Kedy Slovensko zakáže telesné tresty detí?
Kedy sa Slovensko a povedomie na Slovensku konečne pohne a nebudú tu verejne akceptovane telesne tresty ? Kedy sa prestane hovoriť že dieťa je rozmaznané, zle a treba mu dať po zadku ? Mne je tak ľúto tých detí ale aj ich rodičov, že sa nedokážu posunúť, nedokážu sa vzdelávať a osobnostne rast a hľadať zmenu a radšej volia ďalej jednoduchšiu cestu
Mám 40 + a v živote som od rodičov nedostala! Naše deti nikde nedostali, ani výchovnú...a rastu z nich skvelí ľudia...
Máme pravidlá, NIE u nás znamená nie, ÁNO áno...žijú bez strachu zo zlihania...syn je veľmi krehký a citlivý, nezniesol by fizycky trest...
Som rada že sme s manželom za jedno...
Dá sa to aj inak...u nás to proste roky funguje...
Nebite svoje deti! Je mi za každú jednu bitku dieťaťa smutno...
@anonym_autor poznam pripady rodin kde sa decko / deti nebili, skoncilo to tak ze dnes to dieta / tie deti rozkazuju rodicom, normalne maju rodicov za pucflekov ktory im musia vyhoviet za kazdy okolnosti, skonci to ako vzdy, raz rodic vypne wi-fi, zoberie mobil alebo mu to neda a bude mať nôž v chrbte..., dakujem, neprosim, chovat si hyeny na tele.
@wiliam3royal to nie je o bití alebo nebití, nás rodičia nebili a vedeli sme presne odkiaľ pokiaľ. Tiež som moje dieťa nebila, je dospelé, neboli s ním nikdy problémy
@anonym_autor poznam pripady rodin kde sa decko / deti nebili, skoncilo to tak ze dnes to dieta / tie deti rozkazuju rodicom, normalne maju rodicov za pucflekov ktory im musia vyhoviet za kazdy okolnosti, skonci to ako vzdy, raz rodic vypne wi-fi, zoberie mobil alebo mu to neda a bude mať nôž v chrbte..., dakujem, neprosim, chovat si hyeny na tele.
@wiliam3royal pises take sprostosti.
Mám 40 + a v živote som od rodičov nedostala! Naše deti nikde nedostali, ani výchovnú...a rastu z nich skvelí ľudia...
Máme pravidlá, NIE u nás znamená nie, ÁNO áno...žijú bez strachu zo zlihania...syn je veľmi krehký a citlivý, nezniesol by fizycky trest...
Som rada že sme s manželom za jedno...
Dá sa to aj inak...u nás to proste roky funguje...
Nebite svoje deti! Je mi za každú jednu bitku dieťaťa smutno...
@anonym_01de35 a ty asi neznesies gramatiku 🤦🏼♀️
@anonym_01de35 a ty asi neznesies gramatiku 🤦🏼♀️
@mizoko áno ušlo mi tam pár vecí - fyzické a zlyhanie (alebo ešte niečo?) som si toho vedomá...a ospravedlňujem sa celému jazykovednemu ústavu, tebe zvlášť...
Nič to nemení na názore, že deti nebijem a ľutujem každé jedno dieťa ktoré bité je...
Ty si na tom ako s fyzickými trestami?
@anonym_autor a kedy konečne ľudstvo pochopí, že aj matka má svoje potreby, stavy, je vyčerpaná, a nedovolí, aby po nej jej zasrane 10r decko nehukalo a neposlalo ju do teplých krajín, lebo veď len prejavuje svoje emócie a vypúšťa zlého ducha z toho nevinného tela.
@anonym_68de34 prísny rodič môže byť aj ten, ktorý fyzicky neútočí na svoje dieťa 😉. Ja som veľmi prísna matka a nikdy som svoje deti nemusela biť, nedovolia si skákať mi po hlave. Ono sa to stačí len budovať vzájomný rešpekt od začiatku.
A nevyhovárať sa na vyčerpanie a nejaké potreby. Akože čo má mať matka potrebu biť deti? To je už na ústavnú liečbu, ak potrebuje ubližovať slabším. Keď je vyčerpaná, tak sa nemá hrať na nadčloveka a požiadať rodinu/manžela o pomoc. 🙈 Asi o tomto píše autorka…
Zakazy samozrejme nic nevyriesia, ale v tomto pripade ide skor o gesto. O vyhranenie sa spolocnosti ako takej voci praktike, ktora patri do minuleho storocia. Jasne, ze ti, co biju deti, tak zrazu neprestanu. Ale tu ide vyslovene o to, aby sme dali ako spolocnost jasne nie bitiu. Mi to napadlo teraz na Silvestra - ze ako pomohlo vyhranenie sa spolocnosti proti ohnostrojom - dakedy tu trieskali petardy uz od dna, ked ich zacali predavat v obchodoch. Minuly rok v nasom meste zacalo platit nariadenie, ze sa moze trieskat len na Silvestra od 18-tej do rana do 1-ej. A cuduj sa svete, uz sa netrieska mesiac pred, ale len par dni pred. Za mna je toto nesmierny pokrok. A zmenil to ani nie ten zakaz ako taky, lebo vsak nikto aj tak jednotlivcov nestihal, ani nic. Ale pomohlo jasne gesto od spolocnosti. A zakaz bitia deti je presne o tomto.
@mizoko áno ušlo mi tam pár vecí - fyzické a zlyhanie (alebo ešte niečo?) som si toho vedomá...a ospravedlňujem sa celému jazykovednemu ústavu, tebe zvlášť...
Nič to nemení na názore, že deti nebijem a ľutujem každé jedno dieťa ktoré bité je...
Ty si na tom ako s fyzickými trestami?
@ejbyk toto je trochu viac ako že "ušlo mi" ale ok 🙂 preklep chápem ale toto už má fyzicky zabolelo 😅 asi som len precitlivena. Prepáč
A čo sa týka mojej výchovy - ja som tvoju nijako nekomentovala a ani sa na ňu nepýtala 🙂 ale asi si len potrebovala otočiť to na túto tému a mojím smerom ☺️ nevyšlo. Prestala som riesit ako doma kto vychováva deti pokiaľ sa o ne nemusím starať ja 😁
autorka, mas dieta? lebo vzdy sa najlepsie zameta pred cudczim prahom... kolko ma rokov?
@katkaseiner mám tri deti áno. 4, 12 a 18r. To je ale jedno, to nieje súťaž že kto je viac unavený, viac si zažil, viac vie. Kľudne môže viac a lepšie vedieť mamička jedného bábätka ako matka 4 dospelých detí. Ak sa tá mamička jedného vzdeláva o výchove
@anonym_autor vtedy keď zákaze sa spoluobcanom množiť jak krysy..čiže nikdy
Zakazy samozrejme nic nevyriesia, ale v tomto pripade ide skor o gesto. O vyhranenie sa spolocnosti ako takej voci praktike, ktora patri do minuleho storocia. Jasne, ze ti, co biju deti, tak zrazu neprestanu. Ale tu ide vyslovene o to, aby sme dali ako spolocnost jasne nie bitiu. Mi to napadlo teraz na Silvestra - ze ako pomohlo vyhranenie sa spolocnosti proti ohnostrojom - dakedy tu trieskali petardy uz od dna, ked ich zacali predavat v obchodoch. Minuly rok v nasom meste zacalo platit nariadenie, ze sa moze trieskat len na Silvestra od 18-tej do rana do 1-ej. A cuduj sa svete, uz sa netrieska mesiac pred, ale len par dni pred. Za mna je toto nesmierny pokrok. A zmenil to ani nie ten zakaz ako taky, lebo vsak nikto aj tak jednotlivcov nestihal, ani nic. Ale pomohlo jasne gesto od spolocnosti. A zakaz bitia deti je presne o tomto.
@akvi neviem no s tými petardami, za mňa posledné 2-3 roky boli lepšie ako tento posledný, tento za mňa sklamanie strieľalo sa dosť a čo som čítala diskusie veľa žien to vníma podobne že napríklad 2024 celkom fajn, ale 2025 nič moc. Podľa mňa preto že posledný rok išla táto téma do úzadia trocha. A tak by to mohlo dopadnúť aj s deťmi, možno rok-dva čo by sa o tom hovorilo by to bolo lepšie ale potom doma za zatvorenými dverami ešte horšie...
@akvi neviem no s tými petardami, za mňa posledné 2-3 roky boli lepšie ako tento posledný, tento za mňa sklamanie strieľalo sa dosť a čo som čítala diskusie veľa žien to vníma podobne že napríklad 2024 celkom fajn, ale 2025 nič moc. Podľa mňa preto že posledný rok išla táto téma do úzadia trocha. A tak by to mohlo dopadnúť aj s deťmi, možno rok-dva čo by sa o tom hovorilo by to bolo lepšie ale potom doma za zatvorenými dverami ešte horšie...
@marsmykkok to je normálne, že sa to takto deje, každá zmena v spoločnosti bude mať vlny, keď to bude lepšie a horšie. Postupne to ale bude konvergovat k tomu, čo sa stane novou normou. Preto je to gesto dôležité spraviť čím skôr.
@anonym_autor prišla si sem provokovať? Vieš čo, ty si svoje deti vychovávaj ako chceš, a druhých nechaj nech si robia to co chcú oni. A nestaraj sa.
Keď sa mi narodilo prvé, tak ver že som sa vzdelávala a myslela som si, že nikdy toto nebudem riešiť. Až pri druhom a hlavne v ich puberte som bola nútená ,,pritvrdiť". Mladšie dieťa má ťažkú pubertu a správa sa tak ako sa opisuje toxické a narcistické správanie. Nebavia ma telesné tresty, ale obyčajné slušné slovo akoby ani nebolo vypovedané. Takže darmo som sa vzdelávala, puberta druhého dieťaťa vo mne otvorila nepoznané a zo zúfalstva zlyhávam. Už som si povedala, že mojim cieľom je, aby toto obdobie každý v zdraví prežil, nič iné. Nemám už síl. Staršie ani neviem, že ho mám. Takže neviem či je to tou nevzdelanosťou ako to tu prezentuješ. Požičiam na týždeň a potom založ tému.
@anonym_autor a kedy konečne ľudstvo pochopí, že aj matka má svoje potreby, stavy, je vyčerpaná, a nedovolí, aby po nej jej zasrane 10r decko nehukalo a neposlalo ju do teplých krajín, lebo veď len prejavuje svoje emócie a vypúšťa zlého ducha z toho nevinného tela.
@anonym_68de34 pri tom,čo si napísala ťa napadlo, že dieťa z toho môže mať v dospelosti traumy? Veď každá tretia téma, ako sa odstrihujete od rodičov kvóli traumám z detstva a ste za telesné tresty? Vodu kážete a vino pijete?
@anonym_68de34 to že som ako matka vyčerpaná, neznamená že sa mám odreagovať tak že dám dieťaťu po zadku alebo facku alebo čo. To fakt vám ženy pomôže udrieť vaše dieťa ? Čo pritom cítite ?
A 10 ročné dieťa sa nebude správať ako píšeš, pokiaľ má dobrú výchovu od malička. Ale nebude sa tam správať preto, lebo chápe prečo to je zle, vie byť empaticke. A nie preto, že sa boji bitky. To dieťa nič nenaučí, len to že mám poslúchnuť ani nevie prečo, aby nedostalo.
Mojím cieľom je aby moje deti chápali prečo treba robiť to a to a správať sa tak a tak. A nie aby robili ako ja chcem nech nedostanú.
Toto ale stojí omnoho viac energie a úsilia ako jedna po zadku
@anonym_autor autorka je zas nejaká premúdrelá mama, čo ešte ani dieťa nemá. Požičiam ti pár detí s ADHD a drzú tínedžerku. Ver mi zlatíčko, že po mesiaci Ťa tvoje výchovno vzdelávacie drýsty opustia 🙈
Aj ja som kedysi mala podobné zmýšľanie a ideály ako ty. Ale realita je inde.
Svet nie je čiernobiely a občasné vycapanie dieťaťa nie je na škodu. Niekedy nič iné nepomôže. A môže mi hovoriť kto chce čo chce.
@anonym_68de34 presne, s rozumom a citom, par po zadku/ustach nic nepokazi
@anonym_autor neuveris ale uz niekolko dni nad tymto intenzivne premyslam. Ale kedze zijeme na SK, neverim, ze sa toho dozijem.
@katkaseiner mám tri deti áno. 4, 12 a 18r. To je ale jedno, to nieje súťaž že kto je viac unavený, viac si zažil, viac vie. Kľudne môže viac a lepšie vedieť mamička jedného bábätka ako matka 4 dospelých detí. Ak sa tá mamička jedného vzdeláva o výchove
@anonym_autor Prečo chceš zasahovať do výchovy iných? Pozoruj prírodu a zistíš, že je to prirodzené. Naša mačka vyfackala svoje mačiatka a prestali dobiedzať. Múdra mačka. Netýrala ich. Zdvihla výstražne labku. Nestačilo, tak mačiatko dostalo sprava aj zľava, zasyčala a bolo vysvetlené aj pochopené. Funguje to u mačiek a funguje to aj u ľudí. 😉
Téma nie je o tom, či sú rodičia dobrí alebo zlí, ani o tom, kto má alebo nemá deti.
Otázka znie, prečo sú telesné tresty či "výchovná" u detí stále verejne akceptované, keď sme sa v iných oblastiach spoločnosti už zhodli, že použitie fyzickej sily nie je v poriadku.V škole by fyzický trest dnes neprešiel, medzi dospelými už vôbec nie , a predsa je doma niektorými stále považovaný za „výchovný“.
Podľa mňa, opak je pravdou. Ide o moment, keď dospelý zlyhá, stratí nástroje a rieši situáciu silou. Dieťaťu tým dáva jasný signál, že silnejší vyhráva.
A teraz otázka: čo sa tým vlastne vyriešilo?
Že to dieťa už niečo neurobí zo strachu, že dostane?
Alebo pochopí prečo sa tak nemá správať a čo si z toho má odniesť do života? Chcete mať deti , ktoeé majú strach, lebo dostanú?
Ak fyzický trest „funguje“, tak ako je možné, že sa tieto situácie stále opakujú?
Nie je skôr pravda, že len udržiavame vzorce správania, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu?
A čo ma na tom najviac mrzí, je, že tento spôsob komunikácie a tá nenápadná agresia či sila sa potom prenášajú aj do našej spoločnosti a do bežného spôsobu komunikácie.
A mimochodom, dúfam, že sa nepovažujeme za zvieratá riadené inštinktom, ako tu niektorí argumentujú. Práve schopnosť regulovať emócie a riešiť konflikty bez násilia nás odlišuje.
Je pre mňa dosť výpovedné, že namiesto vecnej diskusie a je fajn, že sa o tom rozpráva (argumenty pre a proti) sa tu rieši, či má autorka deti, aké mala detstvo, alebo či má „vychovávať svoje“ a neprovokovať.
To nie sú argumenty, to je snaha umlčať názor, ktorý je niekomu nepríjemný.
Buď chceme diskutovať, alebo nie. ved neznamená, že autorka musí mať vo všetkom pravdu, o tom je diskusia s argumentmi.Ale osobné útoky namiesto argumentov nie sú práve ukážkou dospelého správania.
Téma nie je o tom, či sú rodičia dobrí alebo zlí, ani o tom, kto má alebo nemá deti.
Otázka znie, prečo sú telesné tresty či "výchovná" u detí stále verejne akceptované, keď sme sa v iných oblastiach spoločnosti už zhodli, že použitie fyzickej sily nie je v poriadku.V škole by fyzický trest dnes neprešiel, medzi dospelými už vôbec nie , a predsa je doma niektorými stále považovaný za „výchovný“.
Podľa mňa, opak je pravdou. Ide o moment, keď dospelý zlyhá, stratí nástroje a rieši situáciu silou. Dieťaťu tým dáva jasný signál, že silnejší vyhráva.
Alebo pochopí prečo sa tak nemá správať a čo si z toho má odniesť do života? Chcete mať deti , ktoeé majú strach, lebo dostanú?
Ak fyzický trest „funguje“, tak ako je možné, že sa tieto situácie stále opakujú?
Nie je skôr pravda, že len udržiavame vzorce správania, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu?
A čo ma na tom najviac mrzí, je, že tento spôsob komunikácie a tá nenápadná agresia či sila sa potom prenášajú aj do našej spoločnosti a do bežného spôsobu komunikácie.
A mimochodom, dúfam, že sa nepovažujeme za zvieratá riadené inštinktom, ako tu niektorí argumentujú. Práve schopnosť regulovať emócie a riešiť konflikty bez násilia nás odlišuje.
Je pre mňa dosť výpovedné, že namiesto vecnej diskusie a je fajn, že sa o tom rozpráva (argumenty pre a proti) sa tu rieši, či má autorka deti, aké mala detstvo, alebo či má „vychovávať svoje“ a neprovokovať.
Buď chceme diskutovať, alebo nie. ved neznamená, že autorka musí mať vo všetkom pravdu, o tom je diskusia s argumentmi.Ale osobné útoky namiesto argumentov nie sú práve ukážkou dospelého správania.
@felycity tak teraz mi prosím odpovedz: čo má robiť učiteľ,keď mu takéto deti prídu do škôlky alebo školy. Deti,ktoré absolútne nepočúvajú,ktoré si myslia že sú stred vesmíru a môžu si robiť čo chcú. Ktoré bijú ostatné deti a sú agresívne aj na učiteľov. A to pre to,že absolútne neboli zvyknuté počúvať lebo ich rodičia im nechali voľný prebieha výchovy. Ja som mala pár takých deti v jasliach a bolo to život ohrozujúce! hlavne pre tie deti. Predstav si že s nimi ideš na prechádzku,ostatné deti počúvajú a jedno - dve ani za svet. Odpoja sa,behajú kde chcú,kľudne aj na cestu. Povieš im že nesmú na šmýkačky keď tam nie si lebo robíte s deťmi nejakú aktivitu s to decko tam ide,vyskiera sa ti keď ho napomínať a nakoniec sa pustí. A ty máš teraz urobiť čo? Necht zvyšné deti len tak a bezat za tým jedným lebo za boha nebude počúvať? Mala som aj také dieťa v jasliach,a bolo to jediný krát,kedy som povedala že končím. Buď to rodičia vyriešia alebo ja odchádzam. Nakoniec otec uznal,že problém je v matke dieťaťa lebo dieťa nemalo kontakt s nikým dovtedy! S nikým iným okrem matky! Ani otcom,ani starými rodičmi a už vôbec nie s inými deťmi. A predstav si,matku počúvalo. Inak ale nikoho! Absolútne nikoho. Takže čo s tým?
@felycity a na takéto deti musíš dávať špeciálne pozor a špeciálne sa im venovať a tým pádom ukracujes o seba tie ďalšie ktoré počúvajú. Je fér aby som ja nahradzala rodičov v tom kde oni zlihali? A ostatné deti ktoré počúvajú ( podľa možnosti,stále sú to deti) tak su ukracovane o pozornosť?
@anonym_autor milý anonym, mne je ľúto zase takých detí čo majú rodičov ako ty....rodič nie je kamarát, je v prvom rade rodič.....porekadlo ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko má svoje opodstatnenie a svoj význam. Nič nie je len čierne alebo biele. Nie som za bitie detí, ale dať malému dieťaťu po zadku nie je nič zlé, hlavne ak dieťaťu bolo opakovane hovorené že niečo robiť nemá a napriek tou to robí.....žiaľ dnešné mamičky sú hlavne bio a snažia sa všetko robiť vysvetlovaním - čo ale nie vždy funguje. Minule kamarátke syn skoro vbehol do cesty pod auto, miesto toho aby mu capla po zadku aby si to zapamätal že toto je už cez, mu kludným hlasom vysvetlovala že to nesmie, o týždeň samozrejme rovnaká situácia....
@felycity tak teraz mi prosím odpovedz: čo má robiť učiteľ,keď mu takéto deti prídu do škôlky alebo školy. Deti,ktoré absolútne nepočúvajú,ktoré si myslia že sú stred vesmíru a môžu si robiť čo chcú. Ktoré bijú ostatné deti a sú agresívne aj na učiteľov. A to pre to,že absolútne neboli zvyknuté počúvať lebo ich rodičia im nechali voľný prebieha výchovy. Ja som mala pár takých deti v jasliach a bolo to život ohrozujúce! hlavne pre tie deti. Predstav si že s nimi ideš na prechádzku,ostatné deti počúvajú a jedno - dve ani za svet. Odpoja sa,behajú kde chcú,kľudne aj na cestu. Povieš im že nesmú na šmýkačky keď tam nie si lebo robíte s deťmi nejakú aktivitu s to decko tam ide,vyskiera sa ti keď ho napomínať a nakoniec sa pustí. A ty máš teraz urobiť čo? Necht zvyšné deti len tak a bezat za tým jedným lebo za boha nebude počúvať? Mala som aj také dieťa v jasliach,a bolo to jediný krát,kedy som povedala že končím. Buď to rodičia vyriešia alebo ja odchádzam. Nakoniec otec uznal,že problém je v matke dieťaťa lebo dieťa nemalo kontakt s nikým dovtedy! S nikým iným okrem matky! Ani otcom,ani starými rodičmi a už vôbec nie s inými deťmi. A predstav si,matku počúvalo. Inak ale nikoho! Absolútne nikoho. Takže čo s tým?
@mizoko čiže chces týmto povedať, že ak by ich rodičia bili, tak by sa spravali inak? Veď to vôbec nesúvisí. Či mi niečo uniklo?
@mizoko chyba matky, ze to dieta bolo len s nou? A kde bol otec?!
Von na prechadzky s jaslickarmi nemaju chodit 2 vychovavatelky?
Keď sa mi narodilo prvé, tak ver že som sa vzdelávala a myslela som si, že nikdy toto nebudem riešiť. Až pri druhom a hlavne v ich puberte som bola nútená ,,pritvrdiť". Mladšie dieťa má ťažkú pubertu a správa sa tak ako sa opisuje toxické a narcistické správanie. Nebavia ma telesné tresty, ale obyčajné slušné slovo akoby ani nebolo vypovedané. Takže darmo som sa vzdelávala, puberta druhého dieťaťa vo mne otvorila nepoznané a zo zúfalstva zlyhávam. Už som si povedala, že mojim cieľom je, aby toto obdobie každý v zdraví prežil, nič iné. Nemám už síl. Staršie ani neviem, že ho mám. Takže neviem či je to tou nevzdelanosťou ako to tu prezentuješ. Požičiam na týždeň a potom založ tému.
@anonym_50b011 Presne o tom to je, každé dieťa/človek je iná povaha. Sú deti čo majú "traumu" z toho že mamička/otec bude z ich správania smutní a netreba ani zvýšiť hlas, dohovárať a podobne. A sú deti na ktoré proste dohováranie nepomôže a treba tvrdšie. Je in robiť z deti dospelých, tak to máš ako napríklad v práci ak si zodpovedná za ľudí, máš zamestnancov čo si robia prácu na 100 percent aj bez kontroly lebo proste taká povaha že musia to urobiť dokonale, potom máš zamestnancov čo ak ich nekontroluješ to flákajú, ale ak ich kontroluješ snažia sa lebo si uvedomujú dôsledky a nechcú prísť o prácu. A potom máš zamestnancov čo to flákajú ak ked ich upozorníš a kontroluješ, ak nič nezaberie dáš im proste zrážku zo mzdy a ak ani to nepomôže vyhodíš ich. A presne aj s deťmi to tak je, na niektoré zaberie iba trest nemyslím iba fyzický aby pochopili...
@mizoko čiže chces týmto povedať, že ak by ich rodičia bili, tak by sa spravali inak? Veď to vôbec nesúvisí. Či mi niečo uniklo?
@akvi nie,ja sa pýtam konkrétnu otázku čo by robila dana pisatelka v tomto prípade. Dohovor s rodičmi nepomáhal,deti nepočúvali,naozaj je to náročné s nimi pracovať. Tak čo by robila. O bitke tam nie je ani zmienka. Je to trochu mimo danú tému ale predsa len je to o výchove. Nedavaj do toho to,čo ty si myslíš. Ja sa na bitku nepytam. Otázka je tam veľmi konkrétne položená. Chcela debatovať. Tak debatujme
@eva8 ona nechcela dieťa dávať nikomu. Takže áno,chyba matky. Ona vyučovala zvyšok rodiny zo starostlivosti o dieťa. A mám viac prípadov kedy už to naozaj bolo s dieťaťom zle a dohovor rodičom nepomáhal.
@eva8 súkromné jasle s 5 deťmi a dve učiteľky?
A je jedno či dve učiteľky alebo desať. Tu ide o dieťa ktoré je nevyspytateľné. Urobil si čo chce kedy chce. A v triede kde nás aj 20 deti je vždy jedna učiteľka. Či si myslíš že len vonku sa tie deti správali takto? Nie. To bolo celú dobu. Takže poprosím odpoveď na moju otázku. Čo by si robila?