icon

Je Slovensko skutočne banánovou republikou?

29. máj 2025

Dotklo sa vás vyjadrenie českého europoslanca, keď označil našu republiku za "banánovú"?

Chápem, že je to aktivita v rámci jeho predvolebnej kampane, ale dala som si četovi vysvetliť, čo je banánová republika a teda - podľa mňa príliš veľa vecí sedí na tú našu :-/

„Banánová republika“ je posmešné označenie pre krajinu, ktorá síce formálne môže byť demokratická, ale v skutočnosti:
Znamená:
- nestabilný politický systém – vláda sa často mení, parlament a inštitúcie sú slabé alebo zmanipulované
- korupcia a klientelizmus – rozhodujú úzke skupiny ľudí, ktorí si medzi sebou delia moc a verejné zdroje
- vláda v rukách oligarchov alebo zahraničných záujmov – skutočnú moc nemá ľud, ale pár jednotlivcov alebo firmy
- chudoba obyvateľstva vs. luxus elít – veľké sociálne rozdiely, často ignorované alebo prikrášľované
- zneužívanie práva a polície – zákony platia len pre niekoho, selektívna spravodlivosť
- manipulácia médií – informácie sú skresľované, opozícia umlčiavaná

rikarika
29. máj 2025
@jednoduchomaria89

@rikarika mne to príde ako príliš "jednoduchý" podvod, väčšinou sa podvody dejú komplikované ,cez rôzne schémy a čo ja viem čo , a nie ,že sa "tvarim", že mám penzión a akože 5rokov žiadni hostia ,veľmi zaujímavé , viem,že asi sami seba kontrolovali ,alebo možno ani nie , veď sú ich stovky po Slovensku

@jednoduchomaria89 no áno, len často o tých výzvach ani verejnosť nemá šancu sa dozvedieť, lebo buď sa spraví výzva, že už v momente uverejnenia je vyčerpaná, je po termíne resp podmienky čerpania sú nastavené na požiadavku. Veď aj v tejto aktuálnej kontrole sa uvádza že únia má len rámcové všeobecné podmienky pre čerpanie ale špecifiká si nastavujeme my, a že teda slovenskí mocní si vedia špecifiká nastaviť presne pre seba. A výzvy ktoré hodia verejnosti, to ako keď oni zoznu oslavu a psom hodia kosti....

viestta
29. máj 2025
@rikarika

@jednoduchomaria89 no áno, len často o tých výzvach ani verejnosť nemá šancu sa dozvedieť, lebo buď sa spraví výzva, že už v momente uverejnenia je vyčerpaná, je po termíne resp podmienky čerpania sú nastavené na požiadavku. Veď aj v tejto aktuálnej kontrole sa uvádza že únia má len rámcové všeobecné podmienky pre čerpanie ale špecifiká si nastavujeme my, a že teda slovenskí mocní si vedia špecifiká nastaviť presne pre seba. A výzvy ktoré hodia verejnosti, to ako keď oni zoznu oslavu a psom hodia kosti....

@rikarika Paska v Kosiciach tiez staval "penzion" v mestskom parku. Nakoniec sa tam predavali aparmanove byty. Este vyplakaval do miedii, ze mu protestujuci, ktori boli na uzemi mestskeho parku rusia sukromie. A vsetko bolo v tom najlepsom poradecku, dotacie sa minuli a "skutok sa nestal".

romino
29. máj 2025

To je klasicka hyperbola. Podobne ako tie rozne ine oznacovania,
ked si niekto neda pozor, raz-dva je oznaceny ako fasista, komunista atd.
Rozne udalosti vo svete, hned jedna alebo druha strana uz vyhlasuje: to je genocida ! Hoci to nesplna znaky genocidy, ani to tak uznane nikde nebolo.
Ludia hejtujuci EU sa ohanaju vylevmi, v akej totalite a diktature to musime zit 🙂
Tie rozne pojmy hrozne zdevalvovali.

alica110
29. máj 2025

Česko nech je ticho, sami sú banánovou republikou.

romino
29. máj 2025
@alica110

@alica110 ... no, tak zase staci mi len hranice prekrocit ... a vidim vyrazny rozdiel .. chodniky, cesty .. vacsina veci

viestta
29. máj 2025
@alica110

@alica110 pobavilo. Nas uz aj Rumunsko predbehlo, o Cesku ani nehovoriac. My sme uz aj Srbsko prekonali, a ti maju latku nastavenu fakt vysoko

viestta
29. máj 2025
@romino

@alica110 ... no, tak zase staci mi len hranice prekrocit ... a vidim vyrazny rozdiel .. chodniky, cesty .. vacsina veci

@romino staci porovnat dialnice a zeleznice. Ale to by clovek musel vyskusat aby vedel porovnat.

zuzanita1609
29. máj 2025

Smer a spol má len jediný dôvod, prečo tvrdí,že chcú ostať v EÚ a to sú len eurofondy 😉. "Fondy dávaj, dávaj,ale pravidlá si strč do zadku, drahá EÚ". Urobili si z toho biznis len pre svojích ľudí a sem tam hodia drobné,keď postavia lavičky v parku 😏. Aj tie rozostavané nemocnice skončia tak, ako tá už zbúraná. O prepojení BA-KE diaľnicou je príbeh sám o sebe. Obyčajní ludia už lietajú do vesmíru,ale tu dokončiť nejaký projekt, ktorý má zmysel,je sci-fi a nedosiahnuteľné 😁.

alkoholik
29. máj 2025

Senor Danko je jeden veeelky omyl v polityke. Ale zial aky narod taky vykvet nam vladne. Ano sme bananova republika( porovnanie so Europskymi mestami) ak sa porovname napr s Ugandou tak nie niesme. Hranaty mal 4 funkcne obdobia aby spravil SR lepsou. Teraz hadze vsetko preco musi konsolidovat na druhych.( DPH23%,transkcna dan a podobne pi... odpozorovane od kamosou vedla)
A tisice ludi mu zerie jeho polievku stale. Co spravil pre Slovensko??? Skor by som sa pytal co vsetko spravil pre seba a kamosou.

alica110
29. máj 2025
@viestta

@alica110 pobavilo. Nas uz aj Rumunsko predbehlo, o Cesku ani nehovoriac. My sme uz aj Srbsko prekonali, a ti maju latku nastavenu fakt vysoko

@viestta No veď sa bav.

viestta
29. máj 2025
@alica110

@viestta No veď sa bav.

@alica110 mas pravdu, nad takym nazorom by mal clovek skor zaplakat

alica110
29. máj 2025
@viestta

@alica110 mas pravdu, nad takym nazorom by mal clovek skor zaplakat

@viestta Tak plač.

vivuska666
29. máj 2025

Boli sme a stale budeme. Detom hovorim od malicka len nech idu inde za lepsim zivotom. Tak snad to vyjde aspon im. Ja na dochodku budem asi rada ak si ten banan budem moct dovolit.

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@alica110 to fakt? To my sme v riti. Nie česi. Vždy boli pred nami a teraz sú sakra ďaleko,tak ako pomaly celá východná Európa

viestta
29. máj 2025
@tetapetra

@alica110 to fakt? To my sme v riti. Nie česi. Vždy boli pred nami a teraz sú sakra ďaleko,tak ako pomaly celá východná Európa

@tetapetra oni to nevidia. Oni uverili, ze vsecicko vsecko je v tom najsamlepsom poradecku. Takych sudruhovia potrebuju.

tetapetra
29. máj 2025
@viestta

@tetapetra oni to nevidia. Oni uverili, ze vsecicko vsecko je v tom najsamlepsom poradecku. Takych sudruhovia potrebuju.

@viestta veď totok

oblecenie99
29. máj 2025

Ja osobne sa hanbím ako pes, a označenie banánová republika ešte bolo mierne.
Krajina, v ktorej občania nadávajú na diktatúru Bruselu a ako vzor správnej krajiny dávajú Rusko, Čínu a po novom Venezuelu tuším....? Aj by som sa utešovala tým, že maďari sú na tom o chlp horšie, ale tam to už aspoň začína vyzerať tak, že v 2026 nastane zmena po voľbách a ľudia sa v hodine dvanástej spamätali.

alica110
29. máj 2025
@tetapetra

@tetapetra Veď sme v riti, to je pravda. Ale myslieť si, že len my je prinajmenšom úsmevné.

martinka13
29. máj 2025

Áno. Sme banánová republika. A bude to ešte horšie. Osobne sa hanbím, že tu žijem. A keď niekde musím ukázať pas, tak by som sa radšej pod zem zahrabala. Keby som tu nemala zázemie a rodičov, odsťahovala by som sa. A spravím všetko, aby moje deti odtiaľto vypadli.

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@tetapetra Veď sme v riti, to je pravda. Ale myslieť si, že len my je prinajmenšom úsmevné.

@alica110 nikto nie je v takej riti v akej sme my.

alica110
29. máj 2025
@tetapetra

@alica110 nikto nie je v takej riti v akej sme my.

@tetapetra To si len myslíš.

ndrag
29. máj 2025

Je.

777januska777
29. máj 2025
@alica110

@alica110 pred depresiou nás chráni pozitívna motivácia, takze ešte africké štáty, nejaké azijske a nejake juznoamericke sú na tom horšie. Je fajn, že sa snažíš ba to pozerať pozitívne. (Ironia)

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@alica110 v profile máš napísané žijem na trase De-cz, tak sa vráť domov,keď je tu tak super.

alica110
29. máj 2025
@tetapetra

@alica110 v profile máš napísané žijem na trase De-cz, tak sa vráť domov,keď je tu tak super.

@tetapetra To čo je za hlúpy argument?

alica110
29. máj 2025
@777januska777

@alica110 pred depresiou nás chráni pozitívna motivácia, takze ešte africké štáty, nejaké azijske a nejake juznoamericke sú na tom horšie. Je fajn, že sa snažíš ba to pozerať pozitívne. (Ironia)

@777januska777 Netreba byť ironický, ale keď dôjdu argumenty, iné asi nezostáva.

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@tetapetra To čo je za hlúpy argument?

@alica110 ok, tak prečo si preč? Azda kvôli tomu že tu ti bolo pridobre? A nevedela si čo od rozkoše?

alica110
29. máj 2025
@tetapetra

@alica110 ok, tak prečo si preč? Azda kvôli tomu že tu ti bolo pridobre? A nevedela si čo od rozkoše?

@tetapetra Mám manžela cudzinca. Preto som preč.

17alexis
29. máj 2025

Sme Bananova republika, Ficostan, Absurdistan, Kocurkovo, Zlovensko, hlavne v parlamente mame Tapakovcov...sme proste prdel sveta. Ziadne negativne vyjadrenie sa ma nedotyka. Raz mi na jednani jeden Nemec povedal, ze sme na urovni Rumunska. Mam pocit, ze uz ani to nie je pravda...

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@tetapetra Mám manžela cudzinca. Preto som preč.

@alica110 tak prečo ste sa nevrátili spolu? Asi si si zrátala, že to sa neoplatí. Okrem manžela a manželovi brata nepoznám nikoho kto by sa bol vrátil.