icon

Kedy Slovensko zakáže telesné tresty detí?

5. jan 2026

Kedy sa Slovensko a povedomie na Slovensku konečne pohne a nebudú tu verejne akceptovane telesne tresty ? Kedy sa prestane hovoriť že dieťa je rozmaznané, zle a treba mu dať po zadku ? Mne je tak ľúto tých detí ale aj ich rodičov, že sa nedokážu posunúť, nedokážu sa vzdelávať a osobnostne rast a hľadať zmenu a radšej volia ďalej jednoduchšiu cestu

Strana
z4
anonym_68de34
5. jan 2026

@anonym_autor a kedy konečne ľudstvo pochopí, že aj matka má svoje potreby, stavy, je vyčerpaná, a nedovolí, aby po nej jej zasrane 10r decko nehukalo a neposlalo ju do teplých krajín, lebo veď len prejavuje svoje emócie a vypúšťa zlého ducha z toho nevinného tela.

abbey1
5. jan 2026

@anonym_autor A zákaz to vyrieši?

anonym_0d99db
5. jan 2026

Myslím si, že táto téma si zaslúži menej takýchto vyhlásení a extrémov. Telesné tresty by nemali byť výchovnou metódou, o tom niet pochýb. Zároveň je však nefér tváriť sa, že každý rodič, ktorý niekedy capne svojmu dieťaťu po zadku, automaticky ubližuje dieťaťu alebo je krutý. Výchova nie je sterilné prostredie, sú to emócie, únava, stres a občas aj zlyhanie. Rozdiel je medzi systematickým násilím a situáciou, keď rodič v krajnej chvíli nezvládne reakciu a vyhodnotí ju takto. Tvrdiť, že dieťa je tým automaticky traumatizované na celý život, je veľmi zjednodušené. Deti nepotrebujú dokonalých rodičov, ale bezpečných, láskavých a zodpovedných dospelých, ktorí sú schopní si priznať chybu.

anonym_226c5a
5. jan 2026

dúfam, že nikdy

lenka.25
5. jan 2026

Netreba zákazy , treba zdravý sedliacky rozum

autor
5. jan 2026
@anonym_68de34

@anonym_autor a kedy konečne ľudstvo pochopí, že aj matka má svoje potreby, stavy, je vyčerpaná, a nedovolí, aby po nej jej zasrane 10r decko nehukalo a neposlalo ju do teplých krajín, lebo veď len prejavuje svoje emócie a vypúšťa zlého ducha z toho nevinného tela.

@anonym_68de34 to že som ako matka vyčerpaná, neznamená že sa mám odreagovať tak že dám dieťaťu po zadku alebo facku alebo čo. To fakt vám ženy pomôže udrieť vaše dieťa ? Čo pritom cítite ?
A 10 ročné dieťa sa nebude správať ako píšeš, pokiaľ má dobrú výchovu od malička. Ale nebude sa tam správať preto, lebo chápe prečo to je zle, vie byť empaticke. A nie preto, že sa boji bitky. To dieťa nič nenaučí, len to že mám poslúchnuť ani nevie prečo, aby nedostalo.
Mojím cieľom je aby moje deti chápali prečo treba robiť to a to a správať sa tak a tak. A nie aby robili ako ja chcem nech nedostanú.
Toto ale stojí omnoho viac energie a úsilia ako jedna po zadku

lienka.7
5. jan 2026

@anonym_autor mne je ľúto teba. Keď iba toto ta trápi.
To, ze teba keď si bola dieta bilo ako zito, neznamená, že je to tak aj u iných. A jedno capnutie po zadku nie je tyranie. Myslím, že veľa rodičov to pochopí až vtedy keď od "svojho výchovaneho dietatka" dostanú po pauli oni sami, alebo ich pošle do teplých krajín

biba_18
5. jan 2026

@anonym_68de34 uhm, a prečo by 10-ročné dieťa skákalo matke po hlave? 😏 dá sa to aj bez bitky…

alenka58
5. jan 2026

ja teda nemám v okolí rodičov ktorí by bili deti a ani na takúto tému sa nikto nebaví

anonym_3e8bd1
5. jan 2026

@anonym_autor kedy Slovensko zakáže šikanu v škole a na pracovisku?

anonym_6d86a6
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_68de34 to že som ako matka vyčerpaná, neznamená že sa mám odreagovať tak že dám dieťaťu po zadku alebo facku alebo čo. To fakt vám ženy pomôže udrieť vaše dieťa ? Čo pritom cítite ?
A 10 ročné dieťa sa nebude správať ako píšeš, pokiaľ má dobrú výchovu od malička. Ale nebude sa tam správať preto, lebo chápe prečo to je zle, vie byť empaticke. A nie preto, že sa boji bitky. To dieťa nič nenaučí, len to že mám poslúchnuť ani nevie prečo, aby nedostalo.
Mojím cieľom je aby moje deti chápali prečo treba robiť to a to a správať sa tak a tak. A nie aby robili ako ja chcem nech nedostanú.

@anonym_autor zas jedna múdra, čo len kráka ako chorá vrana. Najmúdrejšía na svete, presne vie ake deti sa rodia druhým matkám a presne vie akými životmi prechádzajú ich matky. Tiež presne vie, ako vychovať každé jedno dieťa.

eva8
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor uplny suhlas

anonym_77e0f7
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a ty nechápeš jednu vec. To že dáme niektoré jednu po zadku raz za niekoľko mesiacov lebo sme máme svoje limity a nepovažujeme to za skvelú vec absolútne neznamená, že sa po tom cítime super a že sme rodičia ktorí nechcú osobnostne rásť a prvoplánovo mlátime svoje decká vždy, keď sa nám niečo nepáči. Tu ide o to, že to mám ako matka fakt do basy za to, že mi raz za pár mesiacov rupnú nervy a dám slabú po riti? Fakt to by si chcela? Je rozdiel toto a je rozdiel pravidelne mlátiť svoje dieťa za blbosti. To druhé je týranie a to je trestné.

anonym_97265c
5. jan 2026

@anonym_autor radšej sa odsťahuj do Nórska a veselo nahlasuj úradom každý škaredý pohľad, alebo niekde do Zeme za duhou (pre nechapavych - je to utopisticka krajina). Aj fena vybehne po stenati alebo mačka po mladých, keď ju dlho seru. Neschvalujem násilie, ale občas jedna výchovná zaberie lepšie, ako 1000x dokola to isté a decko sa ti smeje do xichtu. Nevadí, že padáš únavou na hubu, že skoro všetko čo robíš, robíš pre tých "nevďačnych parchantov", nemáš ani jedno % z času na seba, lebo deti potrebujú tvoj čas, prítomnosť, pozornosť, ruky, nohy, myseľ.
Proste deti sú deti a občas treba zasiahnuť aj tvrdšie. Ako napríklad nedávno u nás. Mala som sa usmievať a hovoriť - no mojenko, ale to sa sestričke nemôže robiť, nonono.. keď sa doťahovali o hračku a rozbila jej s tým pusu??? Wtf.🤦. Alebo si robia naschvaly a celé dni len skriekaju? Ono vieš, niektoré matky aj musia variť, spratavat, všetko okolo servisu rodiny robiť, chodiť full time do práce, kde sa aj fyzicky narobia, plánovať rozpočet, nákupy, výlety a trilion ďalších vecí. A cez to všetko ich ľúbime, staráme sa, hráme sa s nimi, chceme pre nich to najlepšie a aj by sme za nich dýchali. Človek ale nie je hovado a občas nervy rupnu. Je to prirodzená reakcia tela na enormnu záťaž nervového systému. A keď sa do toho pridá choroba partnera, vyhadzov z práce (doplňte ďalšie extrémy mimo bežného prdkania si životom), uff.
Ešte raz zopakujem. Týranie neschvalujem.

anonym_f5ba27
5. jan 2026
@anonym_97265c

@anonym_autor radšej sa odsťahuj do Nórska a veselo nahlasuj úradom každý škaredý pohľad, alebo niekde do Zeme za duhou (pre nechapavych - je to utopisticka krajina). Aj fena vybehne po stenati alebo mačka po mladých, keď ju dlho seru. Neschvalujem násilie, ale občas jedna výchovná zaberie lepšie, ako 1000x dokola to isté a decko sa ti smeje do xichtu. Nevadí, že padáš únavou na hubu, že skoro všetko čo robíš, robíš pre tých "nevďačnych parchantov", nemáš ani jedno % z času na seba, lebo deti potrebujú tvoj čas, prítomnosť, pozornosť, ruky, nohy, myseľ.
Proste deti sú deti a občas treba zasiahnuť aj tvrdšie. Ako napríklad nedávno u nás. Mala som sa usmievať a hovoriť - no mojenko, ale to sa sestričke nemôže robiť, nonono.. keď sa doťahovali o hračku a rozbila jej s tým pusu??? Wtf.🤦. Alebo si robia naschvaly a celé dni len skriekaju? Ono vieš, niektoré matky aj musia variť, spratavat, všetko okolo servisu rodiny robiť, chodiť full time do práce, kde sa aj fyzicky narobia, plánovať rozpočet, nákupy, výlety a trilion ďalších vecí. A cez to všetko ich ľúbime, staráme sa, hráme sa s nimi, chceme pre nich to najlepšie a aj by sme za nich dýchali. Človek ale nie je hovado a občas nervy rupnu. Je to prirodzená reakcia tela na enormnu záťaž nervového systému. A keď sa do toho pridá choroba partnera, vyhadzov z práce (doplňte ďalšie extrémy mimo bežného prdkania si životom), uff.
Ešte raz zopakujem. Týranie neschvalujem.

@anonym_97265c ty si uplne vyhorena

anonym_97265c
5. jan 2026
@anonym_f5ba27

@anonym_97265c ty si uplne vyhorena

@anonym_f5ba27 na to si prišla z jedného komentára?

anonym_f5ba27
5. jan 2026
@anonym_97265c

@anonym_f5ba27 na to si prišla z jedného komentára?

@anonym_97265c tak si to po sebe precitaj. Ved si az agresivna 🧐

mizoko
5. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor povedz sociopatom a narcistom. Ti sa takí narodili a výchova ich nijako nezmení. Ty všetko strašne zjednodušujes.

mili2016
5. jan 2026

@anonym_autor
Niekto tu založil tému na rozdúchanie vášní 🙈. Je veeeelky rozdiel keď rodič dieťa zmlati ako žito+ keď sa to opakuje, ako na druhej strane, capnutie po zadku. A úplne ma vytáča keď si napísala, že dobre vychované deti nepapuluju atď. Deti nie sú psy že ťa budú poslúchať na slovo , sú deti ktoré môžeš vychovávať slušne ako len chceš a proste ten ich temperament je aj tak silnejší. A o deťoch v puberte ani nehovorím . Facka ešte naozaj nikoho nepriviedla k traume. Ale sú tu matky ako ty, čo v dnešnej dobe dieťaťu budú radšej hodiny vysvetľovať prosiť sa atď. Nie som za fyzické tresty ale ako sa hovorí každý rodič má tu pomyselnú čiaru trpezlivosti

anonym_97265c
5. jan 2026
@anonym_f5ba27

@anonym_97265c tak si to po sebe precitaj. Ved si az agresivna 🧐

@anonym_f5ba27 agresívna ? som v kľude.
Pravdepodobne máš iný názor, čo je ok a ja ti ho neberiem.

katkaseiner
5. jan 2026

autorka, mas dieta? lebo vzdy sa najlepsie zameta pred cudczim prahom... kolko ma rokov?

anonym_97265c
5. jan 2026
@mili2016

@anonym_autor
Niekto tu založil tému na rozdúchanie vášní 🙈. Je veeeelky rozdiel keď rodič dieťa zmlati ako žito+ keď sa to opakuje, ako na druhej strane, capnutie po zadku. A úplne ma vytáča keď si napísala, že dobre vychované deti nepapuluju atď. Deti nie sú psy že ťa budú poslúchať na slovo , sú deti ktoré môžeš vychovávať slušne ako len chceš a proste ten ich temperament je aj tak silnejší. A o deťoch v puberte ani nehovorím . Facka ešte naozaj nikoho nepriviedla k traume. Ale sú tu matky ako ty, čo v dnešnej dobe dieťaťu budú radšej hodiny vysvetľovať prosiť sa atď. Nie som za fyzické tresty ale ako sa hovorí každý rodič má tu pomyselnú čiaru trpezlivosti

@mili2016 tak tak..

zuzana76
5. jan 2026

vtedy, ked sa z deti prestanu robit polobohovia

zuzana76
5. jan 2026

nie som za telesne tresty, nemyslim si, ze su ucinne, ale tiez si myslim, ze niektori jedinci sa jednoducho narodia s takou vybavou, ze tam nepomoze ani vychova

anonym_fb382a
5. jan 2026

Je veľký rozdiel medzi telesným trestom (výchovnou po zadku) a týraním. Všetky, ktoré tvrdia opak a nevidia v tom rozdiel to tvrdia zámerne, aby rozdúchali vášne, alebo majú vymyté mozgy nejakou najnovšou výchovnou metódou (ktoré nejak záhadne zlyhávajú a vychovávajú čoraz labilnejšie, egocentrické a emocionálne nestabilné osoby)
Myslieť si, že dieťaťu pomôže, keď ho štát odoberie milujúcim rodičom, ktorí mu capli 1-2x po zadku, alebo po prstoch lebo inak si dieťa nedalo povedať a zveria ho nejakym pestúnom je výhra pre dieťa?! Vážne? Pozrite sa, čo vyrastá v krajinách ako Anglicko, kde sa rodičia boja čo i len krivo pozrieť na dieťa, aby ich nejaká proaktivna “milovníčka deti” nenahlasila na socialku za tyranie.
Tieto zákony len ťažko ochránia skutočne týrané deti, ale zabezpečia traumu deťom, ktorých rodičia siahli po jednej výchovnej.

zuzana76
5. jan 2026
@anonym_fb382a

Je veľký rozdiel medzi telesným trestom (výchovnou po zadku) a týraním. Všetky, ktoré tvrdia opak a nevidia v tom rozdiel to tvrdia zámerne, aby rozdúchali vášne, alebo majú vymyté mozgy nejakou najnovšou výchovnou metódou (ktoré nejak záhadne zlyhávajú a vychovávajú čoraz labilnejšie, egocentrické a emocionálne nestabilné osoby)
Myslieť si, že dieťaťu pomôže, keď ho štát odoberie milujúcim rodičom, ktorí mu capli 1-2x po zadku, alebo po prstoch lebo inak si dieťa nedalo povedať a zveria ho nejakym pestúnom je výhra pre dieťa?! Vážne? Pozrite sa, čo vyrastá v krajinách ako Anglicko, kde sa rodičia boja čo i len krivo pozrieť na dieťa, aby ich nejaká proaktivna “milovníčka deti” nenahlasila na socialku za tyranie.
Tieto zákony len ťažko ochránia skutočne týrané deti, ale zabezpečia traumu deťom, ktorých rodičia siahli po jednej výchovnej.

@anonym_fb382a toto uz vyrasta aj u nas

ja ciastocne suhlasim, navyse, netyra sa len bitkou. Su rodicia, co deti zanedbavaju psychicky, nadavaju im, ponizuju ich a nemusia sa ich ani dotknut a tie utrzia urcite ovela viac traum ako dieta, co dostalo par krat v zivote po zadku. A navyse si myslim, ze su deti, co im ani bitka nepomoze a su deti, co nikdy ziadnu nepotrebuju. Takisto si nemyslim, ze zena, co nikdy v zivote dieta neudrela, vie lepsie vychovavat, znamena to len, ze ma deti, ktore sa daju lepsie ukocirovat. Ja som napriklad mala deti, ktore si vzdy dali povedat, nemali amoky, ani nic podobne detske, nikdy som sa k nicomu nemusela uchylit. Ale viem, ze su deti, ktore su jednoducho divoke.

anonym_fb382a
5. jan 2026
@zuzana76

@anonym_fb382a toto uz vyrasta aj u nas

ja ciastocne suhlasim, navyse, netyra sa len bitkou. Su rodicia, co deti zanedbavaju psychicky, nadavaju im, ponizuju ich a nemusia sa ich ani dotknut a tie utrzia urcite ovela viac traum ako dieta, co dostalo par krat v zivote po zadku. A navyse si myslim, ze su deti, co im ani bitka nepomoze a su deti, co nikdy ziadnu nepotrebuju. Takisto si nemyslim, ze zena, co nikdy v zivote dieta neudrela, vie lepsie vychovavat, znamena to len, ze ma deti, ktore sa daju lepsie ukocirovat. Ja som napriklad mala deti, ktore si vzdy dali povedat, nemali amoky, ani nic podobne detske, nikdy som sa k nicomu nemusela uchylit. Ale viem, ze su deti, ktore su jednoducho divoke.

@zuzana76 súhlasím 👍

anonym_c97523
5. jan 2026

@anonym_autor zrejme reaguješ na príspevky v téme https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-jaslickara/ma-moja-2-5-rocna-dcera-psychicku-poruchu/ , tiež ma dosť zaskočili niektoré prispievateľky. Bola som vychovávaná bez telesných trestov, svoje dieťa som samozrejme vychovávala tiež tak, napriek tomu nepovažujem za nejaké týranie, ak matke samoživoteľke, ktorá je na deti nonstop sama, prasknú raz za čas nervy a šupne dieťaťu po zadku. Neznášam, keď niekto označí dieťa ako zlé, ale za horšiu formu týrania ako jednu na zadok, ktorá človeka mrzí mesiac, považujem napr, to, že je chlapec, ktorý nemá ani fyzické predpoklady pre určitý šport, ani ho robiť nechce, ale je doň tlačený, lebo sa otec rozhodol plniť si cez neho svoje nesplnené sny, alebo nedávny prípad z Tatier, kde sa rodičia trepali s 9 mesačným dieťaťom po zľadovateľých chodníkoch na Rysy, alebo pečú pár mesačné bábätko pri mori v 40 stupňových horúčavách, mysliac si, že stan mu poskytne dostatočnú ochranu

eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
5. jan 2026

Je rozdiel bit a capnut, alebo dat jednorazove zaucho tinedzerovi, ked rupnu nervy. Bit by sa vobec nemalo. Ani capnut, ani vlepit. Ale nervy dokazu niekedy prasknut

Strana
z4