icon

„Nevychované" deti

tina_tar
30. máj 2022

Ahojte, taký výlev.
Prepadla má frustrácia z chovania sa cudzích detí. Syn má 2,5roka a ako chodíme po ihriskách a sledujem iné deti v jeho veku a ich chovanie, tak sa často krát nestíham čudovať. Syn je veľký extrovert, veľmi temperamentný, rád všetkých objíma, spovedá, s každým sa snaží vychádzať pekne, je nonstop v behu, no má na dnešnú dobu strašnú povahu - je strašný dobrák, on každému požičia hračku, nieje konfliktný, z konfliktu vycúva, ustúpi, alebo sa dohodne. No tá jeho povaha je práve ten problém. Nerozumiem, z akého dôvodu má dieťa potrebu bezdôvodne iné dieťa strčiť, hodiť mu piesok do tváre, alebo mu iným spôsobom ublížiť.
Je to výchovou, povahou, alebo čím?
A keď vidím niekedy reakcie ich materí na to co tie deti robia, tak by som ich občas prefackala aby sa spamätali 🙈 strašne veľa z nich to buď ignoruje, je im to jedno, pretože ich dieťa môže všetko, alebo naopak dieťa strepú po zadku, navrieskajú na neho. Mám pocit, že je velmi málo rodičov, ktorí dieťaťu vysvetľujú, komunikujú.
A tak chytám ďalšiu depku z toho, že od septembra má ísť do škôlky a Boh vie na aké deti opäť natrafí.
Ako to vnímate vy vo vašom okolí?
ako voči takýmto "zlým" deťom vaše deti obrniť?na a

simca06022011
30. máj 2022

@veroniq85 tiez mam takú skúsenosť a potom sa deturence este rozrevu a vymyslia historky ako im ublizuju, nechcu sa s nimi hrat atd. Lebo prva reakcia deti kt. Robia zle je, ze s nimi nechcu vobec byt.

orangiiina
30. máj 2022

@tina_tar Podľa mna preháňaš a všímas si to, čo ta najviac zaujíma. Už 1,5 roka trávim na 5 rôznych ihriskách aj 4 hodiny denne, ale vyslovene take správanie ako opisuješ som videla minimálne, a ak aj videla, mamicka dotyčného to riešila.
Keď vidím tie male deti ako s nimi vie lomcovat hnev, dalujem za to, že ja mám kludneho syna.
Btw, keby tvoj prišiel k mojmu a začal by doterny a objímal ho, rozreve sa mi do minúty. Ako ty riešiš takéto situácie?? Pozeráš sa, ako druhe dieťa kvôli tvojmu synovi plače? Lebo správanie tvojho tiež podľa mna nie je OK a mala by som ťa tiež za rovnaku mater ako ty ostatne.

anonymous87
30. máj 2022

Takto, ak by tvoje kontaktne dieta objalo bez pripravy moje maximalne nekontaktne, nachadzajuce sa momentalne v brutalne zlom obdobi, ked sa boji aj listov na strome, ked zafuka vietor, asi by tiez reagovalo pudovo a odstrcilo by to tvoje a s placom by utieklo. Povazovala by si moje dieta za nevychovane a rozmaznane decko? Bohuzial vychovany na svoj vek (2roky) je. Vysvetlujem a ucim ho co moze a co nie. Urcujem hranice. Ale tvoje dieta by bez opytania narusilo jeho intimnu zonu a tu ide vychova bokom. Samozrejme, ze ja by som mu vysvetlila, ze to tvoje dieta nemyslelo zle. Ale nepomohlo by to … vies ono, lahko je sudit, ked nevidis do kuchyne 🤷‍♀️
Ty musis tvojho tiez naucit, ze nemoze byt taky zvedavy a kontaktny. Ze musi mat tiez urcite hranice. Ono je super, ze ma taku povahu. V dospelosti sa nestrati. Len sa treba naucit s nou pracovat. Lebo nie kazdemu su take hrrr deti prijemne. Priznam sa, ze ani mne nie 🤷‍♀️

Ja uz mam druhe dieta a naucila som sa filtrovat. Ano su deti, ktore su nevychovane. Ale tych je malicko. Zvlast v tomto veku, ked sa len ucia co sa smie a co sa nesmie. Moj by ti teraz nepozical hracku ani keby na tom zavisel chod vesmiru. Proste nie. Aj ked mu vysvetlujem, ze je pekne sa podelit. Momentalne nie, nepozicia. Bodka 🤷‍♀️
A nie je nevychovany. Iba maly.
Prosim nesud, ked nevies co je za tym spravanim. Nemaj jednostrannu optiku, kde vsetky deti su zle, iba tvoj je dobracisko. Lebo tak ako tebe/vam nevyhovuje spravanie inych deti, inym detom nemusi vyhovovat spravanie tvojho syna 🤷‍♀️

tina_tar
autor
30. máj 2022

@ceklis ďakujem ti veľmi pekne že si sa takto podelila. No s tým pieskom ako by som čítala o nás... Prave v tejto situácii mi dnes pohár trpezlivosti pretiekol a ver mi, že tiež som sa kvôli tomu narevala.

tina_tar
autor
30. máj 2022

@simca06022011 ja práve vôbec nechcem aby boli ako môj syn. Veď takto to vôbec nieje dobré...

dadis
30. máj 2022

@tina_tar Trafila si 🤣🤣, moje deti aj napriek mojmu usiliu nemaju 100% spravanie. Ale vo veku tvojho dietata to este celkom uslo.

tina_tar
autor
30. máj 2022

@orangiiina
nie, usmerňujem ho a vychovavam ho, ako píšem v komentároch vyššie. Má vysvetlené že s cudzími nemá ísť do bližšieho fyzického kontaktu. Budem sa opakovať, ale ako som napísala niekoľko krát vyššie, písala som o deťoch na ktoré dieťa ani nepozrie, no oni prídu a druhému dieťatu ublížia.
@anonymous87

anonymous87
30. máj 2022

@tina_tar dvojrocne deti to nerobia vedome s cielom ublizit. Ved oni sa len teraz ucia co sa moze a co nie. Tak ako sa to uci tvoj. My sme boli vcera na ihrisku kde boli na zemi kamienky. Moj ich chytil a hodil do priestoru. Samozrejme bol rychlejsi ako ja. Keby tam bol niekto stal, trafi ho. Samozrejme som mu vysvetlila, ze sa to nesmie. Nepochopil. Pokusil sa ich hodit este niekolkokrat. Potom som ho vzala a snazila som sa ho zabavit inac. Lebo on sa na tom smial, ze strasna sranda 🤷‍♀️
Proste to ze dvojrocne dieta vysype piesok inemu dvojrocnemu dietatu na hlavu nie je podla mna zakernost. Ono len nevie a nerozumie este ze je to neprijemne a nema sa to…

deti95060810
30. máj 2022

tam to sa máš ešte na čo tešiť...isto v Mš natrafíte na niekoho kto bude rád robiť zle, a už nehovorím o Zš - najmä na druhom stupni...

tina_tar
autor
30. máj 2022

@deti95060810 ostáva mi len dúfať, že sa v ňom niečo zlomí a že si nenechá skákať po hlave 😕

vilma7
30. máj 2022

@tina_tar neboj sa autorka, to že tvoj syn je teraz dobracik vôbec neznamená, že ním aj ostane.
Ja mám syna vo veku 5.5 roka a keď bol mladší, tiež bol taký ťutko, čo nevrátil a rozplakal sa a dobraaaak, nikomu neublížil.
Len minule sa ho len náhodou pýtam, ako sa hral v škôlke cez prestávku: na judo, s chlapcami bili dievčatá a ešte hrdinsky povedal, že chlapci vyhrali lebo ich bolo.viac. Skoro mi sánka padla.
A na vysvetlenie, prečo to robil, no lebo všetci chlapci.... samozrejme sa tak len hrali, nik neplakali atď...ale chcela som tým povedať, že spoločnosť tvojho synacika ešte prevychová.
To že je teraz taký, neznamená že takým aj ostane.

denithestrange1993
30. máj 2022

@tina_tar dam ti jednu radu,resp uhol pohladu. Ries svoje dieta a vychovavaj len a len jeho. Nad ostatnymi sa nemusis pozastavovat,rozoberat ich vychovu/nevychovu. Kazde dieta je ineho veku,preziva inu vyvojovu fazu,ma momentalne inu naladu,pochadza z inej rodiny, ktora moze byt velakrat nefunkcna,nehovoriac o autistoch,adhd atd. Kto si ty aby si urcovala normu spravania? A preboha jedna sa ani nie o skolkarov- tam su vybuchy hnevu,obdobia vzdoru u skoro kazdeho. Ked sa bude diat nepravo tvojmu dietatu zasiahni,ked bude podla teba tvoje dieta robit inemu zle zasiahni. Ostatok nechaj plynut. Aj v skolke sa nan nebude kazdy usmievat.

gleep1
30. máj 2022

Moja dcéra ma 20 mesiacov a je celkom ako tvoj chlapec.
Vôbec neberie deťom hračky, práve naopak, ukazuje im, podáva, chce sa deliť (chce robiť to čo cely život robili s ňou jej rodicia, teda ja som jej v živote nič z ruky nevytrhla a vždy všetko čo som mala v ruke vrátane takých veci ako je nôž a zapaľovač,ukázala, povedala čo to je a na čo to je)
Približne v 1 roku prišla za cca 2 ročným chlapcom a pohladkala ho a on sa bál a začal plakať. Hneď vtedy som ju naucila že niektoré deti sa boja, že nie všetky sa radi hladkaju. Odvtedy hladká deti z diaľky, posiela pusinky na diaľku a objíma na dialku- tak aby bola naplnená jej potreba vyjadrit pozitívne city a aby si nemyslela že sú niečo negatívne a neželané tým, že by som jej nebodaj zakazala hladkať a posunkovat- lebo to je to, co by ona pochopila ak by to robiť nemohla. Takze to robí tak, aby náhodou nikto nebol poškodený.
Tiež si nemyslim že je vhodne aby hoc aj dobre dieťa ku každému prišlo a prekračovalo jeho osobnú zónu. Sú deti čo sa boja, sú introvertné… takze to určite treba synovi vysvetlit.

Každopádne, kvôli tomu že v rannom detstve sa formuje charakter a osobnosť a myslím si že obdobie materskej školy je oveľa dolezitejsie pre život než obdobie školy. Preto ju dám do montessori škôlky kde dúfam že budú priemerne “lepšie” deti. Nejake strkanice o hračku by mi ani tak nevadili, skôr mi vadia iné veci, take dlhodobé zlo čo podľa mna v MS je aj zo strany deti aj zo strany učiteliek (posielanie za dvere, urážanie- naposledy keď som stala pred MS jedna pani učiteľka vyhukla na dieťa čo sa jej spýtalo niečo o nejakej jame ze už sa ma konečne naučiť rozmyslat a nebude sa jak hlúpy pýtať- toto je pre ma absolútne neprijateľné správanie sa k deťom a viem, ze v montessori skolke sa nič take nestane)

Ak ti na tom tak veľmi záleží tiež nad tým porozmyslaj lebo možno ešte len budeš plakať čo sa z tvojho láskavého syna stalo.

dagmarovita
30. máj 2022

@tina_tar je to výchovou ich rodicov, primitivny ludia sa dostali k rodicovstvu, no co uz oni mozu vychovat, ked nemaju ziaden intelekt, rozum nepouzivaju, su hrdi rodicia, ale nevedia, co to znamená, co obsahuje dobrá výchova, nevedia nič.

Kazdy inteligentny clovek na ihriskach sa sem tam zamysli ze to je za chovanie. Jeden dojde starsí chlapcek a znicí nasich 30 formicie piesku, len tak si znici co neni jeho. Maminka neriesila, mala babo v kociku a na mobile. Moj by si to nikdy nedovolil. Ine pieskovisko zobere malemu nasu hracku a nechce mu vratit pol hodinu, aj sme mu ju najprv pozicali, po dlhom case sme ho chceli aj my na bagrovanie a cica s vysokou skolou, co sa vyzna v pedagogike, maminka co pred chvilou sa rozpravala kam ten svet speje, nepovedala synkovi nič. A ked odchadzali hodili bager z vysky do piesku. Co taka zena, na jednej strane inteligentná, vzdelaná na druhej strane bezohladná, nevazi si veci druhých. Mne to bolo trapne jej hovorit to, co by mala automaticky riesit svoje dieta. Treti krat sme este nevedil dobre chodit a nejaky chalan maleho strcil na ihrisku a zahanal sa na rok a pol male dieta, on mozno 3,4 rocny. Tak ma rodicov asi slahnutych. A to ze dievcatko strcilo 2 rocneho skoro z najvacsej smykalky, aj to..to ju mama naucila. Vsetko co deti robia ich naucili rodicia.

misana84
31. máj 2022

@dagmarovita 🤦🏼‍♀️A toto je další typ matiek z ihriska čo prežívajú viac ako deti 😀

anonymous87
31. máj 2022

@dagmarovita prepac, nechcelo vam vratit pol hodinu vasu hracku? A ty nevies prist k malemu dietatu a s usmevom a milo mu povedat, ze si hracku beriete spat, lebo sa s nou chcete hrat? Vazne?
Ale viem, lahsie je napisat o primitivnych ludoch na internete a pourazat, ako si to vybavit na mieste 🙄
Hlavne ze ty vies vsetko a ostatni primitivnI (nominativ mnozneho cisla, vzor pekny)rodicia nevedia NIC. Podla hesla, vsetci su blazni, iba ja som lietadlo 🙉

dagmarovita
31. máj 2022

@misana84 to hej prezívam, nepokladám.za normálne civilizované chovanie strkat druhých, cudzích, s ktorými nic nemám a ani nicit co neni moje, hodit - vrátiť pozicanú hracku z výsky, bol matke na rukách, ani ked starsie dieťa straší mladšie, za rodicovskeho súhlasu, lebo sa neozvali, ak to pokladas za normalne, sa necudujem, ze je tu spolocnost aká je.

anonymous87
31. máj 2022

Inac je fascinujuce, ako sa rozmohol fenomen, ze vsetky deti su zle, nevychovane a protivne, iba to moje ma na hlave gloriolu a je dobrucke, slusne a najvychovanejsie 🙉
Ale priamo na mieste to nikto neriesi, len kydacky na internete…
PS:moje dieta bolo vzdy v roly “obete”, poslusne cakalo v rade na smyklavku, 8x sa nechalo predbehnut, nikoho nesotilo a nic neznicilo. Ked sa mi spravanie voci mojmu dietatu nepacilo, upozornilo som priamo “agresora” a ked boli na ihrisku aj jeho rodicia, dost hlasno aby ma poculi 🤷‍♀️
Nikdy sme vaznejsi problem nemali a vzdy sa vsetko vyriesilo.

henka123123
31. máj 2022

@anonymous87 to je dokonala mamicka s urcite dokonalym dietatom :D vsetci naokolo su mimo

misana84
31. máj 2022

@dagmarovita stale sa bavime o 2 rocnych detoch??? ak ano tak sa uvedomte a nastudujte si aj nieco o vyvine...ak nemate pristup k odbornej literature taak saci aj na nete nejake clany!

hadecka39
31. máj 2022

Pokiaľ sú to není tvoje deti, tak ti to po pravde môže byť srdečne jedno ako sa chovajú. Zbytočne sa nad niečím takým rozčuluješ, keďže s tým aj tak nemáš čo spraviť

anonymous87
31. máj 2022

@henka123123 ako ja neviem. Ja som asi z inej planety. Ale ked sa vyskytol nejaky incident, tak sa to vzdy vyriesilo. Hodili mu piesok do tvare? Prisla som k nim a milo som sa toho dietatka opytala, ci jemu by sa pacilo keby to niekto urobil jemu:”zlaticko to nie je pekne, jeho to boli v ockach. Aj teba by to bolelo. Bol/bola by si smutna, keby nieco take urobil niekto tebe, ze? Pod, pojdeme sa vsetci spolu hrat inac a tak aby sa nikohomu neublizilo”. Retorika upravena podla veku dietata. Ak tam boli pobliz rodicia, zvysena intenzita hlasu aby to poculi. Nikto nikdy to neignoroval 🤷‍♀️
A deti sa spolu hrali. “Drobec, pockaj, teraz je on na rade na smyklavku, smykne sa a ty suuup hned za nim, ved to je sekunda. Budete sa striedat, dobre? Uvidis aka to bude sranda” a mohla by som pokracovat. Ale viem, ze lahsie je sa ofucat a na intenete nadavat aki su vsetci primitivni 🤷‍♀️

henka123123
31. máj 2022

@anonymous87 ved...ale hlavne hned odsudit a vobec tie deti nepozna..raz jedna krava na mojho syna vybehlq lebo si zobral kyblik ze preco si ho nepoprosil...lenze on nerozprava (autista) ale jasne nemoze.to vedet ale nakricat to uz ano a rozculocat sq ako je nevychovany a to bola prosim pekne ucitelka zo sukromnej skolky...takze dost ma to vytaca ako hned niekto odsudi rodicov za nevychovu ked nevie absolutne co za tym je kedze oni maju dokonale deticky

anonymous87
31. máj 2022

@henka123123 presne. Preto som aj autorke pisala, ze nech nesudi, ked nevie co je za tym spravanim. Samozrejme, ze su aj nevychovane deti a “grazlici”. Zasa sa netvarme ze nie. Ale to uz je vekova skupina 4+. Kedze este aj okolo tych 3 rokov sa dieta viac menej socializuje a nie je to este “uplny clovek”…

henka123123
31. máj 2022

@anonymous87 a este samozrejme nehovorim xe aj zdrave deti maju obdobia kedy vsetky hracky nq ihrusku su ich alebo sa hadxu o zem maju vzdor proste su to stadia vyvinu ja neviem proste ci som prisla z inej planety

misana84
31. máj 2022

@henka123123 aj neuatisticke dieta si v takom veku este nevypyta hracku...moju ucim, že ak chce musi si opytat a dievcatko jej musi dat...to nie je moja hracka...a bidnatko este nevie rozpravat tak len "jaja(zoja) toto" až je otravna...a co, že chce hracku...niekedy mam pocit, že matky su viac drbnute a nerozlisuju doležite veci a bludy...odporucam inak knihu Olivia...po precitani som prestala riesit a selektujem

sasanka605
31. máj 2022

Na ihrisku sa stane všeličo. Maly mal daco cez dva a pol a menší chlapček bol prítulný k nemu. Nepáčilo sa mu to a sotil do neho tak ze chlapček sadol na zadok. Nic ine ale jasne ze plakal. Prisla jeho matka a navrieskala na moje dieťa. Slušne som môjmu vysvetlila ze musí jemne lebo chlapček je maly ale tej matke by som najradšej bola dala po papuli. Bez preháňania. A to sa hrali na Montessori matky ze staršej vravela kolko ma este času na šmýkačku a potom pôjdu na inu “aktivitku”. Bolo tam viac zábavných veci no. Stalo sa nám aj take ze maly rómsky chlapec si vycihal mojho v domčeku na hranie na ihrisku, sotil ho a začal ho škrtiť. Mala som co robiť aby som sa ovládla. Ten zrejme len opakoval co videl doma a pokladal to za normalne. Nie všetky deti su nevychovane a nie všetky matky su vychované.

anonymous87
31. máj 2022

@henka123123 no u nas teraz tak. Strasne sa vsetkeho boji a ostal lakomy 🤷‍♀️ Oproti mojim rodicom je ihrisko. A mlady muz ma pocit, ze je jeho riaditel 😂
Samozrejme, ze mu vysvetlujem, ucim ho, ze preliezky su pre vsetky deti. Ale aj tak sa mi 8x z 10 hodi o zem 🤷‍♀️
Do toho mu idu posledne zuby. No konec u nas.
Ale kedze som si tym uz raz presla, neriesim. Ani pohlady mamiciek s rocnymi detmi. Ale nastastie v 90% su chapave a s usmevom. Asi mam fakt stastie na ludi

tina_tar
autor
31. máj 2022

@anonymous87 prosím ťa a naozaj si môj príspevok prečítala a porozumením? Veď práve o tom tam píšem, že mám pocit že je málo ľudí ktorí s dieťaťom komunikujú, vysvetľujú. Ja tomu cudziemu dieťaťu tiež nemám problém slušne vysvetlit a v živote som na cudzie dieťa ani len nezvýšila hlas, ale ako som už napísala 20 krát v komentároch, vravím o rodičoch ktorí KAŠĽU na to, čo ich dieťa robí. Či čo si myslis že sedím na lavičke s cigaretkou a len pozerám? Respektíve mám pocit že si niektoré myslíte že som si takýchto rodičov vymyslela alebo čo. Nechce sa mi už dookola vysvetľovať, napísala som to v komentároch vyššie a opakovať sa viac nebudem.

Mne tento príspevok naozaj niečo dal, bol pre mňa prínosom, že som sa dokázala tiež pozrieť na vec z inej strany, však nikto nieje neomylný. Ale niektoré to fakt prehanate s tým, ako si idete dookola svoje a tvárite sa že takýto rodičia (ktorí KAŠĽU na to že ich dieťa ubližuje tým okolo) isto neexistujú a deti (ktoré BEZDÔVODNE ubližujú iným, bez toho aby na nho iné dieťa aspoň pozrelo) už vôbec, lebo veď dieťa môže byť len dobrucky anjelik bez ohľadu na to čo robí. Z mojej strany všetko, všetko ostatné podstatné som už popísala vyššie. Všetkým prajem pekný slnečný deň 🌞

anonymous87
31. máj 2022

@tina_tar ale ved tie posledne prispevky neboli pisane tebe 🤷‍♀️ Spomenula som ta tam v jednej vete.
A keby si citala aj ty pozorne, niekolkokrat som pisala, ze EXISTUJU aj nevychovane deti