icon

Pápež z Ameriky – prirodzený vývoj alebo veľká zmena

9. máj 2025

Tak máme nového pápeža... a je to Američan. Priznám sa, ešte si na tú predstavu len zvykám. Na jednej strane cítim rešpekt – je to hlava Cirkvi, človek s obrovskou zodpovednosťou. Ale na druhej strane mi vŕta v hlave, čo to vlastne znamená. Amerika má úplne iné kultúrne a spoločenské pozadie než to, na čo sme boli zvyknutí z pápežov z Európy. Bude vedieť udržať kontinuitu? Alebo prinesie niečo, čo Cirkev ešte nepoznala?

Nie som ani za, ani proti. Skôr zvedavý. Možno práve táto zmena môže pohnúť vecami dopredu. Ale možno to niektorým bude proti srsti. Čo si o tom myslíte vy?

lilianka28
9. máj 2025

Len tak na okraj. Nie je "čistý Američan". Síce sa tu narodil, ale má predkov z Európy. Navyše je augustián. Je to tam cítiť. Ja som z neho mala veľmi dobrý pocit.

Nový rímsky biskup si zvolil meno Lev XIV. Narodil sa 14. septembra 1955 v Chicagu (Illinois) Louisovi Mariusovi Prevostovi, ktorý mal francúzsko-taliansky pôvod, a Mildred Martínezovej, ktorá mala španielsky pôvod. Má dvoch bratov – Louisa Mártina a Johna Josepha.

mapa
9. máj 2025
amelia89
9. máj 2025

predchadzajuci papez tiez nebol europan.
a tento papez je sice povodom z ameriky ale je to clovek co prezil vacsinu zivota niekde inde. urcite ta kulturne ovplyvni odkial si ale neboj sa, neni to trump v bielom ruchu 🤣

anjelicek26
9. máj 2025

Kedze v Europe pomer veriacich radikalne upada, nie je dovod volit papeza odtialto...

zizinicka
9. máj 2025

Pápež František tiež nebol z Európy. Bol z Južnej Ameriky. Každý Pápež počas svojho pontifikatu priniesol niečo nove. Každý mal niečo svoje. Ale to, že nová hlava cirkvi je american, to podľa mňa náhoda nebude. Ja si myslím, že politický vplyv mal dosah aj na konklave. Ako hovorím už nejakú dobu, dobre už bolo!!!

kiki68
9. máj 2025

Za mna je to fajn volba, je skuseny z misii, je mladsi, ako ani nebol top kandidat. A co viem, tak sa negativne vyjadril na Vanceovu politilku. Cize drukovat tomu podla mna nebude

januska12323
9. máj 2025

Prestaň panikáriť, vyzerá ako fajn človek a to je dôležitejšie ako miesto narodenia.

viestta
9. máj 2025

Ak by bol z Filipin alebo z Afriky prezila by si to bez paniky?

maja22
9. máj 2025

Je scestovaný, ovláda jazyky, augustinián, čo znamená hĺbku v spiritualite, pozná západnú kultúru, pozná biskupov, keďže bol ich šéf, je ľudský, čo dal najavo hneď, ako vystúpil na balkón… Daj mu šancu 😉

maranco
9. máj 2025
@viestta

Ak by bol z Filipin alebo z Afriky prezila by si to bez paniky?

@viestta bol už niekedy pápežom černoch alebo aziat?

domiklik
9. máj 2025

Otec Francúz, matka Talianka, narodil sa v Chicagu, veľkú časť pôsobil v Peru, akože čoho sa bojíš...

viestta
9. máj 2025
@maranco

@maranco zisti si

sara07
9. máj 2025

toto mi pripomina scenu z pupenda ... ješte se nic nestalo ale my sme už p...
však vydrž, uvidí sa, načo sa stresuješ a strachuješ dopredu, aj tak ty alebo ja alebo my nič nevyriešime, nezmeníme a nemáme na to dosah ...
skôr by som sa obavala veci čo sa začinaju diat v amerike, taky tichy gilead
nebol favorit možno preto u všetkých také prekvapenie,

diewcatqoo
9. máj 2025

Ale ved aj predosly papez bol American. No z juznej ameriky. Poznamenalo ta to nejako, ze pochadzal z ineho prostredia, nez my? Neviem, ale mne je v podstate jedno, kto tam sedi - ovplyvnit to z mojej pozicie nemozem. Aj ked teda ano, Frantisek mi bol sympaticky a ten tiez vyzera byt na prvy pohlad sympatak. No uvidime...
A ked uz maju USA za prezidenta debila, tak snad aspon papez bude nejaky jeho protipol 🤷‍♀️

veronicka1901
9. máj 2025

A zasa riesime povod, farbu pleti, meno. Nikto neriesi, ze ten clovek hovori plynule 6 jazykmi a co vsetko ma vramci teologickej kariery za sebou. Za mna super a konecne niekto mladsi.

zuzinka888
9. máj 2025

On nie je " american". To ze sa njektk niekde narodi este nuc neznamena. Keby si citala jeho zivotopis a kde vsade posobil a roky zil= vzdelany, pokorny, skromny clovek. A toto bol dovod zvolenia? Kardinali vedia kam chcu cirkev smerovat- ze to nema byt " celebritny postavicka" ale sluzobnik bozi. A uz ako kardinal nechel byt princom cirkvi ale sluzobnikom.

strawberry0797
9. máj 2025

Podla mna sympatak a som milo prekvapena, ze American. Len dufam, ze sa nenecha zneuzivat Trumpom na politicke ucely.

zuzanita1609
9. máj 2025

Ja som len čakala a bola otázka času,kedy tí,čo ospevujú Rusko už teraz aj pápeža budú zatracovať,lebo je z tej zlej,skazenej USA 🤭. A konšpirátorom sa "zavarili" sociálne siete 😁.

nevenka
9. máj 2025
@maja22

Je scestovaný, ovláda jazyky, augustinián, čo znamená hĺbku v spiritualite, pozná západnú kultúru, pozná biskupov, keďže bol ich šéf, je ľudský, čo dal najavo hneď, ako vystúpil na balkón… Daj mu šancu 😉

@maja22 je velmi sympaticky. Vcera mal slzy v ociach od dojatia, bolo vidiet, ako s nim hraju emocie, posobi naozaj ludsky a prijemne. Ja mam dojem, ze v niecom pojde smerom papeza Frantiska a v niecom ostane tak viac nakloneny tradiciam. Ale hlavne "mier a pokoj" a sme vsetci v rukach Boha, v Jeho bezpodmienecnej laske. A ked som to pocula, tak aj mne vosli slzy do oci a povedala som si v duchu, ze je to vola Bozia. No mnohe ukaze cas. My sa hlavne mame za neho modlit, lebo neziskal titul a moc, ale kriz. A nie lahky. A musi v tom obstat co najlepsie.

maja22
9. máj 2025
@nevenka

@maja22 je velmi sympaticky. Vcera mal slzy v ociach od dojatia, bolo vidiet, ako s nim hraju emocie, posobi naozaj ludsky a prijemne. Ja mam dojem, ze v niecom pojde smerom papeza Frantiska a v niecom ostane tak viac nakloneny tradiciam. Ale hlavne "mier a pokoj" a sme vsetci v rukach Boha, v Jeho bezpodmienecnej laske. A ked som to pocula, tak aj mne vosli slzy do oci a povedala som si v duchu, ze je to vola Bozia. No mnohe ukaze cas. My sa hlavne mame za neho modlit, lebo neziskal titul a moc, ale kriz. A nie lahky. A musi v tom obstat co najlepsie.

@nevenka Áno. Jeho Ježiš oslovil po mene: “Miluješ ma? Pas moje baránky…”

sara07
9. máj 2025

tažko povedať akym smerom to pôjde , tažko povedať čo bude pretlačat do zakonov

liusa82
9. máj 2025

mne je to jedno.Ja nie som nejako extra veriaca ani do kostola nechodím.Ako verím že Boh existuje aj v posmrtný život ale to je tak všetko.Ale nevyzerá nesympaticky práveže dobrotivo.No ale ako sa povie po našom, chleba lacnejší aj tak nebude aj keby je zvolený neviem kto 🙂 mne bol velmi sympatický František ten pred ním.To bol aj srandista aj dobrák.Tento taký kluďas vyzerá byť.A aj keby zvolia kakavkovo nebičkovej farby je to jedno.Mne bol symatický aj ten Filipinec čo spieval na podiu ja mám rada veselé kopy🙂

bloger
9. máj 2025

Páčilo sa mi, že spomenul aj pápeža Františka. A, že chce pokračovať v tom čo začal. Zaujalo ma aj jeho prepojenie s Augustiniánmi. Určite prinesie niečo nové, zaujímavé. Nech ho Boh žehná v jeho službe.

mizoko
12. máj 2025
@maranco

@maranco nie ani nebude

veronikamala1
12. máj 2025

Aj keby bol z Arktidy... Zmení sa niečo? Boh je len jeden a v toho treba veriť. Je jedno kto tam sedí, pokiaľ sa ťa to bytostne netýka(lgbti smerovanie a podobne) tak nemáš dôvod riešiť takéto otázky.
Mne osobne je veľmi sympatický a nechal sa počuť, že chce pokračovať v tom, čo začal František.

maranco
12. máj 2025
@mizoko

@maranco nie ani nebude

@mizoko a je na to nejaký dôvod že pápežom nemôže byť černoch alebo aziat? boh nedelí ľudí podľa rasy, kedysi mal svoj vyvolený národ ale keďže opakovane zlyhali tak stratili "privilégium"

veronikamala1
12. máj 2025
@liusa82

mne je to jedno.Ja nie som nejako extra veriaca ani do kostola nechodím.Ako verím že Boh existuje aj v posmrtný život ale to je tak všetko.Ale nevyzerá nesympaticky práveže dobrotivo.No ale ako sa povie po našom, chleba lacnejší aj tak nebude aj keby je zvolený neviem kto 🙂 mne bol velmi sympatický František ten pred ním.To bol aj srandista aj dobrák.Tento taký kluďas vyzerá byť.A aj keby zvolia kakavkovo nebičkovej farby je to jedno.Mne bol symatický aj ten Filipinec čo spieval na podiu ja mám rada veselé kopy🙂

@liusa82 aj na som "fandila" Tagemu. Podľa mňa ak chce cirkev "prilákať" mladých do cirkvi, tak práve taký by mal byť pápež. Ľudský a jednoduchý, aby sa čo najviac priblížil k prostým ľuďom. Ale aj nový pápež mi taký príde, takže uvidíme. Ja mu držím palce.

sara07
12. máj 2025
@maranco

@mizoko a je na to nejaký dôvod že pápežom nemôže byť černoch alebo aziat? boh nedelí ľudí podľa rasy, kedysi mal svoj vyvolený národ ale keďže opakovane zlyhali tak stratili "privilégium"

@maranco tak pokrokovo na tom ešte nie sú a ani nebudú

mizoko
12. máj 2025
@sara07

@maranco tak pokrokovo na tom ešte nie sú a ani nebudú

@sara07 to nikdy 😅 viem že indiáni sú aziati ale je to iba kategória a úverim že je cirkev pokroková až bude pápežom pôvodný obyvateľ Ameriky 😜

maja22
12. máj 2025

Úlohou cirkvi nie je byť pokroková. Jej úlohou je hlásať evanjelium. Hovoriť o tom, že Ježiš Kristus je Cesta, Pravda a Život. Že On vykúpil ľudstvo z hriechov a v jeho mene človek môže byť spasený a dosiahnuť večnú radosť v nebi.