icon

Aký máte názor na zákaz surogátneho materstva na Slovensku?

17. jún 2025

Ahojte zienky, aky je vas nazor na navrh KDH zakazat na ustavnej urovni surogatne materstvo na Slovensku? Ja som z toho popravde velmi sklamana, dlhodobo som bojovala so zdravotnymi problemami a dufala som, ze sa v tomto ako stat pohneme dopredu a raz mi bude dopriate drzat v naruci vlastne dieta, napriek tomu, ze by ho vynosila nahradna matka.

0zne925
18. jún 2025
@any_soj

@0zne925 ale je rozdiel prijať situáciu traumy, a je rozdiel vedome a schválne vyrábať deti, ktorých prvou skúsenosťou po pôrode bude trauma.

@any_soj prepáčte, ale ste psychológ alebo iný odborník na tuto tému? Rovnako ako vy hovoríte, že vznikne trauma, ja hovorim, že nevznikne. Pokial nie ste v danej veci odborne kvalifikovaná, naše konštatovania majú rovnaku váhu..

katarinaba
18. jún 2025
@any_soj

@katarinaba ale toto nie je obchod s ľuďmi v zmysle s tou matkou (resp. to nie je ten hlavný problém), ale s dieťaťom. Je to kupovanie si dieťaťa a jeho výroba na objednávku. To je to desivé.
Potom z toho vzniká predstava o ľuďoch ako o tovare. O niečom, na čo mám nárok. Čo dokonca môžem reklamovať.

Podobné, hoci do oveľa oveľa menšej miery je to so samotným umelým oplodnením ako takým. Predstavuje dieťa ako niečo, čo si môžem dať vyrobiť na mieru, podľa predstáv. Ako minule tu pisala jedna žena - 3 roky po dieťati z umelého oplodnenia otehotnela spontánne. Išla na potrat, lebo podľa vlastných slov nie je ten typ, čo by vedel prijať dieťa, keď proste len tak príde. Lebo v jej predstave dieťa nie je dar, ale právo, nárok, tovar, ktorý má obohatiť jej život, a ak z toho nemá mať dostatočné benefity, tak načo - ako písala, že aj znovu by šla na potrat, ak otehotnie, lebo už má po 40 a ktovie, či by sa vôbec dožila maturity alebo vnúčat... No tak nedožila, dar života je dar, nie pôžička, že ak mi nestihneš splatiť, tak smola.

@any_soj vidis a to je ten rozdiel, ty vidis obchod, kupenie dietata. Ja vidim moznost mat vlastne dieta. To, ze jedna zena nechce prirodzene pocate dieta predsa neznevazuje moznost umeleho oplodnenia. Je to jeden vadny kus, pre ktory predsa nebude trpiet pol populacie.
Ked sa vezme vajicko a spermia, spoja sa a vlozia do maternice - aky je to obchod? Len ina zena to dieta vynosi.
Az by sa robila geneticka uprava - ze by sa volilo pohlavie, farba vlasov, farba oci a podobne, tak to by uz by bolo cez.

terezka1947
18. jún 2025
@0zne925

@vroni prečo sú myslite, že to musí byt za odplatu? Môžu to byt matky, sestry, dobre priateľky.. proste vaši blízky čo chcú pomôcť

@0zne925 ale veď môže aj teraz,koľko takých prípadov bolo v rodinách aj v dávnych dobách....že si deti porodili a dali inému na výchovu...či do rodiny....a bralo sa to normálne
I teraz,kľudne nech sestra porodí a dá na výchovu druhej sestre...kde je problém?
Netreba nám na nič papiere...ani svadba nie je dôležitá,žijeme len tak,....môžme aj deti porodiť a darovať sestre,komukoľvek.

terezka1947
18. jún 2025

Stále posúvame hranice toho.... normálneho...a vždy k tomu niečo prilepime a posunieme,lebo veď ...už je možné toto a pre dobro ľudí je to len a len prínos.
Normálne si dokážeme vserko obhájiť....ale kde je tá pomyselná hranice-stop,už nie

vroni
18. jún 2025
@0zne925

@vroni prečo sú myslite, že to musí byt za odplatu? Môžu to byt matky, sestry, dobre priateľky.. proste vaši blízky čo chcú pomôcť

@medea2003, a čo v tom zmení zakaz? Stále si môžeš kúpiť ženu v cudzine a použiť ju ako maternicu.
@katarinaba, aj prostitúcia je stará ako ľudstvo samo a nie je nejaká zufala snaha ju zlegalizovať. A to sa pritom ponúka dospela žena, dobrovoľne a neznáša dôsledky za tretieho človeka. Dieťa nie je vec a tehotenstvo nie je požičanie auta. Jednoducho sme ochotní z čistého rozmaru riskovať život nejakej "cudzej" ženy a dieťaťa, lebo Anička s Jurkom chcú svoje biodieta. A to je podľa mňa náramne slabý dôvod umožniť takéto materstvo. Aj keď snáď ludsky pochopiteľný, ale inak čisto výron ega.
@0zne925, dieťa nie je vec ani situácia. Keď ta sestra, matka, priateľka na následky pomoci doplatí doživotnými následkami, napríklad, tak to bude riešiť kto? A keď sa vramci bezodplatnej pomoci dieťaťa odmietne vzdat, tak ako ďalej? Predefinujeme definiciu materstva? Matka dieťaťa je žena, ktorá to o sebe prehlasi?

any_soj
18. jún 2025
@0zne925

@drahomirrra ako pravnik som za surogatne materstvo. Je však potrebná osobitná zákonná úprava (regulácia).

Nerozumiem, prečo ako pravnik pracujete s domnienkou obchodovania s ľudmi - pri obchodovaní je potrebná určitá odplata/zisk. Ak je surogatnou matkou sestra? Či aj vdaka to podľa vás spĺňa? Celkovo vaše argumenty/premisy obsahu množstvo chýb

@0zne925 tovar je dieťa! Obchoduje sa s ním.

popocathepetl
18. jún 2025

Okrem spomenutých argumentov, treba myslieť aj na to samotné vynosené dieťa, či je to pre neho dobré. Dieťa už v maternici vníma matkino telo. Ak ho ona vynosila a dá inej žene, dieťa sa vždy nutne bude cítiť opustené a zradené a to si ponesie po celý život. Pozri tu svedectvo v cz parlamente

https://www.youtube.com/watch?v=b0gJi0WQRDA
any_soj
18. jún 2025
@0zne925

@any_soj prepáčte, ale ste psychológ alebo iný odborník na tuto tému? Rovnako ako vy hovoríte, že vznikne trauma, ja hovorim, že nevznikne. Pokial nie ste v danej veci odborne kvalifikovaná, naše konštatovania majú rovnaku váhu..

@0zne925 máme syna v pestúnskej starostlivosti, a za sebou kopu školení s odborníkmi na ranú traumu. Opakujem ich slová a skúsenosti, nie moje.

popocathepetl
18. jún 2025
@viestta

Aky je rozdiel medzi dietatom z darovaneho embrya a dietatom, ktore bolo donosene v cudzej maternici? A aky rozdiel je medzi dietatom odlozenym do babyboxu, porodeneho anonymne, ktore ide na adopciu?

@viestta aky je rozdiel, keď do teba niekto omylom narazí a keď niekto do teba naschvál sotí a ešte ta aj kopne? Aký je rozdiel medzi človekom, ktorý strieľa v škole na deti a policajtom, ktorý toho človeka zastrelí? Výsledok je rovnaký, a predsa sú v tom obrovské rozdiely v úmysloch a činoch. A presne také sú rozdiely aj v tvojich príkladoch. Surogatne materstvo je pasová linka výroby deti s traumami len preto, že niekto chce a nevie sa vzdať chcenia dieťaťa.

qrstxyz
18. jún 2025
@katarinaba

@qrstxyz ani vrazda nie je zakazana. Je trestana, ale nie zakazana. Preco teda zakazovat toto? A este dokonca ustavne?
A koniec koncov - porovnavat vrazdu a pocatie dietata? Ked niekto pocne dieta a potom ho preda - to je obchodovanie s ludmi, to sa tresta. Ked niekto pocne dieta paru, ktoremu ho odovzda, legalne, pod dozorom - to podla mna obchodovanie nie je. Dost podstatny rozdiel.
A ked sme uz pri tom - ak sa jeden z rodicov vzda svojej biologickej ucasti, tak si dieta vedia zaobstarat aj legalne, bez zmluv a obchadzania zakona. Sa cudujem lesbam, ze maju problem mat vlastne deti. U gayoch je to zlozitejsie, ale stale cesta existuje.

@katarinaba lenže tie ženy to robia za peniaze. Často ide o chudobné ženy, ktoré si takýmto spôsobom privyrábajú, v podstate prenajímajú svoju maternicu. Mne osobne to pripadá ako obchodovanie s ľuďmi. Sú aj iné spôsoby ako si dieťa zaobstarať, keď to prirodzene nejde, navyše surogátne materstvo je často využívané bohatými, celebritami, ktoré nie sú na to vôbec odkázané, len si nechcú "zničiť" telo.

javiemneviem
18. jún 2025
@annm81

@javiemneviem, ja som zástanca toho, že potraty majú byť v podobe, v akej ich máme dnes, legálne, ale náhradné materstvo by som dnes nepovolila. Porovnávaš dve úplne rozdielne veci - pri IVF sú v hre spermie a vajíčka a pri potrate, ktorý je legálny len do istého týždňa, je v hre embryo. Nič z toho, nemá zo zákona nárok na žiadne práva (a tieto zákony vychádzajú práve z nejakého bioetického rámca). Pri náhradnom materstve sa ale bavíme o obchodovaní s človekom, ktorý už svoje práva má.

@vroni
@annm81 Chápem, že niektorým ženám môže surogátne materstvo pripadať neetické. Ale ak dospelé ženy dobrovoľne vstupujú do dohody, ktorá je prísne regulovaná a chráni všetky zúčastnené strany, prečo by sme im mali upierať právo pomôcť iným? Nie je neetické žiadať ženu, aby takúto možnosť nemala – práve naopak, z môjho uhla pohľadu ide o vrcholný akt empatie, solidarity a ľudskosti.

Aby som sa vyjadrila aj k ostatným veciam: to, že niekto poskytne svoje telo na určitý biologický proces (napríklad prenájom maternice), neznamená automaticky zneužitie alebo neetické konanie. Ak sa žena sama slobodne rozhodne, že týmto spôsobom chce niekomu pomôcť, prečo jej to zakazovať? Prečo spochybňovať jej schopnosť rozhodnúť o vlastnom tele? Pri potrate o vlastnom tele rozhodnúť môže a v prípade vynosenia dieťaťa už nie?

Porovnala som to s IVF preto, že aj to už samo osebe predstavuje novú formu reprodukcie, ktorá obchádza prirodzený spôsob splodenia dieťaťa. Ak teda ako spoločnosť akceptujeme, že oplodnenie sa môže udiať v laboratóriu, neexistuje principiálny dôvod, prečo by vynosenie dieťaťa inou ženou malo byť eticky neprijateľné – pokiaľ je to v súlade s vôľou a súhlasom všetkých strán.

terezka1947
18. jún 2025
@javiemneviem

@vroni
@annm81 Chápem, že niektorým ženám môže surogátne materstvo pripadať neetické. Ale ak dospelé ženy dobrovoľne vstupujú do dohody, ktorá je prísne regulovaná a chráni všetky zúčastnené strany, prečo by sme im mali upierať právo pomôcť iným? Nie je neetické žiadať ženu, aby takúto možnosť nemala – práve naopak, z môjho uhla pohľadu ide o vrcholný akt empatie, solidarity a ľudskosti.

Aby som sa vyjadrila aj k ostatným veciam: to, že niekto poskytne svoje telo na určitý biologický proces (napríklad prenájom maternice), neznamená automaticky zneužitie alebo neetické konanie. Ak sa žena sama slobodne rozhodne, že týmto spôsobom chce niekomu pomôcť, prečo jej to zakazovať? Prečo spochybňovať jej schopnosť rozhodnúť o vlastnom tele? Pri potrate o vlastnom tele rozhodnúť môže a v prípade vynosenia dieťaťa už nie?

Porovnala som to s IVF preto, že aj to už samo osebe predstavuje novú formu reprodukcie, ktorá obchádza prirodzený spôsob splodenia dieťaťa. Ak teda ako spoločnosť akceptujeme, že oplodnenie sa môže udiať v laboratóriu, neexistuje principiálny dôvod, prečo by vynosenie dieťaťa inou ženou malo byť eticky neprijateľné – pokiaľ je to v súlade s vôľou a súhlasom všetkých strán.

@javiemneviem ...a prečo IVF berieme ako niečo "morálne správne"? Filozofická otázka.....

javiemneviem
18. jún 2025
@qrstxyz

@katarinaba lenže tie ženy to robia za peniaze. Často ide o chudobné ženy, ktoré si takýmto spôsobom privyrábajú, v podstate prenajímajú svoju maternicu. Mne osobne to pripadá ako obchodovanie s ľuďmi. Sú aj iné spôsoby ako si dieťa zaobstarať, keď to prirodzene nejde, navyše surogátne materstvo je často využívané bohatými, celebritami, ktoré nie sú na to vôbec odkázané, len si nechcú "zničiť" telo.

@qrstxyz Nie, nejde o obchodovanie s ľuďmi – to by znamenalo, že niekto predáva dieťa ako tovar. V surogácii to tak nie je. Žena nedostáva zaplatené za dieťa, ale za proces – za čas, fyzickú námahu, zdravotné riziká a obmedzenia, ktoré tehotenstvo prináša. To je veľmi dôležitý rozdiel.

Podobne ako pôrodná asistentka či lekárka nedostáva zaplatené za dieťa, ale za poskytovanie starostlivosti počas tehotenstva a pôrodu, aj surogátna matka dostáva kompenzáciu za náročný biologický proces. A ak to robí slobodne, informovane a dobrovoľne, nie je to zneužívanie, ale forma reprodukčnej spolupráce.

annm81
18. jún 2025
@javiemneviem

@vroni

@javiemneviem Ten argument obchodovania s ľuďmi nie je myslený tak, že sa obchoduje s ženou, ale tak, že sa obchoduje s dieťaťom, ktoré sa pochopiteľne nemôže dobrovoľne rozhodnúť a podpísať zmluvu.

klotildabazarik
18. jún 2025

Miesto tejto "chujoviny" tam nech rovno daju ze "chudobni" ludia by nemali mat deti to je aspon "rozumne" 😂😂a zastropovat to platom😂😂

javiemneviem
18. jún 2025
@annm81

@javiemneviem Ten argument obchodovania s ľuďmi nie je myslený tak, že sa obchoduje s ženou, ale tak, že sa obchoduje s dieťaťom, ktoré sa pochopiteľne nemôže dobrovoľne rozhodnúť a podpísať zmluvu.

@annm81 chápem, čo sa snažíš vysvetliť, ale podľa tejto logiky by bolo neetické aj akékoľvek iné plánované rodičovstvo. žiadne dieťa nikdy nedáva súhlas na to, aby sa narodilo. Ani pri IVF, prirodzenom počatí či adopcii sa dieťa nepýta, či chce prísť na svet. Preto to nevnímam ako neetický obchod.
Surogácia nevzniká preto, aby sa s dieťaťom obchodovalo, ale preto, že niekto túži po rodine, ktorú si sám biologicky založiť nemôže. Dieťa sa rodí do milujúceho a chceného prostredia, nie ako 'produkt' na predaj.

annm81
18. jún 2025
@javiemneviem

@annm81 chápem, čo sa snažíš vysvetliť, ale podľa tejto logiky by bolo neetické aj akékoľvek iné plánované rodičovstvo. žiadne dieťa nikdy nedáva súhlas na to, aby sa narodilo. Ani pri IVF, prirodzenom počatí či adopcii sa dieťa nepýta, či chce prísť na svet. Preto to nevnímam ako neetický obchod.
Surogácia nevzniká preto, aby sa s dieťaťom obchodovalo, ale preto, že niekto túži po rodine, ktorú si sám biologicky založiť nemôže. Dieťa sa rodí do milujúceho a chceného prostredia, nie ako 'produkt' na predaj.

@javiemneviem vyššie som už ten rozdiel opisovala. Iné spôsoby umelého oplodnenia sú o tom, že sa obchoduje s genetickým materiálom, ktorý nemá právnu ochranu. Náhradné materstvo je o odovzdaní hotového dieťaťa, ktoré má svoje práva.

Prax ukazuje, že také idylické s milujúcim prostredím to zďaleka nebýva vždy.

javiemneviem
18. jún 2025
@annm81

@javiemneviem vyššie som už ten rozdiel opisovala. Iné spôsoby umelého oplodnenia sú o tom, že sa obchoduje s genetickým materiálom, ktorý nemá právnu ochranu. Náhradné materstvo je o odovzdaní hotového dieťaťa, ktoré má svoje práva.

Prax ukazuje, že také idylické s milujúcim prostredím to zďaleka nebýva vždy.

@annm81 Nie každá surogácia je ideálna určite, s tým súhlasím. Ale práve preto ju netreba zakazovať, ale prísne regulovať. Hľadať spôsoby. Surogátna matka nepredáva dieťa, ale dostáva peniaze za proces tehotenstva a pôrodu. To nie je obchod, kde sa platí za dieťa. Aspoň to je môj uhol pohľadu. A máš pravdu, každé dieťa ma prava a medzi ne patrí aj právo narodiť sa do prostredia kde je chcené a milované. Nie je jedno ako potom vzniklo? Prax ukazuje, že ani deti narodené prirodzene často nežijú v ideálnych podmienkach a napriek tomu nikomu nezakazujeme deti mať. Ani ženám, ktoré sú napríklad závislé od drog.

popocathepetl
18. jún 2025
@javiemneviem

@javiemneviem v absolútne prvom rade by sa malo pozerať na dobro dieťaťa, nie na túžby potenciálnych rodičov. Aj tebe tu preposlem svedectvo ženy takto počatej (už som ho vyššie uvadzala). To dieta to proste vie vo svojom nevedomí a podvedomí, že nebolo počaté normálne.

https://www.youtube.com/watch?v=b0gJi0WQRDA
drahomirrra
18. jún 2025
@0zne925

@drahomirrra ako pravnik som za surogatne materstvo. Je však potrebná osobitná zákonná úprava (regulácia).

Nerozumiem, prečo ako pravnik pracujete s domnienkou obchodovania s ľudmi - pri obchodovaní je potrebná určitá odplata/zisk. Ak je surogatnou matkou sestra? Či aj vdaka to podľa vás spĺňa? Celkovo vaše argumenty/premisy obsahu množstvo chýb

@0zne925 Prosim ta pekne krasne, uz si sa stretla so surogatnym materstvom bez odplaty? 😀😀😀Ja nie.

javiemneviem
18. jún 2025
@popocathepetl

@javiemneviem v absolútne prvom rade by sa malo pozerať na dobro dieťaťa, nie na túžby potenciálnych rodičov. Aj tebe tu preposlem svedectvo ženy takto počatej (už som ho vyššie uvadzala). To dieta to proste vie vo svojom nevedomí a podvedomí, že nebolo počaté normálne.

@popocathepetl vždy má ísť o dobro dieťaťa a nie o túžbu rodičov…a ako to zabezpečiť? Pretože ziadne dieťa sa na svet nepýtalo. Väčšinou prišlo ako výsledok túžby rodičov. Deti nikdy nemajú kontrolu nad tým, ako boli počaté – či prirodzene, IVF, po znásilnení alebo cez surogáciu. Dôležité nie je to, ako prišli na svet, ale či ich privítame s láskou a bezpečím.Aj surogácia sa dá dieťaťu od malička citlivo vysvetliť s pomocou odborníka, rovnako ako adopcia.

oblecenie99
18. jún 2025

A ako by vyzerala taká regulácia? Nárok na surogatne materstvo majú ženy, ktoré zdokladuju, že dieťa naozaj nemôžu počať či vynosiť, napr. neuspenym umelým oplodnením? Aby sme predišli tomu, že sa vynosenie dieťaťa neobjednavalo len preto, lebo ja neviem, nechcem dojebabrať postavu? A prečo by mala žena, ktorá sa snažila o to dieťa aj cestou IVF a podobne väčší nárok na donosenie dieťaťa inou osobou, než tá, ktorá by tiež veľmi veľmi chcela svoje vlastné dieťa, len naozaj sa boji pôrodu, ale ináč by dieťa mať mohla.. alebo aj by išla na umelé, len na to nema. Či ona by mohla, ale problém je na strane partnera... napríklad. Kde je tá hranica, kedy si povieme že toto ešte ano, ale toto je už tú mač?

Môžu len manželia? Či stačí, že ste pár? Heterosexualny? Musím mať partnera? Bude to živnosť? Lebo keď niekto to bude robiť na pravidelnej báze... Môže robiť? Či obmedzíme, že trikrát a dosť?

popocathepetl
18. jún 2025
@javiemneviem

@popocathepetl vždy má ísť o dobro dieťaťa a nie o túžbu rodičov…a ako to zabezpečiť? Pretože ziadne dieťa sa na svet nepýtalo. Väčšinou prišlo ako výsledok túžby rodičov. Deti nikdy nemajú kontrolu nad tým, ako boli počaté – či prirodzene, IVF, po znásilnení alebo cez surogáciu. Dôležité nie je to, ako prišli na svet, ale či ich privítame s láskou a bezpečím.Aj surogácia sa dá dieťaťu od malička citlivo vysvetliť s pomocou odborníka, rovnako ako adopcia.

@javiemneviem lenže toto vrúcnym privítaním nevyriešiš. Takýmto spôsobom vždy vyrobis dieťa s traumami z ranného opustenia.

javiemneviem
18. jún 2025
@popocathepetl

@popocathepetl pozrela som si to video. Bola som zvedavá.
1. V tomto prípade išlo o biologickú matku, ktorá sa dieťaťa vzdala – čo je úplne iná situácia než surogácia, kde surogátna matka nie je geneticky spätá s dieťaťom.
2. to, čo žena vo videu prežíva, je podľa mňa skôr strata puta s biologickou matkou a možno aj citový chlad od rodičov, ktorí ju vychovávali – nie trauma zo samotnej surogácie.
3. Tieto veci prežívajú aj deti pri adopcii a adopcia nie je zakázaná.

Určite spôsob počatia a pôrodu nejako ovplyvní psychiku človeka, to nepopieram, ale som presvedčená, že kvalita vzťahov formuje psychiku dieťaťa viac. Príbeh, ktorý si poslala je smutný, ale jeden príbeh nestačí na plošný zákaz.

zltalienka
18. jún 2025
@drahomirrra

@0zne925 Prosim ta pekne krasne, uz si sa stretla so surogatnym materstvom bez odplaty? 😀😀😀Ja nie.

@drahomirrra ako tiez nevidim iny ako financny dovod preco sa zena (dokonca aj z inej krajiny) rozhodne "pomoct" paru, ktory chce vlastne dieta. Ako sa "prispevok" nazve je uplne jedno.
Bohati si mozu kupit uz pomaly vsetko. A ti, co maju nedostatok pristanu pomaly na cokolvek.
Cize ano, dieta sme "povysili" na tovar, ktory sa da kupit. Otazka je, ako budu riesit reklamacie?

annm81
18. jún 2025
@javiemneviem

@annm81 Nie každá surogácia je ideálna určite, s tým súhlasím. Ale práve preto ju netreba zakazovať, ale prísne regulovať. Hľadať spôsoby. Surogátna matka nepredáva dieťa, ale dostáva peniaze za proces tehotenstva a pôrodu. To nie je obchod, kde sa platí za dieťa. Aspoň to je môj uhol pohľadu. A máš pravdu, každé dieťa ma prava a medzi ne patrí aj právo narodiť sa do prostredia kde je chcené a milované. Nie je jedno ako potom vzniklo? Prax ukazuje, že ani deti narodené prirodzene často nežijú v ideálnych podmienkach a napriek tomu nikomu nezakazujeme deti mať. Ani ženám, ktoré sú napríklad závislé od drog.

@javiemneviem náhradná matka predáva dieťa bez ohľadu na to, aké eufemizmus sa na to vymyslí. Dalo by sa uvažovať o možnosti, kedy bude náhradná matka v úzkom príbuzenskom vzťahu k matke, ktorá si dieťa "objednáva". Inak je to vždy o obchode a nik to nerobí zadarmo.

popocathepetl
18. jún 2025
@javiemneviem

@popocathepetl pozrela som si to video. Bola som zvedavá.
1. V tomto prípade išlo o biologickú matku, ktorá sa dieťaťa vzdala – čo je úplne iná situácia než surogácia, kde surogátna matka nie je geneticky spätá s dieťaťom.
2. to, čo žena vo videu prežíva, je podľa mňa skôr strata puta s biologickou matkou a možno aj citový chlad od rodičov, ktorí ju vychovávali – nie trauma zo samotnej surogácie.
3. Tieto veci prežívajú aj deti pri adopcii a adopcia nie je zakázaná.

Určite spôsob počatia a pôrodu nejako ovplyvní psychiku človeka, to nepopieram, ale som presvedčená, že kvalita vzťahov formuje psychiku dieťaťa viac. Príbeh, ktorý si poslala je smutný, ale jeden príbeh nestačí na plošný zákaz.

@javiemneviem
1) Išlo o surogaciu. Vo videu rozlišuje 2 formy surogacie, keď ide a keď nejde o biologickú matku. Tato surogatna matka nebola partnerkou jej otca. Bola to žena nájdená na to, aby im dala vajíčko a vynosila mužovi dieťa.
2) áno, o to ide a pri surogacii toto nastane vždy. Okrem toho túto traumu z opustenia prežívajú aj adoptované deti a v menšej miere aj deti, ktoré boli v inkubatore alebo dlhu dobu po narodení v nemocnici bez rodiča.
3) pri adopcii sa bavíme o človeku, ktorý sa narodil. Najlepšia možnosť by bola, aby mal milujúcich biologických rodičov. Taká moznost tu nie je, tak sa asi zhodneme, že druha najlepšia možnosť pre tieto deti bude, nájsť im náhradných milujúcich rodičov. Ale oni už sú narodené. Pri surogacii takéto deti vytváraš. Vnímaš ten rozdiel?

javiemneviem
18. jún 2025
@annm81

@javiemneviem náhradná matka predáva dieťa bez ohľadu na to, aké eufemizmus sa na to vymyslí. Dalo by sa uvažovať o možnosti, kedy bude náhradná matka v úzkom príbuzenskom vzťahu k matke, ktorá si dieťa "objednáva". Inak je to vždy o obchode a nik to nerobí zadarmo.

@annm81 uprimne? Ja sama som matka a teda viem, aké náročné je tehotenstvo aj pôrod a nikdy by som to nerobila len tak pre niekoho iného. Preto rozumiem, že surogátna matka má byť za ten proces primerane odmenená – nie za dieťa, ale za svoje telo, čas, zdravie a riziko. To nie je predaj človeka, ale dohoda. A keď žena 16-krát potratí, ale stále dokáže dieťa splodiť, nevidím nič neetické na tom, že jej iná žena pomôže ho vynosiť. Medicína ide dopredu – nemali by sme ju brzdiť strachom z neznáma. A ešte otázka, ak by mi napríklad švagriná vynosila dieťa zadarmo, takto by to bolo v poriadku podľa teba?

zltalienka
18. jún 2025

Z pohladu statu: prispevok pre nahradnu matku bude najskor prijem nepodliehajuci odvodom a zdaneniu, takze stat z toho nebude mat nic. Akurat co bude musiet riesit "reklamacie" v podobe deticiek (tovaru), ktore si pre "vyrobnu vadu" nepodari "predat". Kedze ide o zive ludske bytosti, ktore nemozno len tak "zlikvidovat" stat sa bude musiet o ne postarat. Lebo ked dieta neprevezmu rodicia a ani nahradna matka ho nebude chciet, tak ostane na "starost" statu. Myslim si, ze SR ma dost problemov aj bez toho.

any_soj
18. jún 2025
@javiemneviem

@annm81 uprimne? Ja sama som matka a teda viem, aké náročné je tehotenstvo aj pôrod a nikdy by som to nerobila len tak pre niekoho iného. Preto rozumiem, že surogátna matka má byť za ten proces primerane odmenená – nie za dieťa, ale za svoje telo, čas, zdravie a riziko. To nie je predaj človeka, ale dohoda. A keď žena 16-krát potratí, ale stále dokáže dieťa splodiť, nevidím nič neetické na tom, že jej iná žena pomôže ho vynosiť. Medicína ide dopredu – nemali by sme ju brzdiť strachom z neznáma. A ešte otázka, ak by mi napríklad švagriná vynosila dieťa zadarmo, takto by to bolo v poriadku podľa teba?

@javiemneviem je to predaj človeka. Matka je odmenená za svoje telo - čiže za svoju prácu - na tovare, nazvime to handmade, ktorý odovzdá zákazníkovi. Tovarom je dieťa. Každý človek, čo pracuje, tak je odmenený za tú prácu samozrejme, za vklad svojho tela do nej. Ale produktom tej práce, tým tovarom, za ktorý tie peniaze dostane, nie je jeho tel, ale výsledok tej práce. V tomto prípade dieťa.