icon

Je Slovensko skutočne banánovou republikou?

29. máj 2025

Dotklo sa vás vyjadrenie českého europoslanca, keď označil našu republiku za "banánovú"?

Chápem, že je to aktivita v rámci jeho predvolebnej kampane, ale dala som si četovi vysvetliť, čo je banánová republika a teda - podľa mňa príliš veľa vecí sedí na tú našu :-/

„Banánová republika“ je posmešné označenie pre krajinu, ktorá síce formálne môže byť demokratická, ale v skutočnosti:
Znamená:
- nestabilný politický systém – vláda sa často mení, parlament a inštitúcie sú slabé alebo zmanipulované
- korupcia a klientelizmus – rozhodujú úzke skupiny ľudí, ktorí si medzi sebou delia moc a verejné zdroje
- vláda v rukách oligarchov alebo zahraničných záujmov – skutočnú moc nemá ľud, ale pár jednotlivcov alebo firmy
- chudoba obyvateľstva vs. luxus elít – veľké sociálne rozdiely, často ignorované alebo prikrášľované
- zneužívanie práva a polície – zákony platia len pre niekoho, selektívna spravodlivosť
- manipulácia médií – informácie sú skresľované, opozícia umlčiavaná

Strana
z3
alica110
29. máj 2025
@tetapetra

@alica110 tak prečo ste sa nevrátili spolu? Asi si si zrátala, že to sa neoplatí. Okrem manžela a manželovi brata nepoznám nikoho kto by sa bol vrátil.

@tetapetra Kvôli manželovej práci. Už nevieš kudy kam, čo? 🙂

romino
29. máj 2025
@alica110

@tetapetra Mám manžela cudzinca. Preto som preč.

@alica110 ja sa tu hadat nechcem ... ale zeby sa Cesko nemalo na nasu adresu ozyvat, lebo vraj su tiez bananovou republikou?
.. daky drobny faktorik, preco potom len Slovakov tam zije niekolko 100tisic ?
10tisice studentov z SK na ich lepsich skolach
Ale tak diskusie su od toho, aby sme clovek daco predebatil. Ved tak prezrad preco davas Cesko na rovnaku uroven

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@tetapetra Kvôli manželovej práci. Už nevieš kudy kam, čo? 🙂

@alica110 ako si nato došla? Pizdukujes,že na Sk vôbec nie je zle,že niekde je horšie. Ale sama odídeš preč, dokonca si vezmeš cudzinca, žiješ ako cudzinka v cudzom štáte. Ale argument,kde v Európe sú na Tom horšie ako my nedáš. Pravdou je,že nas naozaj dobehli,predbehli štáty ako Rumunsko... So Slovinskom sme dokonca spolu vstupovali do eú,kde sú oni a kde my. Česi, detto.

alica110
29. máj 2025

Aby ste sa ešte nečudovali, keď sa cudzinci začnú sťahovať k nám, kvôli bezpečnosti napríklad 🙃 Pekný zvyšok dňa, skúste si ho užiť inak ako sťažnosťami na internete.

rikarika
29. máj 2025
@alica110

Aby ste sa ešte nečudovali, keď sa cudzinci začnú sťahovať k nám, kvôli bezpečnosti napríklad 🙃 Pekný zvyšok dňa, skúste si ho užiť inak ako sťažnosťami na internete.

@alica110 a kedy sa k nám cudzinci začnú sťahovať? Len v samotnej prahe žije viac Ukrajincov ako na celom Slovensku dokopy. Nevieš prečo?

veselo_neveselo
29. máj 2025

To je zas tema na vyvolanie vasni? Kazdy sudny clovek s tym bude suhlasit, ved tam neni o com.
Za mna nech sem pekne idu, vsetci, EP, Olaf aj Eppo, kazdy vysetrujuci organ, nech ukazu prstom na kazdeho jedneho, a nech tie peniaze vratia.
Aj ked, aj to nam bude naprd, ved vidime na priklade oranzoveho tajtrlikka, ze aj ked si zlocinec tak to nevadi.
Banany sem, tu ste doma.

alica110
29. máj 2025
@rikarika

@alica110 a kedy sa k nám cudzinci začnú sťahovať? Len v samotnej prahe žije viac Ukrajincov ako na celom Slovensku dokopy. Nevieš prečo?

@rikarika Pretože dostávajú štedré dávky, preto.

rikarika
29. máj 2025
@alica110

@rikarika Pretože dostávajú štedré dávky, preto.

@alica110 v prahe dostávajú štedré dávky? Internet píše že najviac Ukrajincov žije v Nemecku a poľsku. Aj tam dostávajú štedré dávky?

tetapetra
29. máj 2025
@alica110

@alica110 tie dristy,že dostávajú,pýtaj aj ty. Veď aj ty si cudzinka, ale ty budes určite iný prípad, ty nie si z ua a už vôbec nie si Afriky, Sýrie a pod. Veď ty si Slovenka,to sa neráta 🤦🏻‍♀️Nie je to tak dávno ako Slováci vyciciavali UK, alebo sa bili o dávky v Rakúsku. Pre info Ukrajinci nám na daniach dali viac ako sme im doposiaľ dali my. Aby som nebola za bezcharakternu, áno eu spravila veľkú chybu,keď migrantom z tretích krajín povolila vstup. Nie som slepá.

romino
29. máj 2025
@alica110

@alica110 takze stara klasika. Casto citam tuto verziu v diskusiach aj od pro-ruskych obcanov, ked sa ich pytam, ze preco su miliony obcanov Ruska na zlom nebezpecnom zapade a nie naopak.
Preco aj Slovaci s takym nazorom, su predsa len radsej na tom zapade a nie u bratov Slovanov so spravnymi hodnotami.
No predsa lebo raz sa budu ludia stahovat do Ruska kvoli bezpecnosti.

Aj aktualne, sice Cesko ma lepsie cesty, chodniky, ...veci co vidiet na prvy pohlad po prekroceni hranic. Lepsie podmienky, kedze su tam 100tisice Slovakov, studentov atd.
Ale tu tiez prichadza na pomoc nepriestrelny argument preco je vlastne u nich zle: lebo raz sa budu stahovat obcania EU na SK kvoli bezpecnosti ... 👍

viestta
30. máj 2025
jednoduchomaria89
30. máj 2025
@viestta

@viestta ja som zachytila článok v zahraničnom médiu aj o guvernérovi NBS, o jeho úplatku , žiadna zodpovednosť ,naďalej pokračuje , ďalšie potvrdenie o bananovej republike

carolynka
30. máj 2025
@jednoduchomaria89

@viestta ja som zachytila článok v zahraničnom médiu aj o guvernérovi NBS, o jeho úplatku , žiadna zodpovednosť ,naďalej pokračuje , ďalšie potvrdenie o bananovej republike

@jednoduchomaria89 aj u nas v Irsku sa v hlavnych vecernych spravach objavilo info o Kazimirovi. Najvacsia hanba je, ze zostava vo funkcii a nikto nic.

Strana
z3