icon

Kedy začali vaše deti rozprávať?

Dnes o 12:19

Ahojte syn bude mat dva roky, zatial nerozpravala len takou svojou hatlaninou. Svokra ma strasi, ze uz by mal hovorit vety, aby nebol este autista🤷🏻‍♀️
Beriem ju s rezervou, pretoze ona vie vzdy nieco take utrusit… ale aj tak, chcem mozno upokojit svoje pochybnosti, ktore do mna stale zasieva.
Syn povie zopar slovicok napriklad mama, baba, tata, dede (dedo) ham, mnam, ne, hej, havo, taci(vtacik), oda(voda), aoj(ahoj), brm, audi😀….
napodobnuje zvierata najma psa, macku, hada, napodobnuje ma ako spim, ako sa otec holi, ako upratujem.
Podla mna je zdravy, len zatial velmi nerozprava.
Ak sa ho na nieco pytam pekne ukazuje prstekom(kde je mama, kde je auto, kde je skrina, nos, oko…)
ukazuje na ludi, predmety, rozumie zakladnym povelom: dones plienku, vyhod do kosa, daj do pracky, zakyvaj, posli pusu…
boli vase deti podobne? Alebo ma svokra pravdu?
Citala som cosi o autistoch ale nema problem s ocnym kontaktom, ukazuje, napodobnuje, reaguje na meno. Dakujem za pomoc.

anonym_c789b3
Dnes o 12:25

Autista byť nemusí ,ale aj môže.
Moje deti začali rozprávať neskoro. až okolo 2 rokov. Deti kámošky omnoho skôr.

mullerova46
Dnes o 12:27

Syn začal rozproaavt až teraz v 2.5 roka. Boli sme u neurologicky a tá nám povedala že kvôli tomu že je syn jemne hypotonicky tak má slabé svalstvo aj v jazyku takže nevie pracovať s jazykom. Nenechaj sa strašiť 🫣

luckajozko21
Dnes o 12:35

Hned po roku mi zacali obe hovorit. Ale to je jedno. Podla mna z toho co pises je na tom dobre. Ved to uplne staci. Dolezite je, ze ti rozumie a nieco predsalen uz povedat vie. A uci sa stale dalej. Je x deti, ktore sa realne rozhovoria az v skolke.
Ty si matka! nenechaj sa zneistit! <3

anonym_1a4a4c
Dnes o 12:39

@anonym_autor prvé dieťa mi rozprávalo v 1.5r vety. Druhé začalo až v 3.5r ale úplne čisto vrátane R/L a sykaviek. Ak chceš mať istotu, či je všetko ok, navštív logopediu.

maryetta
Dnes o 12:47

Kazde dieta inac. Prvy syn rozpraval az ked mal 3. Kozno aj neskor.
Dalsia dcera este ani 2nemala a rozpravala vo velkom.
Dalsi syn uz si ani nepamatam ale teraz mam doma 2r2m a uz rozprava vo vetach. Samozrejme jednoduchsie ale uz spaja slova. Aj zlozitejsie ako autobus. Papagaj.

anjelicek26
Dnes o 12:49

Moji vsetci hovorioli az po dvoch rokoch... niekde okolo 2,5 roka preplo kazdy den nove slova a trojrocni cele vety aj R, l, S, vsetko bolo... vsetkemu ti rozumie, uplne normalne dieta, pediater dieta vidi, keby sa mu nieco nezdallo, tak to riesi...nam teraz na dvojrocnej prehliadke pediatricka zapisala, ze je motoricky na tri roky 😂 Rec tak desat slov, ak vobec... Rozumie az moc 😅 Ja to inak nepoznam, vsetky moje deti boli take...

anonym_fc2d62
Dnes o 12:51

Náš tak tiež. Pediater hovorí, že to nie je problém. Problém by bol, keby sa úplne na dlhé mesiace zasekol alebo nehovorenie pretrváva ešte dlhú dobu. Nemyslím si, že by bol kvôli tomuto tvoj syn autista pokiaľ iné príznaky nie sú. Veľa detí poznám, ktoré sa po tých 2 rozhovorili.

maryetta
Dnes o 12:53

Este dodam ze mnohe detisa rozhovoria az ked su v skolke. Co je povacsine po 3.roku.

biba_18
Dnes o 12:56

môj tiež začal rozprávať neskôr a ja som "závidela" mamičkám rovesníkov, ako krásne už vedia rozprávať ... a potom sa rozhovoril ... a dodnes nezavrel ústa ... 😂😂

btus
Dnes o 12:58

naše, keď malo cca 2 roky aj 8 mesiacov. Dovtedy sme mu rozumeli len rodičia. Neboj, rozhovorí sa.

anjelicek26
Dnes o 13:04
@maryetta

Este dodam ze mnohe detisa rozhovoria az ked su v skolke. Co je povacsine po 3.roku.

Moji boli v kolektive od roka a nic 😅 @maryetta Proste co sa tyka reci, boli to brzdy 😅😂 Dodnes sa im usta nezavru, zlate to obdobie ticha 😂

eva_eva
Dnes o 13:07

@anonym_autor môj syn začal rozprávať až keď mal 3 roky, do škôlky išiel tak, že moc nevedel rozprávať a tam sa pekne rozrozprával, proste sa mu dovtedy nechcelo. Takže vôbec by som to ešte neriešila, pokiaľ nejaké slová hovorí

ariannazara
Dnes o 13:27

Do 3 rokov slabo, len opakoval teraz bude mat 7 a rozprava perfektne na urovni dospeleho. Rozpravky, obsahy plynule, ziaden problem ani R nemal nic.

maryetta
Dnes o 13:54
@anjelicek26

Moji boli v kolektive od roka a nic 😅 @maryetta Proste co sa tyka reci, boli to brzdy 😅😂 Dodnes sa im usta nezavru, zlate to obdobie ticha 😂

@anjelicek26 tak jedno je kolektiv. Niekomu ani to nepomoze. Ale tak celkovo. Neviem ci je to tym vekom... ze az po tom tretom roku sa uz vacsina rozbehne.

nikushka8
Dnes o 14:37

Starsia zacala v roku, v roku a pol hovorila pekne vo vetach. Mladsia sa rozkecala az v 2,5roku, takze pri nej som si skor uzivala, ze je chvilu ticho 😂

anonym_85bffc
Dnes o 14:39

Tak moj mal 3r,chodi do skolky a zacina opakovat slova,mena spoluziacok.Rozumiet rozumie,ale tym,ze nema 4 vrchne zubky ta rec nebude aj tak cista.Aj ked syn,co tiez nemal takto zuby sa normalne naucil.
Ono niektore zeny by ozaj chceli,aby uz od 1hod.vedeli rozpravat.
Neboj v skolke sa rozrecni,maly ani opakovat nechcel a uz opakuje.

autor
Dnes o 14:51

Dakujem, tak mne sa nezda iny, zvlastny, snad sa casom rozhovori🙂

lenka.25
Dnes o 15:52

Obidve dcéry v 1,5 roku už dávali rozvité vety .Syn kamarátky začal prvé slova až v troch rokoch . Nič nezameskal , je z nejo krásny zdravý chlapec