icon

Kedy sa má učiť dieťa samé jesť?

keira
19. mar 2013

resp ako .. co mu davat do ruky? alebo to prebehne samo? treba ho nejak nutit, ucit? musi sa mu davat rozok, piskota, aby si trenovalo motoriku?

xlucia
19. mar 2013

@keira kolko mesacne mas dieta??

kivinka
19. mar 2013

najlepsie asi ak to pride samo.. mne deti odmietali jest, ked som ich krmila ja. starsia od 10-11 mes. zjedla len to, co si vzala sama (aj mixovane jedlo lyzickou - vies si predstavit ako to u nas potom vyzeralo), mladsia trochu neskor, mala uz nieco vyse roka ked s tym zacala
viem ze niektorym rodicom to vadi, ze je potom jedlo naozaj vsade, tak krmia deti kym sa da. ale podla mna sa upratovaniu nevyhnes tak ci tak a aspon sa stihnes pri nich najest 🙂

lutia
19. mar 2013

@keira my mame uz 20m a krmim maleho sama, pomaly ho nechavam nech si berie nakrajany chlebik alebo ine pecivo ako ranajky sam a nech sa krmi, chlebik si sam zoberie ale este to neni ono 🙂 co sa tyka polievky tak papavame tak ze ja ho krmim a on ma svoju lyzicku s ktorou sa bud len hra v polievke alebo si dava sam....este s nehodami ale snazi sa a to chcel sam aby mal lyzicku, sam si ju vypytal a vzdy ked ideme jest polievku musi mat aj on lyzicku

hradnapani
19. mar 2013

@keira nutit urcite nie, ale ponukat do ruky ano. Nepises, ako stare dieta mas, ale pokial uz vie sediet, a uz je nejake prikrmy, tak kludne mu dat do ruky nieco. Mnoho deti sa uci na kukuricnych chrumkach trafit si do ust a urcite to zvladaju este pred jednym rokom veku.
Jedenie lyzicou samostatne, to je ina kapitola. Niekto ponuka lyzicu od roka, niekto neskor, ale vzdy sa oplati priebezne otestovat, ci ju uz neprijme. Ja osobne som to nesilila, ale ked maly videl, ze aj my jeme priborom, tak aj on chcel. Ked mal rok a pol, vytrhol mi lyzicku z ruky a zacal sa krmit sam. Kazde dieta je vsak ine, niektore sa zdrahaju aj po druhych narodeninach.

keira
autor
20. mar 2013

@xlucia 9 mesacne

gaby21
20. mar 2013

@keira Starši sa dokazal sam najest v roku, aj ked iba malou vidličkou, pokrajane na kusky, ale ked v dvoch rokoch nastupil do skolky, vedel sa stopercentne sam napapt, dokonca aj polievočku spapal, a nebol ani zapackany. Mladši dostava od pol roka kukurične chrumky a v pohode spapa, tak ze si sam vezme, aj chlebik nakarajany s masličkom, bude mat desat mesiacov a planujem dat lyzičku, mozno sa tiez chyti

modrofuzik11
20. mar 2013

kubko zacal jest sam asi od 1,5 roka. videl starsiu sestru, tak aj on chcel🙂. samozrejme, zo zaciatku bol vsade neporiadok, ale postupne to zvladol... 😉

majka1981
20. mar 2013

ako tak - pride to same. polievku som krmila dost dlho, kedze to s lyzickou dobre nezvladal (vylievalo sa mu to), ale snaha bola. rukou jedol okolo 11 mesiacov - takze vsetko co si mohol sam zobrat do ruky, jedol tak a ja som dokrmovala. postupne uz nechcel byt krmeny a daval mi to velmi dobre na javo, takze neboj - Ty to zbadas. nesilit, nerobit tragediu ked dieta je spinave - priprav sa ze kuchynu budete musiet vymalovat, priprav si mokru servitku k jedlu a sem tam utri. ked sme sli niekde na navstevu, tak som brala rezervu oblecenie - aj pre mna ine tricko, kedze jedol na mojich kolenach a vela krat som bola spinava aj ja. teraz uz je na 90 % samostatne, zvysok sa spytam ci mozem krmit, niekedy akceptuje, niekedy v ziadnom pripade nie - on chce SAM. 🙂