icon

Mali by dobrovoľne bezdetní platiť vyššie dane?

Včera o 08:48

Dobrovoľne bezdetní nemusia míňať peniaze na deti a očakávajú, že dôchodok mi zaplatia deti ich vrstovníkov, ktorí sa rozhodli mať deti.

Mali by dobrovoľné bezdetní platiť vyššie dane a tieto peniaze by mali byť použité pre rodiny s deťmi?

V poslednom čase sa objavujú v mnohých krajinách takéto názor (len námatkovo - JD Vance -USA, návrhy v Británii, dokonca aj na Ukrajine, kde chceli, aby dane platili aj rodičia len jedného alebo dvoch detí).

Súhlasili by ste s takýmto návrhom aj na Slovensku?

Strana
z4
marca12
Včera o 16:03

@anonym_autor Rodic ma matersku,rodicovsku davku,odpocet danoveho bonusu,rozne ine vyhody napr.prispevok na notebook bol a podobne. Ja mam skor pocit,ze bezdetni platia viac na daniach takisto v praci musi byt vzdy k dispozicii. Ty si mozes vziat volno na doprovod k lekarovi,vypytat sa skor,ak mas rodicko,vystupenie deti a podobne. Bezdetni musi trcat v robote.

anonym_834760
Včera o 16:17
@marca12

@anonym_autor Rodic ma matersku,rodicovsku davku,odpocet danoveho bonusu,rozne ine vyhody napr.prispevok na notebook bol a podobne. Ja mam skor pocit,ze bezdetni platia viac na daniach takisto v praci musi byt vzdy k dispozicii. Ty si mozes vziat volno na doprovod k lekarovi,vypytat sa skor,ak mas rodicko,vystupenie deti a podobne. Bezdetni musi trcat v robote.

@marca12 to iste aj rodicia.To,ze mame deti neznamena,ze odchadzame skor z prace,lebo rodicko.Ked robim zavolam ucitelke,alebo idem iny den ked mam volno.
Ocrky tiez neviem co to znamena,nikdy sme neboli na ocrky.K doktorovi ideme bud jeden alebo druhy,zalezi ako kto ma volno,ci ako kto ide do prace.
Ked su na deti 2ja,a obaja rovnako rodicia tak taketo veci proste nerobia.
Ale ano danovy bonus,ako sa zeny rozculovali ked ho dal Matovic vyssi,a opät sa zeny rozculovali,ked ho Fico nechal tak.
Ludom sa nikdy nevyhovie,ale nikdy.
Vzdy bude urcita skupina nespokojna.

anonym_9877b6
Včera o 16:30
@anonym_26f1ce

@anonym_ab1dcf o danovom bonuse si ešte nepočula ?

@anonym_26f1ce a počula si aj kedy je vyplácaný? Si predstav, že ja vzhľadom na mzdu nemám nárok a to nepíšem o mzde nejak extra vysokej. Takže? Jaj, a zabudla som, len do veku 18 rokov a aj to Max 50 eur. Radšej nebudem písať, koľko platím odvody a podobne

anonym_703e68
Včera o 16:35

To si fakt o sebe myslíš že si taký nadčlovek za to že si porodila dieťa? :D

A ako by sa rátalo, kleby niekto dieťa vynosí a drisne ho potom do koša? alebo do hniezda záchrany? lebo vieš, on už nie je bezdetný :D

anonym_007c73
Včera o 16:37
@beata_k

@anonym_007c73 A co matky, ktore sa vyzeru? Ved to maju take "tazke" s tym dietatom? Tie spadaju do skupiny, ze si za to moze same alebo to ozaj maju tazke? Hmm?

@beata_k čo má starostlivosť o dieťa s tým že sa matka prejedá? Hocikto kto sa prejedá si za to môže sám. Snáď sa každý vie krotiť

anonym_be94d2
Včera o 16:58
@anonym_007c73

@anonym_4b107e no veď to sa dá zistiť vysetreniami že niekto nemôže mať deti . Kto je zdravý a nemá deti tak zrejme lebo ich nechcel ( alebo má na to iné dôvody)

@anonym_007c73 To je tak strasne dehumanizujuce, ze v nijakej vyspelej spolocnosti by to nepreslo. Pripomina mi to nieco ako "potratovu komisiu"

anonym_383b01
Včera o 17:10
@anonym_b36956

Ja nemám dieťa a som za to, aby sme to my - ženy, ktoré nemáme deti - kompenzované. Nebrala som od štátu MD, ani RD, nepoberám OČR, ani rodinné prídavky, ani daňové bonusy. Za 20r môjho pracovného života som bola na PN 1x. Odvádzam každý mesiac do štátnej pokladnice len z mojich odvodov cca. 1000 eur / ZP, SP, daň/. Oveľa viac za mňa platí zamestnávateľ. Nežiadam skrátenie pracovnej doby, neabsentujem, nevyberám si všetky Pčká, ktoré existujú a nekalkulujem s tým, aby som obabrala štát a mala som najvyššiu MD alebo následnú podporu ( za 20r som bola na ÚP 2 týždne).

@anonym_b36956 to je len a len tvoja vec, co chces za to medailu? na to vsetko narok mas, zavisi to len od teba, kto ti kaze nemat deti, neist na OCR hoci aj s rodicom, alebo ist na PN ked si chora? kazdy je nahraditelny, aj teba raz mozu prepustit, a nikoho nebudu zaujimat tieto tvoje "zasluhy", zivot nie je len praca, hlavne ked si zamestnanec, a robis na ineho

beata_k
Včera o 17:15
@anonym_007c73

@beata_k čo má starostlivosť o dieťa s tým že sa matka prejedá? Hocikto kto sa prejedá si za to môže sám. Snáď sa každý vie krotiť

@anonym_007c73 Tak niektore to zvaluju na dieta, ze to maju tazke. Preto sa prejedaju. Maju si aj ony platit viac do zdravotnej poistovne?

anonym_975b5f
Včera o 17:50
@marhulka13

A ako zistia, kto je dobrovoľne bezdetní?

@marhulka13 zasadne komisia a zacne krizovy vysluch danoveho poplatnika... Bozinku, toto su take od veci napady. 🙄

anonym_7c51c1
Včera o 18:16
@anonym_autor

@minenkaa Súhlasila by si stým aj na Slovensku, keďže máme katastrofálnu pôrodnosť?

@anonym_autor nie, nesuhlasim. Ka som svoje deti vychovala bez prispevku na kocik, na najnizsom rodicaku, bez prispevku na prvaka a minimalnom pridavku a bez danoveho bonusu. Vzdy ma to lizlo. Rodicia deti sa len stazuju. Kazdy vie, kolko deti je schopnych vychovat a dat im co potrebuju. Preco sa ma vzdy starat len stat. Ludia, ktori sa rozhodnu byt bez deti a niekedy to ani nie je ich rozhodnutie sa zasa maju skladat na vase deti? Oni tiez odvadzaju dane a aj odvody do socialnej poistovne, len ten je priebezny. Teraz oni pracuju a odvadzaju na dochodok svojich aj tvojich rodicov.

benit
Včera o 18:33

Si predstav, ze ja mam deti 2 na vš a uz platim vyssie dane. Ziaden danovy bonus mi neprinalezi. Mali 18 a uz mi ho zobrali, to boli este len tretiaci na sš. Znizene pridavky na nich tiez. Takze ja tu vychovavam dvoch inteligentnych ludi, ktori ked dokoncia vs pojdu robit aj na tvoj rodicak, za 120e od statu.
Kde je ta spravodlivost potom pre mna?
Ja som sa rozhodla mat deti dobrovolne. Nemam ich 5, lebo sme si rozumne zratali, ze na vydavky budu stacit aj dvaja.

evkatk
Dnes o 06:26

Nie je pravda, že dôchodok zaplatia deti ich vrstovníkov. Každý dôchodca celý život pracoval a podľa nového bude musieť mať odpracovaných 40 rokov. Celý život zo svojho platu platil vysoké poistné do Sociálnej poisťovne tak, ako platia všetci, čo pracujú. Štát tie peniaze neodkladá pre nich v banke, ale točí ich v obehu. V budúcnosti presne z takých peňazí v obehu vyplatí im dôchodky. Kto neplatil poistku (pracujúci v zahraničí) dôchodok u nás nedostanú. V takom prípade zo zákona rozhodne súd, koľko budú rodičom prispievať deti na výživu. Pri 2 deťoch je to okolo 300 Eur mesačne na jedno dieťa, ktoré musí rodičovi, ktorý nedostáva dôchodok platiť. Ješ spravodlivé, že tí, čo viac zarábali a viac odvádzali na dôchodkové poistenie, dostanú vyšší dôchodok. Oni si na ten dôchodok zarobili počas celého života.
Každý nech má toľko detí, koľko dokáže uživiť a nech rodina s deťmi nečaká, že dostane žobračenku od tých, čo nemajú deti. Ja som mala 3 deti, veľmi dobre sme zarábali vo vysokých funkciách, mohli sme si ich dovoliť. Keď manžel zomrel veľmi mladý po tridsiatke, nestačili mi peniaze na úroveň, na ktorú sme boli zvyknutí, ale tú som deťom chcela dopriať. Nežobrala som o vyššie príjmy, ale hľadala riešenie. A tie boli v rozšírení si kvalifikácie, možnosti pracovať vo viacerých zamestnaniach a vďaka zvyšujúcej kvalifikácii aj viac zarábať. Tak po už absolvovanej VŠ ukončenej v mladosti za slobodna, urobila som ešte ďalšie tri VŠ popri zamestnaní a naposledy som promovala ako 45 ročná, získala ďalšie tituly, ale predovšetkým možnosť vyberať si prácu podľa príjmu. A darilo sa, len treba chcieť a nečakať s natiahnutými rukami a žobrať o peniaze len preto, že mám veľa detí. Prečo na detí rodín s deťmi len preto, že rodičia sú leniví a nechce sa im veľa zarobiť, popri práci študovať, atď. majú platiť vyššie odvody tí, ktorí deti nemajú z rôznych príčin, ale pracujú a zarábajú. Nemajú právo si tie peniaze užívať, ale dávať ich na cudzie deti pre tých, ktorí si ich narobia a nestačia uživiť? Alebo na tých, ktorí síce zarobia, ale na deti minú viac a závidia tým bezdetným, čo si môžu dovoliť a chceli by to tiež. Ale má to byť z peňazí tých, čo nemajú deti?

anonym_26f1ce
Dnes o 06:36
@anonym_9877b6

@anonym_26f1ce a počula si aj kedy je vyplácaný? Si predstav, že ja vzhľadom na mzdu nemám nárok a to nepíšem o mzde nejak extra vysokej. Takže? Jaj, a zabudla som, len do veku 18 rokov a aj to Max 50 eur. Radšej nebudem písať, koľko platím odvody a podobne

@anonym_9877b6 to že je takto okresaný , zhovädený a urobený tak aby ho skoro nik nedostal to ja za to nemôžem, momentálna vláda sa rozhodla že nám netreba , stačí ohlodaná kosť aby sa nepovedalo
kludne táto vláda mohla pokračovat v nastavení ako to bolo alebo ho vylepšit, nie ona sa rozhodla inak
na toto si tiež treba o rok spomenút pri volbách
aj moja rodina pocitila okresany danovy bonus ale napriek tomu oproti mne stále bezdetní majú o niečo vyššiu dan
tu nejde ani o nás ani o nich ale vyslovene o vyžmýkanie dalších prachov z ludi čo makaju lebo nie je na dôchodky a rozhadzovanie

sara07
Dnes o 06:41
@evkatk

Nie je pravda, že dôchodok zaplatia deti ich vrstovníkov. Každý dôchodca celý život pracoval a podľa nového bude musieť mať odpracovaných 40 rokov. Celý život zo svojho platu platil vysoké poistné do Sociálnej poisťovne tak, ako platia všetci, čo pracujú. Štát tie peniaze neodkladá pre nich v banke, ale točí ich v obehu. V budúcnosti presne z takých peňazí v obehu vyplatí im dôchodky. Kto neplatil poistku (pracujúci v zahraničí) dôchodok u nás nedostanú. V takom prípade zo zákona rozhodne súd, koľko budú rodičom prispievať deti na výživu. Pri 2 deťoch je to okolo 300 Eur mesačne na jedno dieťa, ktoré musí rodičovi, ktorý nedostáva dôchodok platiť. Ješ spravodlivé, že tí, čo viac zarábali a viac odvádzali na dôchodkové poistenie, dostanú vyšší dôchodok. Oni si na ten dôchodok zarobili počas celého života.
Každý nech má toľko detí, koľko dokáže uživiť a nech rodina s deťmi nečaká, že dostane žobračenku od tých, čo nemajú deti. Ja som mala 3 deti, veľmi dobre sme zarábali vo vysokých funkciách, mohli sme si ich dovoliť. Keď manžel zomrel veľmi mladý po tridsiatke, nestačili mi peniaze na úroveň, na ktorú sme boli zvyknutí, ale tú som deťom chcela dopriať. Nežobrala som o vyššie príjmy, ale hľadala riešenie. A tie boli v rozšírení si kvalifikácie, možnosti pracovať vo viacerých zamestnaniach a vďaka zvyšujúcej kvalifikácii aj viac zarábať. Tak po už absolvovanej VŠ ukončenej v mladosti za slobodna, urobila som ešte ďalšie tri VŠ popri zamestnaní a naposledy som promovala ako 45 ročná, získala ďalšie tituly, ale predovšetkým možnosť vyberať si prácu podľa príjmu. A darilo sa, len treba chcieť a nečakať s natiahnutými rukami a žobrať o peniaze len preto, že mám veľa detí. Prečo na detí rodín s deťmi len preto, že rodičia sú leniví a nechce sa im veľa zarobiť, popri práci študovať, atď. majú platiť vyššie odvody tí, ktorí deti nemajú z rôznych príčin, ale pracujú a zarábajú. Nemajú právo si tie peniaze užívať, ale dávať ich na cudzie deti pre tých, ktorí si ich narobia a nestačia uživiť? Alebo na tých, ktorí síce zarobia, ale na deti minú viac a závidia tým bezdetným, čo si môžu dovoliť a chceli by to tiež. Ale má to byť z peňazí tých, čo nemajú deti?

@evkatk omyl
systém je v takom stave , že tie prachy ktoré ti teraz strhnu tento mesiac z platu idu rovno na dôchodok sučasnému dôchodcovi
štát má na 6 dôchodkov , na 7-11 berie z iných fondov čo sa kde da napr . pn, atd a zvyšok si musi požičat
a uroky pekne naskakuju, je uplne jedno kolko teraz odvdzaš a kolko máš / nemáš deti je reálny predpoklad že bude min. dôchochodok pre všetkých alebo strop že viac nedostaneš , už teraz sa vie že reálne dostaneš o 38% menší dôchodok ako by si mala dostat
nehovoriac že také dôchodky aké su teraz nebudu už
to čo píšeš je len na uchlácholenie

anonym_8d4eb1
Dnes o 08:05

Boze, tento stat zacina byt fakt jedna katastrofa. Ludom tu ocividne zacina chybat socik.

Preco by mali slobodni ludia platit vyssie odvody? Cize cigan si urobi 12 deti a ja mam viac odvadzat aby im mal stat cim prelepit usta?

Ako sa vravi, kto chce mat opicu tak musi mat aj na banany. Nemat deti je dobrovolne rozhodnutie a pri stave v akom je momentalne stat aj ekonomika ako taka sa ludom vobec necudujem, ze tie deti nemaju.

Ja s tym nesuhlasim pretoze je to diskriminacne. Rodiny s detmi dostavaju danove ulavy, prispevky na deti atd z penazi danovych poplatnikov cize my sa na Vase deti uz nepriamo skladame. Nepride Vam to blbe zdierat slobodnych lebo vy ste si narobili deti ktore neviete uzivit? Troska nezodpovedne nie?

Len tak dalej, len vymyslajte sprostosti. Aspon sa ti mladi, slobodni dvihnu a odidu za hranice aj s tymi zvysnymi bananami ktore im chcete zobrat 🤷🏻👏🏻.

evkatk
Dnes o 18:57

Vôbec to nie je žiadne uchlácholenie. Ja konkrétne som odvádzala veľa a taký mám aj dôchodok. Vysoko nad priemerný. Na deti okrem rod. prídavok vo výške 25 Kčs (o,80Eur), teda 3x0,80, t.j. 2,40 Eur mesačne som nebrala žiadne úľavy, daňové bonusy. Sirotské bolo 40 Kčs na dieťa, na 3 deti 120 Kčs ( 3, 98 Eur). MD bola iba 26 týždňov, t.j. 4 týždne pred pôrodom a 22 týždňov po pôrode (5 mesiacov). 5 mesačné dieťa išlo automaticky do jaslí. Dala sa vybrať neplatená dovolenka s podmienkou, že tá žena zároveň podá aj výpoveď. Bola by som sa od hanby prepadla pýtať si peniaze od kohokoľvek na moje deti. Keď ich mám, musím sa o ne postarať. Tak som to brala a tak sa zariadila. Mnohí však radšej minú to málo, čo majú v krčme a pod., užívajú si život, robia deti a vy, hlupáci, čo makáte a nemáte deti, tak plaťte.

evkatk
Dnes o 19:05

Dôchodky nižšie nebudú, netreba strašiť. Nedovolí to inflácia. Nemôžme vedieť, ako bude o niekoľko rokov, kedy umelá inteligencia bude viesť prím vo vývoji ekonomiky. Ako sa budú prerozdeľovať celkové príjmy, to nevieme, ale roboti toho veľa nepotrebujú. Isté však je, že vyrábať sa bude, zisky sa tvoriť budú, ale veľká časť ľudí s nízkym vzdelaním nebude mať žiadnu prácu. Práca sa ujde len určitej hŕstke s VŠ vzdelaním, ktoré bude potrebné. Nie všetky budú potrebné, ale budú nahradené .

Strana
z4