s tým čo ho trápilo ale nedalo to najavo ako dospelak lebo to ešte nevie a na pocity deti sa unavený mrzuty rodič nespyta. Často skrátka nevládze. A to capnutie nevyrieši len prehĺbi pocit krivdy toto bol dobrý príklad a keď sa malý ukludnil a došlo na debatu už sám povedal čo bolo vo veci v tom večernom strachu ktorý ho úplne ovladol dokázal iba reagovať a už nevnímal nič len obavu že ostane potme sám. Je fajn že sa potom vec vysvetlila a doslo na debatu kde malý zažil že vás zaujíma aj jeho pohľad na vec

sova7
31. jan 2025
lucia13022023
31. jan 2025

@fantaghiro21 nie, nečítala som všetko co si písala, píšeš extrémne dlhé litanie, takmer bez ciarok a bodiek, niekedy sa strácas v tom co píšeš. Ja reagujem na autorku. Autorka caola dieťa kvôli stavebníci. Sú tu dva tábory. Jeden ju obhajuje, druhý nie. Ja patrím do tábora, ktorá bitie (AKEKOLVEK) neakceptuje.
Druhy tábor si bitie dieťaťa obhajuje. Ci to je capnutie raz za uhorský rok, či to je bitie na pravidelnej báze.
A ozaj si neviem predstaviť aká bitka bola životu ohrozujúca. Dieťa sa topí tak mu capnem? Dieťa zoberie nôž tak mu capnem? Dieťa vstúpi na cestu tak mu capnem? nemám takú predstavivosť aby som si to dokázala predstaviť.
Kľudne si píš co chceš, obhajuj si svoje bitie raz za uhorský rok koľko chceš, obhajuj si iné ženy co bijú deti. Bitka, akákoľvek bitka, nie je v poriadku. A tu končím ja. Nemá cenu niečo vysvetľovať.

elzu
31. jan 2025

Dala jsem děckám po prdeli, když mi ruply nervy.
Ne, výchovné to není. A dodnes lituju toho, ze jsem ty situace nedokázala řešit jinak.
Fakt se moc snažím dělat to jinak, ale presto kopíruju své rodice.
Mého muže nikdy nebili, vždy otevřeně diskutovali, vyvozovali adekvátní konsekvence.
A ten rozdíl fakt poznáš, takže neberu odpovědi typu: “My jsme taky dostali po prdeli a vůbec nas to nepoznamenalo”. Poznamenalo. Jen si to nehodláme pripustit.

17alexis
31. jan 2025

@elzu ano, presne. Tie traumy z nasich rodin, ktore si v sebe nesieme, je velmi narocne stopnut. Ked si ich je rodic schopny uvedomit, dokaze s tym aspon ako-tak pracovat. Horsie, ked si neuvedomia, ze im bolo ublizovane, hoci v "dobrej voli" a ublizuju dalej.

lucia13022023
31. jan 2025

@elzu no a toto je presne to. Áno, urobila si chybu, ľutujes to, nie je to v poriadku. Aj keď si to urobila NEEOBHAJUJES SI TO! Nehľadás skratky typu - ved aj mňa bili a tu som, ved aj iné bijú a deti sú ok, ved ja len vychovávam, ved ja capnem len raz za dva roky..

@fantaghiro21 vidíš ten rozdiel?

autor
31. jan 2025

@simca06022011 ano presne suhlasim s tebou najviac🙏🏻

- Das po riti decku a vyrastie z neho tyran nasilnik mna bude bit po riti hlave a aj muza . Aj babu a deda.

Je vam dufam jasne ze tie svetuskarky falosne tu klamu😂oni nekrickaju oni vysvetluju krasne kludne😂 nebiju nekricia ziju najharmonickejsie zivoty. 😂Potom vysledok - deti dilinka co sa boji otvorit usta. Potom si pozrieme v spravach vecer ze odstreli niekoho. Presne taky psychopat ktoremu vsetko dovolili nepozna krik a “otcovsku ruku” . Ste akurat zeny pekne vadne 🙂

wolf_
31. jan 2025

Asi by si aj autorka zaslúžila jednu výchovnú lebo predsa vie, že sa nesmie urážať druhých ľudí, nadávať im.. a just to robí...

17alexis
31. jan 2025

@wolf_ autorka asi nebola bita a slusne jej to asi tiez nemal kto vysvetlit. 😄

0silvia0
31. jan 2025

Deti dilinka je akoze co? Neprehanas to uz trocha?

tiika
1. feb 2025

@autorka Nerozumiem tomu, prečo si sem vlastne písala? Dostala si nazory od iných žien. Sú iné aké si čakala, pretože neschvaluju tvoje riešenie situácie? Vyzeras byt riadne sklamaná a nahnevaná, nakoľko si zrejme presvedčená o tom, že vychovat samostatne, sebavedome dieťa sa bez kriku a občasnej po riti nedá. Že asi nejde uzemniť a stanoviť hranice inak, pretože je to malo účinne. Zrejme mas i strach, aby z nejakej domácnosti, kde sa hovorí pokojne, vysvetľuje, nebola tato harmónia iba naoko a nevyšlo z nej dieťa, ktoré sa bude napokon druhým vyhrážať a ublíži im?

tiika
1. feb 2025

@fantaghiro21 súhlasím. Cela výchova nie je iba o jednom capnuti na zadok. Nedá sa povedať, že ten kto sa svojho dieťaťa nikdy nedotkol (prip.to oľutoval a vôbec to neschvaľuje), ma tu výchovu automaticky lepšiu. Nie nemá, teda možno nemá. Nie je to take jednoduché, práve naopak, ide o cely súbor postojov, vzorov, komunikácie, vzťahov a nedá sa to len tak zjednodušovať.
A áno, vela žien, ktoré neschvaľujú dať dietatu po zadku, sa nevyjadruju ohľaduplne, s rešpektom. Asi len neschvalovat fyz.násilie u deti (akekolvek) nestačí, či nesúvisí s tým ako veľmi sú respektujucimi ľudmi či rodičmi. (Som si práve vďaka tebe uvedomila 😉).

Tiež nesúhlasím s nejakou výchovnou, ani v extrémnych situáciách, nikdy. Nechápem jej významu, naozaj nie. Nestačí to dieťa zastaviť, dať ho preč, chytiť mu ruku…? Je za tým udretim strach, vyčerpanosť, výbuch zlosti, trest, alebo chceš, aby si to dieťa nabudúce lepšie zapamätalo…? Prosím napis mi, ako to je u teba. Nevyčítam, nemoralizujem, ale ja fakt nechápem.

viestta
1. feb 2025

@wolf_ @17alexis @0silvia0 tu sa stala nejaka vazna chyba v jej vychove, pretoze je z nej jedinec, ktory nie je schopny spracovat ak sa situacia nevyvija tak ako si ona predstavuje (Niekto sa opovazi spochybnit, nie to este kritizovat jej nazor. Cista katastrofa 🙄) a keby mohla, tak zrejme nas tiez vysvaca po riti, ale neda sa, tak sa uchyluje k invektivam a agresivnym komentarom.

0silvia0
1. feb 2025

@viestta suhlasim, a som prekvapena, ze dospela zena - matka komunikuje sposobom, ako nasrata teenagerka, este aj tie smajliky a nadavky. Mala by na sebe popracovat co sa tyka spracovania emocii. Jej dieta oceni vyrovnanu matku.

tamta
1. feb 2025

Autorka, naco si vlastne zakladala diskusiu, keď iný názor nevieš akceptovať?

tiika
1. feb 2025

@tamta Kvôli druhým názorom evidentne nie. Mala iný dôvod. Ale aký? To mi uniká..

samik88
1. feb 2025

@tiika Ja som už videla rôzne prípady. Napr. mamička s chlapčekom išla po chodníku a malý sa nevpratal do kože ,nevedela ho slovne ukľudniť,dohovárala mu aby pekne kráčal vedľa nej ,po ceste išlo veľa áut (dosť rýchlo) a on skoro vbehol na cestu rovno pod auto ale zachytila ho a capla mu jednu po riti. Potom sa už ukľudnil. Ako by si to riešila keby si mala také dieťa? Nechodila by si s ním vôbec von?
Alebo poznám trojročného čo bije svojich rodičov aj iné deti. Hocikedy pribehne a vylepí facku mame alebo začne do nej kopať ,aj do otca zvykne.Aj keď mu pekne dohovárajú,že sa to nesmie a že ich to bolí.Trvá to už dosť dlho. Neviem odkiaľ berie toľko zlosti a agresivity. A nemá žiadnu diagnózu. Oni ho nebijú. Toto by si ako riešila? Ale asi by si sa ním nechala biť a dookola mu opakovala,že to nesmie,však? Ja sa len bojím do čoho všetkého to môže ešte vyústiť . Nechcem preháňat ale čo keď raz zoberie nôž a bodne ťa? Veď to sa môže stať .

tiika
1. feb 2025

@samik88 tieto situácie vyzerajú byt veľmi neprijemne a náročné. Ty by si sa nechala biť alebo donemoty vysvetľovala? Prečo to teda očakávaš u mna? Z toho dôvodu, že neschvaľujem žiadne udretie dieťaťa?
Veď práve do coho všetkého to môže vyústiť? Oni neriešia jeho problém, ktorý ja za tým vidím. Oni dohovárajú, iba hovoria na dieťa ale nie s ním.
V prvom rade je každého úlohou, aby zabránil niekomu si ublížiť, niečo poškodiť… Takze chytiť, odtiahnuť, vrátiť sa domov, zadrzat ruku, zabrániť v údere… Toto sú take vážne situácie, že priamo v tej chvíli nemá cenu niečo vysvetľovať. Stanovit si pravidla dopredu, a zamerat sa na to, čo všetko dieťa robiť môže, napr. v premávke, v obchode, na ihrisku (pôjdeme po chodníku kvôli bezpečnosti, môžeš ísť po tráve, nie po ceste, môžeš ísť po obrubník a tam počkať, alebo ta budem držať za ruku). Pripadne po upokojení situácie si ju rozobrať.

Ak niečo nerobí, nedodrží pravidla alebo chce niekomu ubližovať, hladam pricinu. Je unavene, hladne, frustrované, nechce sa mu niekam ísť, potrebuje viac voľnosti, baví sa na tom, ze ma neposlucha, považuje to za zábavu, nepáči sa mu, čo som povedal alebo niečo urobil, čo tým správaním dava najavo…? Hlavne POČúvam to dieťa.
Následne vyjadrím pochopenie (áno, snažím sa do neho vcítiť, nie s ním súhlasiť). Až potom v skratke poviem o čo ide mne, čo potrebujem a skúšame hľadať nejaké riešenie a moznosti, ktoré by vyhovovali nam obom. Pokial sa to nedarí, preberám zodpovednost a rozhodnem o tom, čo nasleduje.
Nie necapnem to dieťa, nekricim, nezastrasujem, nekritizujem, neodvádzam pozornosť, ani zvlášť nevysvetľujem.. A zažila som dosť takých situacii.

tiika
1. feb 2025

@samik88 a ty by si ako riešila podobne situácie, ktoré opisuješ? Nechodila by si s dietatom vôbec von? Alebo by si sa ním nechala otĺkať? Či by si mu dala na zadok, lebo bez toho to nejde riešiť? Ak áno, prečo vlastne, z akého dôvodu, čo by si tym udretim dosiahla, čo inak nejde?