Nezvládam nástup do škôlky
Dievcence, som padavka!
Viem, ze tym prejde kazda mama, niektora viac, ina menej ale mna to dostalo....
Mala v stredu nastupila do skolky, tesila sa, neplakala, zvladla to. Aj na druhy den, i ked to bolo horsie lebo aj deti okolo nej viac revali, tak sa jej to uz asi menej pacilo.
Nevadi, prezila. No dnes mi skoro rano vstala uz s revom a ze nejde do skolky, ostane doma...tak som ju nahovarala, ze tam je super atd atd ale nic. Revala.
Nechala som ju doma...kedze ja nastupujem az v january do roboty, mozem si dovolit nechat ju kedykolvek doma dovtedy, ale asi to nie je moc vychovne...vsak?
No strasne som nervozna, od prveho dna, skratka neviem to prekonat a najradsej by som ju odhlasila a nedala ju tam nikdy.
Nie som nejaka velmi uzkostliva, ale co sa tohoto tyka asi ano....Ako sa mam ukludnit?
Ako ste prezili tie zaciatky?
Ono...ja ako decko som skolku neznasala. Hoci som dospela, pamätam si ucitelky niektore, aj deti, pamätam si ako som tam sedela v kute a s nikym sa nechcela hrat. Iba s jednou babikou. Noc co noc a rano co rano som mame revala, ze nechcem ist do skolky. A v skolke som sa zatala, ze to teda len prezijem, ten den, ale nemienila som ani spat, ani spolupracovat. Nerobila som zle, ziadne problemy, len som tam skratka nechcela byt a davala som to patricne najavo.
Zeby trauma s detstva? 🙂
Moja mala je spolocenska, nema problem sa zaclenit, najst si ,,partakov,, ale predsa dnes nechcela ist a ja uz mam nervy a predstavujem si, ze jej niekto nieco urobil.
Je to moje prve dieta, tak ma nezvozte prosim ale poradte. Hlavne co mam robit so sebou.
@bonnie1 ak je inak v pohode, tesi sa, sprava sa ako predtym, tak je to v pohode, ze neplace.. Ak ma ale ine problemy, zacne sa napr. pomocovat, uzkost, "ine" spravanie, ako obycajne, tak to moze byt niekedy vacsi problem, ako ked dieta prerumazga cele rano, ze nechce ist do MS.. Hlavne deti introvertne a "poslusne" s tym mavaju problem.. Nedaju najavo, ze je to pre ne stres, tym padom ho neventiluju "zdravo" a ukaze sa to nejakym inym problemom, ktory mozeme lahko prehliadnut, alebo to nedavame do suvisu a moze to prerast do problemu velkeho..
@sosanna88 akurát to tento týždeň preberali v Dámskom klube. Vraj v žiadnom prípade neustúpiť. ak dieťa necháš doma a necháš sa vydierať plačom, urobíš viac zle ako dobre. Keď mamina odíde, dieťa si na ňu ani nespomenie.
Sama mám už 2 veľké decká. Väčšina z detí si musí zvyknúť. Skôr treba škôlku vychváliť, povedať mu, čo sa tam naučí, dozvie, čo všetko dokáže. V žiadnom prípade nenechať, aby dieťa na tebe videlo, že ti je smutno tiež, alebo ho ľutovať. Nie je prečo ho ľutovať.
čím viac budeš ustupovať a ľutovať, tým to bude horšie. Však dieťa nie je zatvorené v ústave.
@ajkava nie je v ustave,ale ako sa ma citit,ked tam nikoho nepozna a vsetko je pre neho zrazu nove?plno mamiciek tu pisalo,ze si pamata,aky ti bol strasny pocit a aj napriek tomu tam svoje dieta da.ak mamicka pracuje a dieta nema s kym ostat,tak to je o.k.,ale ked som doma,preco by nemohlo moje vlastne dieta ostat so mnou? Ved o pol roka tu skusia zase.potom sice bude mozno zase plakat a uz si bude musiet zvyknut,ale aspon budem vediet,ze som spravila maximum pre drobca a mohol byt so mnou dlhsie doma.ved to je posledny cas,kedy si mozme deti uzit.keby som mala praxu,tiez by musel maly chodit do skolky,aj ked place,ale kedze som este doma,tak si nemyslim,ze je chyba ho nechat si mnou.skolka mu neutecie a este tam stravi plno casu
@sosanna88 je viac ako pravdepodobne, ze hovorila, ze nechce ist do skolky len preto, ze to jednoducho v tej skolke rano u ostatnych deti videla.....opakovala ich spravanie.
to ze si ju pri prvej takejto ,,skuske,, nechala doma - veeeelmi zle
tym docielis len to, ze mala velmi dobre vie, aka veta na maminku zabera 🙂 a kedze deti nerozlisuju povinnost ist do prace a zodpovednost zarobit na zivobytie a casovy stres, ze za 10 min. musim byt v praci.......tak to svoje: mamiiii, nechceeeem ist do skolky :((((( budu skusat hocikedy, vzdy ked budu mat chut pomojkat sa s mamickou, lebo ved ono to zabera 🙂
ps: je uzkostlive predstavovat si co vsetko zle sa v skolke asi tak stalo pre jedno nechce sa mi.
ps2: chapem, ak si mala negat. skusenost zo skolkou, ze to prezivas takto
ps3: skus ale verit, ze prave tvoje dieta, je jednym z vacsiny, co skolku zboznuju, mozno len obcas okukaju nejake to spravanie od spoluziakov 🙂, ma tam super kamosov a perfektnu pani ucitelku a krasnu skrinku a svoj vlastny poharik na pitie, nove hracky, vonku preliezky, farbicky, pesnicky, divadielko...............
@sosanna88 ty si nebola zrela na skolku, tak asi ani dcera nie je v 2r7m. otazka je ake mas ine moznosti a ci to bude v januari lepsie.
kazde dieta je ine a inak rastie vo vsetkych smeroch, co si mnoho ludi neuvedomuje
preco prave zazracne v 3r rokoch ma byt kazde pripravene na celodenne odlucenie od rodica/primarnej osoby? niektore je o nieco skor, ale vacsina o dost neskor.
bezpecna vazba je uz v tom veku nastastie naviazana, ale urcite zlozky osobnosti to moze ovplyvnit ... ono tie deti to tam nejako preziju a preplacu, niektore bez vacsich nasledkov, ine to nejakym sposobom poznamena na cely zivot aj ked uplne cvoknuti nebudu.
ale tazko sa radi, cena za ine riesenia (ostat doma) je dost vysoka ... takze castokrat fakt nie je na vyber
ale skus urcite nejaku dobu 2-3 tyzdne ci nahodou nebudes mat stastie a place prestanu
s velkou pravdepodobnostou sa vsak skor mozes pripravit na seriu jsenno-zimnych chorob, lebo placuce smutne dieta chyta bacily este lepsie nez spokojne dieta
pripájam sa a celkom sa stotožňujem so zakladateľkou vo všetkom. vlastne akoby som to písala ja, do bodky. tiež som malú nechala doma dnes. a keď šla prvý deň, tak som aj plakala a aj mi zle bolo, dokonca migréna ma chytila. nevedela som sa dočkať, kedy pôjdem pre ňu a to som robila v MŠ učiteľku :D môžem si dovoliť nechať ju kedykoľvek doma, lebo mám ešte synčeka a som s ním, no chcela som aby šla medzi detičky a bola v kolektíve, čo to sa naučila. plánujem, že raz do týždňa nebude chodiť a to vtedy, keď má tanečnú, ale to mi ešte bude musieť schváliť manžel 😅
Baby aj mne maly zacal teraz chodit ma 5rokov a zvlada to velmi zle☹su tam deti ktore spolu chodia od3rokov a maly sa nevie zaclenit.place nic nepapa.ucitelka vravela ze je uzavrety ze to bude tazke ked som vcera poneho isla deti papali a on na zemi rev chyba mi maminka.pritom deti ma rad vonku al.ked je niekto unas sa zahra aj sa mi zda dominanty ale tam.sedi v kute stale place dnes som poneho sla na12stu a to istw vnoci sa budi aj4krat s placom o skolke.hracku oblubenu som mu dala.problem je ze ho deti nevedia prijat.nikto sa snim nehra len ucitelka strasne ma to trapi.baby ako by som to mala riesit?😢
@lilijessica to je mi ľúto...neboj sa, určite si nájde kamarátov...môžem sa spýtať, prečo tak neskoro začal chodiť do škôlky?
No ja som preplakala celý týždeň keď šiel malý do škôlky. Ale asi najhoršie je nechať ju doma keď plače. Potom to už ťažko vysvetlis že nemôže ostať doma.
@lilijessica ahoj, nemá drobec nikoho v triede, koho by si poznala osobne? žeby ste sa ste sa stretli mimo škôlky a tak.. ja nad týmto uvažujem, že sa niekomu navtieram dobrovoľne nasilu a vyžobrem stretko mimo škôlky.. :P
@salamistka sme boli na predlzenej materskej koly astme atd...
@duhovavila ved to nepoznam rodicov a maly moc von nechodil kedze ma zdrav.problemy sme vekmi medzi deti nesmeli chodit☹akurat kupele ale tam som bola snim
@sosanna88 poreve prestane 🙂 zaciatky v skolkach su take...neboj!!!! deti revu aj nonstop od rana, niekedy aj mesiac 🙂 to je adaptacne obdobie, mam mamu ucitelku v MŠ cize presne viem ako to tam prebieha.. vydrzat vydrzat vydrzat 🙂! si mama, zalezi ti na nej preto sa bojis a si uzkostliva, aj ja by som bola 🙂 ale ak ju vytiahnes z tohto prostredia teraz, potom to bude horsie... 😉
hlavne sa ukľudni 😉 ja pracujem v MŠ a vidím ráno niektoré deťúrence zavesené na mamine alebo ocinovi, srdcervúce náreky... ale zatvoria sa za rodičmi dvere a drobci zaujatí niečím novým sa kľudne hrajú, zasa až dovtedy, kým od nich niekto nechce niečo, čo oni robiť nechcú - jesť, spať, umyť ruky... a je to jedno, či sú to malé alebo väčšie deti... a najhoršie je to vtedy, keď jeden deň je v škôlke, potom zasa nie...
@vivusika lenze mne ucitelka vravi ze to snim bude zlozite ze olac eked odidem az kym nedojdem nevie ho zaujat zabavit potm zaspi od placu a zase pokracuje.vnoci sa budi psychicky sa zmenil doma je v kuse nacapeny namne tichy uplne je iny nespoznavam ho☹
A je bezne pocas tohto adaptacneho obdobia, ze dieta cele noci nespi a budi sa kazdych 15 minut s placom?
@zuzanaxyz toto mam.doma presne aj ja
@lilijessica podla mna toto uz v poriadku nie je a navyse zacal byt strasne drzi, odvrava nam a vobec nepocuva, ked pride zo skolky
@zuzanaxyz noj zas ostal tichy:'(zaveseny namne uplakany stale ma slwduje kde som.tiez sa mi to nezda v pohode ked sa nevie ani vybuvat v klude
@lilijessica možno závisí dosť aj od učiteľky, naše sú fajn... aj teraz na začiatku septembra chodia s niektorými deťmi na rukách alebo za ruku pomaly aj na wc... je to pre chúdence poriadna zmena a určite to chce iba čas. Držím palce 🙂
@vivusika ja som ztoho v soku☹ale pevne verim ze sa to zmeni.velni ma to trapi
Moja má tri roky,išla teraz prvýkrát do škôlky,na celý deň,bohužiaľ,ja chodím domov o 6,takže nič také,že ísť skôr po nu neexistuje,a zatiaľ v pohode,ani raz nemrnkla,pekne sa hrá s deťmi,vie že to tak je a bude.Keď začneš dieťatu ustupovat a nechávať ho doma,akurát to komplikujes,ešte bude doma dosť,keď bude chorá.Je načase prestihnúť pupočnú šnúru.

Som učiteľka v škôlke aj mamka dcéry, ktorá išla 2,5 ročná. Teraz mám malé deti a poviem vám, je normálne že plačú. Bolo by nenormálne, keby to tak nebolo. Ale mám možnosť vidieť ako sa socializujú, učia nové veci, tešia z pesničiek, z kamarátov. Verte či nie, to čo dáva škôlka z tej vzdelávacej stránky naozaj mama už v určitom veku deťom nedá. Čo sa týka teba, skús sa tešiť z toho, že malú čaká niečo nové- kamaráti, nové veci, besiedky, bude mať vystavené obrázky na nástenke, možno prídu aj úspechy na súťažiach (v budúcnosti). A keď ju budeš tak nechávať doma za rev, začne ťa vydierať. Moja Monika chodí do škôlky od asi mesiaca chodenia veľmi rada 🙂