icon

Asistovaná samovražda v Európe

eva8
23. júl 2025

Od pomoci k vyhladzovaniu?

..... kam sa naša spoločnosť dostala neustálym zvoľňovaním kritérií pre podstúpenie eutanázie či asistovanej samovraždy.
Od smrteľne chorých ľudí trpiacich veľkými bolesťami cez usmrcovanie mladých a detí s duševnými poruchami až po uspávanie „už neužitočných“ starých ľudí. Z idey o milosrdnej smrti sa táto myšlienka časom zmenila na netoleranciu voči slabším a odstraňovanie tých, ktorí už nie sú pre spoločnosť produktívni.
https://www.postoj.sk/178965/coraz-viac-krajin-...

Strana
z4
anonym_3461d0
23. júl 2025

@eva8 Neprehanas trochu? Radšej dakuj, že ty nevies čo to je mat bolesti, na ktoré ani morfium už nezaberá…

sissy27
23. júl 2025

@eva8 tie kriteria a ceny su nastavene tak vysoko, ze to nie je dostupne pre hocikoho. A ani sa to nerobi hocikde.

eva8
autor
23. júl 2025

Je potrebne sa zamysliet, kam to spejeme. Pozor na mladych dospelych, ktori trpia depresiami. Pozor na vyhoretych ludi. Toto cele je skryta agresia. Linky pomoci chrania pred samovrazdami, na druhej strane sa otvara moznost samovrazdy a aj takpovediac vrazdy.

eva8
autor
23. júl 2025
@sissy27

@eva8 tie kriteria a ceny su nastavene tak vysoko, ze to nie je dostupne pre hocikoho. A ani sa to nerobi hocikde.

@sissy27 ano, ale v clanku sa uvafza, ako sa kriteria postupne znizuju.

Dam priklad AI - deti sa postupne kamaratia s AI, miesto normalnych kamaratov, aj sa zdoveruju AI a hladaju u nej pomoc, miesto psychologov, lekarov. Dobry sluha, zly pan. A co ak to prerastie aj u eutanazii? Postupne schvalovanie novych moznosti... Ten clanok povazujem za prevenciu proti sialenosti

anonym_c63d4a
23. júl 2025
@eva8

Dam priklad AI - deti sa postupne kamaratia s AI, miesto normalnych kamaratov, aj sa zdoveruju AI a hladaju u nej pomoc, miesto psychologov, lekarov. Dobry sluha, zly pan. A co ak to prerastie aj u eutanazii? Postupne schvalovanie novych moznosti... Ten clanok povazujem za prevenciu proti sialenosti

@eva8 ranná dávka trollingu? TV Slovan čo hovorí na to?

eva8
autor
23. júl 2025
@anonym_3461d0

@eva8 Neprehanas trochu? Radšej dakuj, že ty nevies čo to je mat bolesti, na ktoré ani morfium už nezaberá…

@anonym_3461d0 neprehanam, precitaj si clanok (citujem z neho) a potom reaguj.

eva8
autor
23. júl 2025
@anonym_c63d4a

@eva8 ranná dávka trollingu? TV Slovan čo hovorí na to?

@anonym_c63d4a naco sa hned z rana rozculujes? Tak pekne je von. Este si nebola? Otvor okno, nadychaj sa 🙂

anonym_c63d4a
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
23. júl 2025

@eva8 Stačí mi vidieť zdroj a ani neotváram link. 🤦🤦🤦

eva8
autor
23. júl 2025
@anonym_c63d4a
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_c63d4a gratulujem, anonymny diskuter navazajuci sa do druhych 👍 😘

anonym_c63d4a
23. júl 2025
@eva8

@anonym_c63d4a naco sa hned z rana rozculujes? Tak pekne je von. Este si nebola? Otvor okno, nadychaj sa 🙂

@eva8 ja sa nerozculujem, smejem sa. Spatne som si citala tvoje diskusie. To vazne? Malo mas svojich vlastnych impulzov a problemov? Ci hladas problemy aj tam, kde nie su? Nie naozaj, to ta napadlo pri pozerani TV Slovan? Hlavne spravy a Slobodny vysielac co na to hovoria?

anonym_282bf9
23. júl 2025

Postoj ……náboženské noviny. Áno určite je podľa nich lepšie nechať chorého človeka trpieť na smrteľnej posteli aj niekoľko mesiacov . To je zaiste humannejsie.

tramtada31
23. júl 2025

Ja eutanáziu plne podporujem. Zvieratam bol daný tento dar, aby boli zbavení zbytočného predlžovania bolesti, absolvovali sme to 2x, keď už psikom nebolo pomoci, velmi trpeli, veterinári vyčerpali vsetky možnosti a mohli sme im dopriat toto gesto ľudskosti a zbaviť ich bolesti.
Keď sa pozriem na prípady v rodine - tazka demencia - človek chodi po štyroch, jedáva svoju stolicu, keď sa dostane k tomu, ako si dat dole plienku, tak Dakujem pekne za takýto strašný zivot, kde človek strati súdnosť a ako trpi najmä okolita rodina. Dalsi pripad v rodine, človek berie 20 liekov na bolest, chodi po odborníkoch, ale nikto nevie prist, z čoho tie bolesti pramenia, celé dni place, že už nevydrzi, ešte naráža aj na doktorov, ktori z neho ťaháju tisíce, place už aj jeho manzelka… chapem, že keď sa človek nestretne s takouto situáciou, tak to pochopiť nevie.

eva8
autor
23. júl 2025
@anonym_c63d4a

@eva8 ja sa nerozculujem, smejem sa. Spatne som si citala tvoje diskusie. To vazne? Malo mas svojich vlastnych impulzov a problemov? Ci hladas problemy aj tam, kde nie su? Nie naozaj, to ta napadlo pri pozerani TV Slovan? Hlavne spravy a Slobodny vysielac co na to hovoria?

@anonym_c63d4a preco si zmazala svoje tvrdenie, ze som 40-50 rocny chlap atd? Uz aj anonym sa hanbi za svoje tvrdenia? 🙃 Krasny den ti prajem ❤️

diewcatqoo
23. júl 2025

Pozri, toto je velmi komplexny problem. Ja som za to, aby tu bola takato moznost pre trpiacich ludi. Zviera, ktore sa trapi, predsa nechame utratit z milosti... preco clovek nemoze mat takuto moznost?
Na druhej strane, je jasne, ze ak sa nieco take legalizuje, dojde aj k zneuzivaniu tejto moznosti. Tie podmienky, ktore by sa mali nastavit na to, aby clovek toto mohol podstupit, sa velmi tazko nastavuju, pretoze pocit utrpenia je velmi subjektivny a ako boli telo, tak moze boliet aj dusa.

denkabemommy
23. júl 2025

Eutanazia je v Európe od cca druhej svetovej vojny (švajčiarsko) ty si sa teraz zobudila? Samozrejme, že vysoký ľudia môžu, takto odstrániť iných vysokých ľudí, ale to sa bežnej populácie nijak netýka 😅🤷🏼‍♀️ môžeš sa ísť v klude vyspať.

rooskoliv
23. júl 2025

@eva8 kam to ide? Je to normálny vývoj spoločnosti. Nedokážeš ho zastaviť. Rovnako konzervatívny ľudia boli, keď napríklad ženy získali volebné právo. Rovnako sa pýtali, kam speje spoločnosť. A aha, tu sme. Takže čítaním postoja, počúvaním nejakých "konzervatívnych" poslancov sa iba psychicky deptáš lebo či chceš alebo nie, veľa vecí sa zmení. Zmeny sa proste dejú stále

kalifka
23. júl 2025
@eva8

@anonym_c63d4a preco si zmazala svoje tvrdenie, ze som 40-50 rocny chlap atd? Uz aj anonym sa hanbi za svoje tvrdenia? 🙃 Krasny den ti prajem ❤️

@eva8 Pokiaľ si niečo takéto sama nezažila, alebo v rodine nemáš právo súdiť. takže radšej zamestnaj hlavu niečím iným, čo bude produktívnejšie

anonym_57731b
23. júl 2025
@eva8

Je potrebne sa zamysliet, kam to spejeme. Pozor na mladych dospelych, ktori trpia depresiami. Pozor na vyhoretych ludi. Toto cele je skryta agresia. Linky pomoci chrania pred samovrazdami, na druhej strane sa otvara moznost samovrazdy a aj takpovediac vrazdy.

@eva8 nikto žijúci vo Švajčiarsku mi raz spomínal smutnú príhodu ako sa prišiel rozlúčiť ich sused, lebo zajtra postúpi eutanáziu Si zoberte tu situáciu, že vám v bytovke zaklope na vchodové dvere jeden zo susedov a toto vám zahlási. Vyobijmať ho a zaželať šťastný let tam hore, alebo zabuchúť dvere lebo vás nahnevá nedostatok pokory k prijatiu prirodzenej smrti? Hlavne tých, čo to vedia pre nich bez mihnutia oka vykonať nechápem. Bolesť patrí k životu.

eva8
autor
23. júl 2025
@kalifka

@eva8 Pokiaľ si niečo takéto sama nezažila, alebo v rodine nemáš právo súdiť. takže radšej zamestnaj hlavu niečím iným, čo bude produktívnejšie

@kalifka reagujes na to, ze si anonym chce zachovat svoju cest maxanim prispevkov?

Zazili sme v rodine aj tazke stavy. Aj sme sa s dcerou rozpravali o eutanazii. V clanku su rozobrate 2 sposoby - asistovana a ten druhy, ze si sam vezmes zivot. Na ten druhy sposob by som nemala odvahu. V roznych krajinach su rozne sposoby, rozne kriteria.

lenkakravcova
23. júl 2025
@anonym_57731b

@eva8 nikto žijúci vo Švajčiarsku mi raz spomínal smutnú príhodu ako sa prišiel rozlúčiť ich sused, lebo zajtra postúpi eutanáziu Si zoberte tu situáciu, že vám v bytovke zaklope na vchodové dvere jeden zo susedov a toto vám zahlási. Vyobijmať ho a zaželať šťastný let tam hore, alebo zabuchúť dvere lebo vás nahnevá nedostatok pokory k prijatiu prirodzenej smrti? Hlavne tých, čo to vedia pre nich bez mihnutia oka vykonať nechápem. Bolesť patrí k životu.

@anonym_57731b ono je to všetko vysoko otázne.
Lebo ak človek verí v život po smrti, tak vždy je tam šanca, že kvôli samovražde skončí na horšom mieste než na tom, na ktorom bol. A tiež to môže byť tak, že tie posledné roky utrpenia mu pomôžu dostať sa na to lepšie miesto (že si proste to, čo zle urobil v mladosti, odpyká tu a potom už bude len lepšie).
Aj na to by ľudia mali myslieť.
Aby skutočne neskončili na horšom mieste než boli, v horšej bolesti akú prežívali na Zemi. Pretože ak sa dostanú na to zle miesto, tak tam to utrpenie nebude trvať rok, dva, desať, ale tisíce, milióny rokov.

anonym_c63d4a
23. júl 2025
@eva8

@eva8 lebo som zistila, ze si zena, na MD, co sa nudi. Ale polozim ti otazku. Mala si vo svojom okoli, v rodine blizkeho cloveka, ktoreho si naozaj milovala a videla si ako trpi? Ako pol roka, rok bojuje, s takymi bolestami, ze na to morfin nezabera, ziadne analgetika a prosi ta o to, aby uz nemusel trpiet? Ked lekari povedia, ze sa to neda vyliecit a teda,ze to moze trvat mesiac, dva, pol roka? Ked lezi, neprijma uz tuhu potravu, nevie sam zajst na WC a uz ani nema silu komunikovat? Ked pri nom sedis cele dni a noci a stekaju ti po tvari a ty mu nevies pomoct? Zazila si toto niekedy? Na vlastnej kozi? Ak ano, napis vas pribeh.

lenkakravcova
23. júl 2025
@anonym_c63d4a

@eva8 lebo som zistila, ze si zena, na MD, co sa nudi. Ale polozim ti otazku. Mala si vo svojom okoli, v rodine blizkeho cloveka, ktoreho si naozaj milovala a videla si ako trpi? Ako pol roka, rok bojuje, s takymi bolestami, ze na to morfin nezabera, ziadne analgetika a prosi ta o to, aby uz nemusel trpiet? Ked lekari povedia, ze sa to neda vyliecit a teda,ze to moze trvat mesiac, dva, pol roka? Ked lezi, neprijma uz tuhu potravu, nevie sam zajst na WC a uz ani nema silu komunikovat? Ked pri nom sedis cele dni a noci a stekaju ti po tvari a ty mu nevies pomoct? Zazila si toto niekedy? Na vlastnej kozi? Ak ano, napis vas pribeh.

@anonym_c63d4a je to smutné to vidieť, ale čo ak keď mu pomôžeš so samovraždou, skončí po smrti v tej istej situácii a ty za trest tiež?

sissy27
23. júl 2025
@eva8

@eva8 skus citat nieco ine ako taketo konspiratorske bludy… internet by naozaj nemal byt pre vsetkych 🙈

anonym_c63d4a
23. júl 2025
@lenkakravcova

@anonym_c63d4a je to smutné to vidieť, ale čo ak keď mu pomôžeš so samovraždou, skončí po smrti v tej istej situácii a ty za trest tiež?

@lenkakravcova uľaví sa mu, ukončíš jeho trápenie. Mám za to, že každý z nás sa má právo rozhodnúť, či už nevládze ďalej. Máme volebné právo, slobodne sa rozhodujeme, či budeme mať deti, alebo si ich necháme zobrať, slobodne sa rozhodujeme o svojom povolaní, o svojej liečbe pri chorobe, slobodne by sme sa mali rozhodnúť, že už to bremeno neuvládzeme ďalej. Tebe robí dobre pohľad na tvojho trpiaceho otca, mamu, brata, priateľa, kamaráta? Nebudeš rešpektovať rozhodnutie človeka? Lebo ty si kto? Aby si o tom rozhodoval/a a súdil/a ho?

prasiatko30
23. júl 2025

Mne sa najviac paci, ze tu vystupujes proti eutanazii ako keby sa uzakonilo, ze vsetci ludia co maju urcitu diagnozu budu usmrteni - zabudol si na jeden malicky detail - ten clovek sa musi rozhodnut sam, a jeho rozhodnutie musi byt prestudovane viacerymi odbornikmi. Ak si veriaci a chces zit s alsheimrom 20rokov a pomaly umierat lebo tvoja viera nepripusta euttanaziu, ty sa rozhodnes a zijes so vsetkym co k tomu patri. Dokonca za teba nemoze rozhodnut ani tvoj manzel/ka alebo rodicia. Ani vtedy to nemozu spravit ak si vyslovene nepodal ziadost o eutanaziu koli urcitej dg . Takze to ze niekto eutanaziu chce aby netrpel, neznamena, ze teba automaticky usmrtia pri tej istej dg. Niekoho rozhodnutie podstupit eutanaziu ta vobec neohrozuje, ale aktivizmus proti eutanazii odsudzuje vela ludi ktori sa nechcu trapit k predlzeniu svojho trapenia

anonym_6f3fc4
23. júl 2025

@eva8 namiesto patetickych vylevov dakuj Bohu, že nevieš co je to mat fyzicke alebo psychicke utrpenie a nepíš sem bludy. Každý má možnosť voľby ci sa vám to páči alebo nie

lenkakravcova
23. júl 2025
@anonym_c63d4a

@lenkakravcova uľaví sa mu, ukončíš jeho trápenie. Mám za to, že každý z nás sa má právo rozhodnúť, či už nevládze ďalej. Máme volebné právo, slobodne sa rozhodujeme, či budeme mať deti, alebo si ich necháme zobrať, slobodne sa rozhodujeme o svojom povolaní, o svojej liečbe pri chorobe, slobodne by sme sa mali rozhodnúť, že už to bremeno neuvládzeme ďalej. Tebe robí dobre pohľad na tvojho trpiaceho otca, mamu, brata, priateľa, kamaráta? Nebudeš rešpektovať rozhodnutie človeka? Lebo ty si kto? Aby si o tom rozhodoval/a a súdil/a ho?

@anonym_c63d4a

Prorok povedal: „.....A ak niekto spácha samovraždu čímkoľvek na tomto svete, bude tou istou vecou mučený v Deň zmŕtvychvstania;

Ak je to pravda, tak nepotrebujem aby trpel aj po smrti. Takže by som s tým nesúhlasila.
Ale ak niekto chce ďalej potom trpieť, máme slobodnú vôľu. Každý si je strojcom svojho šťastia.

anonym_c63d4a
23. júl 2025
@lenkakravcova

@anonym_c63d4a

Prorok povedal: „.....A ak niekto spácha samovraždu čímkoľvek na tomto svete, bude tou istou vecou mučený v Deň zmŕtvychvstania;

Ak je to pravda, tak nepotrebujem aby trpel aj po smrti. Takže by som s tým nesúhlasila.
Ale ak niekto chce ďalej potom trpieť, máme slobodnú vôľu. Každý si je strojcom svojho šťastia.

@lenkakravcova ešte raz, ty nemáš čo s tým súhlasiť alebo nesúhlasiť. Je to slobodné rozhodnutie, dospelého slobodného človeka. To máme rešpektovať.

lenkakravcova
23. júl 2025
@anonym_6f3fc4

@eva8 namiesto patetickych vylevov dakuj Bohu, že nevieš co je to mat fyzicke alebo psychicke utrpenie a nepíš sem bludy. Každý má možnosť voľby ci sa vám to páči alebo nie

@anonym_6f3fc4 presne ako píšeš, každý má možnosť voľby. Máme slobodnú vôľu. A aj zodpovednosť za svoje rozhodnutia v tomto živote. Aj tie dobré aj tie zle. Čiže ak s tým Boh nesúhlasí a človek to urobí, musí brať na vedomie aj to, že bude potrestaný. A možno horšie než bol na Zemi. Ale proste je to o rozhodnutí. A rozhodnutia sú o prebratí zodpovednosti za ne.

Strana
z4