icon

Odlišné politické názory

11. máj 2025

Môže fungovať vzťah, ak muž a žena majú odlišné vnútropolitické i zahraničnopolitické názory? Zoznámila som sa s jedným fajn mužom, ale vyplynulo, že má výrazne odlišné politické názory ako mám ja.

bastet7
11. máj 2025

To je náš prípad. Vyvinulo sa to u nás do stavu, že sa o politike nebavíme. Obaja vieme o politickom názore druhého, obaja vieme koho ten druhý volí, ani jeden nechápeme ako môže toho dotyčného voliť 😁, nesnažíme sa toho druhého presviedčať. V minulosti sme mali názor rovnaký, ale časom jeden z nás prešiel na druhú stranu. 😁 Záleží, aké sú vaše životné priority, kde na rebríčku hodnôt stojí u vás politika.

romi0310
11. máj 2025

Poznam veľa takych parov. Ale ani jeden z nich nie je politicky fanatik. Pokial si na politike zatazena tak, ze rada o nej diskutujes, tak urcite to problem bude. A pre každého fanatika ( ci uz je to ficovec, matovicovec,simeckovec) to bude extrémny problem. Poznam ludi, ktori sa prestali bavit s ludmi s inym politickym nazorom. Takze zalezi od teba, ako je to pre teba dôležité. Za mna je dôležité mat rovnake presvedcenie o rodine, financiach, vychove atd. Pokial toto funguje, tak u mna by politicky nazor nezavahal vobec. A ano, mala som dlhoročneho partnera s inym politickym nazorom a fungovalo to :D

bielasovicka
11. máj 2025

Určite nie. A v dnešnej dobe už dupľom.

dora281
Autor odpoveď zmazal
monicka987
11. máj 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 to nie je bohviečo aby si rozhodoval aj za zenu, toto robi u nás švagor a ta ide voliť ako teliatko co on dovolí, ak ju politika nezaujima nech radšej nevoli

petamich
11. máj 2025
@monicka987

@dora281 to nie je bohviečo aby si rozhodoval aj za zenu, toto robi u nás švagor a ta ide voliť ako teliatko co on dovolí, ak ju politika nezaujima nech radšej nevoli

@monicka987 ak maju podobne alebo rovnake politicke nazory, nevidim v tom ziadny problem, moj manzel investuje do politiky daleko viac casu ako ja, studuje volebne programy, sleduje volebne preslapy atd. a tiez viac menej dam na jeho usudok, lebo viem, ze sa mozem spolahnut ze vybral rozumne a kedze sme v zakladnych nazoroch zladeni, tak vlastne tiez vybera "aj za mna", mna totiz politika tiez v zasade nezaujima, vnimam to ako nevyhnutne zlo a obciansku povinnost a zaroven nevidim dovod, preco by moj hlas mal prepadnut ak doverujem manzelovi

la_dolce_vita
11. máj 2025
@biba_18

@la_dolce_vita čo sú to za vzťahy ak je niečo tabu…

@biba_18 pre mna je to v pohode, ako aj ine temy ako napr pocet sex.partnerov apod. Vo vztahu chcem mat pohodu, cize neotvaram temy, kde sa nezhodneme alebo to partnera zamrzi. Niekedy je diplomacia na mieste. Ty hovoris partnerovi vsetko? Ja nie, kedze sa nechcem povadit a plati to aj o rodicoch, znamych. Moj otec je inteligentny clovek, ale nezhodneme sa, tak neriesim tieto temy, proste je to tabu. Vztah mame fungujuci, sme uz starsi, mne fakt nevadi, ze s partnerom neriesim politiku.

sense
11. máj 2025

Áno pokiaľ ste obaja tolerantní a nebudete politické názory príliš presadzovať vo vzťahu

dora281
Autor odpoveď zmazal
monicka987
11. máj 2025
@petamich

@monicka987 ak maju podobne alebo rovnake politicke nazory, nevidim v tom ziadny problem, moj manzel investuje do politiky daleko viac casu ako ja, studuje volebne programy, sleduje volebne preslapy atd. a tiez viac menej dam na jeho usudok, lebo viem, ze sa mozem spolahnut ze vybral rozumne a kedze sme v zakladnych nazoroch zladeni, tak vlastne tiez vybera "aj za mna", mna totiz politika tiez v zasade nezaujima, vnimam to ako nevyhnutne zlo a obciansku povinnost a zaroven nevidim dovod, preco by moj hlas mal prepadnut ak doverujem manzelovi

@petamich neviem, zeny bojovali dlho o to aby mali volebné právo, a boli emancipovane a zrazu nejakej povie pod ideme volit republiku a ona ide? Za mňa nie

beata_k
11. máj 2025
@monicka987

@petamich neviem, zeny bojovali dlho o to aby mali volebné právo, a boli emancipovane a zrazu nejakej povie pod ideme volit republiku a ona ide? Za mňa nie

@monicka987 Lenze jeho zena sa ho vyslovene pytala koho volit. To je ten podstatny rozdiel. On jej to nedal prikazom ako sa to tu snazis vykreslit.

paradajkova
11. máj 2025

Záleží na tom, či hovoríme o rozdielnych názoroch, alebo o človeku, ktorý nemá vlastný názor, len slepo nasleduje dezinformácie a propagandu, a v skutočnosti nemá o politike žiadny prehľad.

Ak ide o rozdielne názory, tak áno – s mužom sa nie vždy zhodneme v politických otázkach. Niekedy diskutujeme o tom, či daná strana robí dosť pre svoju prezentáciu, či malo nejaké rokovanie zmysel, alebo či sa politik vyjadril primerane, či má určité opatrenie alebo zákon zmysel. Tieto debaty sú často veľmi podnetné a to, že máme rôzne pohľady, nám obom pomáha vidieť veci z inej perspektívy.

Ale pokiaľ niekto verí propagande, nerozumie základom politiky a opakuje nezmysly – ako napríklad že Putin oprávnene napadol Ukrajinu – tak s takým človekom by som žiť nemohla. To už nie je iný názor, to je strata kontaktu s realitou. Neviem si predstaviť mať vzťah s takým človekom.

petamich
11. máj 2025
@monicka987

@monicka987 ale ved to nema s emancipaciou nic spolocne, ak sa zena nezaujima o politiku a maju s manzelom rovnake politicke nazory, tak je uplne v pohode, ze sa ho spyta koho ide volit a rozhodne sa, ci ide aj ona, ja nehovorim o slepom pocuvani muza alebo o tom, ze chlap je dement a nuti alebo prikazal zene volit nieco proti jej voli alebo presvedceniu

dora281
Autor odpoveď zmazal
april171
11. máj 2025

Tak ja neviem, ale pre mňa politické názory odrážajú aj životné hodnoty. Jednoducho, keď niekto volí strany, ktoré hlásajú politiku neznášanlivosti, napádajú menšiny, majú rasistické vyhlásenia, robia kroky smerom k diktatúre... tak to pre mňa znamená, že ten človek je taký istý, má iné hodnoty než ja a s takým človekom by som nevedela žiť. Je rozdiel mať známych, s ktorými sa nerozpravas o politike, ale nemat súzvuk s najbližšou osobou v hodnotách, to si neviem predstaviť.

stanislavicenka
11. máj 2025

@autorka jasne, ze to moze fungovat. Ja mam s.manzelom abolutne odlisne politicke nazory. Jasne, ze to obcas riesime. Fungjje to iba preto, ze nikto nepotrebuje nakrmit svoje ego tym, ze nutne presviedca toho druheho. Nebavime sa vsak o konspiraciach a cloveku, ktory nosi alobalovu ciapku😉

ndrag
11. máj 2025

z vlastnej skusenosti ak partner nieje otvoreny diskusii a inym nazorom: NIE.

oliolijanka
11. máj 2025

Na tomto mensom prieskume mozte postrehnut, ako velmi je spolocnost sfanatizovana, rozdelena a zmanipulovana.
Tak ako su mudri, vzdelani, uspesni, dobrosrdecni ludia v rade volicov koalicie, tak su taki aj medzi volicmi opozicie.

Ked sme sa s mojim partnerom spoznali, politika sa vobec neriesila. Je to najuzasnejsi clovek na svete a ineho takeho by som uz nenasla. Je starostlivy, zodpovedny, uspesny, krasny, vonavy, cistotny, sexi, poriadkumilovny, miluje nasu rodinu, rozumie si so vsetkymi v mojej rodine, nie je s nim nuda, mozem sa nanho spolahnut, doplname sa. Mala by som ho opustit(a on mna), lebo mame iny nazor na ockovanie a politiku? Najdem este takeho? Ci mam ostat sama a nase dieta ma vyrastat v striedavke?
Autorka, nedaj sa tu zmanipulovat. Ak by sme zili v prvej polovici minuleho storocia, tak by si sa zien pytala, ci moze fungovat vztah so zidom, alebo clovekom inej narodnosti, vierovyznania, ci farby pleti. A väcsina by ti radila, ze zida nie, lebo ma iny svetonazor.
Toto sa tu deje, toto tu konate.

minenkaa
11. máj 2025

A preto sa ja o politike nikdy s nikým nebavím,úplná zbytočnosť ,vypočujem názor ,opýtam sa a tým to konci
Nikdy som sa napríklad v rodine nepýtala kto koho volil

dora281
Autor odpoveď zmazal
kaca222
11. máj 2025

Mierne iný názor by mi neprekážal, s manželom často diskutujeme na niektoré témy a bavíme sa o výhodách/nevýhodách jednotlivých riešení. Ak by mi začal tvrdiť, že covid neexistuje, očkovanie je zlo, Putin je spása a lietadlá a chemtrails, tak takého debila by som rovno kopla do pr*ele.

biba_18
11. máj 2025
@la_dolce_vita

@biba_18 pre mna je to v pohode, ako aj ine temy ako napr pocet sex.partnerov apod. Vo vztahu chcem mat pohodu, cize neotvaram temy, kde sa nezhodneme alebo to partnera zamrzi. Niekedy je diplomacia na mieste. Ty hovoris partnerovi vsetko? Ja nie, kedze sa nechcem povadit a plati to aj o rodicoch, znamych. Moj otec je inteligentny clovek, ale nezhodneme sa, tak neriesim tieto temy, proste je to tabu. Vztah mame fungujuci, sme uz starsi, mne fakt nevadi, ze s partnerom neriesim politiku.

@la_dolce_vita ak máte úplne rozdielny názor na daňový bonus, zákaz interupcií či práva homosexuálov - a tieto veci sú pre vás zásadné - ma to celkom zaujíma, ako to vieš ignorovať - a hlavne prečo… v taký čas to pre teba zásadné zjavne nebude…
poviem príklad: ak si za liberálnu slobodu, si podnikateľka a si obmedzovaná transakčnou daňou - tak ma zaujíma ako by si bola v pohode s názorom niekoho, že treba konsolidovať a zároveň dať doživotnú rentu generálnemu prokurátorovi…
alebo máš dieťa ktoré žije buď u teba alebo v podnájme a nemôže si zobrať hypotéku, lebo nemá bonitu že ako budeš v pohode s názorom že z jeho daní sa budú preplácať hypotéky niekomu, kto si kúpil veľký byt za nízky úrok a teraz nestíha splácať…
takže budeš ticho a manžel ti bude doplácať straty v podnikaní alebo budete spolu odkladať nejaké peniaze pre dieťa úplne v pohode… tak?

biba_18
11. máj 2025
@stanislavicenka

@autorka jasne, ze to moze fungovat. Ja mam s.manzelom abolutne odlisne politicke nazory. Jasne, ze to obcas riesime. Fungjje to iba preto, ze nikto nepotrebuje nakrmit svoje ego tym, ze nutne presviedca toho druheho. Nebavime sa vsak o konspiraciach a cloveku, ktory nosi alobalovu ciapku😉

@stanislavicenka takže ak niekto je liberál a obraňuje ľudské práva napr. a niekomu nevadí že nadávajú čaputovej že americká kuuuva, tak tí ľudia sú kompatibilní?

biba_18
11. máj 2025
@minenkaa

A preto sa ja o politike nikdy s nikým nebavím,úplná zbytočnosť ,vypočujem názor ,opýtam sa a tým to konci
Nikdy som sa napríklad v rodine nepýtala kto koho volil

@minenkaa ani ja. ale aby niekto predo mnou obhajoval nadávanie iným ženám do kuuuiev, tak to hádam nie…

petamich
11. máj 2025
@oliolijanka

Na tomto mensom prieskume mozte postrehnut, ako velmi je spolocnost sfanatizovana, rozdelena a zmanipulovana.
Tak ako su mudri, vzdelani, uspesni, dobrosrdecni ludia v rade volicov koalicie, tak su taki aj medzi volicmi opozicie.

Ked sme sa s mojim partnerom spoznali, politika sa vobec neriesila. Je to najuzasnejsi clovek na svete a ineho takeho by som uz nenasla. Je starostlivy, zodpovedny, uspesny, krasny, vonavy, cistotny, sexi, poriadkumilovny, miluje nasu rodinu, rozumie si so vsetkymi v mojej rodine, nie je s nim nuda, mozem sa nanho spolahnut, doplname sa. Mala by som ho opustit(a on mna), lebo mame iny nazor na ockovanie a politiku? Najdem este takeho? Ci mam ostat sama a nase dieta ma vyrastat v striedavke?
Autorka, nedaj sa tu zmanipulovat. Ak by sme zili v prvej polovici minuleho storocia, tak by si sa zien pytala, ci moze fungovat vztah so zidom, alebo clovekom inej narodnosti, vierovyznania, ci farby pleti. A väcsina by ti radila, ze zida nie, lebo ma iny svetonazor.

@oliolijanka nikto nikoho nemanipuluje, rovnako ako si ty vyjadrila svoj nazor, tak to urobila kazda diskutujuca a ak by s tym autorka bola stotoznena a mala to ako ty, tak by temu nezakladala

Pre mna osobne je dolezite, aby moj manzel mal rovnake nazory na zasadne veci, ktore okrem ineho su aj veci tykajuce sa homosexualov, interupcii, ockovania, vzdelania, prava mensin, rasovej znasanlivosti, inkluzie a ci je zem gulata, ....a chces ci nechces, nazor na toto vsetko sa v konecnom dosledku prejavuje aj v tvojich volebnych preferenciach, takze ano pokojne by som zacinajuci vztah s perspektivnym partnerom (lebo to je ten bod, kde sa clovek rozhoduje a mal by diskutovat aj taketo veci, pred tym nez pokracuje do vazneho vztahu, manzelstva a deti) ukoncila, ak by som zistila ze je netolerantny homofob a rasista, lebo s takymto clovek by som naozaj zdielat zivot a mat dieta nechcela a inak by mohol byt vzdelany, mily, kvety nosit...skratka nie. Je to moj nazor, stojim si za nim a kedze len autorka skutocne vie, o akych velkych odlisnostiach sa bavime, tak si z tejto diskusie nieco vezme alebo nevezme, urcite sa ju nesnazim manipulovat 🤷‍♀️.

biba_18
11. máj 2025
@oliolijanka

@oliolijanka takže ak on by nechcel deti očkovať a ty áno, nebol by medzi vami problém?

stanislavicenka
11. máj 2025
@biba_18

@stanislavicenka takže ak niekto je liberál a obraňuje ľudské práva napr. a niekomu nevadí že nadávajú čaputovej že americká kuuuva, tak tí ľudia sú kompatibilní?

@biba_18 ty pises a mas na mysli skutocne extremy. O tom ja nehovorim. A snad je jasne, ze sudny clovek sa toho zastavat nwbude. Vravim stale, ani vojnu nepotrebujeme, aby sme dehumanizovali cloveka..strasne

minenkaa
11. máj 2025
@biba_18

@oliolijanka takže ak on by nechcel deti očkovať a ty áno, nebol by medzi vami problém?

@biba_18 tu bolo písané o nadavani ženám?

terezia74
11. máj 2025

Mne osobne by iný politicky názor neprekažal. Ale skôr fakt, že by ma niekto ponižoval, hodnotil že som dezolat a niekto menejcenny, lebo som sa nedala očkovat.

brrunetkaa
11. máj 2025

Viem si predstaviť odlišné politické názory ale asi v určitých medziach Napr ja by som volila SaS a on - PS/KDH atd vymýšľam si).Keby je partner nacek alebo by podporoval Ficka a spol, tak to nikdy pretože by sme sa nezhodovali v základných otázkach čo sa Napr aj budúcnosti týka. Ja by som sa pri určitých krokoch našej vlády zbalila a odsťahovala zo SR zatiaľ čo on by s láskou spieval Rusku hymnu a rozkladal matrošky po dome s alobalom proti 5G internetu na hlave? 😀 Nemusime sa baviť o politike ale nejaké suznenie aj tam pre mna musí byt.