Aký máte názor na zákaz surogátneho materstva na Slovensku?
Ahojte zienky, aky je vas nazor na navrh KDH zakazat na ustavnej urovni surogatne materstvo na Slovensku? Ja som z toho popravde velmi sklamana, dlhodobo som bojovala so zdravotnymi problemami a dufala som, ze sa v tomto ako stat pohneme dopredu a raz mi bude dopriate drzat v naruci vlastne dieta, napriek tomu, ze by ho vynosila nahradna matka.
je každého osobná vec, ako si čo porieši. Ak to nevadí tej náhradnej matke, ani tým rodičom, tak čo koho do toho.
Ja sa považujem za liberála, ale náhradné materstvo je dosť na hrane obchodovania s ľuďmi. A prax bohužiaľ ukazuje, že to vedie k veľmi neetickému jednaniu. Najmä prípady, ak dieťa nie je zdravé, končia často veľmi smutne.
Myslím, že postoj KDH v oblasti surogatneho manželstva pochádza od zosnulého pápeža Františka. On bol veľmi liberálny, požehnával homosexualne pary. Ale bol odporcom náhradného materstva. Lebo u nás je to skôr pomoc bezdetným, v mnohých krajinách sú ale ženy zneuzivane na vynosenie dieťaťa bez zdravotných ťažkosti darcov embrya. V Holywoode je to bežná vec. Aj keď osobne som progresívna, jeho vysvetlenie mi dáva zmysel. Napriek tomu, myslím, že pri dobrej právnej ochrane “nositeľky” by sa v našich podmienkach dalo pomôcť mnohým párom.
nesuhlasim s nahradnym materstvom, je to neeticke a vytvara to priestor pre porusovanie ludskych prav vacsiny zicastnenych vratane toho dietata
@autorka a to dieta by ti ta matka vynosila iba tak? Zadarmo. Toto je myslím principialny problém, že ide v podstate o obchodovanie s deťmi. Nie sú ojedinele prípady, že sa dieta narodilo postihnuté a až vtedy to "prasklo", keď ho teda od "matky" nechceli a odmietli jej zaplatit zvyšnú časť, a aj dieta ako také. Lebo predsa postihnuté si "neobjednali".
schvaľujem ho. Ten zákaz myslím.
Neviem, nemám na to ujednoteny názor. Súhlasím s tými, ktorí tvrdia,že sa to môže zvrtnúť, ale zase, zúfalý človek robí zúfalé veci.
Tak dovolene to nebolo ani teraz. Ale chapem fristraciu zien, rodin. Niekedy mam pocit ze cely svet napreduje ale my sme nahodili spiatocku. Len aj toto ma vazne " trhliny" - co ak nahradna matka odmietne "vydat dieta" cize ho unesie zena co ho porodi. Alebo ak dieta nebudu chciet bio rodicia- lebo zdravotna vada- mozu zenu nutit ist na potrat- ved ona sa rozhodla darovat, nie zobrat zivot. Co ak sa stane nieco pri porode????
Toto je už také na hrane...často si takto chudobné krajiny,chudobné ženy budú zarábať týmto spôsobom. Veď je to ako obchodovanie s deťmi,lebo zdarma to nebude nikdy a má to krásny altruisticky obal.
Nesúhlasím s tým. Mat "zmluvu "na zdravé dieťa.
Deti sa začínajú brat ako jabkla v obchode. Škaredé,zhnité odpad . Pekne ,zdravé si nechám.
Som proti surogatnému materstvu... dieťa nie je tovar. Žena nie je automat, hodím mincu a mám dieťa. Nie, nie.
Tak sa bude chodit do CZ alebo sa to bude robit ako doteraz 😉
Pokial viem u nas to nie je povolene,tak nechapem tejto saskarni,co tam zase predvadzaju s ukotvenim v ustave. Cisty populizmus ako vzdy a vo vsetkom.
Ja som za nahradne materstvo, pre niektore pary je to jedina moznost, ako mat biologickeho potomka. Samozrejme, ze sa moze vselico neprijemne stat, ale to aj pri detoch, ktore su pocate prirodzene. Aj tam, ked sa narodi postihnute dieta, si to otec alebo aj mama kolkokrat rozmyslia a odidu. A co vsetky tie zeny, ktore sa rozhodnu mat dieta, lebo dufaju, ze si priputaju chlapa, alebo ze sa potom zmeni. Niektore aj tajne vysadia antikoncepciu. Je to eticke? Tych otazok okolo deti je vela a nie su lahke, nech uz je materstvo priridzene alebo nahradne. Ja by som moznost nahradneho urcite dala.
Som proti surogatnému materstvu... dieťa nie je tovar. Žena nie je automat, hodím mincu a mám dieťa. Nie, nie.
@janulka1802 darovat vajicka za mince mozem ale byt nahradna matka nie? Som proti zakazu
@gov hewwj? a ked je vsetko ok ppcas celeho tehotenstva a pokazi sa porod a dieta ma nasledky? Potom co? A nehovoriac o tom, ze nie vsetky ochorenia a syndromy sa daju zistit v prenatalnom veku...
@gov okrem toho, čo napísala @nevenka, to má aj iné aspekty. Napr. zmluvný záväzok k podstúpeniu interrupcie bude v rozpore s viacerými nadnárodnými záväzkami, keďže jedno zo základných ľudských práv je právo na telesnú integritu. Celé náhradné rodičovstvo prináša extrémne veľa pochybností o etickej stránke. Na druhej strane, človek nemá právo dostať dieťa, ak ho nedokáže splodiť. Preto sa v tejto otázke stavia proti náhradnému materstvu aj veľmi veľa liberálne orientovaných ľudí.
Toto je tak zlozita tema, ze tazko mi je vyjadrit sa suhlasne ci nesuhlasne a to som volic liberalnej strany. Muselo by to byt velmi dokladne osetrene, aby tie babatka nesli na organy a podobne...
Ked zadas do googlu "krajiny kde je surogatne materstvo povolene" je to dost vyspelych krajin, takze vela praktickych skusenosti z ktorych by sa aj Slovensko mohlo poucit ako by to mohlo byt nastavene co najlepsie
nesuhlasim s tym ani ja. Je to totalne sebecke, neeticke atd...
Ja by som bola za v jedinom pripade. Mne raz sestra povedala, ze keby som deti nemohla mať, ona nám ho výnosy. Ešte aj teraz mi z toho dojatia oči slzia...
Pokial by bol ochotný vynosit dieta niekto blízky z rodiny, ok. Ale muselo by aj tak byt ošetrený viacero bodov. Napriklad aj co v prípade postihnutia dietata. Interiocia nie je sranda a je tam aj výhrada v svedomí. Teda ja by som mala vycitky napriek postihnutím a je to dosť veľký zásah do organizmu. Nie vždy to dopadne dobre. Ale teda netuším aké by to malo mať riešenie.
nie je to povolené ani teraz,tak čo kdháci šaškujú.
Od KDH nemozes ani nic ine cakat. Prekvapuje ma, ze sa s tym stotoznuju ini. Ale ti to robia z cistej vypocitavosti, o dobro deti im nejde a ani nikdy im neslo. V tomto Ficostane je pokrok zakazany. V akomkolvek smere.
@viestta píšeš "o dobro deti im nejde" - ako surogatne materstvo prispieva k dobru detí? Lebo podľa mňa skôr opačne - cielene vytvára deti s traumou - lebo pre dieťa to trauma je, keď mu po narodení zmizne jeho jediná známa osoba, ktorú pozná po hlase, vôni,... Ak je to výsledok naplánovaného tehotenstva, je to samozrejme nieco iné. Ale cielene vyrábať ľudské bytosti s tým, že toto budú zažívať po narodení? A nie, tá trauma nezmizne len preto, že dieťa hneď prevezme nová matka.
@viestta píšeš "o dobro deti im nejde" - ako surogatne materstvo prispieva k dobru detí? Lebo podľa mňa skôr opačne - cielene vytvára deti s traumou - lebo pre dieťa to trauma je, keď mu po narodení zmizne jeho jediná známa osoba, ktorú pozná po hlase, vôni,... Ak je to výsledok naplánovaného tehotenstva, je to samozrejme nieco iné. Ale cielene vyrábať ľudské bytosti s tým, že toto budú zažívať po narodení? A nie, tá trauma nezmizne len preto, že dieťa hneď prevezme nová matka.
@any_soj ano, nenarodil sa vôbec je určite lepsie, žiadnu traumu mat nebude.. lebo proste nebude.
Mnoho ľudí, ktorí prišli o matku pri pôrode či boli adoptovaní žijú šťastný a plnohodnotný život. Zároveň, veľa ľudí má problém so splodenim vlastného potomka (napr. Ženy, ktoré kvôli rakovine prišli o matenicu, no vajíčka majú). Je podľa vás lepsie týmto ľuďom nedopriať dieta a dieťaťu odoprieť život? Nie je toto väčší zásah do prav dieťaťa? Nie je lepším riešením regulácia tejto oblasti stanovením jasných zákonných podmienok a sankcií za ich porušenie? Mysleli ste na to, že surogatnou matkou môže byt pokojne sestra či teoreticky aj matka biologickej matky? Hodnotíte aj v kontexte štatistík pôrodnosti v SR? Beriete v úvahu aj budúci vplyv poklesu pôrodnosti na dôchodkový systém a zdravotníctvo? Viete koľko percent narodených deti v iných krajinách bolo takto vynosenych?
@gov okrem toho, čo napísala @nevenka, to má aj iné aspekty. Napr. zmluvný záväzok k podstúpeniu interrupcie bude v rozpore s viacerými nadnárodnými záväzkami, keďže jedno zo základných ľudských práv je právo na telesnú integritu. Celé náhradné rodičovstvo prináša extrémne veľa pochybností o etickej stránke. Na druhej strane, človek nemá právo dostať dieťa, ak ho nedokáže splodiť. Preto sa v tejto otázke stavia proti náhradnému materstvu aj veľmi veľa liberálne orientovaných ľudí.
@annm81 podľa mňa by veľa ľudí nemalo mať deti. A majú. To, že ho nevedia splodiť , donosiť, nie je o tom, že by ho nevedeli vychovať. Koľko rodičov mláti svoje deti, týra, nestará sa, niektorí majú veľa detí len preto, že potom majú dávky na ne...... a tiež sa nevedia postarať, hoci splodiť vedia. Takže nedá sa to takto povedať, že tí áno a tí nie.

Od KDH nemozes ani nic ine cakat. Prekvapuje ma, ze sa s tym stotoznuju ini. Ale ti to robia z cistej vypocitavosti, o dobro deti im nejde a ani nikdy im neslo. V tomto Ficostane je pokrok zakazany. V akomkolvek smere.