icon

Ako začať s účtovníctvom z domu?

jennifer6363
2. jún 2026

Ahojte, ukončila som obchodnú akadémiu a chcela by som sa venovať účtovníctvu, fakturácii a administratívnym službám. Keďže sa starám o bábätko, hľadám možnosť pracovať z domu. Prax zatiaľ nemám, preto by som sa chcela opýtať skúsenejších – ako ste začínali, kde ste získali prvých klientov a aké kurzy alebo skúsenosti by ste mi odporučili? Budem vďačná za každú radu.

anonym_352af8
2. jún 2026

🍿🍿🍿🍿🍿 here we go again

svetlonos
2. jún 2026

@jennifer6363
Teda nedám ti odpoveď akú chces. Aké viac krát tu už písali ženy i s dlhoročnými skúsenosťami, že z novej práce ho nedostali hneď. Dôveru si treba zaslúžiť osvedčenou prácou. A ty nemáš vôbec žiadne skúsenosti. Asi tá sklameme ale to bude bieda takto.

anonym_ddc309
2. jún 2026

Takto to nefunguje, prepáč, ale snáď nie si tak naivná.. problém majú najsť si prácu ženy s x-ročnou praxou, ktoré sú flexibilné, nestarajú sa o bábo, a v kancli môžu byť 12 hodín do dňa 🤷🏼‍♀️ držím palce

svetlonos
2. jún 2026

@jennifer6363
A skús si položiť otázku - ty by si zverila svoje účtovníctvo absolventke bez praxe?
Kamoška si robila kurz a u tretí rok robí "drž hubu a krok" s kolegyňami, krltorecsa po nej len vozia. A teraz dostala výpoveď v druhej robote. Chce sa teraz osamostatni ale 3 roky zbierala skúsenosti.

patrike
2. jún 2026

Pozri sa na to z druhej strany : zadala by si vedenie uctovnictva absolventke bez praxe ? Ak ti poviem "prid zajtra o siedmej ku mne do firmy, dam ti podklady", prides alebo povies, ze nemas auto a kam dat babatko ? Na pozadi telefonatu bude pocut jeho plac.
Realne teraz bez sance. Skonci matersku, nastup do prace, ziskaj prax a potom mozes uvazovat o praci z domu. Tu si ale nepredstavuj tak, ze to bude hodinka, ked das dieta spat. Musis dvihat telefony, odpovedat na maily, makat v case danovych priznani viac, ako 8 hod denne v beznej praci.

anonym_2e95ab
2. jún 2026

V prvom rade som mala angličtinu na úrovni B2 a nemčinu na úrovni B1 a vedela som veľmi dobre excel - pokročilé funkcie, spracovanie dát v exceli, konting, tabuľky apd. Najprv som sa zamestnala v SSC, kde som získala administratívnu a parciálnu účtovnú skúsenosť - AP - vyšlé faktúry, potom na AR - došlé FA a napokon - hlavnú knihu - odd. GL and FA. To mi dalo asi najviac. Celý ten čas som robila onsite, home office iba max 2x do mesiaca. Neskôr som išla priamo do firmy, kde som prevzala na seba komplet účtovníctvo - teda všetko až po mzdové účtovníctvo, závierky, komunikáciu s inštitúciami, výročné správy, spolupráca s aditormi apd. Práca bola opäť onsite. A po cca. 9 rokoch som si založila vlastnú firmu, kde mám svojich klientov a zodpovednosť za komplexné vedenie účtovníctva. Ovládam SAP, Navision, Pohodu, Olymp. Pracujem prevažne z domu, ale nielen. Som aj v teréne a riešim, čo treba.

svetlonos
2. jún 2026

@jennifer6363
Ale mám pre teba iný nápad, ktorý by bol omnoho reálnejšie uskutocnitelny. Svoju nevýhodu otoč v prospech. Sú viaceré matky ako ty, ktoré musia do práce ace skoro. Tak rob opatrovateľku možno rovnako starému bábätku. Budeš mať dve a k tomu príjem.

anonym_3416fc
2. jún 2026

@jennifer6363 hneď prvé, čo ma napadlo, ako budeš chodiť pre podklady a vybavovať veci po inštitúciach?
Klientelu si hľadaj medzi priateľmi, až im možno nebude vadiť, keď niečo domrvíš a potom to budú musieť zaniesť účtovníčke s niekoľko ročnou praxou a bude to po tebe opravovať.
Ale teraz vážne, vychutnaj si čas doma s bábätkom a potom až pôjde do škôlky sa zamestnaj, ako junior a budeš sa učiť od takej, čo má prax a postupne, ako budeš samostatnejšia budeš sa vedieť odraziť.

anonym_0a0699
2. jún 2026

Otec dietata GDE?

patrike
2. jún 2026
@anonym_0a0699

Otec dietata GDE?

@anonym_0a0699 Studuje strednu policajtsku ?

anonym_757683
2. jún 2026

Nemas vobec ziadnu prax, nikto ti taku pracu neda.. muz nech ide makat aj keby vikendovky navyse...

anonym_b86c61
2. jún 2026

Ja som začínala pred 30 rokmi, takže to dnes už celkom neplatí. V tvojom prípade, by som začala s jednoduchým účtovníctvo, osloviť známych, malých živnostníkov. Začať robiť niečo najjednoduchšie ako daňové priznania typ A, typ B paušálne výdavky. A hlavne využiť čas na rodičovskej na vzdelávanie, študovať zákony, sledovať zmeny... to na začiatok.

anonym_27729b
2. jún 2026

Mam za sebou OA, 5 rokov uctovania ako junior a senior uct., audit, a aj napriek tomu by som sa bala pustit samostatne do uctovnictva pri babatku. A vlastne aj bez babatka 🙂)
Ale aby som aj poradila - po rodicovskej sa zamestnaj vo firme, kde naberies prax. Az potom rozmyslaj nad niecim samostatnym. Skola a prax su diametralne odlisne.

mogaa
2. jún 2026

@jennifer6363 nič v zlom ale sama komplet učtovníctvo bez praxe nedáš.....a len blázon is u teba dá robiť učtovníctvo ak nemáš prax....začína sa tak, že máš nad sebou ekonóma alebo máš kolegyňu pri ktorej sa zaúčaš....si si vedomá že ak niečo zle zaučtuješ a príde daňová kontrola ktorá na chybu príde, bude pokuta ktorú niekto musí zaplatiť?a tie pokuty nie sú malé....tam neplatí nevedela som a ani opravím to.....

luccys
2. jún 2026

To by bola istotne kvalitne odvedena praca, s nulovou praxou a s kojencom v rukach...

mk1111111111
2. jún 2026

Mozes zacat ako pomocna uctovnicka,, ci Ti ponuknu HO, to zalezi na zamestnavatelovi. Najprv sa jednoducho musis zaucit, az potom mozes uctovat samostatne. Musis si stale doplnat skolenia, to tiez nie je lacne. Ono to dnes uz nie je o vzdelani zo skoly, dnes sa vsetko v uctovnictve meni z hodiny na hodinu, zial

ivicatolic
2. jún 2026
@anonym_ddc309

Takto to nefunguje, prepáč, ale snáď nie si tak naivná.. problém majú najsť si prácu ženy s x-ročnou praxou, ktoré sú flexibilné, nestarajú sa o bábo, a v kancli môžu byť 12 hodín do dňa 🤷🏼‍♀️ držím palce

@anonym_ddc309 ,,👍👍👍

anonym_d6d0cc
Včera o 17:19

@jennifer6363 predstavuješ si ho jak Hurvínek válku. Sorry ale žiadny súdny človek by to účtovníctvo neuveril.
Toto to píšem ako účtovníčka ktorá pracovala počas prvej aj druhej rodičovskej, ale na rozdiel od teba som mala 10 rokov praxe v odbore. Môj šéf mi doniesol z kancla ,,môj,, počítač aj tlačiareň. On sám navrhol túto možnosť a od 18m dieťa som už bola na full tíme v práci.