Aký máte názor na zákaz surogátneho materstva na Slovensku?
Ahojte zienky, aky je vas nazor na navrh KDH zakazat na ustavnej urovni surogatne materstvo na Slovensku? Ja som z toho popravde velmi sklamana, dlhodobo som bojovala so zdravotnymi problemami a dufala som, ze sa v tomto ako stat pohneme dopredu a raz mi bude dopriate drzat v naruci vlastne dieta, napriek tomu, ze by ho vynosila nahradna matka.
@selena_luna A pritom stačilo napísať jednou vetou: "nie, nepoznám ani jedinú krajinu sveta, kde by sa to čo i len trochu približovalo nejakému vhodne riešenému systému".
Ja som ťa len upozornila, že tvoj argument, že napr. UK to má len na princípe darcovstva, znie pekne na papieri, ale v praxi absolútne nefunguje a aj tam ide o obchodovanie s deťmi.
@annm81 to mi ale podsuvas nieco, co si nemyslim a nie je vobec relevantne. Pretoze moze byt ten zakon uplne hocijaky, pre teba bude vzdy nedostatocny a len na papieri - pretoze s nim apriori nesuhlasis, kedze to je len "obchodovanie". Svoj nazor nezmenis, rovnako ako ja nezmenim svoje presvedcenie, ze v celej tejto rovnici su aj stastne a naplnene rodiny a preto to cele vzniklo. A proaktivne zakazovat nieco v ustave, co aj tak vlastne ani nemame, je uplne smiesne.
Moj syn ma dobrych kamaratov gay dvojicu,ktori su spolu uz vyse 10 rokov, dokonca su manzelia, maju sa velmi radi a nasli si zenu, ktora podstupi umele oplodnenie, spermie da jeden z nich dvoch, dieta im vynosi a kedze biologicky otec bude jeden z nich, dieta budu mat legalne…kedze vsetci traja s tym suhlasia, ta zena si graviditou a porodom svoje odtrpi, ja osobne vobec neodsudzujem, ze za to dostane pomerne slusnu sumu….im pomoze mat dieta, po ktorom tuzia a oni budu uzasni rodicia, to viem, a ona dostane peniaze, co zase pomoze jej….to je otazka uhla pohladu, ci to je amoralne, ja to povazujem za racionalne riesenie ich problemu a drzim im palce….
@beataxxx Takto. V Ústave to nemá čo robiť, Ústava nie je trhací kalendár, ale tak ideme vzorom Maďarska, tvrdím to tu už roky. Nie je náhoda, prečo Orbán pretláča všetko rovno zmenou ich základného zákona. Toto sa už totiž ťažko odtiaľ vyberá, keď sa to raz tam dostalo...
Ale čo sa týka surogatneho materstva ako takého, tak presne na tebou udanom príklade viem opísať, čo si o Tom myslím. Som liberálny človek a ja by som podporila adopcie pre párov rovnakého pohlavia. Toto považujem za potrebné na úvod napísať. Otázka, ktorú kladieš ty, že akým spôsobom majú mať oni dvaja dieťa, má jednoduchú odpoved: žiadnym. Lebo oni dvaja to dieťa mať proste nemôžu. A to, že si za to zaplatia inej žene, aby im dieťa vynosila, je proste egoisticke. Ja, ja, ja a ja, lebo JA chcem. Lebo JA mám právo. Lebo JA budem dokonalý a milujúci rodic. Máš právo. Ale nemáš NÁROK. Ide tu o chladnú objednávku na dieťa. Nič viac. Aj keby boli párom opačného pohlavia!! A jeden z nich by bol v tomto prípade biologickým otcom. Úprimne napíšem, neviem, čo mi príde viac ja ani neviem aké slovo napísať, aby to bolo ešte citlivé a nikoho som neurazila, ale zároveň to vyjadrilo moje pocity z toho celého.. teda čo je viac na hlavu postavené: keď si prenajmeš "len" tu maternicu, ktorá ti ako rúra "upečie" dieťa, ktoré vzniklo z tvojho vajíčka a spermie tvojho partnera a teda tá žena vám doslova vynosi vaše dieťa, alebo prípad, ktorý opisujes ty, že tá žena sa nechá oplodniť za peniaze cudzym chlapom, poskytne svoje vajíčka, svoj geneticky materiál, svoju maternicu a telo, vynosi teda svoje biologicky VLASTNÉ dieťa a potom sa toho dieťaťa vzdá, predpokladám nielen prakticky, ale aj právne, lebo to dieťa je aj jej, a odovzdá na výchovu niekomu inému a zhrabne za to peniaze. Lebo dvaja ľudia chcú originál, a nie fake. Chcú nové, a nie zo sekáča. Kľudne používajme tieto výrazy, kedze sa tu bavíme o biznise. A tá "matka" im splní sen. Lebo sny sa majú plniť. A predpokladám, existuje ešte aj verzia, že si zoberieme cudzie "darované" vajíčko, ktoré v miske oplodnia s cudzou "darovanou" spermiou, ktoré následne vložia do maternice cudzej surogatnej matke a z pôrodnice odchádzajú s dietatom dvaja úplne iní ludia. Koľko ľudí to dokopy je? 5, slovom päť ľudí sa spolupodieľa na biologickom vytvore dieťaťa pre dvoch ľudí, ktorí chcú mať "vlastne". KTO???? je vlastne rodičom dieťaťa vyskladaneho týmto sposobom?
Medicína a genetika dokáže zázraky.. kde sa ale zastavíme...? Naklonujeme si raz naše úžasné dokonale dieťa, aby sme mali dve? Alebo jedno žiaľ stratíme, ale cez nejaký uschovaný biologický materiál od pôrodu (uschovať za slušné peniaze samozrejme) si ho naklonujeme nanovo? Veď kto by nemal väčšie morálne právo na toto, než rodič, ktorý prišiel o milované dieťa a veda to dokáže? Samozrejme, bohatý rodič, veľmi bohatý rodic. Kde je hranica medzi morálkou a hraním sa na Boha/prírodu? Lebo chcem?
A takúto láskavosť by som nikdy neurobila ani mojej sestre, ani dcére, ani synovi.
@any_soj zjavne jej zalezalo na tom mat vlastne dieta - teda nie, nevlozili by mne jej vajicko oplodnene spermiami jej manzela. To sa neda. Ani som jej nemohla darovat svoje vajicka napriklad, pretoze u nas je darcovstvo prisne anonymizovane... jedine dat na adopciu svoje vlastne dieta splodene s mojim vlastnym muzom, nie? akoze prepac.
ale v tvojom svete sa to urcite da tak, ze on by si anuloval manzelstvo, pred ivf centrom by sme zahrali par a on by sa vratil k sestre nie? Kde mam vlastne problem, ze. To je tak, preco ma obcan vsetko odrbavat a obchadzat, preco mu stat proste nevytvori moznost ktoru moze slobodne vyuzit/ nevyuzit... ale viem ze ty si obcianske slobody a ludske prava predstavujes uplne inak ako ja, takze je to stratena diskusia medzi nami.
@selena_luna v mojom svete? To práveže v tvojom svete si ľudia chýbajú zákony podľa svojich chúťok. Ja som proti surogatnemu materstvu.
Ja sa vnimam,ze som velmi liberalna,ale toto je pre mna nieco,pri com mam velmi rozpacity postoj.Je to obchodovanie s ludmi,nech sa na to pozries akokolvek.
Nesuhlasim s nahradnym materstvom. Sama by som taketo dieta nechcela. Ale je to trend/biznis/nazvyte to ako chcete ktory je nechutne rozmohnuty najma medzi chudobou-zivymi inkubatormi a zákazníkmi-nadejnymi matkami. A kedze dopyt je, ponuka bude. Ci uz legalne/nelegalne.... Ja v tom dobrosrdecnost a tuzbu pomoct nejak neviem najst... Jedna strana berie tovar, druha vyraba....
@beataxxx Takto. V Ústave to nemá čo robiť, Ústava nie je trhací kalendár, ale tak ideme vzorom Maďarska, tvrdím to tu už roky. Nie je náhoda, prečo Orbán pretláča všetko rovno zmenou ich základného zákona. Toto sa už totiž ťažko odtiaľ vyberá, keď sa to raz tam dostalo...
Ale čo sa týka surogatneho materstva ako takého, tak presne na tebou udanom príklade viem opísať, čo si o Tom myslím. Som liberálny človek a ja by som podporila adopcie pre párov rovnakého pohlavia. Toto považujem za potrebné na úvod napísať. Otázka, ktorú kladieš ty, že akým spôsobom majú mať oni dvaja dieťa, má jednoduchú odpoved: žiadnym. Lebo oni dvaja to dieťa mať proste nemôžu. A to, že si za to zaplatia inej žene, aby im dieťa vynosila, je proste egoisticke. Ja, ja, ja a ja, lebo JA chcem. Lebo JA mám právo. Lebo JA budem dokonalý a milujúci rodic. Máš právo. Ale nemáš NÁROK. Ide tu o chladnú objednávku na dieťa. Nič viac. Aj keby boli párom opačného pohlavia!! A jeden z nich by bol v tomto prípade biologickým otcom. Úprimne napíšem, neviem, čo mi príde viac ja ani neviem aké slovo napísať, aby to bolo ešte citlivé a nikoho som neurazila, ale zároveň to vyjadrilo moje pocity z toho celého.. teda čo je viac na hlavu postavené: keď si prenajmeš "len" tu maternicu, ktorá ti ako rúra "upečie" dieťa, ktoré vzniklo z tvojho vajíčka a spermie tvojho partnera a teda tá žena vám doslova vynosi vaše dieťa, alebo prípad, ktorý opisujes ty, že tá žena sa nechá oplodniť za peniaze cudzym chlapom, poskytne svoje vajíčka, svoj geneticky materiál, svoju maternicu a telo, vynosi teda svoje biologicky VLASTNÉ dieťa a potom sa toho dieťaťa vzdá, predpokladám nielen prakticky, ale aj právne, lebo to dieťa je aj jej, a odovzdá na výchovu niekomu inému a zhrabne za to peniaze. Lebo dvaja ľudia chcú originál, a nie fake. Chcú nové, a nie zo sekáča. Kľudne používajme tieto výrazy, kedze sa tu bavíme o biznise. A tá "matka" im splní sen. Lebo sny sa majú plniť. A predpokladám, existuje ešte aj verzia, že si zoberieme cudzie "darované" vajíčko, ktoré v miske oplodnia s cudzou "darovanou" spermiou, ktoré následne vložia do maternice cudzej surogatnej matke a z pôrodnice odchádzajú s dietatom dvaja úplne iní ludia. Koľko ľudí to dokopy je? 5, slovom päť ľudí sa spolupodieľa na biologickom vytvore dieťaťa pre dvoch ľudí, ktorí chcú mať "vlastne". KTO???? je vlastne rodičom dieťaťa vyskladaneho týmto sposobom?
Medicína a genetika dokáže zázraky.. kde sa ale zastavíme...? Naklonujeme si raz naše úžasné dokonale dieťa, aby sme mali dve? Alebo jedno žiaľ stratíme, ale cez nejaký uschovaný biologický materiál od pôrodu (uschovať za slušné peniaze samozrejme) si ho naklonujeme nanovo? Veď kto by nemal väčšie morálne právo na toto, než rodič, ktorý prišiel o milované dieťa a veda to dokáže? Samozrejme, bohatý rodič, veľmi bohatý rodic. Kde je hranica medzi morálkou a hraním sa na Boha/prírodu? Lebo chcem?
A takúto láskavosť by som nikdy neurobila ani mojej sestre, ani dcére, ani synovi.
@oblecenie99 Vystihla si to úplne presne. Pri téme klonovania už začínajú zimomriavky. Ale presne tam sa rútime. Tam, kde bola dakedy Sodoma a Gomora.
@any_soj a akym inym sposobom mozu mat dieta? To dieta bude mat uzasny zivot, oni sa maju radi, su mudri, vzdelani, ziju v krajine s rozumnou politikou, krasnou prirodou, to nie je kupcenie, ale umele oplodnenie s tym, ze jeden z nich je biologicky otec….
@beataxxx A prečo by MALI MAŤ DIEŤA? Nech sú akokoľvek úžasní? Sú gay pár, každý dement vie, že deti mať spolu nemôžu. Prečo to hrotiť? Prečo by nemali akceptovať túto skutočnosť a dupkať si nohou, že oni dieťa chcú? A zase sme pri tom: "ja chcem a ja chcem a hotovo"
@annm81 to mi ale podsuvas nieco, co si nemyslim a nie je vobec relevantne. Pretoze moze byt ten zakon uplne hocijaky, pre teba bude vzdy nedostatocny a len na papieri - pretoze s nim apriori nesuhlasis, kedze to je len "obchodovanie". Svoj nazor nezmenis, rovnako ako ja nezmenim svoje presvedcenie, ze v celej tejto rovnici su aj stastne a naplnene rodiny a preto to cele vzniklo. A proaktivne zakazovat nieco v ustave, co aj tak vlastne ani nemame, je uplne smiesne.
@selena_luna K ústave som sa ti už vyjadrila vyššie, že s tebou súhlasím. Nejde o to, či je ten zákon pre mňa nedostatočný, ale že v praxi to reálne nefunguje a britské súdy dodatočne, keď už je dieťa na svete, schvaľujú platby v 5-6 miestnych cifrách.
@lienka.7 biologická matka má dostáť odmenu za to, že vynosí svoje vlastné dieťa? 😀 V podstate ju dostáva tym, že má svoje dieťa. Surogátna matka však vynosí dieťa pre niekoho iného a preto je férové, aby bola za túto službu odmenená finančne. Je to služba - prenájom maternice, podobne ako opravár ponúka nejakú službu. Áni, výsledok je dieťa, ktoré je chcené a milované. Za mňa je úplne jedno, či je počaté prirodzene, alebo prostredníctvom surogácie, IVF a podobne.
@javiemneviem ano, surogatna matka svoje dieťa jednoducho predá, ergo obchoduje s nim. A to je ta podstata, keďže plati nejaká charta práv dieťaťa.
Vidím, že to nechceš pochopiť, aký je rozdiel medzi materstvom a biznisom.
@popocathepetl
1. v tomto konkrétnom prípade šlo o surogáciu, kde surogátna matka je aj biologickou matkou, lebo poskytla svoje vajíčko. Ženu vo videu teda opustila jej biologická matka. To je podľa mňa základ jej traumy. Ona to tam aj niekoľkokrát popisuje, ako ju jej biologická matka odovzdala do cudzích, chladných rúk. Opisuje, že keď sama čakala svoje prvé dieťa, netušila, čo mu dá v genetickej výbave, pretože nemala prístup k zdravotným záznamom svojej biologickej matky a podobne. Konkrétne zena vo videu mala traumu podľa mňa z opustenia.
Deti môžu zažiť psychické rany rôznymi spôsobmi, aj pri pôrode cisárskym rezom, komplikovaných pôrodoch aj pri odlúčení od matky po narodení. Ale neznamená to, že by sa tým mal zakazovať pôrod, surogácia alebo iné medicínske postupy. Naopak, keď máme vedomosť o tom, že niečo spôsobí bolesť, treba s tým pracovať.
A áno, rozdiel medzi surogáciou a adopciou vnímam. Ale práve rozdiel vidím v tom, že pri surogácii vzniká dieťa s tým, že bude chcené a bude mať pripravené milujúce zázemie, dáva to týmto deťom v mnohých prípadoch výhodu oproti adoptovaným.
@javiemneviem plus ešte treba dodať k tomu, že na tomto nechutnom biznise sa prizivuju iní. To ti asi tiež nevadí, že keď už tak, tak ta matka dostane len zlomok z tych penazi.
@javiemneviem ano, surogatna matka svoje dieťa jednoducho predá, ergo obchoduje s nim. A to je ta podstata, keďže plati nejaká charta práv dieťaťa.
Vidím, že to nechceš pochopiť, aký je rozdiel medzi materstvom a biznisom.
@lienka.7 Ja som možno staromódna krava, ale kde zostalo také to: "dieťatko počaté z lásky rodičov"? :(
@javiemneviem ja napriklad si toto vobec neviem predstavit. Hoci sestru mam rada, ale ani za peniaze, ani len tak, by som jej dieta nechcela vynosit. Nie. Nevedela by som sa absolutne od toho odosobnit a nebrat ho ako vlastne. Neviem, ked mi prve dieta vzali na vazenie a ja som chvilu ostala s tym prazdnym bruchom sama, akoby cast zo mna zomrela. Proste citila som obrovske prazdno, vycerpanost. A jedine, co pomohlo, mat syna znova na hrudi, citit ho hybat sa pri mne, citit jeho vonu. Osobne by som toto biologicke a hormonalne nastavenie vobec nezvladla. Ja si myslim, ze o tomto sa tiez moc nehovori, co preziva ta surogatna matka potom, co sa dieta narodi a ide hned prec. Jej sa spusti mlieko, drb hormony do hlavy, oxytocin, prolaktin, len taky fukot a zrazu jej dieta "zomrie". Bolo tu, a zrazu nie je. Toto je trauma nielen pre to dieta, co to biologicke puto ma pretrhnute, ale aj pre tu zenu. Na to niekto hladi? Vsak dostala zaplatene. Podla mna, kopa z nich by potrebovala aj psychiatra. Po tomto procese...🤔
@nevenka nie, takej matke ktira predala svoje dieta ešte zaplatime potom aj psychológa alebo psychiatra, keď jej z toho prepne. Ale o tom sa už samozrejme nehovorí, lebo to nie je už in👌
@lienka.7 Ja som možno staromódna krava, ale kde zostalo také to: "dieťatko počaté z lásky rodičov"? :(
@drahomirrra nikde... ako píšeš, JA CHCEM, JA SI ZAPLATIM, JA MAM... mat dieta nie je predsa právo... je to možnosť, žiadna povinnosť. A ta príroda vie, prečo to tak zariadila, ale samozrejme človek sa musí hrat na boha.
A kde je ta akože láska? No predsa v peňaženke 👌 a toto tu nechcu niektoré pochopiť. Ze je to obyčajný biznis. Keď v Indii, či kde rodicia "predaju" už podstatne vacsie dievča na vydaj svojmu mužovi, to je ale pohoršenia! Ale keď matka preda svoje bábätko, tak tým vlastne robí zaslúžený cin pomaly! Toto je chore...🤦♀️
Inak len taka recnicka úvaha na záver... ako ho ti dvaja vlastne koja? Ci tu už netreba ? Zaspavanie na cecku nič? Ako tu mnohé vypisujú ze ma dieta "depresiu" pomaly keď neciti matku a iné blaboly... tu už to nevadí? Neplati? Tu to dieta už matku nepotrebuje? Stačia dvaja milujuci ujovia?
@beataxxx A prečo by MALI MAŤ DIEŤA? Nech sú akokoľvek úžasní? Sú gay pár, každý dement vie, že deti mať spolu nemôžu. Prečo to hrotiť? Prečo by nemali akceptovať túto skutočnosť a dupkať si nohou, že oni dieťa chcú? A zase sme pri tom: "ja chcem a ja chcem a hotovo"
@drahomirrra Súhlasím, že celý tento biznis je predovšetkým o egoistickom chcení za každú cenu. A to vravím ako človek, ktorý v podstate nemá problém s tým, ak si homosexuálny pár adoptuje dieťa, ktoré nik nechce. Dieťa, ktoré už je na svete, ktoré vníma, je opustené a nenašiel sa pre neho tradičný pár s vhodným prostredím.
@drahomirrra nikde... ako píšeš, JA CHCEM, JA SI ZAPLATIM, JA MAM... mat dieta nie je predsa právo... je to možnosť, žiadna povinnosť. A ta príroda vie, prečo to tak zariadila, ale samozrejme človek sa musí hrat na boha.
A kde je ta akože láska? No predsa v peňaženke 👌 a toto tu nechcu niektoré pochopiť. Ze je to obyčajný biznis. Keď v Indii, či kde rodicia "predaju" už podstatne vacsie dievča na vydaj svojmu mužovi, to je ale pohoršenia! Ale keď matka preda svoje bábätko, tak tým vlastne robí zaslúžený cin pomaly! Toto je chore...🤦♀️
Inak len taka recnicka úvaha na záver... ako ho ti dvaja vlastne koja? Ci tu už netreba ? Zaspavanie na cecku nič? Ako tu mnohé vypisujú ze ma dieta "depresiu" pomaly keď neciti matku a iné blaboly... tu už to nevadí? Neplati? Tu to dieta už matku nepotrebuje? Stačia dvaja milujuci ujovia?
@lienka.7 ...to je ten uhol pohľadu a názor.... každy ho má iný a dá sa s ním šikovné manipulovať.
Ale sú určite oblasti života,kde to nemôže byť o názore,pohľade....
Na jednej strane tu krvopotne riešime už v brušku dieťa,svoje pocity nechcené prenášať na neho a druhý extrem-chcem duetá,kúpim si ho. Už odrazu nie je potrebné žiadne puto od počatia v brušku....a dávame si tu príklady,veď deti z detského domova,atď,atď...ale deti z detského domova majú traumy....a veľa rodín,kt.si deti adoptuje k nim taký vrúcny vzťah nemá,ponúknu im vserko,ale seba úplne nie...je to dobré?zle?
Potom sú milujúci,čo sú lepší ako biologickí.
A teraz niekto napíše....veď aj biologickí sú všelijakí...áno,bude mať pravdu,sú všelijakí.....ale to dieťa....ono vždy k tomu biologickými rodičovi niečo cíti,hoci by bolo odstrihnuté od narodenia. Veď len nedávno tu bola téma...mám ísť na pohreb otca?od pôrodu má nevidel,nezaujímal sa....prečo ťa dospelá dcéra sa vôbec zamýšľa nad tým pohrebom otca?
@lienka.7 ...to je ten uhol pohľadu a názor.... každy ho má iný a dá sa s ním šikovné manipulovať.
Ale sú určite oblasti života,kde to nemôže byť o názore,pohľade....
Na jednej strane tu krvopotne riešime už v brušku dieťa,svoje pocity nechcené prenášať na neho a druhý extrem-chcem duetá,kúpim si ho. Už odrazu nie je potrebné žiadne puto od počatia v brušku....a dávame si tu príklady,veď deti z detského domova,atď,atď...ale deti z detského domova majú traumy....a veľa rodín,kt.si deti adoptuje k nim taký vrúcny vzťah nemá,ponúknu im vserko,ale seba úplne nie...je to dobré?zle?
Potom sú milujúci,čo sú lepší ako biologickí.
A teraz niekto napíše....veď aj biologickí sú všelijakí...áno,bude mať pravdu,sú všelijakí.....ale to dieťa....ono vždy k tomu biologickými rodičovi niečo cíti,hoci by bolo odstrihnuté od narodenia. Veď len nedávno tu bola téma...mám ísť na pohreb otca?od pôrodu má nevidel,nezaujímal sa....prečo ťa dospelá dcéra sa vôbec zamýšľa nad tým pohrebom otca?
@terezka1947 Áno. Ale na všetko existuje univerzálna odpoveď: ľudská dôstojnosť. Tá má byť takým tým hlavným determinantom. Tak keď chcem byť ozaj sprostá a vulgárna tak poviem, že zvieracie množiarne štát reguluje a postihuje, prijíma legislatívu, aby zvieratá netrpeli (čo je určite správne) a na človeka sa zvysoka kašle....
@annm81 úplne súhlasím s tvojím posledným komentárom a som za to, aby to tak bolo. Len praktický problém pri povolení adopcie homosexuálnym párom je v tom, že detí na adopciu je všeobecne veľmi málo oproti dopytu. A ak by mali povolený prístup k adopcií, skúsenosť z iných krajín ukazuje, že nie je možné ich potom diskriminovať v štýle, že najprv je dieťa ponúknuté heterosexuálnym párom a len ak "zvýši", tak ostatným. Nie, sú normálne v zozname žiadateľov, a keď sú na rade, tak dostanú dieťa, ktoré by si s radosťou adoptovalo aj 100 hetero párov, kde by dieťa malo prirodzenú rodinu, čiže matku aj otca. Neberú si deti, ktoré nikto nechce - staršie či choré. Žiaľ. Každopádne - kto má záujem o dieťa, už teraz je to úplne ok možné - pestúnska starostlivosť. Tam úplne bežne je len žiadateľ (dokonca aj v manželstve stačí, aby jeden požiadal, iba jeden je pestunom). A detí do pestúnskej starostlivosti je veľa. Stav na Slovensku je taký, že deti nepotrebujú otvorenie možností adopcie pre ďalších ľudí - to nie je sledovaniu záujmu detí. Deti potrebujú podporu pestúnskej starostlivosti, jej promo, a ľudí ochotných stať sa pestunmi. Tých je žiaľ žalostne málo.
@annm81 úplne súhlasím s tvojím posledným komentárom a som za to, aby to tak bolo. Len praktický problém pri povolení adopcie homosexuálnym párom je v tom, že detí na adopciu je všeobecne veľmi málo oproti dopytu. A ak by mali povolený prístup k adopcií, skúsenosť z iných krajín ukazuje, že nie je možné ich potom diskriminovať v štýle, že najprv je dieťa ponúknuté heterosexuálnym párom a len ak "zvýši", tak ostatným. Nie, sú normálne v zozname žiadateľov, a keď sú na rade, tak dostanú dieťa, ktoré by si s radosťou adoptovalo aj 100 hetero párov, kde by dieťa malo prirodzenú rodinu, čiže matku aj otca. Neberú si deti, ktoré nikto nechce - staršie či choré. Žiaľ. Každopádne - kto má záujem o dieťa, už teraz je to úplne ok možné - pestúnska starostlivosť. Tam úplne bežne je len žiadateľ (dokonca aj v manželstve stačí, aby jeden požiadal, iba jeden je pestunom). A detí do pestúnskej starostlivosti je veľa. Stav na Slovensku je taký, že deti nepotrebujú otvorenie možností adopcie pre ďalších ľudí - to nie je sledovaniu záujmu detí. Deti potrebujú podporu pestúnskej starostlivosti, jej promo, a ľudí ochotných stať sa pestunmi. Tých je žiaľ žalostne málo.
@any_soj Som liberal, som za to, aby mali homosexuáli rovnaké práva ako ostatní. Ale realita je taká, že náhradná tradičná rodina s otcom a mamou je pre dieťa lepšia voľba, ako náhradný rodič jednotlivec, alebo náhradný homopár (samozrejme, ak hovoríme o tom, že v ostatných parametroch sú na tom rovnako).
Aj keď sa to homosexuálom nebude páčiť, som plne za to, aby sa spôsob "prerozdeľovania" (nech sa to týka tak adopcií ako pestúnstva) zmenil a namiesto jedného poradovníka fungovalo akési bodovanie - body za to, čo môžu náhradní rodičia poskytnúť dieťaťu, kde forma rodiny bude mať významné hodnotenie. Ak všetci s vyšším skóre dieťa odmietnu, potom sa môžu oslovovať tí s nižším. A že sa nemusí dostať na lesbický pár, alebo manželov len so základným vzdelaním alebo tých s minimálnou mzdou, je predsa v poriadku - nie je to služba pre uspokojenie potrieb žiadateľov o dieťa, ale služba na uspokojenie potrieb dieťaťa.
Inak ale úprimne, o adopciách veľa neviem, len predpokladám, že aj globálne platí, že ak homosexuáli vychovávajú dieťa, zvyčajne ide o biologické dieťa jedného z nich - v takom prípade je samozrejme etické, aby dieťa ostalo s biorodičom a je v jeho záujme, aby ho partner rodiča mohol adoptovať.
@beronsche nepreháňam. V prípade ak to nie je matka s ktorou žilo v tesnom spojení 9 mesiacov nasleduje trauma. Bez výnimky. To je evolučná skúsenosť. Mláďa, ktoré prišlo o matku neprežilo. Inštinkty pracujú automaticky a inštinkt prežitia je veľmi silný.
@zuzanaam mlaďa, ktorého sa ujala iná samica prežilo.
Ak sa ideme baviť do hĺbky, v podstate dieťa zaživa x traum, kým sa mu vyvíja mozog.
Separacna úzkosť je toho pekným príkladom.. toto sú traumy, s ktorými sa evolučne vieme vysporiadať bez následkov.
Toto nie je validny argument proto surogátnemu materstvu.
Ale myslím, že argumentov proti je viac než dosť aj bez tohto vyfabulovaneho..
@terezka1947 Áno. Ale na všetko existuje univerzálna odpoveď: ľudská dôstojnosť. Tá má byť takým tým hlavným determinantom. Tak keď chcem byť ozaj sprostá a vulgárna tak poviem, že zvieracie množiarne štát reguluje a postihuje, prijíma legislatívu, aby zvieratá netrpeli (čo je určite správne) a na človeka sa zvysoka kašle....
@drahomirrra presne si to vystihla s tými mnoziarnami. Pri psoch im to vadí, aký je to výnosný biznis počujete zo všetkých strán. Ale pri deťoch už je to ôk, nejaký "prenajom" maternice, co tam potom? A v podstate si to dieta kúpia presne ako toho psa🤦♀️🤷♀️ ale ako píšem, to je všetko ôk, lebo oni chcú, oni majú právo a bla bla bla...
@hopsas ja by som povedala ze drviva vacsina zneuzivanych deti je v biologickom prostredi a ty poukazujes na nejake promile pripadov. Naozaj to nie je spravny argument. Ani nazor hocijakej kardashianky, tie neberiem ako bernu mincu ani pri vybere ruzu. Zjavne usa nema spravnu regulaciu. A to je to co vravime - regulacia je zaklad. Za argument proti napriklad povazujem krdle deti v detskych domovoch, hladnych po laske. A teda ak chcem milovat dieta aj od inej matky, preco sa nepodelim o svoju lasku s detmi, ktore su uz tu. Napriklad.
Kazdopadne tato vasniva debata nic neznamena - ziadne surogatne materstvo sa v tejto krajine schvalovat nejde a premier sa vyziva v tom ako easy rozbil demokraticku opoziciu.
@selena_luna "ze drviva vacsina zneuzivanych deti je v biologickom prostredi"
To, že väčšina patológií (z celkového počtu) sa deje v rodinách s biologickým rodičom (aspoň jedným), je úplne očakávateľné, a prekvapí to len neuvažujúceho človeka. Je to ako pozastavovať sa nad tým, že väčšinu dopravných nehôd spôsobia triezvi vodiči.
@selena_luna v mojom svete? To práveže v tvojom svete si ľudia chýbajú zákony podľa svojich chúťok. Ja som proti surogatnemu materstvu.
@any_soj ja si zakony neohybam a ked ty mi tvrdis ze ved som mohla sestre vynosit dieta aj tak, tak ti vravim ze nie, nemohla. Vynosila by som svoje dieta, nie jej.
@hefo to mi je jasne. Mna skor prekvapuje ze sa to pouziva ako argument proti - lebo sa taky argument tvari, ze zneuzivanie deti je pri surogacii bezne a ked ju zakazeme, tak vlastne zachranime deti a vyriesime zneuzivanie. Pritom kolko je takych pripadov? A vieme im zabranit? Preto takyto argument nie je spravny.
Pritom mnoho proti argumentov je uplne validnych - ako som spominala od schopnosti dat lasku detom, ktore su uz tu a su v detskych domovoch, po napriklad zaujimavu studiu, ze aj nahradna matka dokaze geneticky ovplyvnit dieta co v nej rastie - a teda akoby cast z toho dietata bola aj jej, nie je teda len inkubatorom ( studia nebola robena na surogatnych matkach, ale na matkach, ktore mali v ivf vajicko od darkyne, co je zhodna situacia).
@javiemneviem
1) Išlo o surogaciu. Vo videu rozlišuje 2 formy surogacie, keď ide a keď nejde o biologickú matku. Tato surogatna matka nebola partnerkou jej otca. Bola to žena nájdená na to, aby im dala vajíčko a vynosila mužovi dieťa.
2) áno, o to ide a pri surogacii toto nastane vždy. Okrem toho túto traumu z opustenia prežívajú aj adoptované deti a v menšej miere aj deti, ktoré boli v inkubatore alebo dlhu dobu po narodení v nemocnici bez rodiča.
3) pri adopcii sa bavíme o človeku, ktorý sa narodil. Najlepšia možnosť by bola, aby mal milujúcich biologických rodičov. Taká moznost tu nie je, tak sa asi zhodneme, že druha najlepšia možnosť pre tieto deti bude, nájsť im náhradných milujúcich rodičov. Ale oni už sú narodené. Pri surogacii takéto deti vytváraš. Vnímaš ten rozdiel?
@popocathepetl predstav si, že tvoja dcéra dostane v 27 rokoch rakovinu maternice a nikdy nebude môcť vynosiť vlastne dieťa. Vaječníky má funkčné, takže by mohla mať vlastné dieťa. Ale jedine touto metódou. Sestru nemá a ani z príbuzných by to nemohol nikto vynosiť. Tvojej dvere by si zobrala jedinú nádej mať vlastné dieťa. Keď to bude zákonné upravené, bude to oveľa menej stresujúce a rizikové pre všetky strany. Samozrejme to musí byť altruistické a náhradná matka dostane kompenzáciu za celý ten náročný proces. Nikto to nemôže žiadať zadarmo . Veď nebude pracovať, musí sa zdravo stravovať, vitamíny ,cesta na kontroly atd. Keď to zakážu, bude to zrejme chcieť riešiť nezákonným spôsobom,, čo nikto nechce. Prečo by takýto zákon nemal byť aj na Slovensku, aby mali všetky ženy šancu a nádej mať vlastné dieťatko?! Práveže bez poriadneho zákona nebudú mať chudobný žiadnu šancu mať dieťa a bohatí si to aj tak zaplatia v cudzine !
@oblecenie99 Súhlasím s tebou v tom,že by sa cestou sugoralneho materstva nemali riešiť deti homosexuálnych partnerov, ale u žien,ktoré si len nechcú pokaziť postavu. Klonovanie a hranice medicíny je na úplne inú tému.
Ale povedzme si ,takýto ľudia keď budú chcieť dieťa,tak si ho zaplatia aj nelegálnou cestou! Takým je tento zákon ukradnutý !Aj ja som dosť liberálna a rešpektujem každého, ale tiež nesúhlasím s tým, aby mali homosexuálny partneri deti. Raz to príroda takto zariadila a toto je úplne proti nej.
Zákon o sugoralnom materstve by som dala za prísne špecifických podmienok,keď tie ženy nemôžu mať dieťa zo zdravotného hľadiska, Život prináša rôzne tragédie a tieto ženy by nemali byť ešte viac trestané za nepriazeň osudu. Ale mala by sa im dať šanca na to,mať vlastné dieťa. Je to náročná téma, citlivá. Morálne aj prakticky. Aj umelé oplodnenie na začiatku odsudzovali a počas vývoja si prešlo obrovskou kritikou a teraz je to už skoro bežná vec a neskutočné množstvo párov, ktorý by inak NEMALI šancu mať dieťa tie deti majú! Takže ja som sa sugorálne materstvo za prísne určených podmienok . Moja dcéra po rakovine krčka maternice stratila akúkoľvek šancu mať vlastné dieťa! Vaječníky má funkčné, takže by mohla mať vlastné dieťa, len.ho nikdy nevynosí. Kto ste,aby ste jej túto šancu nedali? Neberte to len z pohľadu Paris Hilton a homosexuálov, je tu obrovská skupina žien, ktoré nemôžu to dieťatko vynosiť zo zdravotných dôvodov. Tak prečo im to prostredníctvom modernej medicíny neumožniť? V prvom rade to musí byť dobrovoľne a altruistické. A samozrejme,že si náhradné matky za všetko čo je s tým spojené zaslúžia finančnú kompenzáciu ! Nikto to od nich nemôže žiadať zadarmo! Keby som mohla, každú by som za to vyvážila zlatom! Keď to bude všetko upravené v zákone, budú mať všetky strany v tejto aj tak veľmi citlivej a náročnej situacii oveľa menej stresov.
A ako matka ťa nechápem. Ja by som spravila pre moju dcéru aj nemožné! A keby som nebola na to už stará,tak by som jej to dieťa sama vynosila! Píšeš,že ty by si to pre svoje dieťa nespravila ,ale zrejme nie si v tej situácii. Možno by si potom reagovala inak. Keby si dcére po rakovine mohla splniť jej jedinu túžbu mať dieťa ,ver tomu,že by si pre to spravila všetko ! Dúfam,že žiadna z vás,ktoré tu teraz píšete nikdy nebudete v takejto situácii. Ľahko sa píše a odsudzuje keď sa vás to netýka. Skúste sa na to pozrieť aj z opačnej strany. Amerika z toho spravila biznis ,s tým nie som ani ja stotožnená. Ale prečo tu neprijať taký zákon, aby bolo náhradné materstvo legálne pre ženy, ktoré zdravie pripravilo o ten nádherný pocit mať vlastné dieťa.
@anonym_autor tak odporucam vam precitat tu knihu od Olivie Maurel Mami, kde si? Nech sa vam troska vynasni a nebudete egoisticky pomahat nicit zivoty jnym ludom lebo ved : ,,za kazdu cenu chcem dieta''...
@anonym_autor tak odporucam vam precitat tu knihu od Olivie Maurel Mami, kde si? Nech sa vam troska vynasni a nebudete egoisticky pomahat nicit zivoty jnym ludom lebo ved : ,,za kazdu cenu chcem dieta''...
@322sima123 😥
@oblecenie99 Súhlasím s tebou v tom,že by sa cestou sugoralneho materstva nemali riešiť deti homosexuálnych partnerov, ale u žien,ktoré si len nechcú pokaziť postavu. Klonovanie a hranice medicíny je na úplne inú tému.
Ale povedzme si ,takýto ľudia keď budú chcieť dieťa,tak si ho zaplatia aj nelegálnou cestou! Takým je tento zákon ukradnutý !Aj ja som dosť liberálna a rešpektujem každého, ale tiež nesúhlasím s tým, aby mali homosexuálny partneri deti. Raz to príroda takto zariadila a toto je úplne proti nej.
Zákon o sugoralnom materstve by som dala za prísne špecifických podmienok,keď tie ženy nemôžu mať dieťa zo zdravotného hľadiska, Život prináša rôzne tragédie a tieto ženy by nemali byť ešte viac trestané za nepriazeň osudu. Ale mala by sa im dať šanca na to,mať vlastné dieťa. Je to náročná téma, citlivá. Morálne aj prakticky. Aj umelé oplodnenie na začiatku odsudzovali a počas vývoja si prešlo obrovskou kritikou a teraz je to už skoro bežná vec a neskutočné množstvo párov, ktorý by inak NEMALI šancu mať dieťa tie deti majú! Takže ja som sa sugorálne materstvo za prísne určených podmienok . Moja dcéra po rakovine krčka maternice stratila akúkoľvek šancu mať vlastné dieťa! Vaječníky má funkčné, takže by mohla mať vlastné dieťa, len.ho nikdy nevynosí. Kto ste,aby ste jej túto šancu nedali? Neberte to len z pohľadu Paris Hilton a homosexuálov, je tu obrovská skupina žien, ktoré nemôžu to dieťatko vynosiť zo zdravotných dôvodov. Tak prečo im to prostredníctvom modernej medicíny neumožniť? V prvom rade to musí byť dobrovoľne a altruistické. A samozrejme,že si náhradné matky za všetko čo je s tým spojené zaslúžia finančnú kompenzáciu ! Nikto to od nich nemôže žiadať zadarmo! Keby som mohla, každú by som za to vyvážila zlatom! Keď to bude všetko upravené v zákone, budú mať všetky strany v tejto aj tak veľmi citlivej a náročnej situacii oveľa menej stresov.
A ako matka ťa nechápem. Ja by som spravila pre moju dcéru aj nemožné! A keby som nebola na to už stará,tak by som jej to dieťa sama vynosila! Píšeš,že ty by si to pre svoje dieťa nespravila ,ale zrejme nie si v tej situácii. Možno by si potom reagovala inak. Keby si dcére po rakovine mohla splniť jej jedinu túžbu mať dieťa ,ver tomu,že by si pre to spravila všetko ! Dúfam,že žiadna z vás,ktoré tu teraz píšete nikdy nebudete v takejto situácii. Ľahko sa píše a odsudzuje keď sa vás to netýka. Skúste sa na to pozrieť aj z opačnej strany. Amerika z toho spravila biznis ,s tým nie som ani ja stotožnená. Ale prečo tu neprijať taký zákon, aby bolo náhradné materstvo legálne pre ženy, ktoré zdravie pripravilo o ten nádherný pocit mať vlastné dieťa.
@anonym_da610d Toto je jediný prípad, kedy by som surogátne m. dovolila. Pokiaľ sa preukážu relevantné dôvody (chýbajúca maternica a prítomné vaječníky a podobne).

@any_soj a akym inym sposobom mozu mat dieta? To dieta bude mat uzasny zivot, oni sa maju radi, su mudri, vzdelani, ziju v krajine s rozumnou politikou, krasnou prirodou, to nie je kupcenie, ale umele oplodnenie s tym, ze jeden z nich je biologicky otec….
@beataxxx akym sposobom mozu mat dieta? Z biologie na zs vieme, ze ziadnym..nie je to mozne. Z deti sa stavaju veci, ktoru ked nemas, ale "ja chcem" tak si ju dam vyrobit - ako nejaku vec. Ovsem iba ak mas peniaze. Takze ano, je to obchod . Ja verim tomu, ze keby to je mozne, ludia si daju vyrobit aj konkretne pohlavie, povahu, farbu vlasov, oci len aby si naplnili za kazdu cenu svoje zidealizovane tuzby aj ked sa nebavime o veciach ale o cloveku.
A inak, ked si chce niekto adoptovat dieta, je to velmi zlozity proces, rozne pripravy sa podstupuju, psychologicke testy...a tu si proste chlapci zmyslia, ze chcu decko, dohodnu sa s kamoskou a vybavene