icon

Umrnčané dieťa. Nerozumiem, čo sa deje

michaelas13
18. okt 2010

Ahojte mamičky! som tu nováčik, ale často som si čitala odtialto diskusie a čerpala z nich. (aj ked este poriadne neviem ako to tu chodi, ale časom sa naučim dufam Mám 4mesačného synčeka a chcela by som sa opýtat alebo teda rozvinuť diskusiu o vaše skusenosti s "umrnkaným bábätkom". moj syn je uz taký asi druhý týždeň, nič ho nebaví a ak ho predsa ho niečo zaujme - nejaká hra, hrkalka, hojdanie či bláznenie, tak je to max. 5min.stale mrnčí v priebehu dňa a večer to je najhoršie, začina sa zlostievať čoraz častejšie, robí mostíky, prestal sa smejkať, ozaj teraz je to už len málokedy....nerozumiem čo sa deje, či je možné, že mu už idu zubky, že by preto bol taký nervozny...ja sa mu snažim venovať, som z tých mamičiek, ktore nosia svoje bábätká, takže má dosť telesného kontaktu a vraj častým nosením, je bábätko spokojnejšie, no ten náš je opak... :( no a o sedení v autosedačke ani nevravim, to je uz tiez velký problém....aj v noci sa často budi, nevie zaspať, musim ho zobrať na ruky, čo doteraz sa vždy v polospánku napapal a spali sme kludne dalej..rovnako v kočiku mrnčí, v manduke, nedá sa mi s ním prakticky nikde isť....čo si o tom myslite???

sebastianela
19. okt 2010

@lia09 ja mám syna,ktorý bude mať za 2 mesiace 2 roky. A prežila som si s ním doslova peklo na zemi. Ako sa narodil,tak nespával. V noci býval minimálne každú polhodinu hore a cez deň spal 2 krát po 20 minút a len reval a pišťal. A v kočíku hlbokom bol asi 4-5 krát,keď som išla na poradňu a aj to reval celú cestu ako pavián. Bola som s nervami fakt v koncoch. Som sa triasla od únavy a vyčerpania. Nemala som na nič náladu. Ale bývame u našich v dome, tak moja mama hneď povedala,že on je proste totálne iné dieťa ako ostatné. Že to ešte nezažila a vždy ma obraňovala aj pred druhými,čo mi dávali super rady. Nepomáhalo nič. Fakt nič! Aj doktorka mu dala lieky na spanie a ani tie nezabrali. No proste nič. Už som myslela,že to nevydržím a niečo zlé vyvediem z tej beznádeje.

sebastianela
19. okt 2010

Stále ho kojím. Ani teraz nie je ukážkové dieťa,ale už je to omnoho,omnoho lepšie. Polepšil sa asi v 1,5 roku. Je veľmi šikovný. V 10 mesiacoch vedel už rozpravat. Mama,baba,havo, a aj niektore mena ludi ktorych poznal. A teraz povie úplne všetko. Bavím sa s ním ako s dospelym. Vsetko mi rozumie a odpoveda mi vo vetach. Vie naratat do troch a aj farby už niektore pozna. V školke by zapadol medzi trojrocne deti úplne v pohode.

kaja73
19. okt 2010

Inak aj ja si všimam na detoch v okoli a aj mojom staršom,že prave z tychto naročnych deti vačšinou vyrastaju velmi šikovne deti. 😉 Takže baby hlavy hore, mame proste šikulkov.

katy1979
19. okt 2010

@sebastianela tak presne toho sa bojim aj ja ze nieco vyvediem. ale vzdy si hovorim ze raz bude konecne lepsie. teraz som ho 3/4 hodinu uspavala. reval ako tur nic nezabralo nakoniec zalomil. dnes spal pol hodinku celkom slusne.

sebastianela
19. okt 2010

Musíte to vydržať! Hlavne kľud a nenechajte sa stále vytáčať. Ale príčin môže byť viacej. Môj má aj málo železa v krvi a aj vitamín B mu chýba,tak dávame aktiferin a aj sirup Pikovit nám pomohol,aby lepšie papal. Pred tým ako budete nasadzať nejaké volnopredajné lieky,dajte im urobiť aj rozbor krvi,aby ste niečo nezanedbali. Kamoška má tiež upišťanú dcéru a až teraz jej zistili celiakiu. Príčin môže byť viacej. Ono to prejde,len treba nervy z ocele!

dovenka
19. okt 2010

lia0: dr. to neriesia, lebo je to velmi tazke riesit u maleho babtka pricinu placu, ak dieta napreduje, pekne papa, pribera, nezisti sa nejaka alergia na nieco, ci iny ocividny dovod, tak zostane len domnievat sa, ze pricina placu bude bolave brusko, ci neskor zubky.... a s cim sa neda nic robit.
aspon, ze ta moja krasne v noci spinka a vecer sa neviem dockat osmej hodiny, ked malu ulozim a ja si vydychnem uzivam ticho 🙂

lia09
19. okt 2010

inak ta moja nejak slavne nepapa,ma 9mesiacov a este nedavno vypila len 90ml mlieka,teraz uz 120ml.Ked bola babo tak vypila 150ml.A tuhu stravu neodmieta,ale tiez velmi malicko,niekedy len par lyziciek.A to ticho si aj ja uzivam ked ide spat vecer,az nato ze place zo sna a velakrat k nej musim chodit

michaelas13
autor
19. okt 2010

no tak ten večerný klud vám závidím. včera mi drobec zaspal o 21.tak som sa vytešovala, že mám klud, môžem si napr.čitať a on sa o polhodinu zobudil vyspatý a zaspal mi až krátko pred polnocou ☹ to je uz hádam štvrtý den takýto...som zvedavá ako dnes bude...

lia09
19. okt 2010

@michaelas13 v 4mesiacoch aj ona chodila spat halabala,prvykrat zaspavala o jedenastej.Ako kedy.Potom si zrazu sama vytvorila taky rezim,ze zacala zaspavat o osmej.Samozrejme zaspa s placom,ale viem ze chce ist spat o osmejNeviem presne kedy to zacalo.Aj ked obcas sa stane ze ide neskor,podla toho ako spi cez den.Ona bohuzial velmi lubi spat vonku v kociku,dnes som snou bola vonku od 10tej do 14.30.Ked sme sa uz chystali ze ideme domov spinkat,ona mi zaspala v kociku,takze mi mrzla zadnica

jsvadba
27. nov 2010

@sebastianela My mame doma narocneho chlapceka a... moze nedostatok zeleza suvisiet s narocnostou alebo placom alebo pistanim?? Lebo on mal malo zeleza, potom sa to upravilo. Ale teraz je podla lekarky bledy, chce mu urobit znova rozbor krvi. Moze to mat suvis s nepokojom alebo spravanim dietatka?
Inak - vsetky mamicky upistanych deti a tych, co sa im treba 100% casu venovat - nas maly 8 mesacny je taky tiez. Zvykam si na to (stale 🙂 )., ze sa mu musim venovat stale, varenie (aj jemu) som uz nechala tak - nevarim. Vari nam doteraz (VDAKA ZA NU!) svokra, pre synceka navarim na par dni a zvysok davam vyzivy. Pri nom nie je mozne ani ocistit a nastruhat 1 jablko bez toho, aby sa nerozplakal - a to sa mu samozrejme prihovaram, komunikujem s nim, jablcko do ruky.. Tak s vami, mamicky, spolusucitim. Hej, aj ja cakam, ze z toho vyrastie.

sebastianela
27. nov 2010

Ahoj. Tak to može mať súvis. Ak mu chýba železo, tak môže byť aj nervózny aj upišťaný. Daj mu spraviť rozbor a budeš na istom. Je to chvílka plaču na pich pich,ale aspoň to možeš podchytit. Mojmu brávajú krv každé 3 mesiace a už málo plače. Hoď si aj do googlu Zelezo- nedostatok,príznaky anémie a prečítaj si o tom. Želeso je potrebné aj na prenos kyslíka v krvi a mnoho dalších vecí. Ak je niekto anemicky, tak sa to len tak neupraví. Držím palce. Je aj chudý? Máva studené ručičky?

kralicica
27. nov 2010

pani, baby, ja som myslela, ze som sama. ked chodim po meste a vidim tie vysmiate vyobliekane vymalovane maminy, je mi do placu. ja sa ani neprezliekam. nosim na doma take starsie rifle, aby som sa nemusela prezliekat, ked idem s malym von. uz mi robi problemy aj obycajne vytiahnutie kocika z domu. som neskutocne unavena a vycerpana z mrncania a placu. tiez ma 8 mesiacov a od zaciatku sme si uzili to, co pisete vy. asi ma tiez zachvatila poporodna depka a trva doteraz vdaka tomu, ze som denodenne ohluckovana mrncanim a placom a citim, ze asi nieco robim zle. vlastne sa citim, akoby som stratila cely svoj zivot, ktory som dovtedy mala. hlavne malo spime v noci, napr. vcera som bola hore 12 krat. mostiky, krik, to vsetko je nam zname. ja len dufam, ze to skonci. tiez som cakala na to, ked maly bude mat 3 mes, 6 mes... vraj sa "vsetko" zmeni... blbost... tak sa len povzbudit, ze v tom nie sme same...

janka108
27. nov 2010

@kralicica viem ze to je opakovana veta stale dokola, ale ked je mama v pohode, ja aj babatko v pohode. dieta citi z maminy vsetko. pokial ty budes mat pocit, ze si stratila svoj zivot, tvoj syn sa bude citit nedolezity a nevitany... prepac ale tak to je. zmena musi nastat v tvojej hlave. ste prepojeni viac nez si myslis...

troll
27. nov 2010

ahojte,tak moje dieta spi vnoci uplne v pohode,ale zato cely den mrnci,ledva nieco stihnem a zato ja som vpohode ziadne nervy,nemozem odneho ani odbehnut.no hadam o bude lepsie

tinika
10. júl 2012

@marianca moj uz mal 8m a stale je nepokojny, az by som povedala, ze cim dalej viac, lebo niekedy sa ukludnil na rukach, teraz uz ani tam,a nepohra sa s ničim dlhsie, ak lozi bavi ho to chvilu bo ho prekladam od miest kam nesmie a v kočiku posedi len vonku v klude a to tiez len ked sa hybeme a to sa neda stale, kedze starsi chce aj na ihrisko alebo piesok a len tak kyvat z kočikom, tym ho neoblbnem, zaspava len v kočiku najnovsie v nom zase spi celu noc, a len na balkone az večer ked sa ochladi ho davame do obyvky a tiez v kočikáu, postielku nehrozi, ja mam pocit, ze to ani po roku neprestane, bo stale len mi kazdy vravi o mesiac o mesaic a je to len horsie :(

boka79
10. júl 2012

ahoj moj maly je taky isty, asi prekonava nejaky vyvojovy skok, uvidis, ze za chvilku si vsimnes, ze sa nieco nove naucil a pride zasa lepsie obdobie. u nas to je v casovych odstuoch vzdy tak.

paris3
10. júl 2012

nasa mala je tiez umrncane dieta. neplakavala sice cele dni, ale zato to mrncanie, ta vacsna nespokojnost, to je nase dodnes. teraz ma uz skoro rok, pred mesiacom svitalo na lepsie casy, ale teraz nam ide 6 zubov naraz 😒 poviem vam, ze som z toho zase na nervy 😖
tiez som si presla vselicim, stale som cakala na to, ze sa to zlepsi, ze budem mat usmiate, vesele babo, ale nic take nebolo...
od malicka mala ma problemy zaspavat a kludne spat. ked bola mala, non stop som ju musela nosit na rukach a zabavat ju, lebo nic ju dlhsie ako 5 minut nebavilo. aj teraz ju vsetko o chvilu nudi, neda sa pri nej nic doma porobit, musim sa jej naplno venovat.
ako bolo pisane v tejto diskusii... treba sa snazit vylucit zdravotne priciny (nasa je napr. anemicka, musi dostavat zelezo v kvapkach) a je dost mozne, ze ak to nie je nic zdravotne, tak ide o 'narocne dieta'... tam asi pomoze len sa obrnit trpezlivostou a vydrzat, kym z toho vyrastu....
ked sa nad tym zamyslim, tak sa niektore veci zlepsuju (viac rozumie, je to trochu lahsie), cim je starsia a niektore zhorsuju (napr. je velmi pohybliva a vynaliezava, musim byt non stop v strehu)... v globale ale musim povedat, ze sa to pomaly, ale postupne zlepsuje 😉
mal by existovat nejaky klub narocnych deti, lebo mam pocit, ze tie ostatne maminy nam nerozumeju 😒

rose1988
12. júl 2012

@lia09 prečo ju neskusiš isť ku neurologovi, nech ju pozrie mozno pomoze mozno nie a aspon nieco skusis

mandragora22
12. júl 2012

@rose1988 ahoj, tak ja po prve nechapem, preco posielas
@lia09 k neurologovi len preto, ze ma dieta, ktore sustavne vyzaduje jej pozornost. takych deti je vela, ten, kto take dieta nema, nepochopi. a po druhe nechapem, preco jej davas smiesne rady, ked ona tu dala posledny prispevok pred 1,5 rokom 😀 😀 😀

rose1988
12. júl 2012

Je zaujimave, koľko takých mamičik je, myslela som si, že som sama ale vyzera to tak, že ich veľmi vela. Ja mam ročnu dcerku, chodim s nou vonku od 10 mesiacov myslim tak, že na ihrisko a pieskovisko no ikdy som nestretla podobné dieťa, kde vsetky ste s tými deťmi a čím to moze byt, že mame take deti. Brala som dosť vela mag B6, možno z toho. Bojim sa toho očkovania MMR,že sa to ešte zhorší no neviem ako mam riešit odmietnutie, ešte dobre že žijeme v demokratickom štate.

rose1988
12. júl 2012

@mandragora22 aha to som si nevsimla ze uz tak davno. No preto lebo mam podobne babo a tiez som to uz psychicky nezvladala, spomenula som to pediatricke a ta ma poslala ku neurologovi. Nezabralo mi to vela casu a upokojila ma ze momentalne sa jej zda, ze je len mimoriadne zive dieta a s tým suvisi aj ta umrncanost....no od odbornika pocut ze vyzera byt tvoje dieta v poriadku je pocut lepsie ako od niektoho kto tvoje dieta ani nevidel len si precital par riadkov. Tak preto 🙂

mandragora22
12. júl 2012

@rose1988 no ved prave to som sa ti snazila napisat. velmi zive a narocne deti jednoducho kym su este babatkami, tak mrncia odusu. viem, presla som si tym. moja ked rano vstala, tak mrncala, az kym nesla vecer spat, mne sla uz hlava prasknut, tiez som diskutovala s babami, ale len tymi, ktore maju narocne dieta a vedeli o com pisem. pomohli mi, ked mi opisali ich deti, ze su vlastne rovnake, navyse vyzaduju tvoju 1000% pozornost, ale nenapadlo by ma ist s tym k neurologovi. proste mame take deti, ktore uz od maleho babatka vrestali vzdy, ked sme ich polozili na postel a robia to dodnes... ☹ ☹ ☹

mandragora22
12. júl 2012

@rose1988 ockovanie mame za sebou vsetko, co treba, moja ma 2,5 roka a nic sa nestalo, nastastie. vedlajsie ucinky takmer ziadne, spravanie sa postupne zlepsuje, trva to sice roky, ale zlepsuje sa to 😅

rose1988
12. júl 2012

@mandragora22 chapem, tiež som pripadala trocha smiešna, najme rodinným prislušníkom, že prečo to riešim s neuroglom, no ako hovorim som taka a som aj taka sprosta, že som si začala čitať o autizme no a to bol už čistý konec tak som musela isť pre svoju vlastnu spokojnosť aj ked v podstate mi povedal, že to, že teraz vizera byť zdrava neznamena, že sa to nezmeni tak to ma nepotesilo. Ale vieš tiež som rada ked si precitam, že aj ine deti su take a nezname to ze su chore no ked mas doma take zive umrncane casto nespokojne dieta tak ta napada vselico. Nevim ci mas cas a ci sa ti chce mne sa zachvilu zobudi mala no mohla by si trovha popisat svoje dieta ked malo cca rok. dik

22janulienka22
20. júl 2012

tak baby, pridávam sa do klubu vyčerpaných mamičiek náročných detí, niekedy je to naozaj na porazenie, moja malá síce neplače celý deň, ale je ju veľmi ťažké zabaviť, najradšej je na rukách, zvyčajne nestíham nič doma, lebo ked je hore, musím byť stále pri nej, akonáhle ma nevidí, spustí krik a každý večer je to taký rev, že sa bojím aby sa nezadusila, nepomáha ani, že ju vezmem na ruky, ani v kočíku nechce byť. Začína ma chytať normálne panika, ked sa blíži večer. Nikdy neviem koľko to bude trvať a čo pomôže na utíšenie tentokrát, ak vôbec niečo pomôže. Zvyčajne mi zaspí na rukách od úplneho vyčerpania

fivecat
24. júl 2012

@22janulienka22 ahoj, to co pises, je ako z mojho dna. Teraz je aspon spasa, ze moja mama ma prazdniny, tak pride maleho na chvilu zabavit cez obed. Ale inak bieda, doma bordel, vsetko robim len jednou rukou ;0). Maly ked je na zemi, tak chce ist na ruky, ked je na rukach, chce ist dolu. Popri tom revy, vresky, kriky, place. Dostat ho do kocika alebo jedalenskej stolicky neskutocny problem. V noci hore 3-7 krat (a to sa to zlepsilo pred dvoma tyzdnami dokazal vstavat 10-20krat). Ukludni sa len a len pri prsniku. Ja som unavena, dojcenie uz nenavidim a mam pocit, ze to trva hrozne dlho (maly ma 10 mesiacov).

22janulienka22
24. júl 2012

@fivecat máš super, že ti pomôže aspoň mama, mne nemá kto pomôcť. Ešte stavame aj dom, takže manžel ked príde z práce, ide hned na stavbu. Bývame v garzonke, takže ked mi malá konečne zaspí, bojím sa aj niečo robiť, aby som ju nezobudila, lebo sa zobudí pri každom šuchnutí. Laurinka má len tri mesiace a cítim sa totálne vyšťavená, neviem si predstaviť, že toto bude trvať ešte 7 mesiacov a viac. Si ma veľmi nepotešila 🙂 tebe sa ukľudní aspoň pri prsníku, mne ked začala plakať a chcela som ju nakojiť, začala kričať ešte viac, takže mne ostáva ju len nosiť na rukách a vydávať všetky možné zvuky a dúfať, že ju nejaký zaujme natoľko, že prestane. Ale je to večer čo večer, ked mi zaspáva na rukách. Zdá sa mi, že plakať viac už ani nedokáže, ale akonáhle ju položím, tak spustí ešte väčší rev.

fivecat
24. júl 2012

No tri mesiace, to este moze v priebehu mesiaca zmiznut (akoze kolika). To ja sa pamatam, v troch mesiacoch to bolo este horsie. Takze sa to zlepsuje, len sialene pomaly u nas ;0(. Deti su rozne, mozno o mesiac nebudes vediet, ze bol problem.
No s tym ukludnenim pri prsniku to tiez nie je vyhra, si pamatam, ked som ho uspavala 2 a pol hodiny (na prsniku) a on proste pri najmensom pohybe hore, a rev ;0(((. Ja unavena, sedela v izbe, po tme, bez pohnutia hodiny a rozmyslala o tom, co som vsetko chcela urobit (len zakladne veci), teraz ma striasa pri myslienke na to.
Len trosku vydrz, ono to bude lepsie, pri troche stastia uz o par tyzdnov. Budete mat super dom a vsetko bude lepsie ;0).

mirkakab
24. júl 2012

@22janulienka22 presne toto som zažívala aj ja a to som mala ešte staršiu, skoro 3 ročnú. Mladšia bola velmi náročná, tiež ako píšeš ty. nechcela mi ani v kočíku byť, tak som ju nosila na rukách. potom som vymyslela že kupim ten nosič, no slečne sa ani tak nepáčilo. Ked si na to spomeniem je mi zle. na nákupy som chodila ako šlahnutá. v jednej ruke mesačné bábo a v druhej tašku a ešte sa staršia držala, no hrôza, ale prešlo to. teraz má už 3 roky a už to je lepšie. už sa spolu zabavia, aj ked stále musí mať mamičku po ruke 🙂

22janulienka22
24. júl 2012

@mirkakab ja chcem tiež kúpiť ten nosič, dúfam, že to u nás zaberie, lebo o chvíľu mi odíde chrbtica. stále sa spolieham, že to bude lepšie čochvíľa, že troška podrastie a bude sa to dať. Viac sa dokáže zabaviť...je síce ešte maličká, ale nič sa nemení na tom, že ako náhle má stratí z dohľadu, je zle, je to možno spôsobné aj tým, že sme stále spolu v jednej izbe, takže je zvyknutá, že som pri nej...ked sa presťahujeme do domu, bude mať svoju izbu, tak som zvedavá ako to dopadne...