icon

Mali by dobrovoľne bezdetní platiť vyššie dane?

Včera o 08:48

Dobrovoľne bezdetní nemusia míňať peniaze na deti a očakávajú, že dôchodok mi zaplatia deti ich vrstovníkov, ktorí sa rozhodli mať deti.

Mali by dobrovoľné bezdetní platiť vyššie dane a tieto peniaze by mali byť použité pre rodiny s deťmi?

V poslednom čase sa objavujú v mnohých krajinách takéto názor (len námatkovo - JD Vance -USA, návrhy v Británii, dokonca aj na Ukrajine, kde chceli, aby dane platili aj rodičia len jedného alebo dvoch detí).

Súhlasili by ste s takýmto návrhom aj na Slovensku?

sara07
Včera o 09:32
@anonym_autor

@marhulka13 Napr. takí, čo nepodstúpili IVF? Lebo to by znamenalo, že sa snažia počať a nedarí sa.

@anonym_autor uprimne ja som nechcela podstupit IVF, a nikdy by ma na to nikdy neprehovoril, a nie je v tom žiadne nabožensky motiv,
proste nebola som ochotna ani partner podstupit vyšetrenie, liečub , IVF , proste nie
keby sa nezadarilo prirozdene boli by sme proste bez deti.. bodka

anonym_5e9e80
Včera o 09:36

@anonym_autor dôchodok si platia sami teraz v odvodoch.

anonym_834760
Včera o 09:50

Ja som hlavne zvedava,ako dopadne navrh,ze matky do 4mi a viac detmi nebudu platit dan.Som zvedava,takych matiek je malo,a romky aj tak pracovat nebudu.

sara07
Včera o 09:52
@anonym_834760

Ja som hlavne zvedava,ako dopadne navrh,ze matky do 4mi a viac detmi nebudu platit dan.Som zvedava,takych matiek je malo,a romky aj tak pracovat nebudu.

@anonym_834760 to práve presne pre toto prejde , krásne PR ako myslia na rodiny a nič ich to nebude stát
to že samoživitelka pada na hubu nevadi, nemala dovolit umriet manželovi alebo zabranit aby sa stal blb, nasilnik, gembler a podobne
rodiny1-2 -3 deti su tu len na žmykanie pretože žial ako ich chcu uživit musia makať

kinats
Včera o 09:53

@anonym_autor A co tie matky / pary / rodiny co o dieta prisli (zomrelo , ci sa narodilo mrtve), zeny co casto aj opakovane nevedia donosit, a chcu tie deti !? cista diskriminacia pre bolestne nestasie a zdravotny hendicap ? Sa zamyslite kym trepnete blbost!

anonym_834760
Včera o 09:55
@sara07

@anonym_834760 to práve presne pre toto prejde , krásne PR ako myslia na rodiny a nič ich to nebude stát
to že samoživitelka pada na hubu nevadi, nemala dovolit umriet manželovi alebo zabranit aby sa stal blb, nasilnik, gembler a podobne
rodiny1-2 -3 deti su tu len na žmykanie pretože žial ako ich chcu uživit musia makať

@sara07 ja tomu aj tak neverim,preto som zvedava.

anonym_f837f2
Včera o 09:59

@anonym_autor ako by si zisťovala, kto je dobrovoľné bezdetný?

autor
Včera o 10:02
@januska12323

Nemyslíš, že takí človek radšej pôjde preč zo Slovenska?

@januska12323 Ak sa to schváli v viacerých krajinách EÚ, tak nebudú mať kam ísť.

eva8
Včera o 10:10

Nie. Skor nizsie, pretoze sa usetri na zdravotnictve a skolstve ich nie deti. Na druhej strane, ich nie deti nebudu odvadzat odvody, cize sa to vykompenzuje.

tiezjedna
Včera o 10:18

@anonym_autor odhliadnuc od toho, že to je právne prakticky nevymožiteľné, je tento nápad strašná blbosť... Veď už dnes tí bezdetní prispievajú do systému, ktorý bezhlavo plošne rozhadzuje peniaze smerom k rodinám s deťmi prostredníctvom nezmyslov ako kočíkovné, tehotenské, pôrodné, prídavky... Slovensko je v tomto ukážkovo solidárna krajina, až na to, že na to nemá 🙄

mirka0677
Včera o 10:21
@anonym_autor

@januska12323 Ak sa to schváli v viacerých krajinách EÚ, tak nebudú mať kam ísť.

@anonym_autor ale veď to už funguje takto dávno hocikde v EU - aj u nás sj v česku - rodičia majú daňový bonus (čiže im časť zaplatenej dane vracaju, čiže platia nižšiu daň, ako bezdetní).
V maďarsku matky 3 a viac detí neplatia daň vobec. V rakúsku je tiež nejaký familiebonus do 2tis.Eur...

Hocikde v Európe počet detí ovplyvňuje výšku daní pre ich rodičov. Fakt neviem, čo tu kto rieši?
Či to bude akože oficiálny údaj na páske: bezdetný: výška dane 35%, s dvoma deťmi výška dane 20%?
Vieš čo, ak by som deti nechcela, tak ma nič neprinúti ich mať, ani nejaká odvádzaná daň, pretože v konečnom dôsledku tak či tak mne, ako bezdetnej, by na konci mesiaca ostalo viac peňazí ako matke 2 detí, keď im má zaplatiť stravu, školu, krúžky, lekárov..

anonym_bea5ee
Včera o 10:29
@anonym_autor

@anonym_autor nechapes ze bezdetni si zalozi firmu a ziadne dane platit nebude? Resp minimalne? Okrem toho poznam viacerych co fakturuju v danovych rajoch a ziju na sk. Ja byt bezderna urcite nie sme klasicki zamestnanci a na dane na sk sa zhlboka vyse…iem

pralinka25
Včera o 10:36

Určite nie. Je to ultra blbosť. A to deti mám.
Sankcionovat niekoho kto sa na to necíti a rozumne sa zachová by bola tupost. Ja oceňujem ľudí ktorí si uvedomia ze rodičovstvo nie je pre nich, včas a neplodné ďalšie traumatizovane deti.

anonym_ab1dcf
Včera o 10:38
@wade

Na slovensku platia ludia bez deti vyssie dane. Na deti mas odpocitatelnu polozku z danoveho zakladu, danovy bonus a pridavky na deti.

@wade aku odpocitatelnu polozku z danoveho zakladu mas na deti?

orisker
Včera o 10:40
@anonym_834760

@anonym_834760 ,
domnievam sa, že toto spoločnosť trápiť nemusí; ide o sľub pred voľbami. Kde by na to štát vzal?!
Pár dní pred voľbami budú Slovákom sľubovať aj kolonizáciu Marsu.

anonym_a76b59
Včera o 10:41
@anonym_bea5ee

@anonym_autor nechapes ze bezdetni si zalozi firmu a ziadne dane platit nebude? Resp minimalne? Okrem toho poznam viacerych co fakturuju v danovych rajoch a ziju na sk. Ja byt bezderna urcite nie sme klasicki zamestnanci a na dane na sk sa zhlboka vyse…iem

@anonym_bea5ee Ale ved deti nemas prikovane na slovensku. Sa zober a chod, ked si myslis, ze za hranicou ti bude lepsie, a ze to je len tak larom farom, zalozit firmu na seychelach a "fakturovat" si na slovensku.

Inak je vela rodin, co sa zbalili a ziju v zahranici.
Deti su omnoho flexibilnejsie ako dospeli, kamosov si najdu vsade, jazyk sa nauci za par mesiacov, pre ich mozog je nova krajina uplnym rajom. Na deti sa vyhovarat nemozes. Ked chces, chod.

anonym_4b107e
Včera o 10:42

@anonym_autor A ako sa bude zistovat, kto deti nema, lebo dobrovolne nechce a kto deti nema, lebo ich mat nemoze, hoci chce?

orisker
Včera o 10:46
@anonym_4b107e

@anonym_autor A ako sa bude zistovat, kto deti nema, lebo dobrovolne nechce a kto deti nema, lebo ich mat nemoze, hoci chce?

@anonym_4b107e ,
jednoducho!
Zriadi sa ďalšie ministerstvo na zisťovanie príčin dobrovoľnej bezdetnosti.
Pôjde cca o 700 ministerských úradníkov a ich asistentov s náležitými platmi a benefitmi.
🙂

eva8
Včera o 11:08
@anonym_04135e

Práve naopak, bezdetní ľudia by mali mať výhody. Nemôže byť na Zemi stále viac a viac ľudí. Veď je to ako pyramídová hra, raz sa celý tento systém zrúti. Ľudia sú premnožený, invazívny druh, ktorý už zničil celú planétu. Čím menej detí sa bude rodiť, tým lepšie.

@anonym_04135e 😃... ze invazivni druh...

anonym_df5f64
Včera o 11:17

Castokrat dobrovolne bezdetni nemaju deti lebo si ich nemozu dovolit, a este maju aj platit vyssie dane?

tiezjedna
Včera o 11:21
@anonym_bea5ee

@anonym_bea5ee je vidieť, že si "klasický zamestnanec" a okolo podnikania si ani nebežala, inak by si takúto sprosť nemohla vypustiť... 😲

anonym_0c2788
Včera o 11:22

Ako to chces rozlisovat? Zrejme bude treba nieco urobit, kvoli demografii, ale nemame na to podmienky. Vo svedsku davnejsie urobili, ze bezdetny platili 60% dan. A im to moc nevadilo, v podstate s tym ludia suhlasili. Nieco taketo u nas neni mozne

beata_k
Včera o 11:24

@anonym_autor Chcela by si aby fajciar platit vyssie odvody do zdravotnej poistovne?

anonym_fa1a54
Včera o 11:28
@anonym_5e9e80

@anonym_autor dôchodok si platia sami teraz v odvodoch.

@anonym_5e9e80 to slovac s detmi nepochopi. Akoby uz oni vedeli, ze ich deti budu mat deti. Bezdetny odvadza, tym si zaraba na dochodok, nic nepobera. A tie co ani nevedia, ako pracovny pomer vyzera, lebo hned otehotneli a vyberaju, co sa da, budu urcovat kolko bezdetni maju platit. No, to sme dopracovali

anonym_c44e44
Včera o 11:43
@anonym_autor

@marhulka13 Napr. takí, čo nepodstúpili IVF? Lebo to by znamenalo, že sa snažia počať a nedarí sa.

@anonym_autor ale nie kazdy chce do seba pchat hormony a platit si silou mocou splodenie deti

ja som matka, ale kto ti zaruci, ze tvoje dieta ostane zit na tomto Slovensku a bude tu platit dane, vacsina ludi aspon s minimalnou odvahou odtial zdrhne

anonym_007c73
Včera o 11:51
@beata_k

@anonym_autor Chcela by si aby fajciar platit vyssie odvody do zdravotnej poistovne?

@beata_k ja by som dala fajčiarom platiť viac prečo nie. Na závislých sa najlepšie zarába, vždy si kúpia cigarety aj keby neviem koľko stáli. Jedine že by im došlo do hlavy že už viac nechcu míňať do vzduchu

anonym_007c73
Včera o 11:53
@anonym_4b107e

@anonym_4b107e no veď to sa dá zistiť vysetreniami že niekto nemôže mať deti . Kto je zdravý a nemá deti tak zrejme lebo ich nechcel ( alebo má na to iné dôvody)

anonym_007c73
Včera o 11:54
@orisker

@anonym_834760 ,
domnievam sa, že toto spoločnosť trápiť nemusí; ide o sľub pred voľbami. Kde by na to štát vzal?!
Pár dní pred voľbami budú Slovákom sľubovať aj kolonizáciu Marsu.

@orisker no veď narokom dali až od 4 deti. Kto má dnes len tak bežne 4 deti ( okrem našich spoluobčanov)

beata_k
Včera o 12:04
@anonym_007c73

@beata_k ja by som dala fajčiarom platiť viac prečo nie. Na závislých sa najlepšie zarába, vždy si kúpia cigarety aj keby neviem koľko stáli. Jedine že by im došlo do hlavy že už viac nechcu míňať do vzduchu

@anonym_007c73 Aj obeznym ludom by si dala uhradit ich naklady na liecbu?

anonym_f1516f
Včera o 12:17
@anonym_0c2788

Ako to chces rozlisovat? Zrejme bude treba nieco urobit, kvoli demografii, ale nemame na to podmienky. Vo svedsku davnejsie urobili, ze bezdetny platili 60% dan. A im to moc nevadilo, v podstate s tym ludia suhlasili. Nieco taketo u nas neni mozne

@anonym_0c2788 to sa ti zda spravodlive? Ja by som zdanila vyssimi danami mnohodetne rodiny. Ked maju vela deti, zrejme na to maju. To sa ti tiez zda ferove? Nie matky hnit 9 rokov doma a potom peredlzeny rodicak na sople.