Oneskorený vývoj reči a komunikácie u detí: Skúsenosti a pokroky
Ahojte maminky, budem rada keď sa podelíte o vaše skúsenosti, ak máte deti s onesk. vývojom reči, príp. v kombinacii aj s narušenou komunikačnou schopnosťou, či už v slabšej alebo silnejšej forme zistené pri menších deťoch (3, 4 ročné). Hlavne by ma zaujimal váš pokrok odstupom času - po rokoch, keď už nastúpili do školy a pod. Máme trojročného, ktorý síce rozpráva par vecí, vie sa vyjadriť na takej bežnej úrovni, ale máme problém so skladbou viet, otázok, s odpoveďmi na otázky (čo možno súvisí práve s NKS) a celkovo vnímame, že v porovnaní s rovesníkmi ešte nie ja takej úrovni. Už niekoľko mesiacov spolupracujeme s klinickou detskou psychologičkou a klinickou logopedičkou, máme nastavené terapie, cvičenia a rôzne postupy, ktoré sú si myslím efektívne, keďže sledujeme zlepšenie - čiže riešené už to je. Skôr ma zaujíma, čo očakávať do budúcna, aj keď viem že je to individuálne. Mám pred touto situáciou rešpekt :( aj keď vyjadrenia psych. a logopedicky sú, ze je to na dobrej ceste. Napriek tomu sa onho bojim :(
@anonym_autor môj syn to má. Teraz má už 15, no tá reč nie je úplne čistá, ale keď sa snaží, tak vie pekne hovoriť, no zas znie ako robot. Napriek tomu intelektovo je úplne normálne dieťa, teraz ide do deviatej triedy a doteraz má max dve dvojky na vysvedčení. Problém bol skôr prvý ročník. Síce mal odklad, no písanie bol trochu problém , tým, že to nevedel dobre povedať, tak to aj tak napísal. Chcelo to veľa tréningu, ale on bol aj trpezlivý , čo sa učenia týka
Syn od 3,5r.dg NKS,intelekt v poriadku,moment.6r.,odklad sk.dochadzky,v MS ma asistenta,v 3.r.mozno do 20slov,teraz zacina skladat vety,ktore vsak nie su gramaticky spravne(vyjadrenie osoby,sklonovanie,slovosled) Velmi mu pimohol program Jias,trval vyse roka,teraz dokoncujeme. Nastupi do spec skoly pre deti s NKS,pripravny rocnik ako 7rocmy
A ako sa to prejavuje v kolektíve detí? Ako to vplýva na priateľstvá, interakcie s ostatnými? U nás sa bojím, že tá jazyková bariéra sposobuje, že sa s ním ostastní nechcú hrať :( Že môj syn chodí za deťmi, zo začiatku sa deti aj potešia, ale keď im začne niečo hovoriť tak po čase od neho odidu, lebo mu nerozumeju.. Alebo on nerozumie im.

To sa neda zovseobecnit, u kazdeho dietata je NKS ina. Su deticky, ktore potrebuju aj v skole asistenta. A nikdy nezacnu rozpravat ako ine deti, a aj v dospelosti maju problem napr. sklonovat. A su aj deti, ktore napriek NKS vsetko dobehnu okolo 5 roku a rozpravaju ako bezne deti. Treba dufat, ze ste ten druhy pripad. V kazdom pripade pomaha hravou formou rozvijat rec kazdy jeden den na zaklade odporucani vasej klinickej logopedicky.