Anexia Palestíny
V teme o vojne na Ukrajine bola vytvarana paralela s Palestinou. Taktiez boli spomenute vyvesene izraelske vlajky v Bratislave. Pridavam zaujimave clanky na zamyslenie. Cely obsah v komentoch
Trump trvá na tom, že kúpi Pásmo Gazy. Palestínčania odmietajú odísť, Hamas sa vyhráža
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/740587-tru...
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v stredu odmietol ako nezákonné návrhy na "anexiu" alebo nútený presun Palestínčanov z palestínskych území. Podľa neho predstavujú hrozbu pre celý región.
Po tom, ako Izrael oznámil rozšírenie vojenských operácií na okupovanom Západnom brehu Jordánu, došlo k nárastu násilia zo strany izraelských osadníkov na tomto území a k výzvam na anexiu.
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/742541-tur...
@kittykat22 ako my riešime na štátnej úrovni Gazu?
Jediný, kto sa do toho vŕta na štátnej úrovni je USA a ich diktát. O tom je táto diskusia.
@kittykat22 čiže mi z toho vychádza,že Európa je tá, ktorá myslí aj na druhých, nieje je ľahostajná voči iným osudom,aj keď sebe uberá z "koláča". Aj keď dakedy kolonizovala,obsadzovala iné svety. Čiže sa Európa poučila, zlepšila a "poľudštila". Som rada,že som Európa ✌️😊. Každý to môže cítiť ináč. Ja to cítim takto a povedzme si úprimne, Európa ako kontinent nie je najchudobnejšia ešte stále.
Hm, Palestínčanov nik nechce, dúfam ze ich nebude nakoniec musieť prijať Európa..
@kittykat22 tak ana narody su arabské,ako ako Palestínčania rak aj zidia maju spoločného predka.Ono to ale zacal europa,kebyze nezačne 2sv vojnu a nevyvrátil zidov tak zidia su v Europe a nemali by nikdy dovod obsadiť cudzie uzemie.Tak si myslim ze Europa z výčitiek od 2sv vojny je takato humánna. Co ale musim uznat i ked Moslimské staty nie su moje oblubene,Zidia nemali co obsadzovat Palestinu,malo to byt tak ze Nemecko im malo dat cast svojho uzemia nech maju konecne svoj stat o kt snívali od 19str.
@kittykat22 ty musíš byť veľmi zatrpknuty človek, keď musíš hneď iného urážať.
@cafelatte keď si to USA vymyslí, nech si potom utečencov aj vezme. Nie iba med lízať (rezorty zakladať a ropu, zemný plyn alebo úrodnú pôdu dolovať).
@kittykat22 europa, hlavne Nemecko, prijmali utecencov, okrem socialneho citenia, aj kvoli znizenej populacii, aby mal kto robit. Na Slovensku je velmi prisny azylovy system. Ukrajincov sa prialo hromadne. V Cechach Ukrajinci zaplatili viac dani, ako bolo na nich minute. Na Slovensku bol velmi zlozity sposob overovania dokumentov, aby mohli pracovat ako lekari, zdravotnici, preto slivradsej do Ciech, kde ich zamestnali hned, teda odvadzali vyssie dane, ako napr. chyzna. Neviem, ako to je v sucasnosti. Ukrajina lezi v Europe, treba sa s nou zaoberat. A taktiez aj situaciou vo svete prave kvoli tym utecencom a nelegalnej migracii. Plus, su rozne organizacie (napr. OSN), z ktorych vyplyvaju urcite zavazky sa starat aj o ine staty.
Nie, nerozpravala som sa v sucasnosti so ziadnym Zidom, ani Palestincom priamo z tej oblasti. No kedze mam vela znamych so zidovskymi a arabskymi korenmi, poznam rozne nazory, aj citenia. Napr. jedna fest zidovska rodina ma zata Araba. A vychadzaju spolu. Cize je dost silne slovo nenavist. Vlastni demonstrovali voci Netanjahuovi.
Co sa tyka humanitarnej pomoci. Neviam sa pozerat na utrpenie druhych.
@eva8 lenze dostali to uzemie napriek tomu ze Palestínčania to nechceli,podla to bolo podobne ako teraz Rusi si narokuju na ukrajinu,ukrajinci to nechcu ale keby s tym suhlasil cely svet tak by mali smolu ako Palestínčania.A to uzemie ored 1sv. Vojnou mali sľúbené aj Palestínčania aj zidia.
P.S. neurazaajme sa, prosim. Pisala si o nenavisti medzi moslimami (Palestincania) a zidmi (Zidia) . A cim sa teda lisi krestanstvo?
@kittykat22
@dobryden citama reagujem postupne
Ja som to pochopila tak, ze ta zem bola dana Zidom po 2.sv.v. ako "odskodne" za nasilie na nich pachane. Rusi priamo napadli Ukrajin kvoli rozsireniu uzemia. To je rozdiel.
Ako pacifistka, som bola za ponechanie Luhanskej a Doneckej republiky za kvazi nezavisle tepubliky a okamzite nasledne jednanie. Pretoze Putin, jednoducho, nemoze prehrat, to ma v povahe, on ide za svojim cielom cez mrtvoly, bezohladne. (Teraz mi mi pripomenul vcerajsie povysenecke sa spravanie Trumpa k Zelenskemu) Po anexii Krymu si nepamatam, zeby boli nejake rokovania. A tak si Putin robil zalusky na dalsie uzemia. Bola som za dodavanie obrannych zbrani ma Ukrajinu. Keby sa dosledne vyuzil moment prekvapenia, Rusi by sa asi stiahli. Lenze Europa zavahala a Ukrajinci nemali svcim bojovat. Teraz uz je darmo lamentovat. Darmo vsetci rozpravaju o zachovani celistvosti hranic, Rusi neustupia a pravdepodobne sa Ukrajina bude musiet vzdat isteho uzemia. Plus, bude sa dlho spamatavat. A ako bude s populaciou? Syratila mnoho muzov
@zuzanita1609 ta paralela s Tibetom aj mne napadla 🙂 , aj ked pozadie je uplne ine.
@eva8 dnesny pojem Palestínčania su Arabi, ktorý sa na území Palestína usadili najmä počas Osmanskej nadvlády keď emigrovali z okolitých štátov, prevazne ide o arabov z Egypta, Jordanska, Syrie ... Nazov palestina vznikol okolo roku 134n.l. a islo hlavne o politicky nazov. Pociatky izraelskeho naroda v Kannane zacinu pred cca 4tisic rokmi.
@jananovotna88 ale izrael tam nema co hladat, vtrhol na cudzie uzemie kvoli vymyslenej bajke o prislubenej zemi Mojzisovi. Uz vtedy tak zili ine narody ktore oni vyhanali.
@dobryden vtedy tam bolo rimske imperium, potom osmanske a potom to bolo v sprave britov, vela izraelcov odislo kvoli prenasledovaniu ale nikdy neboli z toho uzemia vykoreneni, vracali sa ciastocne ked to bolo mozne.... Po britskej sprave boli ponuknute dva staty pre izrael a palestinu, Izrael vyhlasil nasledne nezavislost ale palestincania sa nechali ovplyvnit okolitymi arabskymi statmi ze maju bojovat a nezavislost nevyhlasili a zacala izraelsko-palestinska vojna, kde izrael zvitazil a uzemie ktore palestincania mohli vyhlasit za nezavisle sa dostalo pod Izrael. Oni si to, palestincania, sami komplikuju..
@katulienkax ake cudzie uzemie, povedz mi komu predtym patrilo?
@tilonka no ale led ides podla toho tak najskor tam boli kannanci,filistincania,proste pred izraelským štátom tam bolo zidov mozno tak 10%? toto b sa nemalo uvádzať ako dovod novodobého osídľovania.Pretoze podl tejto logiky pred zidmi tam boli Kanncania ktori to uzemie obyvali este dlhsie ako zidia.
@tilonka —a kannanci? Ale ak by aj zili filistinci to. Ie je do od,povedzme si priklad aj romovia obývajú rozne zeme a nemaju nikde svoj stat,co keby sme im dali Slivensko?Ved aj na územiu Slovenska tu žujú od neoamati,napr vychod Slovenska by sa mohol zmenit na Romsky stat a vsetci romovia svätá by sa tu nastahovali.Alebo kludne aj Maďarsko si moze ukrojiť zo Slovesnak ved tu bol Uhorský stat.
Proste zidia sa do Kananau tak isto nastahovali,obyvali ale potom ich odtial vyhnali tak ako oni kedysi Kannancanov.To nie je ale dovod obsadiť po 1500 r uzemie len tak nelegalne a este vytlcit povodne obyvateľstvo ….
@dobryden ja sa nejdem miesat do vzniku inych statov v eu, vsak to bolo vysledkom obsadenia narodov, vojen a dohod, tak ako sa to deje teraz. Vsak si pozri ake narody zili ked izraelci vysli z Egypta, tzv. exodus zidov, tie narody tu uz nevidim. Tak uvidime ako to dopadne, kazdopadne izraeliti tam boli skor ako palestincania, su to arabi z roznych arab.narodov. To ze to Izrael teraz ma v moci tak len ma nieco co uz predtym bolo ich. V Izraeli zije vela arabov co maju izraelske obcianstvo, su aj v politike, pretoze izrael je sekularny stat, to opacne neuvidis ...palestincania uz mali moznost mat vlastny stat ale vzdy to prepasli.
Z nabozenskeho pohladu mozem doplnit, ze ma to ani neprekvapuje. Kannan dal Boh Izraelitom a toto uzemie nikdy nebude patrit inemu statu, je preto vysoko pravdepodobne ze palestinsky stat nebude a ak by aj ano, bude to len na kratky cas a v rozpore s Bozou zmluvou s Izraelom, biblicky si Izrael este postavi treti chram na zaklade mierovej zmluvy, tak sa uvidi za akych podmienok a ustupkov.
akekolvek nasilne vysidlovanie obyvatelstva jedno kym a jedno kde je odsudenia hodne... deje sa to v historii ludstva davnej ci nedavnej dookola....nikdy sa nikto nepoucil, nikdy s tym.nikto neprestal... a obavam sa, ze ani neprestane...a dialo sa to vsade... ale ze komplet vsade... hadat sa o tom.nema zmysel... kym sa nerozhodnu priamo zucastnene strany dohodnut, ale uprednostnia nasilie, tak s tym nespravi nikto nic

Možno by bolo dobré,aby sa pozrelo aj do histórie (nie upravovanej podľa silnejšieho),veď Palestínčana nie sú mladý národ, majú svoju históriu. Trošku mi to pripomína aj Tibet,ak to pochopím v iných pararelách. Keď silnejší pohltí slabšieho. Aj keď sa to určite nehodí,toto prirovnanie. Tam síce nevznikli žiadne skupiny, ktoré by sa nejako extrémne búrili,no a v tejto situácii vznikla teroristická skupina. Keby sa začalo o Tom rozprávať, diskutovať, počúvať a zišlo by sa viac pohľadov na vec, snáď by sa to dalo už konečne raz upokojiť. Ale tam je potrebné chcieť robiť ústupky a nevyčítať si , odpustiť. Pri rozdielnych povahách ľudí je to veľmi ťažké.