Ako sa zorientovať v politickej situácii?
Ako sa dostať do obrazu? Poviem pravdu, neviem ani ako sa skladá vláda, koľko má byť poslancov, kto s kým ťahá atď. Neviem vyjadriť svoj názor lebo nič o tom neviem. Chcela by som sa viac zaujímať o politické dianie ale ako začať? Kúpila by som si aj nejakú knihu, ktorá by ma uviedla do problematiky. Nechcem čítať nejaké konšpiračné teórie....televízor tiež nepozerám, mám celkom malé deti takže ani televízne noviny u nás nejdu...
@eludka
@777januska777
Nie, vobec v mojej filozofii nie je nabeh na to ze uverim recnikom a manipulatorom a konspiraciam. Mna reci politikov absolutne nezaujimaju ak za nimi nevidim aj cinny. A tie netreba aktivne hladat a skumat. Vela z nich by sa malo odrazit v kazdodennom zivote.
Voci politikom a politike som maximalne skepticka a beriem ju tak ze oni potrebuju mna. Preto nevidim dovod aby som sa ja snazila spoznat ich.
Tato posadnutost polikou vo verejnosti co existuje na Slovensku sa ukazala ze je dobra na nic. Za 20 rokov sa Slovensko nevyhrabalo z politickej zumpy napriek tomu ze sa ludia vasnivo zaujimau o politiku. Ono ten vasnivy zaujem praveze nahrava politikom, ktori sa iba tvaria ze robia, lebo vedia ze ludia ich budu aktivne studovat a skumat a tak ich ani nenapadne sa snazit spristupnit svoju politiku ludom. Praveze ju drzia medzi sebou a pospolity lud skuma a studuje a ma pocit ze aki su doleziti.
@andreatytler no ludia sa práveže vôbec nezaujímajú o politiku, ludia na Slovensku veria ľuďom na základe sympatií. A glorifikuju si politikov. Žiadny kriticky pohľad. A áno politika je veľmi komplikovaná a sú tam skryté veci, ale ani tie základné jasne veci nevidíme. Lebo je to aj o tom, ze uznanie chyby a toho, ze sa môžeme mýliť je obrovská rana a znak, že sme neschopní, teda iba v hlavách nás samých.
@777januska777 Zijem uz 20 rokov v zahranici a stretla som tu jedneho jedinneho cloveka co sa zaujima o politiku. Tym "zaujima sa" myslim ze sleduje dianie, debatuje o tom s ludmi naokolo, rozculuje sa nad niektorymi cinmi a hlavne recami co politici maju. Mozno ludia okolo mna tu politiku studuju, ale nikto o tom nedebatuje. Absolutne nikto.
Naopak na Slovensku je praveze zazrak najst cloveka co by nestiahol rozhovor na politiku. Aspon teda u mna je to tak, ze ked sa bavim s rodinou, vzdy do toho rozhovoru zamontuju politiku.
@andreatytler áno väčšina ludi o politike nedebatuje. A áno slovaci radi motaju do rozhovorov politiku, ale to neznamená, ze sa o ňu zaujímajú. Ludia sa na Slovensku skôr radi vyrozprávaju zo svojej frustrácie a politika u nás je frustrácia sama o sebe. Slovákom cely život počas socializmu vraveli, ze sa musí o teba starať štát, v zahraničí je to o tom, ze sa musíš snažiť postarať sam o seba. Tak slovaci su v tom, su unaveni zo svojho života a toho co majú ci nemajú a tak z toho musia obviniť štát, ktorý sa nepostaral.
@777januska777 Je mozne ze tie slovenske debaty o politike su len vybijanie frustracie a v skutocnosti ich to nezaujima, to uz neviem posudit tak hlbsie. Ja len tak laicky porovnavam ludi medzi dvoma statmi a je v tom tak obrovsky rozdiel ze je to zarazajuce. Celkove mi pride ze ludia maju politiku ovela viac na haku tu v zahranici a mam pocit ze to nuti tych politikov aktivne pracovat na tom aby sa k tym ludom dostali a mne sa ten pristup ovela viac paci a viac sa s nim stotoznujem a preto to radim aj autorke.
My sme sa to ucili na skole,co je koalicia,opozicia,parlament,vlada,prezident,ministerstva...kto ma ake kompetencie. Dost mi vysvetlili aj ludia co sa o tom zaujimaju cely zivot,cize moj ocko a dedo. Aktualnu situaciu musi ale clovek uz navnimat sam. Praveze na materskej mas na to priestor to monitorovat. Ja si napriklad aj tie spravy pozriem. Plus podcasty su u mna alfa a omega. Nepocuvam vsak rad radom vsetky politicke temy,skor analyzy odbornikov a ich pohlad na to.
@denithestrange1993 však áno, ten základ je jednoduché dopátrať. Veď ako sa skladá vláda atď to sú teoretické vedomosti. Ja by som skôr chcela získať prehľad kto s kým ťahal a ťahá...
A naco ti je dobre vediet kto s kym taha?
@andreatytler Moje okolie aj v zahraničí bežne politiku rieši - sú to vzdelaní ľudia, ktorí sa zaujímajú o to, čo sa deje okolo. Nie je vôbec prekvapivé, ak v živote neboli na Slovensku, ale zhruba poznajú aká je tu situácia (najmä Európania). Naposledy sa u nás riešil atentát na Fica a s touto témou na diskusiu pri káve som neprišla ja, ani iný Slovák.
Aké krajiny porovnávaš? Lebo je potrebné uvedomiť si, aký historický vývoj má za sebou tá ktorá krajina.
Aj v zahraničí ľudia politiku riešia, ale majú to šťastie, že sa často môžu zamerať takpovediac na konkrétne aplikácie a nie diskutovať o základných princípoch demokracie a o elementárnom smerovaní krajiny. Ak je miera korupcie nižšia (čo zvyčajne cestou na západ je), tak zasa nemusia toľko riešiť konkrétne korupčné kauzy.
Je rozdiel, či si v krajine, kde sa závažná politická diskusia vedie o 2-3 bodoch, alebo žiješ v krajine, kde sa každý týždeň objaví korupčný škandál, rieši sa, kde vlastne civilizačne patríme a kedy ktorý vrcholný politik prekračuje ústavu, kde sa každé dva roky ide od základov prekopat koncep vzdelávania na ZŠ a k tomu milión ďalších problemov. Kým na Slovensku riešime ten milión problémov, tak v dobre fungujúcej demokracii debatujú o tých 3 problémoch, napr. (napr. či a koľko migrantov krajina príjme, či uzavrie nejakú konkrétnu obchodnú dohodu s konkrétnou krajinou a či sa naleje viac peňazí do zdravotníctva na úkor ochrany prírody a tieto debaty vedia byť úplne rovnaké ako na Slovensku, len tém je omnoho menej.
Odporúčam na YouTube videá od zmudri
Je to tam pekne vysvetlené
@yosi ako za mlada som obsluhovala par krát také akcie o ktorých nevedeli ani média alebo nemohli 😄 ale ak sú tam taky ako boli ledva sa tam dostaneš obsluhovať iba cez známosť,, preto sa tu smejem keď sa hádajú Smer,, PS atď a pritom všetci si za oponou podávajú ruky a smejú sa,, každý na každého niečo ma alebo kšefty potichu dohody,, len každému stačí tiež kto ma aký program ako kto útočí na každého,,,
Tak kto s kým ťahá, to ťažko zistíš podľa mňa. Ide o to, aby si sa na politiku nepozerala cez emócie, ale kriticky. Ako som vravela náš slovensky problém je, ze ak máme obľúbeného politika, môže urobiť čokoľvek a pre nás to problem nebude. Emócie a sympatie sú dôležité, ale nie u politikov, politici sú veľmi dobrí v predstierani, takže never slovám, ale pozeraj co kto schváli, či podporí. Never nikdy rečiam.
@zuzulka558 To bolo asi jediné pozitívum toho obdobia. Vždy po nejakej akcii sa išlo na žranicu. Vždy to bolo tak pokiaľ možno na odľahlom mieste. Odchádzalo sa postupne a rôznymi trasami aby nás nesledovali, a adresu stretávky sme dostali až tesne pred odchodom
Mne veľmi pomohlo keď som začala počúvať podcasty - SME, HN, Postoj, N, Aktuality, Startitup, Pod lampou, ale aj diskusné relácie O 5 minút 12, Na telo a Na hrane (keď ešte boli), Z prvej ruky, Otvorene s Annou Vargovou, občas TA3. Tak som sa rýchlo zorientovala kto je kto, ako funguje parlament, kto je čoho minister a pod. A takisto mi veľa dáva sledovanie schôdzí NRSR. Opozičných poslancov odtiaľ poznám každého jedného po mene aj z akej je strany. Koaličných nie, tí do práce chodia čo najmenej, zberba jedna.
A ešte odporúčam knihy - Vlastnou hlavou 1 a 2 Mareka Vagoviča, potom o Matovičovi, Ficovi a pani prezidentke od Petra Bárdyho. Tam je toho veľa o slovenskej politike posledných dvoch dekád.
@annm81 Zijem v Kanade. Mam pocit ze aj tu su skorumpovani politici a kradne sa kde sa da, aj ked nieco take extremne ako Fico to nie je.
Su tu 2 velke politicke tabory (liberari a konzervativni) a oni o sebe tvrdia ze su uplne na opacnych protipoloch. Ale za tych 20 rokov sa vo vlade niekolkokrat vystriedali a vobec som tu zmenu nepocitila na vlastnej kozi. Nevravim ze to maju byt prevratne zmeny, ale aspon trochu by to clovek citit mal ak je to taky obrovsky rozdiel medzi nimi.
Jeden jedinny politik ma oslovil cinmi, kedy splnil niekolko svojich predvolebnych slubov hned par mesiacov po nastupu do funkcie. Neviem ci bol dobry politik, nezaoberala som sa o to do hlbky, ale uz len to ze zacal hned plnit predvolebne sluby bolo nieco co som dovtedy a uz ani potom nikdy nevidela.
@yosi podľa toho čo píšeš bratranec robí asi to isté čo ty ale v Taliansku 🤪 u nás v rodine ich máme pár šoféri na ambasáde v zahraničí každý inde alebo priamo v kancli dvaja,,, jeden už skončil ako šofér vrátil sa na SK
@andreatytler Píšeš, že si zmeny nepocítila, ale jednu určite áno. A to bolo obdobie covidu, kedy veľké zmeny v každodennom živote prišli náhle. Aj v Kanade sa na túto tému veľmi vášnivo diskutovalo. V iných obdobiach si radikálne zmeny nepocítila, lebo zmeny v ekonomike majú dlhú zotrvačnosť, ľudia to preto tak radikálne nevnímajú. Voliči Smeru tiež tvrdia, že žiadne zhoršenie ekonomickej situácie nezaznamenali, pritom čísla hovoria niečo iné.
Keď parlament rokuje o tom, či zvýši o dve percentá nejakú daň, alebo či očkovanie bude hradené z verejného poistenia, nespôsobí to veľké vášne ani v CA, ani na SK. Že PM sa pred rokmi na karneval obliekol za černocha? Časť ľudí sa pohorší, niekto sa zasmeje, niekto to považuje za úplne akceptovateľné, ale žiadne dramatickè pochody a protesty to nevyvolá. Rovnako keď poslanec zverejní trápne video, ako vyfukuje na rastlinku cigaretový dym.
V miere korupcie je rozdiel, či má krajina v parlamente nejakú funkčnú etickú komisiu, alebo sa používa formulka "všetko prebehlo v súlade so zákonom. " Či sa politik za korupciu dostane na súd, alebo sa schvália zákony, ktoré korupciu de facto legalizujú.
Na SK sme boli v omnoho dramatickejšóch situáciách - najprv komunizmus, potom jeho pád, radikálna transformácia ekonomiky, rozdelenie štátu, mečiarizmus, teraz snaha o povalenie liberálnodemokratickeho zriadenia. Kanada nič také neriešila.
Teraz sa v Kanade diskutuje najviac o čom? O vplyve Číny? V Európe to máme podobné, len s Ruskom. A v čom sú rozdiely? Jedno je "len" rozsiahla špionáž, druhé blízka vojna, vyhrážky atómovými zbraňami, masívna dezinformačná kampaň (Kanady sa dotýka tiež, ale v úplne inom merítku) a najnovšie reálne útoky, ktorých cieľom sú civilisti. Zasa sa teda bavíme o úplne inej miere problému.
Ak sa inde v západnej civilizácií diskutuje o politike menej, je to len preto, že nemajú toľko tak závažných tém na diskusiu.
@zuzulka558 VEĽKÁ PRAVDA

@andreatytler s takouto filozofiou si nalomena uveriť dobrým recnikom a manipulatorom. Lebo dobrý rečník neznamená, že je aj dobrý politik. Politika musíš sledovať a musíš vidieť jeho činy, ak nevidíš co robil a co hovoril, tak potom mu môžeš ľahko uveriť. O partnera sa tiež zaujímaš a zaujíma ta jeho minulosť, lebo to ako sa správal v minulosti časom dopĺňa budúcnosť.