Globsec Praha 2024: Politické debaty a medzinárodná pozornosť
V decembri 2023 premiér Fico na Globsec ostro útočil. „Namiesto Globsecu a sorosovcov dáme peniaze Matici slovenskej,“ tvrdil.
Konferencia, ktorú v Bratislave v priebehu osemnástich ročníkov navštívilo pätnásť zahraničných prezidentov a sedemnásť premiérov, sa začína v piatok 30.8.2024 (dnes) prvýkrát na novom mieste – v Prahe.
Na konferencii sa zúčastnia predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, dánska premiérka Mette Frederiksenová aj fínsky prezident Alexander Stubb. Z českých politikov vystúpi prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský a ďalší ústavní činitelia.
Ešteže nám ostali aspoň oslavy SNP, na ktoré okrem našej vlády žiadny iný politik neprišiel. 🤔
@danyelia ah bože, ano, ľudia umierajú všade, tak to už býva. Len je rozdiel, či si Slovák, ktorý ochorie na nejaký druh rakoviny, u ktorého je u nás prežitie na úrovni 50% alebo či si chorý cudzinec, v ktorého krajine je prežitie na úrovni 70%. Či máš dostupné 30ročné postupy a lieky, alebo najmodernejšiu liečbu. Ale tuším je ti to aj škoda vysvetľovať.
@lalala94 guglim. O.k., nie prva, ale najstarsia na svete.
Barón Mikuláš Jozef von Jacquin (nem. Nikolaus Joseph Freiherr von Jacquin; * 16. február 1727, Leiden (dnes Holandsko) – † 26. október 1817, Viedeň) bol lekár, chemik, mineralóg a biológ.[1] Prvý profesor banskoštiavnickej akadémie, najstaršej vysokej školy svojho druhu na svete (1763 – 1769
https://sk.wikipedia.org/wiki/Mikuláš_Jacquin
V roku 1763 v meste vznikla Vysoká banícka škola, v roku 1770 premenovaná na Banícku akadémiu, prvá banská škola v Európe a najstaršia technická škola na svete. Jej prvý profesor bol Mikuláš Jacquin. Roku 1919 bola presťahovaná do maďarského mesta Šopron.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Banská_Štiavnica
@annm81 ....no ja ti neviem.Mam v rodine troch onkologických pacientov.Rakovina prsníka,krčka maternice a semenníkov.Vsetci zachytení včas a okamžite začatá liecba.Uspesne vyliečení,bez recidívy,dnes už vyradení zo zoznamu ,,rizikových ".Keďže som bola pri nich ( ako rodina sme v úzkom kontakte) nemám pocit,že dostávali 30 ročné lieky a postupy.
A keďže dvaja z pacientov boli rodičia môjho muža tak mu bolo odporúčané a plne hradené kompletné vyšetrenie,či má v sebe ,,predpoklad" na rakovinu.
A úmrtie u nás nie je väčšie kvôli 30 ročným liekom,ale kvôli tomu,že Slováci ako ľudia seru na svoje zdravie.Nechodia na preventívky,chlastaju prvú ligu,fajčia.Sme krajina,kde väčšina ľudí nezomrie na rakovinu,ale na zlyhanie kardiovaskulárneho systému.Lebo ľudia majú vysoký cholesterol,upchaté cievy a zničenú pečeň.
@danyelia Smeraci sa vedia pohybovat, vedia, co robia, posobia ako odbornici, lebo vystupuju skuseno vdaka skusenostiam, ktore nadobudli pocas svojho posobenia. Ano, keby bolo vo vlade PS a Hlas (ak by stali za svojim smerovanim, ale cistym), doslo by k dohode, spolupraci, rieseniam a som presvedcena, ze by sme nesli z extremu do extremu. Majersky z KDH sa mi lubi cim dalej, tym viac. Neviem, ako by sa zachovala SaS, keby Sulik neodisiel. Teraz, bez neho, by asi tiez bola spolupraca uspesna.
Ano, sme clenom EU, tak mame aj urcite zavazky. To nie je byt poskokom a posluchat vo vsetkom na slovo.
Fico bol vybornym recnikom. Zmenil sa na hrubeho recnika vyhral jeho osocovanim. Aj na MK vidime, ako lahko spolocnost prebera slovnu zasobu od "vodcov". Slusnost, bohuzial, bola udupana
@eva8 Rešpektujem Tvoj názor, ale...PS? Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale táto strana ,,odborníkov a odborníčok,, ako sa sami radi titulujú mi pripadajú ako malé deti z materskej škôlky. Fakt sa snažím vypočuť si ich tlačovky, rozhovory, videá, statusy - prázdne reči, frázy, plač, žiadne riešenie, ,,lebo Fico,,...oni stále niečo tliachajú a ja z nich mám len pocit trápnosti a prenesenej hanby. Každá, ale každá tlačovka o tom, čo je zlé...a ako by to oni napravili? Čo vyriešia? Samé dúhové pochody, tehotné ,,osoby,, no blbosti nepodstatné pre bežný život bežného človeka. SAS podobne. KDH nevedia sami, kde patria. Ja nehovorím, že SMER je top, ale títo neskúsení PS-kári sú spása pre SR? 🫣
@fido69 ...ty sa pýtaš
@danyelia,že či vie, koľki nemali také šťastie prežiť.Ja sa pýtam,či vieš koľki z tých menej stastnych mohli prežiť a mali by väčšie šance na vyliečenie,keby išli včas k lekárovi.Vies koľko % slovákov nechodí na preventívne prehliadky? K obvodnému,ani k zubárovi?
Dnes,keď máme očkovanie proti HPV tak sa neockuju,lebo sa boja vedľajších účinkov.Radsej počkajú,či budú patriť medzi tých menej stastnych,ktorý sa nakazia🤷🏻♀️
@danyelia PS-kari posobia ako amateri. Simecka ma skusenosti a ma obrovsky prehlad. On hovoril vzdy k veci, malokto mu rozumel, lebo sme boli zvyknuti na ohovaracky, omacky. Nesledujem tlacovky, cez leto politikov vobec nesledujem, len sem-tam nieco zachytim v spravach a pozriem co nove na MK.
PS by nevladlo samo. Vzdy vravim o spolupraci. Mladi s vedomostami, aj teoretickymi, plus starsi skuseni (Hlas, KDH a SaS, dok9nca aj Matovicovcov by som prijala) by rozhodne boli lepsou volbou ako sucasna koalicia. Oni naozaj mali v plane seba ocistit v prvom rade a venovat sa potom Slovensku, ale cestou nie samostatnosti, ale izolacie. A svet je maly, Slovensko nemoze byt izolovane. Plus, naozaj sa obavam aj praktik individualnej neslobody.
@danyelia, @doriiis Stačí si pozrieť štatistiky prežitia rôznych druhov rakoviny podľa krajiny. Stačí sa pozrieť, ktoré lieky a liečba je len na výnimku zdravotnej poisťovne a koľko žiadosti poisťovne každoročne zamietnu, koľko a na čo sa zbiera v rôznych zbierkach. Ale tak žite si dámy ďalej v presvedčení, že naše zdravotníctvo nijako zásadne nezaostáva za inými krajinami regiónu a že politika, kde sa rozkráda za predražené cetečka a sanitky, kde lekári nevidia perspektívu a preto odchadzajú, nemá žiadny vplyv na kvalitu vášho života a života vašich detí.

@viestta nie, nemam to pomiesane, co sa tyka mnou napisaneho. Teoreticke vedomosti su o.k., no niet nad skusenosti.