icon

Kooperativa PZP: Preplatia poškodené čelné sklo?

15. apr 2026

caute chlapi, mám PZP v Kooperative a daky kamienok mi rozbil čelné sklo. nemám pripoistenie na sklá, len tú základnú poistku. myslíte že mi to dako preplatia z poistky toho druhého auta ak mám jeho ŠPZ? vraj sa to teraz dako hrozne ťažko dokazuje ak on dako neprizná vinu. máte s tým niekto skúsenosť, či sa oplatí do toho ísť alebo si to zaplatiť radšej sám?

anonym_c3a1c2
15. apr 2026

Musiš mať správu o nehode alebo nejakú policajnú zápisnicu alebo nejaký dôkaz. To že máš špz bez ničoho neznamená nič. Ak by sa to dalo tak by predsa ktokoľvek mohol kohokoľvek obviniť.

anonym_d9a04b
15. apr 2026

Treba skúsiť, ale zo skúseností- nepreplatia. Ani keby sa vodič 2. vozidlá priznal a uznal vinu. Riešila to aj dohľad NBS a napriek jednoznačnému nálezu, poisťovne nepreplácajú sklá z PZP. Iba ak si ho sám pripoistíš k PZP akoby havarijné (balíček). Súdiť sa s nimi nebudeš, malá suma, a poisťovňa má lepších právnikov.

anonym_d9a04b
15. apr 2026

A iba na základe ŠPZ isto nie, musel by to nahlásiť aj tak vodič 2. auta vo svojej poisťovni. A musela by byť správa o nehode, alebo policajti, aj keď ide iba o škodovú udalosť, nie nehodu

moonlight1210
15. apr 2026

V podstate ten vodic druheho auta je nevinny. Nie je jeho chyba, v akom stave je vozovka a ze mu odletel kamienok spod kolesa.
Preto to nepokryva jeho pzp a riesis si to ty cez svoje havarijne, alebo pripoistenie skla. Alebo si to teda cele uhradis, ak nemas ani jedno poistenie.

Ine by bolo, keby mal zle upevneny naklad a odletel by mu z korby do tvojho celneho skla. Alebo neomietnuty tvrdy sneh/lad a odletel by mu zo strechy. Alebo akakolvek poskodena cast karoserie, co by mu za jazdy odletela a trafila tvoje auto.
Atd.
Lebo tam uz porusil zakon on.

katkaseiner
15. apr 2026

urcite ti ŠPZ nestačí...pripoisti si čelné sklo

mimaapeto
15. apr 2026

určite nepreplatia, dokazovanie je nemožné... možnosť preplatenia je len ak je kamera v aute a dá sa na zázname zbadať kamienok letiaci od auta pred vami... žiaľ treba mať pripoistenie čelného skla... alebo havarijnu poistku...

kocuris
15. apr 2026
@mimaapeto

určite nepreplatia, dokazovanie je nemožné... možnosť preplatenia je len ak je kamera v aute a dá sa na zázname zbadať kamienok letiaci od auta pred vami... žiaľ treba mať pripoistenie čelného skla... alebo havarijnu poistku...

@mimaapeto poisťovňa aj dashcam záznam spochybní. Ibaže by tam bol fakt veľký kameň. Mám pocit, že spochybnili záznam z kamery klienta, ten to dal do TV a poisťovňa dala vyhlásenie, že zamietla poistné plnenie v súlade s podmienkami a záznam vraj nepreukázal že kameň odletel z vozidla pred ním s ktorým ten dotyčný klient spísal škodový protokol.