Koho voliť?
Neviem sa rozhodnúť koho voliť. Rada si vypočujem vaše názory, pre a proti volebných strán. Ďakujem
@vroni Mne tiež prekážajú niektoré kroky (boj proti jadrovej energii je napr. totálna hlúposť, ale nie je to jednotná politika EÚ, veď pozri na Francúzsko, ktoré má v EÚ veľké slovo). Nie som síce odborník na túto tému, ale.napr. produkcia emisií v priemysle v EÚ dosť poklesla, naopak výrazne stúpla využívateľnosť odpadu.
Kto nevie koho volit, pozrite Narodnu koaliciu, pana R. Huliaka. Teda nie pozrite, ale vypocujte si.
@evamarek77 práve tvoje komentáre sú neskutočne nepríjemné. Nechcela by som ťa poznať v reálnom živote.
@evamarek77 No vidíš to, ja reálne trávim na Slovensku len zhruba tretinu - štvrtinu času a aj tak dokážem mať lepší prehľad ako niektorí, čo odtiaľ za celý život nevystrčili päty.
@evamarek77 skus povedať teda aký je ten život na Slovensku ? Ja napríklad mam pekný život🙂
@evamarek77 môj otec je celý môj život ZTP ,mama bola ekonómka.otec je vdovec už na starobnom dôchodku, ktorý má pomaly vyšší ako ja plat..
Vnímam aktuálne neuveriteľne veľa nedostatkov tohto štátu, to je pravda aj v skupinách, ktoré spomínaš...
No len toto všetko, čo si vymenovala ,naozaj nie je až takou chybou terajšej vlády, že áno?
@evamarek77 Na SK mám stále osobné aj pracovné väzby, aj keď pravda je, že to nie sú nezamestnaní ani nízkopríjmové skupiiny, ale študenti a vysokoškolskí vyučujúci (zopár ZŤP ale medzi nimi je). Tak ja sa teda opýtam nejakých dôchodcov, napr. vlastných rodičov a ich súrodencov (lebo pochopiteľne, doteraz sme sa na túto tému nebavili...), že aký teda majú život. A ty sa opýtaj študentov, koho volia a za akej situácie by na Sk ostali, lebo tí najperspektívnejší odchádzajú už po maturite, ďalší po dosiahnutí Bc. a tí menej odvážni so silnejšími rodinnými väzbami až po tom, čo sú z nich vyštudovaní odborníci. Ale akosi si sa stále ešte nepohla k tým konkrétnym faktom, že? Až nejaké konkrétne relevantné dáta a argumenty budeš mať, ozvi sa, potom budeme môcť pokračovať.
akurat citam, ze u ficovcov rozmyslaju, ze po volbach zrusia priamu volbu prezidenta... ked prezidentom menuju kohokolvek od nich, prve co spravi bude, ze popusta kumpanov smeru z vazenia... demokracia ako v rusku...
@chillibubble prvý by bol Kocner 😥
Boja sa veľmi, že by išli sedieť...
@evamarek77 Prepac, ale myslis, ze covid a inflacia zasiahla iba Slovensko? Tazko, ta je momentalne vsade na svete. Najvacsia je paradoxne v orbanovskom Madarsku a tym smerom nas chce tahat aj Fico.
A paci sa mi, ze ako ini maju tolerovat tvoj nazor, ale ty hovoris Slovakom v zahranici, nech sa nevracaju a nestaraju o sk. Vacsina Slovakov v zahranici si idu zarobit a vratia sa. Preto maju rovnake pravo sa starat o situaciu na Sk, ako ti co zostali sediet doma. Nie si o nic vacsi Slovak ako ini.
@mima1608 "nebolo to náhodou za vlády Dzurindu, keď na Slovensku atakovala nezamestnanosť 20%, doslova tu vznikali tzv. hladové doliny, bez práce bolo cca pol milióna Slovákov"
To vazne? Co si myslis, ze ekonomicke opatrenia ucinkuju lusknutim prsta hned, ako sa zavedu? Svata prostota. Myslis si, ze zavod KIA, Jaguar, Volvo,... sa postavili, ci postavia za tyzden? Nie, trva to 3-4-5 rokov. Volvo v Kosiciach zacali stavat v 2022 a ma produkovat v 2025.
Preto Meciarove deformacie a znicena ekonomika trvali po 1998 este 3-4 roky za dalsej vlady a preto Fico profitoval 12 rokov z Miklosovych reforiem, ktorych efekt nabehli az ked nastupil Fico (kym sa rozsiril VW, Kia, PSA, kym subdodavatelia postavili svoje zavody,..). Len financne negramotni ludia si myslia, ze ekonomika statu sa da zmenit behom mesiaca k dobremu, aj zlemu.
@mima1608 alebo skusim lepsi priklad. To je ako keby od teba niekto cakal, ze zarobis a splatis byt za 200 tis eur za pol roka, aj kludne so slusnym priemernym platom 3 tis eur lepsej strednej vrstvy. Proste niektore veci nejdu urychlit, aj keby si sa roztrhala, ale treba na to roky, az desiatky rokov.
@liljana to vážne. Mnoho opatrení, ktoré Mikloš a Dzurinda prijali sú dodnes považované za antisociálne - napríklad už spomínané dôchodky ZŤP, alebo keď Mikloš hodil mamičky na MD (pracujúce/nepracujúce) do jedného vreca, so smiešnymi prídavkami. A mohla by som pokračovať.
Ale chápem, štekáte tu po ľavičiaroch, ale vy pravicoví extrémisti nie ste o nič lepšie na tom v konečnom dôsledku. Tak ako si ľavičiar nedá Fica aj keby pred nimi spáchal vraždu, tak isto si vy nedáte Mikyho.
Táto diskusia už dávno stratila úroveň a zmysel. Takže posledný komentár odo mňa a vy si kľudne ďalej uctievajte ľudí, ktorí priamo prispeli k tomu v akom úbohom stave je táto republika.
@mima1608 Naozaj neviem, o com hovoris. Ak je ekonomika v zlom stave, prijimas docasne nepopularne opatrenia. Ked sa ekonomike vodi lepsie, tieto opatrenia vypnes, odstranis, zlepsis. Tak plakat po 20 rokoch, ze pravica je zla, ked nas nakopla nutnymi a nepopularnymi opatreniami do spicky, priniesla pracovne miesta, mi nedava zmysel. Dalsia vlada po zlepseni situacie mohla a mala tieto opatrenia zrusit. To je ako ludia dnes nadavaju na lockdowny,... pocas covidu. Ucel opatrenia splnili a epidemia, pri ktore umrelo 6,9 miliona ludi na celom svete, bola potlacena. Kedysi by pri takej epidemii zomreli stovky milionov.
Niektorych ludi ale nepresvedcis, maju svoju pravdu a hladaju iba argumenty, aby nimi podporili svoju vlastnu pravdu.
@vroni zmyslom toho opatrenia bolo, aby sa ľudia čo najmenej stretávali a choroba sa menej šírila. Nijak inak ako obmedzením stretávania nevieš zabrániť šíreniu ochorenia pokiaľ ešte nemáš očkovanie a nevies ako proti virusu bojovať. To, že u nas to trvalo príliš dlho je druhá vec. Oproti takej Austrálii to bol ale len slabý odvar.
@vroni Zial, ci bolo opatrenie dobre, alebo zle ukaze s odstupom casto az historia o par desiatok rokov. Ale ako tu vidno, niekedy ani potom nie. Horsie by bolo nerobit nic a prizerat sa mrtvym. Kto nic nerobi, ten ani nic nepokazi.
Ide hlavne o to, ze nepopularne negativne opatrenie ma platit iba tak dlho, ako je potrebne.
Covid aj ukazal hlavny problem tohto statu. Nemame na veducich miestach dlhodobo dobrych manazerov, expertov a vedcov. Kazda vlada si dosadi po volbach na veduce miesta neskusenych rodinnych prislusnikov, ktori dalej prijmu svojich kamaratov a ked pride epidemia, ci problem biblickych rozmerov, vsetci su v prdeli, lebo nevedia, co maju robit.
@mima1608 cieľom pravicovej vlády je vytvoriť v štáte také podmienky, aby sa ľuďom oplatilo viac pracovať ako sedieť doma a tak je to správne. Pomoc od štátu majú dostávať len ohrozené skupiny, cielene, tí, čo to potrebujú. Čo spravila matovicova vláda? Rozdala kopec nezmyselných príspevkov a tento štát tak zadĺžila, že to budú splácať ešte aj naši vnuci. Ten, kto nastavovať daňový bonus a rodičovský dôchodok, by si zaslúžil po papuli. Je to nastavené diskriminačne a nezmyselne. Daňový bonus dostávajú aj bohatí ľudia, ktorí ho vôbec nepotrebujú a naopak, ľudia s viac deťmi často nemajú nárok na plnú sumu. Tak isto SZČO sú znevýhodnení. Rodičovský dôchodok tiež nedostávajú všetci. Stačí ak majú deti v zahraničí, na dôchodku, lebo aj takí sú, alebo so zdravotnými problémami a nedostanú nič. Príspevky od štátu majú dostávať ti, ktorí ich z nejakého dôvodu potrebujú a nie všetci. To je finančne neudržateľné.
@matabb73 akože prepáč, ale napíš mi jediný dôvod, prečo by mali dostávať príspevky rodičia, ktorých deti pracujú v inom štáte a tým pádom odvádzajú peniaze do kasy iného štátu? alebo dôchodcovia, ktorí deti nemajú? môj názor je, že rodičovský dôchodok je jedna z top vecí, ktorá sa zaviedla. napokon, tebe to z výplaty neuberá, takže sa nemusíš kvôli tomu rozčuľovať. a ľuďom, ktorí nepracujú a vedú k tomu aj svoje potomstvo (jedným slovom osadníci) tiež nemajú nárok, pretože je to odvádzané len od pracujúcich detí. daňový bonus je tiež výborná vec. opäť majú nárok len pracujúci. naopak, dávky zadarmo a pre nič nerobiacich pokladám za absolútny mor tejto krajiny. toto by už mali raz a navždy stopnúť. ako aj MD alebo RD, ktorý poberá rodič popri práci. tak buď nech pracuje alebo nech vychováva dieťa a poberá naň príspevky.
@annm81, áno. Viem o Francúzsku, Rakúsku, spomínala sa Austrália (ale na tu nemám zdroj), nejde o to, ze by sa ten ci onen štát ospravedlňoval za lockdown, ale vrámci novonazbieraných skusenosti zhodnotil, ze to nebolo zmysluplne opatrenie, aj keď sa v kontexte doby ako zmysluplne javilo.
@panelacikova rodičovský dôchodok sa ti páči, lebo naň máte nárok. Nedostávajú ho rodicia deti, ktoré sú napríklad postihnuté a preto nemôžu pracovať. Alebo rodicia deti, ktoré patria pod ozbrojené síly. Alebo rodicia deti, ktoré sú už samé na dôchodku. Všetci títo ľudia vychovali pre tento štát ďalšiu generáciu. Aj tí, čo ich deti sú v zahraničí. Možno ešte pred dvomi rokmi pracovali na Slovensku a odvádzali pre štát. Prečo všetci títo ľudia príspevok nedostávajú? To sa ti to naozaj zdá spravodlivé? Inak, môj otec dostáva za všetky tri svoje deti, takže by som tiež mala byť spokojná, ale mňa neskutočne štve tá nespravodlivosť.

@annm81, som negatívne nastavená voči lavici a progresívnej ešte viac. Pripúšťam, ze počujem trávu rast, ale neverím im ani nos medzi očami a čítam medzi riadkami. Ale vychadzam z negatívnych skúsenosti v iných krajinách, zatiaľ som pozitívne výsledky progresívneho vyčíňania nebola schopná zaregistrovať. Uvítala by som stranu, ktorá sa ekológiou bude zaoberať skutočne komplexne a nie len papagájovat plky nadsených ale neznalych. Takú som zatiaľ nenasla.