icon

Má zmysel začať s komunálnou politikou po 40-tke?

14. mar 2026

Ahojte, som už dosť stará, tak neviem, či to má v mojom veku význam. Mám medzi 40-50r. Chcela by som na úvod vstúpiť do jednej strany a angažovaž sa. Neskôr, ak by sa mi to podarilo, možno mestské zastupiteľstvo, mám tri odbory, ktoré sú mne blízke - práca, sociálne veci a rodina, zdravotníctvo, školstvo. Nemám ambície na vyššie pozície, u nás sú to skôr mužské role a tí chlapi začínali pred 30tkou. Budem vám vďačná za akékoľvek názory, rady a tipy.

anonym_96784d
14. mar 2026

Nie si stará. čo ja poznám mužov tak sa angažovali až dobre po 30tke.

anonym_1875d9
14. mar 2026

Do akej strany chces vstupit?

anonym_48dc6a
14. mar 2026

nie si stara, mladym, neskusenym zenam by som ani neverila a nevolila
(ale to len mozno len ja ;) )

anonym_527308
14. mar 2026

Ja sa pohybujem okolo komunalu, nie si stara. Len ta upozornujem, ze vstupovať do strany je nálepka, ktorej sa nikdy nezbavis, takze toto si je treba veľmi dobre rozmyslieť. Aká je to strana a ktorý región?

katkazatka
14. mar 2026

Nie si stará. Máš skúsenosti, rozhľadať a prehľad.
Mladým politikom veľmi neverím. Niežeby ti stari boli dôveryhodní.😀

autor
14. mar 2026

Prepáčte nebudem komentovať ani stranu, ani región. V začiatkoch potrebujem byť pod stranou a neskôr sa môžem stať nezávislou. Je to strana, ktorej hodnoty a smerovanie majú najbližšie k mojmu nastaveniu.

lucik194
14. mar 2026

do komunalnej politiky nikdy nie je neskoro....

zacala by som ako poslankyna, pekne pomaly pri najblizsich volbach, kludne aj ako nezavisla......
mnohi ludia , daju hlas aj nezavislym (ja tiez) pokial vidim, ze dany clovek je zaangazovany v komunite, zaujima sa, riesi veci, upozornuje, ako nejaky paprda, co ho nominovala strana a na cele 4 roky v obci o nom nepocut........

pozrela by som sa, kolko hlasov potrebovali v mojej obci minule volby poslanci a podla toho to zacala riesit..... lebo komunalne volby su o pol roka, casu dostat sa do povedomia tolko zase nie je

bloger
14. mar 2026

Určite to má zmysel. Držím ti palce.

anonym_da0bb9
14. mar 2026

Politika je vyhradená podradným ľuďom. Už samotná túžba po moci je psychická choroba. Zdravý človek túži po láske, nechce nič ovládať. Raduje sa zo života, nepotrebuje žobrať o hlasy. Len ľudia trpiaci komplexom menejcennosti túžia po moci, aby dokázali sami sebe a ostatným, že sú výnimoční. Skutočne výnimočný človek sa o moc vôbec nezaujíma. Keby sa napr. o mňa zaujímal nejaký muž a zistila by som, že sa angažuje v politike, nemal by šancu.

eva8
15. mar 2026
@anonym_da0bb9

Politika je vyhradená podradným ľuďom. Už samotná túžba po moci je psychická choroba. Zdravý človek túži po láske, nechce nič ovládať. Raduje sa zo života, nepotrebuje žobrať o hlasy. Len ľudia trpiaci komplexom menejcennosti túžia po moci, aby dokázali sami sebe a ostatným, že sú výnimoční. Skutočne výnimočný človek sa o moc vôbec nezaujíma. Keby sa napr. o mňa zaujímal nejaký muž a zistila by som, že sa angažuje v politike, nemal by šancu.

@anonym_da0bb9 co ked to nie je tuzba po moci, ale tuzba nieco zmenit k lepsiemu?

sweaaa
15. mar 2026

Mne sa viac pozdáva vek po 40, než 30. Silno ti držím palce, choď do toho.

anonym_527308
15. mar 2026
@anonym_da0bb9

@anonym_da0bb9 poznam viacero komunalnych politikov, väčšinu motivuje pomoc druhym a chut zlepsovat veci. Zanietení komunálni poslanci sú dokonca v strate, mesačne majú (ti, ktorých poznam) odmenu do 300 eur a z toho financujú komunitne aktivity. Potom sú tam takí, ktori kandidovali v Ba za stranu team Bratislava, ani nevedia, ako sa tam dostali, za 3 roky nič nespravili a teraz pred volbami sa zacinaju ozývať, fotit pri novom asfalte, o ktorom ani nevedeli, ze sa robí. Hlasujú za to, čo im povedia, aj ked je to v neprospech mestskej časti, lebo nemajú vlastnú hlavu. Áno, takí tam naozaj nemajú čo robit, ani úplní aktivisti bez vzdelania, ktori veciam verejným nerozumeju.

autor
15. mar 2026
@anonym_da0bb9

@anonym_da0bb9 komunálna politika sa nerobí pre peniaze, s tým ani nerátam. Je to možnosť niečo zmeniť ku lepšiemu vo svojej komunite. Nefrfľať z gauča, ale zdvihnúť zadok a niečo pre to urobiťô

anonym_d08b64
15. mar 2026

Komunálna politika je taká istá politika ako "veľká" politika. Aj tam ide predovšetkým o peniaze, netreba mať veľké ilúzie. Je to tam tiež o tom, kto s kým hlasuje a prečo. Ti poslanci to nerobia kvôli biednemu príspevku za zastupiteľstvo. Veď rozhodujú o územných plánoch, infraštruktúre, dotáciách... Možno je tam vyššie percento ľudí, ktorí to naozaj myslia dobre než vo vysokej politike a nejde im primárne o vlastné obohatenie.

autor
15. mar 2026
@anonym_d08b64

Komunálna politika je taká istá politika ako "veľká" politika. Aj tam ide predovšetkým o peniaze, netreba mať veľké ilúzie. Je to tam tiež o tom, kto s kým hlasuje a prečo. Ti poslanci to nerobia kvôli biednemu príspevku za zastupiteľstvo. Veď rozhodujú o územných plánoch, infraštruktúre, dotáciách... Možno je tam vyššie percento ľudí, ktorí to naozaj myslia dobre než vo vysokej politike a nejde im primárne o vlastné obohatenie.

@anonym_d08b64 ja sa nešarpem do veľkej politiky, ani na post primátora, predsedu VÚC, či starostu MČ. Rada by som bola z pozície poslanca pri dôležitých veciach v našej MČ, prípadne na meste. Nemám veľké oči, toto bude za pár eur, skôr mi to prinesie určitý pocit, že robím niečo pre našu komunitu a mám možnosť niečo zmeniť. Pre peniaze robím svoju prácu, kde z pozície manažéra zarobím slušné peniaze. Do komunálnej politiky nejdem kvôli peniazom. Zároveň chápem, že najbližšie voľky sa ma netýkajú, ak tak tie budúce. Dovtedy musí byť za nou vidieť kus práce.

anonym_d08b64
15. mar 2026

Ja tomu rozumiem, o čo ti ide, len z pozície človeka, ktorý sa v danej oblasti pohybuje, som chcela upozorniť, že tá komunálna politika sa až tak veľmi nelíši od tej veľkej politiky. Držím palce, aby ti vydržal optimizmus a nadšenie a nech ťa to nezomelie.

anonym_d08b64
15. mar 2026

A vek máš na to ideálny, mladé ženy sa málo angažujú v politike, na rozdiel od mužov totiž nemajú na to čas 😁

anonym_527308
15. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_d08b64 ja sa nešarpem do veľkej politiky, ani na post primátora, predsedu VÚC, či starostu MČ. Rada by som bola z pozície poslanca pri dôležitých veciach v našej MČ, prípadne na meste. Nemám veľké oči, toto bude za pár eur, skôr mi to prinesie určitý pocit, že robím niečo pre našu komunitu a mám možnosť niečo zmeniť. Pre peniaze robím svoju prácu, kde z pozície manažéra zarobím slušné peniaze. Do komunálnej politiky nejdem kvôli peniazom. Zároveň chápem, že najbližšie voľky sa ma netýkajú, ak tak tie budúce. Dovtedy musí byť za nou vidieť kus práce.

@anonym_autor terajšie volby ešte stíhaš, len teraz sa zostavujú kandidátky. Nájdi si kandidáta na starostu alebo starostu, oslov ho, predstav mu svoje vízie a hlavne prejav nadšenie. Vyberaj ale s rozumom, nie všetci, čo sa javia ako dobrí, sú naozaj ti dobrí. Určite nechod za žiadne team Bratislava a Ps, ktori sú za developerov a oligarchov, majú nakazené hlasovat a nemajú vôľu presadzovať dobré veci, ale vyberaj si skôr nezávislejšich.

anonym_31d69a
16. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ocividne si uplne mimo a mas velke iluzie ohladom aj komunalnej politiky... si myslis hlavne ak si v meste ze za tebou nebudu chodit urcity ludia aby si zodvihla paprcku vtedy ked im treba a oni zase tebe ? a sem tam aj nejaka vyhoda z toho? lobing je vsade a druha vec je dost neskoro, ak si nerobila v ramci svojej komunity nieco. Na zlepsenie zivotnej urovne netreba byt v politike. bola si niekedy na zasadnuti poslancov ? bola si ako openent napriklad.. zorganizovala si pre svoju komunitu nieco ? a nezabudaj kde su vsetci mudri ako radio a vedia o vsetkom vsetko a zmeny co ty pises sa bud nedaju zmenit v danom obore na to minisisterstvo - zakon, max zmenit VZN ale to musi byt v sulade so zakonom.

autor
16. mar 2026
@anonym_31d69a

@anonym_autor ocividne si uplne mimo a mas velke iluzie ohladom aj komunalnej politiky... si myslis hlavne ak si v meste ze za tebou nebudu chodit urcity ludia aby si zodvihla paprcku vtedy ked im treba a oni zase tebe ? a sem tam aj nejaka vyhoda z toho? lobing je vsade a druha vec je dost neskoro, ak si nerobila v ramci svojej komunity nieco. Na zlepsenie zivotnej urovne netreba byt v politike. bola si niekedy na zasadnuti poslancov ? bola si ako openent napriklad.. zorganizovala si pre svoju komunitu nieco ? a nezabudaj kde su vsetci mudri ako radio a vedia o vsetkom vsetko a zmeny co ty pises sa bud nedaju zmenit v danom obore na to minisisterstvo - zakon, max zmenit VZN ale to musi byt v sulade so zakonom.

@anonym_31d69a jasne, ze som pre svoju komunitu robila mnoho krat rozne veci -nebudem tu vypisovat konkretne veci, lebo by som sa asi dala identifikovat. Poznam osobne primatora/moj spoluziak z VS, poznam vzdialene predsedu VUC a poznam aj mnohych poslancov.

anonym_31d69a
16. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_31d69a jasne, ze som pre svoju komunitu robila mnoho krat rozne veci -nebudem tu vypisovat konkretne veci, lebo by som sa asi dala identifikovat. Poznam osobne primatora/moj spoluziak z VS, poznam vzdialene predsedu VUC a poznam aj mnohych poslancov.

@anonym_autor tak ale to neznamena že ta ludia zvolia kedze poznas niekoho...
a prosim ta vies kolko je obci ? kolko okrskov, kto by ta len spoznaval, a uprimne ludom to je jedno
takze si si vedomá ako to je pri korýtkach ..

autor
16. mar 2026
@anonym_31d69a

@anonym_autor tak ale to neznamena že ta ludia zvolia kedze poznas niekoho...
a prosim ta vies kolko je obci ? kolko okrskov, kto by ta len spoznaval, a uprimne ludom to je jedno
takze si si vedomá ako to je pri korýtkach ..

@anonym_31d69a Ja netvrdím, že ma ľudia zvolia. Preto na tom idem pracovať 4 roky, aby som sa dostala viac do povedomia, aby som si svojou expertízou získala miesto a následne sa mohla uchádzať o hlasy. Tým vôbec nehovorím, že budem úspešná. O 4 roky budem mať pred 50tkou.

anonym_31d69a
16. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_31d69a Ja netvrdím, že ma ľudia zvolia. Preto na tom idem pracovať 4 roky, aby som sa dostala viac do povedomia, aby som si svojou expertízou získala miesto a následne sa mohla uchádzať o hlasy. Tým vôbec nehovorím, že budem úspešná. O 4 roky budem mať pred 50tkou.

@anonym_autor vek nehra rolu politiku vies robi aj do 70 v pohode

sweaaa
16. mar 2026

@anonym_autor O 25 rokov budeš bilancovať a jediné, čo budeš ľutovať je to, čo si neurobila. Nevieme ako dopadneš, ale choď do toho.

markusrasford
18. mar 2026
@anonym_autor

Prepáčte nebudem komentovať ani stranu, ani región. V začiatkoch potrebujem byť pod stranou a neskôr sa môžem stať nezávislou. Je to strana, ktorej hodnoty a smerovanie majú najbližšie k mojmu nastaveniu.

@anonym_autor ako najskôr chceš byť v strane a potom nezávislý je podvod na voličoch. Oni ta budu voliť kvôli programu akú bude prezentovať strana a ty potom odídeš. Véd v komunálnej politike môžeš kandidovať ako nezávislá.