Zdravotné poistenie, formulár E106 a jeho zrušenie

hankaop
4. nov 2015

Mamicky, prosim, mate niektora skusenost s podobnou situaciou? Dnes mi rakuska zdravotna poistovna napisala,ze mi Dovera so spatnou platnostu od 29.1.2014 rusi formular e106, ktory som mala vydany na zaklade trvaleho pobytu v rakusku, v dobe ziadania o formular som pracovala na Slovensku. Zrusili mi to k datumu porodu dcery, resp. ku dnu jeho predchadzajucemu, kedze vtedy som nastupila na rodicovku dovolenku a tak som prestala byt ekonomicky aktivna. A teraz mi pani na infolinke oznamila, ze formular je iba pre ekonomicky aktivne osoby. Vsimli si to az teraz, lebo som dceru chcela pripisat na e106, lebo kedze som znova tehotna, je pre mna tazke dochadzat s nou k lekarovi do BA.
Nemam nervy uz volat na infolinku ani im pisat, lebo mi zakazdym povedali nieco ine, naposledy,ze mi e106 stale plati a mam poziadat rakusku ZP o dopisanie dcery na formular. Az ta ma informovala,ze dceru nie je mozne pripisat na moj formuar,lebo Dovera ho spatne zrusila, vcera. Mate niekto podobnu skusenost? Neviem,co teraz cakat,ci mi vyuctuju porod a vsetky odvtedy vysetrenia,co som absolvovala (nastastie iba dve) v Rakusku,ci co

paskolinka
5. nov 2015

@hankaop to ma dost prekvapilo, tiez mam formular S1, momentalne som na materskej. ty si isla rovno na rodicovsku? inak tusim na stranke unionu som nieco take citala, ze pocas rodicovskej narok zanika, aj ked nechapem z akeho dovodu, vsak stat plati ZP... a vsade sa pise, ze je to aj pre dochodcov a ti predsa nie su ekonomicky aktivni...

hankaop
autor
5. nov 2015

Logiku to nedava, ale napriek tomu, ze som neukoncila pracovnu zmluvu, tak na rodicovskej som nezaopatrena osoba a tak nemam narok 🙂 Myslim, ze materska je nieco ine, ale pri prechode na rodicovsku sa treba pripisat napr. na manzelov formular. Povedala som, ze treba zavolat do ZO a informovat sa, ale ja som tam vyvolavala a vypisovala ako dilik, ci je vsetko v poriadku, povedali mi, ze je a nez som pisomne nepoziadala o pripisanie dcery na formular, nikto si nevsimol. Zrusili mi hopo vyse roku a pol :D ale nebudu chciet po mne preplacat zdravotnu starostlivost, lebo EPZP pokryva vysetrenia, na ktorych som bola.
Teraz ze mam chodit na osetrenia s europskym preukazom zdravotneho poistenia, su tam velmi podobne naroky, avsak neviem, ci nebudem mat problem u lekara, aby ma na jeho zaklade osetril. Pretoze ten sluzi v prvom rane na neodkladnu zdravotnu starostlivost, nie na planovanu prehliadku.
Ale napr. tehotenske prehliadky pokryva. Necakany porod tiez. Planovany porod nie. Vtipne vtipne tie definicie, vcera som nad tym dumala do tretej do rana, lebo som bola v extremnom strese, ze mi to daju preplatit a budem musiet dokazovat, ze to oni mi poskytli zle informacie na infolinke
@paskolinka

paskolinka
5. nov 2015

@hankaop no naozaj vtipne... vsak tehotenske prehliadky su tiez planovane vacsinou. ten europsky preukaz asi ziaden lekar nevidi rad, ci uz v rakusku alebo u nas, castokrat si s tym nevedia rady. ja si to budem musiet teda este nejako premysliet po skonceni materskej, ze co a ako. je to strasne komplikovane a nikde sa neda dopatrat spolahlivych informacii 😠

hankaop
autor
5. nov 2015

"povedala by som, ze treba zavolat do ZP a informovat sa..." :D ale ja uz budem veci riesit iba mailom, nech mam potvrdenie o komunikacii. Sice teraz uz druhy den cakam na odpoved, ako dalej postupovat, kedze nikto po mne nechcel dokladovat nic, akurat mi z info napisala, ze som na rodicovskej, teda nezaopatrena osoba a prebieha komunikacia o zruseni formularu so zahranicnou ZP. Volala som na infolinku, povedali mi, ze je vsetko v poriadku. Myslela som si, ze ta mailova infolinka ma proste dake formalne standardizovane odpovede, nie ze ona inicionala komunikaciu vyse rok a pol po zmene stavu. A zrazu formular zruseny. Tak ako, cakam, co bude a pripisem sa na muzov formular, ekd mu ho konecne vydaju, on to doteraz neriesil, nechcel tu chodit k lekarom

hankaop
autor
5. nov 2015

@paskolinka Ak ma vas manzel S1 / E106, treba kontaktovat rakusku Krankenkasse a dat sa pripisat ako nezaopatrena osoba. Aspon to mi vraveli na slovenskej infolinke Dovery, ze mam spravit s dcerou, ked som ju chcela pripisat. Pan z Krankenkasse mi odpisal, ze jasne, nech mu poslem jej rodny list. Od manzelky by asi pozadoval sobasny list alebo neviem. No a pan mi na dalsi den pisal, ze konanie bolo zastavene z dovodu, ze SVK poistovna zrusila moj formular.

paskolinka
5. nov 2015

@hankaop u nas je situacia este ina, lebo manzel pracuje v rakusku, aj na SR. dieta dame asi pripoistit na neho a ja neviem, mozno budem nadalej poistena na SR bez e-card a budem chodit k lekarom len na SR alebo si ma tiez necha pripoistit a budem chodit v rakusku...

salota
5. nov 2015

Skus sa pripadne obratit na Urad pre dohlad ktorý ma v posobnosti Narodne kontaktne miesto. Toto rieši problémy vyskytujuce sa v takychto pripadoch tu je kontaktná web adresa: http://www.nkm.sk/web/guest/home

paskolinka
5. nov 2015

@hankaop blbosti pisem, manzel pracuje len v rakusku, ja na SR 😉

hankaop
autor
5. nov 2015

@paskolinka Ak necestujete, tak je to asi jedno, ja som to tiez doteraz neriesila, lebo byvame pri hraniciach a vsetkych lekarov mame na Slovensku. Lenze mame iba jedno auto a ide zima a ked sa nahodou nieco stane, mala ochorie alebo co, tak s dvomi detmi uz je cela logistika komplikovanejsia a bolo by fajn mat lekara aj tu. Pravda ale je, ze je to male mesto a tak "hlavnych" lekarov by som nechala na Slovensku v BA, lebo som s nimi dlhodobo spokojna.

hankaop
autor
5. nov 2015

@salota Dakujem, aj asi nieco budem riesit, len nechcem byt hystericka, k comu mam teraz sklony Este je tam taka perlicka, ze som uz roky spolocnikom vo firme, takze vlastne SZCO (aj ked v tom zakone o zdravotnom poisteni sa panboh nevyzna) a teda podla vsetkeho nemali formular rusit, ja som vsak nevedela, ze to mam "dokladovat" alebo vysvetlovat tete na mailovej infolinke. Ani ma nenapadlo, ze mi formular zrusia bez zistenia vsetkych skutocnosti, bola som spokojna, ked ma na telefonickej linke informovali niekolko krat, ze je vsetko OK. Pockam, aky bude teraz ich postup, vcera som bola vytocena do biela, az sa mi brucho triaslo a maly kopal cely den ako o zavod. Stacil jeden taky den.

salota
5. nov 2015

@hankaop treba sa informovat na tom NKM (UDZS) oni v postate aj instruuju zdravotne poistovne a riesia aj preplacanie zdravotnej starostlivosti na zaklade formularov, radsej viac info z viac zdrojov

nenullienka
5. nov 2015

@paskolinka nech manžel požiada o zapísanie vás oboch do E 106 😉 alebo sa informuj na UDZS

hankaop
autor
5. nov 2015

@nenullienka manzel je momentalne vedeny na urade prace, pretoze zaklada firmu a uz treti mesiac sa to vlecie. Inak by si tiez vybavoval E106 a zapisal si aspon dceru. Lenze ak som dobre pochopila, ani si ma ako "zaopatrenu" osobu, kedze som spolocnik vo firme,ani nebude moct pripisat. Iba nezaopatrene osoby sa pripisuju.

@salota dakujem, predsalen tam zajtra napisem

zuna89
5. nov 2015

@hankaop inak tomu nerozumiem, ja žijem v nemecku a tiež som poistená cez E106 ale vo všeobecnej zdravotnej. syna ku mne pripísali pred rokom úplne bez problémov a pani mi povedala, že E106 sa ruší, keď ostanem nezamestnaná, teda keď mi skončí pracovný pomer.

hankaop
autor
5. nov 2015

@zuna89 neboli ste na rodicovskej dovolenke?
Inak,presne to mi povedali na telefonickej infolinke tiez 🙂

zuna89
5. nov 2015

@hankaop najprv som bola na materskej a od apríla som na rodičovskej, ja som na pobočke bola osobne keď mi skončila materská (zaniesť tam potvrdenie) a pani mi povedala, že je to v poriadku a mám potom prísť s potvrdením o ukončení pracovného pomeru.
inak ja sa snažím na poisťovňu vždy písať maily, aby som mala v ruke čo mi povedia, už sa mi to vyplatilo

zuna89
5. nov 2015

@hankaop a ešte ja aj malý máme normálne kartičky zo všzp aj z nemeckej krankenkasse (tu majú také s čipom) a malý chodí na poradne, čiže ak by bol problém, ona vidí, keď vloží jeho kartičku do čítačky či poisťovňa plní alebo nie a ja som už takisto bola u lekára.
neviem, netvrdím, že mám pravdu, iba takéto informácie a takto to bolo vysvetlené mne

hankaop
autor
5. nov 2015

@zuna89 takato ista situacia bola u mna,to iste mi vraveli. A teraz mi zrusili formular. Chyba je,ze v maily mam iba stanovisko potvrdzujuce tento dovod zrusenia. Rozhovory su sice zaznamenavane,ale budem to musiet asi nahanat.
Budem zajtra pisat na Urad pre dohlad nad zdravotbou starostlivostou
Dakujem

hankaop
autor
5. nov 2015

Odovodnenie bolo,ze nastupom na rodicovsku dovolenku sa zo mna stava nezaopatrena osoba a formular e106 je urceny pre ekonomicky aktivne osoby. Takze nastupom na rodicovsku by si ma mal pripisat manzel a skoncenim rodicovskej a nastupom do prace by som si zas mala vybavovat vlastny.
Pritom to logiku nedava absolutne ziadnu,rodicovska dovolebka moze trvat aj jeden mesiac,podla toho,ako sa dohodnem so zamestnavatelom.

paskolinka
6. nov 2015

@nenullienka manzel ten formular nema... aspon zatial, ma rakuske poistenie. ak to dobre chapem, je moznost, ze si nieco priplati a bude moct byt poistena na to jeho poistenie aj rodina, t.j. boli by sme tiez poisteni v rakusku.

paskolinka
6. nov 2015

@hankaop ano, toto som citala. zaujimave, ze oni tam pisu, ze nezamestnany ma narok a zena na rodicovskej nema... kam na to chodia?

emilia25
6. nov 2015

Ja mám taký formulár od roku 2008 stačil mi len ten jeden ja mám sice zp v ceskej republike a stale som zamestnana a teraz pn ale ani počas 3 rodicskov mi nikdo nic take nerusil.ale tuším moja segrs tiez take co si riešila ale ons malá zas trvaly pobyt ns sk a pracovala v rakusku.sami zdá ze potom sa náhlasils normalne na dôveru.

nenullienka
6. nov 2015
nenullienka
6. nov 2015

@paskolinka on musí požiadať o E106 v rakúskej poisťovni a rovno nahlási aj vás. A prinesieš to do našej ZP a oni ti dajú kartičku poistenca. Ošetria ťa aj dieťa normálne, preplatí naša ZP a refunduje to tá poisťovňa ktorá E106 vydala čiže rakúska. Myslím, že to vydávajú bezplatne. Aspoň kým som pracovala v ZP tak klienti nevraveli, že sa za to platí.e
A dokonca som mala jednu mamičku, ktorej dieťa malo problém zo srdiečkom a tá si to nevedela vynachváliť. Lebo vraj tomu dieťatku spravili aj také úkony, ktoré naše ZP nehradili a rakúska ZP áno.

paskolinka
6. nov 2015

@nenullienka ano, ja to mam teraz tak len v opacnom garde, poistena som na SR a vybavila som si rakusku karticku k tomu, kedze zijem v rakusku. u manzela je to ine v tom, ze zije aj pracuje v rakusku, na vybavenie formulara by musel prehlasit, ze stredisko jeho zaujmov je na SR, co je nezmysel, navyse kvoli zamestnavatelovi (napr. vystavenie PN) je lepsie aby chodil k lekarovi v rakusku, takze formular zatial neriesil a asi ani nebude...

nenullienka
6. nov 2015

@paskolinka joj tak to by mal zase vybavovačiek 😢

paskolinka
2. feb 2016

dievcata neviete ako to je s prispevkom pri narodeni dietata, ak byvam v rakusku, rodila som v rakusku ale trvaly pobyt mam aj na slovensku? na slovensku som aj zamestnana, mam tam aj lekarov, aj zdravotne poistenie. niekde som citala, ze narok vznika len vtedy, ak sa zena aj s dietatom zdrziavaju po narodeni na slovensku, co mi pride ako nejaka blbost...?

hankaop
autor
2. feb 2016

@paskolinka ja to akurat riesim, technicky nemusis priznat pobyt v rakusku, ale ja som ho "priznala", nedavno, ked som ziadala o differenc v Rakusku a posudzovali ma a vsetko OK. Vyplacali mi nadalej aj rodicak aj rodinne pridavky. Differenc sa niekde zasekol. Noa akurat vyplnam ziadosti kvoli malemu, co sa narodil minuly tyzden a myslim, ze ked nebol problem s rodicakom, nebude ani s tymto. Tiez nemame nic v rakusku okrem hauptwohnsitzu, ani lekarov ani pracu ani nic

paskolinka
2. feb 2016

@hankaop co to je differenc? a rodila si v rakusku alebo na slovensku?