icon

Ak by ste boli vo vláde vy, čo by ste zmenili?

michaela12_34
3. jún 2025

Ak by ste boli v slovenskej vláde a mali moc zmeniť čokoľvek v našej krajine, čo by bolo prvé, čo by ste zmenili? Pokojne sa tvárte ako diktátor, zmeňte čo len chcete, pracujte s romantickým scenárom.

Ja by som zakázala všetok alkohol a zaviedla prísun na prídel (ako v niektorých krajinách na a. poloostrove), okamžite začala pracovať na tom, aby boli veľké mestá viac walkable a zlepšila infraštruktúru (diaľnice, mhd), zaviedla pravidlo "politického platu na základe priemernej slovenskej mzdy" (politici by zarábali len toľko, koľko je priemer) a masívne zreformovala školstvo.

A čo vy?

beronsche
4. jún 2025
@gribka1

Oni sú komplexnejší problém, množiť sa budú, či sociálku dostanú alebo nie. Čo z toho bude za 20 rokov, to si radšej ani nepredstaviť.

@gribka1 presne tak, aj ja mám z toho obavy.. a buď sa to nerieši vôbec, alebo na to ideme z úplne iného, nesprávneho konca. Jedno horšie ako druhé..

maranta_leuconeura
4. jún 2025

Ono je akakolvek vidina zreformovania tohto statu pekna, ale kde na to vziat? Nie, nestaci ,,nekradnut". Nie, nestacia peniaze z EU. Jednoducho nasa ekonomika nie je taka vykonna, aby sme stavali dialnice rychlo ako v Cine a zdravotnictvo mali zadarmo ale na urovni Svajciarska...

maranta_leuconeura
4. jún 2025
@ik70

Presne tak, alebo politici by mali plat priemer slovenských dôchodkov a poniektorí by mali ešte menší. Dalej tý ktorý nikdy nepracovali by mali minimálny dôchodok. Ved ako môže mať niekto kto nikdy nepracoval dôchodok väčší ako má ten kto pracoval. Platy by boli prbližne rovnaké pre všetkých plus mínus max 50% a minimálny plat by bol cca 1300-1500€. Potom by som zaviedla ten politik ktorý svojim rozhodnutím spôsobil škodu Slovensku alebo aj hocikomu by musel túto škodu uhradiť. Tak isto zlodej ktorý niekomu spôsobí škodu by bol vo vezení dotial pokial poškodenému nevráti peniaze za zpôsobenú škodu plus úroky, tak isto kto spôsobí dopravnú nehodu a zabije poškodeného tak by musel platit poškodenej rodine doživotne takú sumu ako mal ten mŕtvy plat. Zákaz cigariet, prípadne fajčiarovi ktorému vznikne choroba kvôli fajčeniu by poistovna liečbu nepreplácala.

@ik70 co chces dosiahnut rovnakym platom? Aby sa vsetci mali rovnako mizerne? Komunistov sme tu uz mali...
Ludia co uz teraz zarabaju viac, prispievaju nemale peniaze do statnej kasy a teda este nejak udrzuju tuto krajinu pri zivote (vratane mna) by po takomto zakone akurat tak odisli z krajiny. Takze prides o vacsinu odbornikov, ludi na riadiacich poziciach, lekarov... Asi si nikdy nepocula, ze sa to tak dialo aj vo Vychodnom Berline prve roky po rozdeleni, ked bol este relativne volny pohyb, vela ludi utieklo. Ci myslis, ze ten mur postavili 12 rokov po rozdeleni Berlina preco? Aby ochranili obyvatelov pred zlym zapadom? 🤔 A nemusime chodit daleko, u nas sa tiez strielalo na hraniciach, ked chcel niekto lepsi zivot...

maranta_leuconeura
4. jún 2025

Inak tiez by som najradsej zakazala cigarety, alkohol a hazard, ale pravda je taka, ze ovela lepsia cesta je dekriminalizacia a kontrola zo strany statu. Tie peniaze na daniach co sa na tom vyberu by sa tazko niecim nahradzovali.

gribka1
4. jún 2025

Ono na tom základnom príjme niečo môže byť. Bolo by to na prežitie. Kto sa chce mať dobre, pracoval by, myslím, že aj tí čo teraz, to by bolo navyše k základnému príjmu.. Ale bolo by to všetko jednoduchšie, prehľadnejšie, žiadne dávky, materské, dôchodky, prídavky. Samozrejme, tak ako všetko by bolo nutné to rozanalyzovať.

lenkakravcova
4. jún 2025

@michaela12_34
Ak niečo rušiť a zakazovať, tak by som pridala zákaz kasín. Toľko rodín už hazard tohto typu zničil. 😓

ravehami
4. jún 2025

Riesila by som sikanu. Kto by sikanoval tak by sa to s nim tiahlo cely zivot. Zacala normalne stopovat internetovych hrdinov a vyhrazacov. Tvrdo by som sla po alkoholikoch o to viac po takych co furt maju vodicak. A zakazala predaj energetakov detom. A nech to znie ako chce posvietila by som si aj na tucnych rodicov s tucnymi detmi, lebo svojim detom vedome kazia zivot a zdravie.

silsil
4. jún 2025
@maranta_leuconeura

Ono je akakolvek vidina zreformovania tohto statu pekna, ale kde na to vziat? Nie, nestaci ,,nekradnut". Nie, nestacia peniaze z EU. Jednoducho nasa ekonomika nie je taka vykonna, aby sme stavali dialnice rychlo ako v Cine a zdravotnictvo mali zadarmo ale na urovni Svajciarska...

@maranta_leuconeura peniaze z EU by stačili aj na tu diaľnicu, keď by sa to nerozkradalo na iné EU projekty...výborne ekonomické komentáre má aj Grohling z SAS . Vysvetľoval hneď, kde vziať 700mil eu keď požaduje zrušenie transakčnej dane..a pos

silsil
4. jún 2025

Ja by som si želala vzdelaných ľudí s kritickým myslením..nie stádo oviec..nie stádo hoaxerov, ktorí všetko uveria..lebo potom, im to bežné obyvateľstvo žerie..keďže nevedia rozoznať pravdu od lži...takže by som začala kvalitnejším školstvom, ktoré by začalo od personálu...nie vyhorete p.uc, ktoré už majú svoje roky, nemoderné metódy a nevládzu,... Ach je toho toľko..

guiseppinka
4. jún 2025
@nika185

aby mali aj hore plat ako my, nakupovali v bežných obchodoch a nie tých zo smiešnymi cenami určených len nášmu pánstvu, dôchodky, aby mali ako bežní ľudia, zrušili sa im renty, bolo prísne kontrolované kam idú peniaze kolko sa dalo na materiál a firmam za prácu, zakázalo sa prepisovať majetky na rodiny a skúmať odkial to vzniklo, kde nato vzali, porušiť kadejaké strany, zbytočné peniaze sú to vyhodené, začať pestovať plodiny a chovať dobytok ako voľakedy, nedovažat tu potraviny, ktoré sú skôr pre prasatá ako napr. tie úžasné zemiaky, mať pravé mlieko, syry, jogurty pre deti za normálne ceny a neživiť nás odpadom, aby sa zlepšilo zdravotnictvo a človek bol liečený aj doma a poisťovne by platili všetko, aby si to ludia mohli dovoliť ako voľakedy, aby bola jedna zdr. poisťovňa a poriadna, žeby aj ľudia pocítili kam idu ich peniaze, aby aj zubári nemali tie nekresťanské ceny a všetko hradila tiež poisťovňa, byty za ako boli voľakedy, že sa zaplatila malá čiastka a mesačne v nájomnom splácalo, ako boli bytové družstvá aj keď je drahší materiál teraz na výstavbu, tak nech prispieva mladým štát.... neplatiť za vodu, veď voľakedy bola zdarma, plyn elektrina znížiť, ved štát keď má na charitu pre iných musí mať aj pre svoj ľud a keď sú živelné pohromy a ľudia prídu o bývanie tak nech poisťovne platia čo majú a nevyhovaraju sa a štát nech vtedy pomoc dá a nielen zo zvedavosti prísť a pozrieť čo sa narobilo....je toho veľa ale ostatní hádam pridajú este niečo a ešte jedna vec, keď už máme tú demokraciu tak nech je aj sloboda slova, tresty sprísniť a hlavne alkoholikom za volantom bez milosti a nech to platí aj pre celebrity a dať ľuďom zaslúžený dôchodok a tým čo nepracovali aj keď boli zdraví dať almužnu..

@nika185 tak toto sme tu uz mali a stale vidno dosledky. Nikdy nikdto nebude rovny s inym. Vzdy sa najdu rovni a rovnejsi. Zvieracia farma je krasnym prikladom tohto rezimu. Myslienka je to sice pekna, ale nerealizovatelna. Pocula som, ze keby sa vsetky peniaze spravodlivo rozdelia medzi vsetkych ludi, tak aj tak do par rokov by to bolo zase tak, ze jedna skupina by mala vjac ako druha.
Druzstevne byty su vsak velmi popularne v nemecku a aj rakusku. Hovorim za rakusko - je nejaka firma - druzstvo, ktore postavi byty/domy. Financovane su tretinovo 1/3 da stat, 1/3 bundesland (VUC) jeden urok je fixovany na dlllllho a je to nizky urok, druhy sa prisposobuje realu a 1/3 investuje firma. Clovek, ktory chce taketo byvanie zaplati podiel (v mojom okoli je to v priemere okolo 30000e) a plati bezny najom. Ten sa vacsinou raz rocne zvysi podla aktualnych cennikov za vodu, smeti... kazdy rok sa odratava 1% z toho podielu a ked sa clovek chce odstahovat, tak sa mu odrataju % podla dlzky byvania. V rozmedzi 10 az 15 rokov, si to najomca vie odkupit za "novostavbovu cenu". Po tomto caae sa uz predava za trhovu cenu. Takychto firiem je v at vela a tieto druzstevne byty su velmi ziadane.

Co by som zmenila ja? Ako bolo pisane, aj ja by som sa obklopila odbornikmi, ale priorita by bola ekonomika a skolstvo. Na pedagogicke fakulty by som robila vyber a nie nabor, poriadne ohodnotila ucitelov, lebo bez nich nebudu dalsie vzdelane generacie. Z ekonomiky rovna dan, ktoru nam vsetci zavideli. Toto je len taky hruby nastrel. Samozrejme, ze aj zdravotnictvo je na to katastrofalne, ale tam by som to asi otocila a spravila z nenocnic akciovky. Darmo, stat je najhorsim spravcom...

bielasovicka
4. jún 2025

Všetko

pokojvdusi9
4. jún 2025

@michaela12_34 Ja by som hned odpalila cirkev od statu nech sa cirkev financuje sama.
Jedna poistovna pre vsetkych
Rovnake knihy v zakladnych skolach kto by chcel ist na VS priemer 1,2 a bohatsi ked chcu a deti maju tupe nech deti umiestnia na sukromne a platia si ich.
Eurofondy rovno do krajov tie vedia co treba robit a nie cez vladu
Zvysenie platov stavbarom,kucharom a tym na ktorych sa zabuda
Vyssie tresty za tyranie zvierat
Viac podporovat nasich polnohospodarov a malopodnikatelov nie dovazat odpad zo zapadu
Zabezpecit starych ludi v DSS a adekvatne opatrovatelov platit.
Viac kontrol skrz davky a invalidnych dochodkov
V pripade ze nevies preukazat majetok z platu ziadne prepisovanie majetkov na deti a zeny prepadnutie v prospech statu
Znizit pocet poslancov a znizit im platy
Po VS ked chces ist do zahranicia pekne odrob 6 rokov vo svojom odbore a mozes ist kam chces
No ale mna by pri tomto programe nevolil nikto 😉

bludna
4. jún 2025

Mna pri takychto temach udivuje kolke z vas by zakazovali cigarety, alkohol, drogy a kasina. Som za absolutnu slobodu. Stat tu nie je na to aby ludi vodil za rucicky a ochranoval ich pred vsetkym "zlom". Niektore z vas by mali konecne prevziat zodpovednost same za svoj zivot. A ze rovnaky plat pre vsetkych 🤯🤯🤯

guiseppinka
4. jún 2025
@bludna

Mna pri takychto temach udivuje kolke z vas by zakazovali cigarety, alkohol, drogy a kasina. Som za absolutnu slobodu. Stat tu nie je na to aby ludi vodil za rucicky a ochranoval ich pred vsetkym "zlom". Niektore z vas by mali konecne prevziat zodpovednost same za svoj zivot. A ze rovnaky plat pre vsetkych 🤯🤯🤯

@bludna a cudujeme sa, ze to tu vyzera tak, ako to vyzera

natalka81
4. jún 2025
@simona20201309

@beronsche nepotrebujem počúvať podcast. Keby nemali všetko zadarmo a nemali prídavky na deti a Keby si museli zarobiť na živobytie a platiť hypotéky nerodili by ako jablone. Kedysi také priaznivé podmienky na rozmnožovanie nemali

@simona20201309 len asi 18% objemu všetkých dávok sú dávky pre cigánov. Cize toto nieje podľa mňa problém.
O dávky by prišli aj ľudia čo to fakt potrebujú

brendaa
4. jún 2025

@michaela12_34 ako prvé by som zrušila doživotné renty, transakčnú daň, znížila platy vo vláde aj kadejaké príspevky. Aj bývalí prezidenti by mali úpravu doživotného platu tiež...
Ministrov mať vzdelaných a fundovaných,
Reforma zdravotníctva, školstva - zrušiť napr. pracovné žošity.
Začať vyrábať, plánovať.... podpora podnikateľov..
Riešenie generačnej chudoby, adekvátny vládny program pre riešenie osád a osadníkov...
Pomoc sociálne slabším, osamelí rodičia s postihnutými deťmi. Dôchodcovia s nízkym dôchodkom napriek tomu, ze pracovali 40 rokov... Zvýšenie mzdy, dustupnost bývania a v nedeľu obchody zatvorené.
No väzni, to je ďalšia kapitola - sprísnenie trestov, doživotny trest za mrežami... A hlavne aby tú basu opracovali...
. A este vymožiteľnosť práva....

guiseppinka
4. jún 2025
@brendaa

@michaela12_34 ako prvé by som zrušila doživotné renty, transakčnú daň, znížila platy vo vláde aj kadejaké príspevky. Aj bývalí prezidenti by mali úpravu doživotného platu tiež...
Ministrov mať vzdelaných a fundovaných,
Reforma zdravotníctva, školstva - zrušiť napr. pracovné žošity.
Začať vyrábať, plánovať.... podpora podnikateľov..
Riešenie generačnej chudoby, adekvátny vládny program pre riešenie osád a osadníkov...
Pomoc sociálne slabším, osamelí rodičia s postihnutými deťmi. Dôchodcovia s nízkym dôchodkom napriek tomu, ze pracovali 40 rokov... Zvýšenie mzdy, dustupnost bývania a v nedeľu obchody zatvorené.
No väzni, to je ďalšia kapitola - sprísnenie trestov, doživotny trest za mrežami... A hlavne aby tú basu opracovali...
. A este vymožiteľnosť práva....

@brendaa ved mame takych vzdelanych ministrov. Pozri takeho druckera. Ten stihol byt aj skolstva, zdravotnictva a neviem coho este... pelle to iste - skolstvo, premier, prezident...

adrianajozko
4. jún 2025

@michaela12_34 hlavne aby nas spravne osetrili,liecili, a vyliecili a hlavne zadarmo. Aby sme sa nebali ze ked ochorieme a naše deti budu musieť predať dom na nasu liecbu. Chcem aby mali nase deti zarucene studium zadarmo a vsetci aj mohli studovat nielen bohaty. A samozrejme mier a zdravie. A neotročiť pre priživnikov od rana do vecera a pride almužna na ucet.. zaruceny dochodok z ktoreho sa da aj vyžiť.

brendaa
4. jún 2025
@guiseppinka

@brendaa ved mame takych vzdelanych ministrov. Pozri takeho druckera. Ten stihol byt aj skolstva, zdravotnictva a neviem coho este... pelle to iste - skolstvo, premier, prezident...

@guiseppinka nepochopila si, vzdelanie a teoreticky dobre pripravený človek...
Spomínaš aj Pelleho- bol zvolený v prezidentských voľbách. Skôr ako Matovič a Fico... ako sa z premiéra stal...

naniki
4. jún 2025

Podporovat výrazne zdrave polnohospodarsvo - lebo na hovno vam je vzdelanie ked žerieme s prepacenim nekvalitnu lacnu potravu - nasledne choroby,zrušila by som množstvo vysokych škol,z ktorych uplatnenie na trhu je mizivé,zredukovala odbory kde je prebytok na pracovnom trhu- posilnila stredne zdrav.školy- lebo nemame sestry,komplet zrusila štúdium manazmentu - lebo ten sa neda naučiť - buď maš na to - alebo nemaš/menežovať,dalśie studijné odbory na pofidernych vysokych śkolách,sme štat-ktorý má najväčší počet diplomov zo socialnej práce,zdanila by som influencerov vcetne nepenaznho prijmu,Plačkovú s reném,Only fans portal - vsetky prijmy ktore nikto nikdy nezdaňoval a su to čiste nekontrolovatelne prijmy a nasledne z nich odvody,stanovit hranicu 1 auto na 1 firmu max- kvoli optimalizacii zisku a ekologii - nepisem o velkych spolocnostiach alebo kde je auto nutnosť,vsetky auta firiem lokator a gps -a zdanovat sukromné jazdy/je to upravene zakonom a nikro to nerobí - resp.minimum podnikatelov/zamestnancov to robí…..a a a….lepšia kontrola pn, zrusenie paragr.že po materskej zeny nastupi na pol roka na matersku muž - pri zvyšení odvodov - učelovo so zamerom ist na matersku……

maranta_leuconeura
4. jún 2025
@naniki

Podporovat výrazne zdrave polnohospodarsvo - lebo na hovno vam je vzdelanie ked žerieme s prepacenim nekvalitnu lacnu potravu - nasledne choroby,zrušila by som množstvo vysokych škol,z ktorych uplatnenie na trhu je mizivé,zredukovala odbory kde je prebytok na pracovnom trhu- posilnila stredne zdrav.školy- lebo nemame sestry,komplet zrusila štúdium manazmentu - lebo ten sa neda naučiť - buď maš na to - alebo nemaš/menežovať,dalśie studijné odbory na pofidernych vysokych śkolách,sme štat-ktorý má najväčší počet diplomov zo socialnej práce,zdanila by som influencerov vcetne nepenaznho prijmu,Plačkovú s reném,Only fans portal - vsetky prijmy ktore nikto nikdy nezdaňoval a su to čiste nekontrolovatelne prijmy a nasledne z nich odvody,stanovit hranicu 1 auto na 1 firmu max- kvoli optimalizacii zisku a ekologii - nepisem o velkych spolocnostiach alebo kde je auto nutnosť,vsetky auta firiem lokator a gps -a zdanovat sukromné jazdy/je to upravene zakonom a nikro to nerobí - resp.minimum podnikatelov/zamestnancov to robí…..a a a….lepšia kontrola pn, zrusenie paragr.že po materskej zeny nastupi na pol roka na matersku muž - pri zvyšení odvodov - učelovo so zamerom ist na matersku……

@naniki nechces rovno aj posielat deckam na strednej listy s vybratou vysokou skolou, nech sa uz nemusia ani rozhodovat? Vies co, mozeme rovno uz na zakladnej, ked si teda za posilnenie strednych zdravotnickych. Jozko bude inzinier, lebo aj jeho otec bol. A Janku dame na ucnovku, z nej aj tak nic nebude, lebo mama je rozvedena upratovacka. Hmmm opat, co mi to pripomina? Nebolo toto uz u nas? 🤔

Inak v niecom s tebou s tymi vysokymi suhlasim, urcite nepotrebujeme rocne tolko socialnych pracovnikov, pravnikov a ani knazov, ako produkuju slovenske vysoke skoly. Ale ludia studuuju aj len tak, ze ich to bavi alebo len chcu titul, nikdy sa tak nemusia chciet zamestnat. Lepsie sa mi zda skolstvo spoplatnit. Pre nizkoprijmovych stipendia (co su uz aj teraz, len teda zvysit aby skutocne pokryli naklady) aby mohol studovat kazdy. Pre osttanych pokojne ako bezurocnu pozicku, ktoru mozu splatit ked sa zamestnaju. A nechat trh nrch si sam zreguluje, co chcu ludia studovat. Ked to bude socialna praca, no co uz, ale aspon sa to nebude platit kazdemu zo spolocneho

naniki
4. jún 2025
@maranta_leuconeura

@naniki nechces rovno aj posielat deckam na strednej listy s vybratou vysokou skolou, nech sa uz nemusia ani rozhodovat? Vies co, mozeme rovno uz na zakladnej, ked si teda za posilnenie strednych zdravotnickych. Jozko bude inzinier, lebo aj jeho otec bol. A Janku dame na ucnovku, z nej aj tak nic nebude, lebo mama je rozvedena upratovacka. Hmmm opat, co mi to pripomina? Nebolo toto uz u nas? 🤔

Inak v niecom s tebou s tymi vysokymi suhlasim, urcite nepotrebujeme rocne tolko socialnych pracovnikov, pravnikov a ani knazov, ako produkuju slovenske vysoke skoly. Ale ludia studuuju aj len tak, ze ich to bavi alebo len chcu titul, nikdy sa tak nemusia chciet zamestnat. Lepsie sa mi zda skolstvo spoplatnit. Pre nizkoprijmovych stipendia (co su uz aj teraz, len teda zvysit aby skutocne pokryli naklady) aby mohol studovat kazdy. Pre osttanych pokojne ako bezurocnu pozicku, ktoru mozu splatit ked sa zamestnaju. A nechat trh nrch si sam zreguluje, co chcu ludia studovat. Ked to bude socialna praca, no co uz, ale aspon sa to nebude platit kazdemu zo spolocneho

@maranta_leuconeura bolo to myslene ze vybrat mozes iba z ponuky.ktory 14 - 15 ročný adolescent je vyhranený a vie presne co chce studovat ?ked nebude tolko nezmyselnych odborov - nebude tolko zbytočných absolventiov.A ano - myslela som tym suvzťažnosť s financovanim tychto buducich adeptov na urad práce

naniki
4. jún 2025
@maranta_leuconeura

@maranta_leuconeura a nie nemyslim ze uz v zš si ma vyberat čím chce byť - je to ako ked nastupiš do zamestnania - môžeš iba tam,kde je voľné - a chcieť môžeš….. takze regulacia studijnych odborov je nevyhnutna - lebo čo z toho - keď sloboda výberu wkoly a potom frustrácia z neuplatnenia

jasmine2
4. jún 2025

Dievčence teraz píšem z vlastnej skúsenosti. Píšem o tom s čím sa stretávam v práci a je mi z toho na vracanie. Pracujem v zariadení pre seniorov. Mesačné poplatky sú okolo 400-450 euro. Reálne každý senior stojí mesačne zariadenie 1600 euro. T.j zbytok dopláca magistrát!!! Máme u nás veľa aj takých seniorov ktorý majú dôchodky 1400 euro ale aj tak platia len 400 prip. 450 euro podľa toho aké služby využívajú. Či majú celodennú stravu, alebo len raňajky a večere a pod. Dostáva ma do kolien a max. vývrtky to, keď viem, že okrem toho vlastnia ešte 2-3 izbové byty v Bratislave ktoré ich milované detičky prenajímajú a ryžujú tisíce. Takže "mamušu" mrsknú do zariadenia majú jasná vec vystarané a ešte aj zarobia. Aby toho nebolo málo občas prídu zreklamujú všetko čo sa zreklamovať dá a vysmiaty a spokojný odídu. Máme aj takých ktorý ak má rodič dôchodok 650 euro a mama platí 450 tak si prídu pre ten rozdiel " veď to sú naše peniaze, tie patria nám deťom"! Je úplne vedľajšie, že magistrát mesačne dopláca eurá ktoré by sa dali využiť úplne inak. Máme takýchto klientov cca 300. Tak si vyrátajte koľko peňazí sa vyleje ročne do štátnych sociálnych zariadení. Milióny ktoré by sa dali použiť na výstavbu ciest, škôlok, škôl, prístrojov do nemocníc ktoré by slúžili všetkým ľuďom a nie nazvime to nevďačným a večne nespokojným seniorom a ich pohodlným deťom. Česť výnimkám. Máme aj milých skutočne sociálne odkázaných klientov pre ktorých bolo zariadenie určené, ale máme aj veľa bezdomovcov ktorý chlascú ako dúhy. Robia si zo zariadenia holubník nakoľko ako štátne zariadenie máme povinné kvóty koľko musíme prijať bezdomovcov. Nikdy nepracovali zneužívali systém a naďalej systém zneužívajú. Potom vzorku bohatých, ktorý sú protekčný a využívajú možnosť mať sa dobre za lacný peniaz. Tak si občas kladiem otázku ako je toto možné. Prečo v AT si penzista ktorý potrebuje profesionálnu starostlivosť má všetko zaplatiť a na SK rozhadzujeme "lárom -fárom" financie nás všetkých. Už na dôchodky sa im skladáme. Myslím, že ak niekto vlastní byt alebo dom mal by ho predať a z toho svoj pobyt v zariadení financovať ako je to bežné v zahraničí. To potom človek nemá pocit, že to ide z peňazí nás všetkých. Proste chceš mať peknú a príjemnú jeseň života, tak si ju zaplať....Je mnoho mamičiek čo sa samé trápia s 2 prip. 3 deťmi a musia si pomôcť ako vedia. Cítim bezmocnosť keď čítam na soc. sieťach ako prosia ľudia o pomoc pri zbierke na lieky prip. lekársku starostlivosť pre ťažko choré detičky prip. otca alebo matku. Cudzí ľudia pomáhajú sa vyzbierať na drahé lieky ktoré poisťovňa odmietla preplatiť a tak možno zachrániť človeka, ktorý by ešte chcel žiť a možno sa vrátiť do pracovného pomeru. Na toto peniaze akože nie sú. Z tohto je smutne mne....

jasmine2
4. jún 2025
@guiseppinka

@nika185 tak toto sme tu uz mali a stale vidno dosledky. Nikdy nikdto nebude rovny s inym. Vzdy sa najdu rovni a rovnejsi. Zvieracia farma je krasnym prikladom tohto rezimu. Myslienka je to sice pekna, ale nerealizovatelna. Pocula som, ze keby sa vsetky peniaze spravodlivo rozdelia medzi vsetkych ludi, tak aj tak do par rokov by to bolo zase tak, ze jedna skupina by mala vjac ako druha.
Druzstevne byty su vsak velmi popularne v nemecku a aj rakusku. Hovorim za rakusko - je nejaka firma - druzstvo, ktore postavi byty/domy. Financovane su tretinovo 1/3 da stat, 1/3 bundesland (VUC) jeden urok je fixovany na dlllllho a je to nizky urok, druhy sa prisposobuje realu a 1/3 investuje firma. Clovek, ktory chce taketo byvanie zaplati podiel (v mojom okoli je to v priemere okolo 30000e) a plati bezny najom. Ten sa vacsinou raz rocne zvysi podla aktualnych cennikov za vodu, smeti... kazdy rok sa odratava 1% z toho podielu a ked sa clovek chce odstahovat, tak sa mu odrataju % podla dlzky byvania. V rozmedzi 10 az 15 rokov, si to najomca vie odkupit za "novostavbovu cenu". Po tomto caae sa uz predava za trhovu cenu. Takychto firiem je v at vela a tieto druzstevne byty su velmi ziadane.

Co by som zmenila ja? Ako bolo pisane, aj ja by som sa obklopila odbornikmi, ale priorita by bola ekonomika a skolstvo. Na pedagogicke fakulty by som robila vyber a nie nabor, poriadne ohodnotila ucitelov, lebo bez nich nebudu dalsie vzdelane generacie. Z ekonomiky rovna dan, ktoru nam vsetci zavideli. Toto je len taky hruby nastrel. Samozrejme, ze aj zdravotnictvo je na to katastrofalne, ale tam by som to asi otocila a spravila z nenocnic akciovky. Darmo, stat je najhorsim spravcom...

@guiseppinka Perfektne napísané...👍

jana_eyre_2
5. jún 2025

Ako prvé čo by som spravila by bolo, že do všetkých vedúcich pozícií by som dosadila naozajstných odborníkov a našla by som.si odborníkov aj radcov.. myslím že s odborníkmi by sa dalo všetko postupne napraviť.. zabezpečila by som aby všetci skorumpovaní politici boli súdení a odsúdení a aby už sa nemohli vrátiť do politiky.. určite by som opravila dane a nastavila systém pomoci tak aby bola pomoc adresna.. aby pomohla rodinám a hlavne jednorodinam..

andreatytler
5. jún 2025

Len tak zopar postrehov ked porovnavam s tym co je v Kanade...
- Poslala by som ministra skolstva aj celym osadenstvom na skolenie do Kanady alebo inych krajin na polrocny stazovy pobyt nech odkopiruju od nich ako funguje skolstvo.
- zrusila by som obcianske preukazy
- zrusila by som trvaly pobyt
- zrusila by som klistir a holenie pred porodom
- zrusila by som trenovanie kuzelov na autoskole
- zrusila by som vykanie
- zrusila by som registraciu aut, SPZ a vsetko okolo toho. Toto zial nie je inspirovane Kanadou. Tuto kravinu mame aj tu. Este k tomu tu mame aj zakonom povinne havarijne poistenie.

andreatytler
5. jún 2025

@michaela12_34 Je nejaka krajina kde ten zakaz alkoholu uspesne fungoval? Viem o tom len velmi zbezne, ale to co viem tak to sposobuje viac problemov ako uzitku.

bosorkabb
5. jún 2025
@bludna

@bludna mňa to tiež udivuje. Okrem toho príjmy do štátnemu rozpočtu tu evidentne nikto nerieši ale všetko zadarmo to už áno. Ľudia vôbec netušia že zadarmo nie je nič ani to zdravotníctvo.

guiseppinka
5. jún 2025
@brendaa

@guiseppinka nepochopila si, vzdelanie a teoreticky dobre pripravený človek...
Spomínaš aj Pelleho- bol zvolený v prezidentských voľbách. Skôr ako Matovič a Fico... ako sa z premiéra stal...

@brendaa ty si nepochopila moju ironiu...