Odlišné politické názory
Môže fungovať vzťah, ak muž a žena majú odlišné vnútropolitické i zahraničnopolitické názory? Zoznámila som sa s jedným fajn mužom, ale vyplynulo, že má výrazne odlišné politické názory ako mám ja.
@romi0310 presne tak, neznamená to automaticky - ale z toho vyplýva, že sa o tom musia baviť… alebo ako vieš že ten druhý s tým nesúhlasí, ak sa s ním o tom nebavíš?
@biba_18 tak sa o tom bavia :D ale to znaci, ze sa vedia tolerovat. A to je dokezite, no nie? Pozri, ked tebe na tom tam extremne zalezi, je to v piroadku. Ale prosim ta, toleruj aj iny nazor a nevytvaraj problem tam, kde nie je. Niektore pary maju sice rovnake pol.nazory, ale spravaju sa k sebe s neuctou. Ponizuju sa, vysmievaju sa, urazaju. A ked niekto dokáže fungovat aj s inym pol. Nazorom, tak je to tiez v poriadku. Ako som napisala hned v mojom prvom prispevku. Pokial ani jeden z nich nie je fanatik, tak nevidim problem. Ale pokial si clovek, ktory svoje volno rad travi pri politike, cita si pol.diskusie, je na kazdom proteste a jeho zivot je 80% politika (mam takeho suseda) tak je jasne, ze by nezniesol vedla seba niekoho, co nevoli to, co on. Ale to, ze je to sebestredny narcis, asi nikoho zaujimat nebude. Hlavne, ze jeho partnerka sa zucastnuje protestov s nin :D
@biba_18 ked jeden voli jednu stranu, este neznamena, ze absolutne sushlasi so vsetkym na 100%. Poznam kopec ludi, ktori volili lavicu a su ockovani a nepopierali covid. Poznam aj takych, ktori volili pravicu a su proti tomu, aby sa uznali manzelske zvazky pre homosexuálov a lezby. A mozem takto pokracovat do rana. Autorka sa pytala, ze ci su tu ludia, ktori si rozumeju, aj napriek inym pol. Nazorom a nasli sa odpovede ze ano a aj ze nie. Preco mas potrebu vyvracat nazory parov, ktorym to funguje? Ja sama som zila s takym clovekom a aj v rodine mam take pary a uplne v poriadku spolu ziju a lubia sa. On stavebny inzinier voliaci Uhrika a jeho frajerka medicka Ps. Dalej it inzinier voliaci smer a jeho manzelka bez prace matovica. Vsetko su to dlhorocne pary. Naschval som tu spomenula aj tie profesie, lebo cochvila sa to tu strhne na plebs voliaci lavicu a na vyznamnych ludi voliacich pravicu. Ako to tu byva zvykom. Pretože nie je vsetko len dobrr a zle...ale zivot je rozmanity! Ako aj to, ze niektorym parom nevera pomohla, inym dopomohla k ukonceniu. Niekomu sa rozpadne vztah kvoli dialke, inemu sa zas posilni. A to iste je aj s politikou.
@romi0310 správne - ale vieš o tom preto, že ste sa o tom bavili že… a nie že sa o tom nebavíte…
@biba_18 tak sa o tom bavia :D ale to znaci, ze sa vedia tolerovat. A to je dokezite, no nie? Pozri, ked tebe na tom tam extremne zalezi, je to v piroadku. Ale prosim ta, toleruj aj iny nazor a nevytvaraj problem tam, kde nie je. Niektore pary maju sice rovnake pol.nazory, ale spravaju sa k sebe s neuctou. Ponizuju sa, vysmievaju sa, urazaju. A ked niekto dokáže fungovat aj s inym pol. Nazorom, tak je to tiez v poriadku. Ako som napisala hned v mojom prvom prispevku. Pokial ani jeden z nich nie je fanatik, tak nevidim problem. Ale pokial si clovek, ktory svoje volno rad travi pri politike, cita si pol.diskusie, je na kazdom proteste a jeho zivot je 80% politika (mam takeho suseda) tak je jasne, ze by nezniesol vedla seba niekoho, co nevoli to, co on. Ale to, ze je to sebestredny narcis, asi nikoho zaujimat nebude. Hlavne, ze jeho partnerka sa zucastnuje protestov s nin :D
@romi0310 ale ja som už tiež v prvom príspevku napísala že ma zaujímajú reálne dopady politiky na môj život - nie samotná voľba nejake strany, ale realita … a na príklady ktoré som dala tak som už týchto žien odpoveď nedostala ako by to riešili 🤷♀️
mame to doma a zalezi na tom, ci to bude "tema", lebo ak ano, budede sa to preberat alebo nebodaj sa znevazovat,co si jedna strana mysli atd = tak to problem bude. A okrem toho.. v dlhodobom horizonte, s niktorymi ludmi je p roblem vyjst, aj ked maju v pohode nazory. Tak si predstav, ze nemaju, a bude ti doma niekto davat prednasky o komunizme, a pomaly o tom,a ko zena ma byt pri platni doma atd, alebo naopak, ak mas nazor konzervativny, tak bude spocuvat neviem.. o duhovych pochodoch (to teraz davam nahodne priklady). Minimalne by to bolo otravne... Nikdy nevies, ked sa moze niekto stat sfanatizovany, alebo otravny.
je to take iste ako s inymi nazormi na vsetko... politika, nabozenstvo, vkus... pomaly aj zariadenie domu atd. Vsekto bude problem ak niekto nevie robit kompromisy, nerespektuje iny nazor/vkus...
Áno. Môj partner má výrazne iné politické názory ako ja. Sme spolu cez 15 rokov a fungujeme. Kvôli politike sme sa naozaj nikdy ani nepohádali. Napríklad aj celá moja rodina je dosť rozpoltená v tomto smere, takže som sa naučila to tolerovať a politika je celkovo tabu téma u nás.
@la_dolce_vita ja do nikoho nerýpem ani nikoho nepresviedčam - naopak chcem pochopiť tvrdenie, že vy to doma s partnerom neriešite…
takže modolevo ty schvaľuješ manželstvá homosexuálov ale nevadí ti že partner ich odmieta, tak?
a čo tak nejaká téma ktorá sa ťa bytostne dotýka? ak teda nemáte spolu deti alebo hypotéku. čo taký druhý pilier? 😉
Chvíľu som v takom vzťahu bola a veľmi často sme narážali na tie rozdiely. Keďže tam boli ale aj iné veci, ukončili sme to v podstate ešte v začiatkoch. Možno keď obaja ľudia vo vzťahu tie politické temy až tak neriešia, dá sa cez to preniesť, ale ja by som do toho nešla. Ja sa chcem vo vzťahu vediet rozprávať o všetkom a akokoľvek zvláštne to vyznie, je fajn sa na týchto veciach zhodnúť, mať tam to pochopenie. S priateľom sa zhodneme v tomto smere na všetkom a som za to veľmi vďačná.
@oliolijanka ja vôbec nemám radikálny názor - ja sa s ľuďmi naopak o politike bavím lebo ma ich názor zaujíma. na to predsa nič radikálne nie je. či? 🤷♀️
@la_dolce_vita tak keď si to rozoberieme na drobné, tak sa o politike doma bavíte… 🤷♀️ to že on si nemyslí že zrušia druhý pilier je ale iné ako keby tvrdil že by ho zrušiť mali, že…
@la_dolce_vita ja do nikoho nerýpem ani nikoho nepresviedčam - naopak chcem pochopiť tvrdenie, že vy to doma s partnerom neriešite…
takže modolevo ty schvaľuješ manželstvá homosexuálov ale nevadí ti že partner ich odmieta, tak?
a čo tak nejaká téma ktorá sa ťa bytostne dotýka? ak teda nemáte spolu deti alebo hypotéku. čo taký druhý pilier? 😉
@biba_18 ty si skvelý príklad toho prečo sa nebavit o politike ,o starostoch v obciach ,o riaditeľoch v škole atd.Este asi ani jedna strana aj keď mala neviem aký úmysel fajn po voľbách nedodržala čo sľúbili a politici sa aj tak nakoniec všetci stanu sviňami ,je to politika a ľudia si ste stále môžu vybrať kde žiť a ako
Politika nie je len jeden názor a ak myslis politiku na Slovensku,to už neni politika, ale diktatúra alebo policajný stat
A s mužom máme či veľa veciach iný názor ,proste sa akceptujeme
Samozrejme, ze je to v zivote dvoch ludi dolezite. Politicky nazor, je pre mna zrkadlom toho cloveka, jeho nastavenie, moralna integrita, chapanie suvislosti, vnimanie a pohlad na zivot a ludi, a teda je to pre mna hodnotovo extra dolezite....
@biba_18 ty si skvelý príklad toho prečo sa nebavit o politike ,o starostoch v obciach ,o riaditeľoch v škole atd.Este asi ani jedna strana aj keď mala neviem aký úmysel fajn po voľbách nedodržala čo sľúbili a politici sa aj tak nakoniec všetci stanu sviňami ,je to politika a ľudia si ste stále môžu vybrať kde žiť a ako
Politika nie je len jeden názor a ak myslis politiku na Slovensku,to už neni politika, ale diktatúra alebo policajný stat
@minenkaa ty si príklad toho čo nevie asertívne vyjadriť svoj názor a stáť si za ním… prečo to nevieš ma nezaujíma, nie som tvoj psychológ… ale problémy vznikajú keď ľudia nekomunikujú. nekomunikovať o veci nie je riešenie…
@la_dolce_vita naozaj si to niektorí ľudia myslia, áno…
@dora281 ty si niekde písal že máš 75 rokov. Klobúk dole pred tvojim politickým názorom a veľa zdravia prajem
@minenkaa a hlavne by som povedala, že naša definícia politiky sa líši..
btw, žiadnu diagnózu som ti nestanovila 😉 reagujem na to čo si písala…
práve na takýchto fórach máš možnosť vyjadriť svoj názor, postoj, vysvetliť ho bez urážania ( sa), prečo to nevyužiť? 🤷♀️
@la_dolce_vita ale asi to nebudú zásadné rozdiely…

@biba_18 Ved autorka sa pyta, ci si ma zacat s niekym, kto ma iny politicky nazor, nie s niekym, kto zuze nadava do k.riev.
Ci clovek, ktory nadava zuze, to je fuj, ale clovek, ktory nadava do k.riev napriklad Romane, to je ok?
@oliolijanka a samozrejme že to nie je ok - ale presne to píšem. ako sa môžu tváriť že je to ok, keď sa o tom nebavia doma?